Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Andreea Iorgu
   6 mai 2023
   6 urează frunze verzi

   Wisteria cu frunze mici, incretite, care stagneaza din crestere

   Buna ziua
   Cred ca am o problema la o plantă Wisteria. Observ ca desi au dat muguri de ceva vreme inca se chinuie sa facă frunze, pe alocuri au apărut cateva frinzulite dar par foarte încrețite si cred ca stagnează in creștere. Menționez ca mai am alte 2 plante wisteria ( una aflandu se la 50 cm de aceasta) care sunt pline de frunze mari si dese, asa am tras concluzia ca aceasta ar putea avea o prblema. Ce problema are? Multumesc.

   # 163430

   5 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   8 mai 2023

   Buna ziua. Frunzele mici, incretite, incovoiate si decolorate la glicina pot fi corelate cu mai multi factori, respectiv cu un complex de factori, dintre care se amintesc urmatoarele: tangenta cu solutii sau saruri daunatoare plantelor (ex. erbicid aplicat in zona), atacul unor daunatori (va rugam sa verificati cu atentie si sa reveniti cu informatii si fotografii suplimentare, daca este cazul), lipsa fertilizarii adecvate, stresul fiziologic suferit din cauza umiditatii ridicate si constante in sol (accentuate de prezenta stratului de pietris), actiunea unor agenti fitopatogeni de sol, vatamari mecanice provocate la nivelul unei portiuni din radacina, conditiile de mediu neprielnice sau altele, in functie de caz.
   In primul rand, se recomanda indepartarea stratului de pietris de la baza tuturor plantelor, respectiv pastrarea unei portiuni de teren afanat in jurul acesteia (in general, in conditiile climatice si edafice din tara noastra, materialele asezate la baza plantelor pot mentine o umiditatea mai ridicata si nu permit circulatia corespunzatoare a aerului la nivelul radacinilor, favorizand astfel instalarea si propagarea agentilor fitopatogeni). Pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, se recomanda aplicarea unui fertilizant precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml, in doza de 25 ml/10 L apa. Se pot aplica 2-3 tratamente, prin pulverizare foliara, la interval de 10-14 zile. Pentru a imbunatati fertilitatea, textura si structura solului, precum si pentru a stimula activitatea microbiana de la nivelul acestuia, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant precum AMN Nordalge, 500 ml sau Fertiorgan Ca, 1 litru sau AMN Verde, 500 ml, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte. In cazul in care ati administrat deja un alt ingrasamant, este indicata citirea cu atentie a etichetelor de pe ambele produse (cel pe care deja l-ati aplicat si cel pe care il veti aplica) si respectarea recomandarilor. Administrarea se va realiza in asa fel incat intervalul de actiune al ingrasamintelor cu acelasi mod de administrare (foliar sau la nivelul solului) sa nu se suprapuna.
   In continuare, se recomanda respectarea conditiilor generale de ingrijire, detaliate in articolul nostru: Wisteria, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere starea actuala a glicinei din fotografiile atasate si cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor.

   # 163693
   0 urează frunze verzi
   • Iorgu Andreea
    8 mai 2023

    – Solutii daunatoare in zona respectiva nu au existat.
    – Daunatori nu sunt, este curata planta. Anul trecut a avut niste gaze mici si negre, in primavara, dar au trecut. Ciudat este faptul ca glicina de langa ea se comporta normal, daca eram daunatori sau substante ma gandesc ca trebuiau sa sufere ambele.
    – fertilizare nu am aplicat
    – umiditate poate fi, am dat deja putin pietrele la o parte in jurul ei, o sa o aerisesc si mai mult. Insa din nou este ciudat ca cealalta nu pare sa sufere din cauza pietrelor
    – Vatamari mecanice nu sunt.

    Asadar o sa indepartez pietrele, o sa aplic fertilizatorul foliar- Terra-Sorb Foliar si unul pt sol.
    Inteleg ca astfel am sanse sa o salvez, inca nu este pierduta ?

    Multumesc mult.

    # 163724
    1 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
     9 mai 2023

     Nu se poate preciza cu exactitate daca planta din imaginile atasate se va regenera sau nu, respectiv daca isi va mai recapata aspectul estetic sau nu pe viitor. Este cunoscut faptul ca aceleasi specii de plante pot fi mai mult sau mai putin sensibile la actiunea acelorasi factori biotici si abiotici, iar cresterea, dezvoltarea si rezistenta plantelor depinde de numerosi factori, de la inzestrarea genetica al fiecarui exemplar si pana la factorii de microclimat si microrelief in care sunt amplasati acestia (in cazul acesta poate fi vorba si de spatiul limitat de crestere a radacinilor pe anumite directii, datorita fundatiei, de exemplu). Motivul exact al deprecierii nu poate fi precizat pe baza fotografiilor si a informatiilor oferite.

     # 163801
     0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

glicina-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Wisteria (Glicina)

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi