Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Daniela-Ioana
   23 iulie 2023
   4 urează frunze verzi

   Wisteria (Glicina), frunze rasucite, ondulate

   Avem o plantă de wisteria care e într-o zonă însorită a grădinii. E plantată de 3 ani și nu a înflorit niciodată până acum. Anul trecut s-a uscat o mare parte din ea.
   Anul acesta a crescut, și-a revenit dar nu a înflorit. Acum o parte din frunze se răsucesc parcă. Atașez poze.
   Udarea se face o dată cu gazonul unde e plantată, în fiecare seară dar nu în cantități mari. Nu i-am aplicat până acum nici o substanță care să o ajute.

   Am vrea să o îngrijim corespunzător încât să se extindă și să înflorească.
   Vă rog ajutați-ne cu câteva sfaturi.

   # 178111

   4 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   25 iulie 2023

   Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa atasati cateva fotografii cu glicina in ansamblu (inclusiv cu baza tulpinii). De asemenea, va rugam sa descrieti conditiile climatice din zona respectiva si caracteristicile solului, respectiv sa mentionati daca au fost modificati in jurul glicinei (sapaturi, substante scurse, santier sau altele), daca detineti animale de companie si daca acestea au acces in apropierea glicinei, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz. In plus, va rugam sa verificati cu atentie si sa ne comunicati daca observati prezenta unor simptome specifice unor boli sau atacului unor daunatori pe frunze, ramuri sau tulpini (ex. decolorari delimitate, panze foarte fine, depuneri diverse, excrescente sau altele).

   # 178349
   0 urează frunze verzi
   • Daniela-Ioana
    25 iulie 2023

    Revin cu pozele. Solul este argilos. Condițiile climatice sunt cele specifice Crisanei, mai exact Oradiei. Momentan fiind o perioadă călduroasă.
    Glicina este plantată la marginea gazonului, pe care se aplică azot o dată la 2 luni. Azotul se aplică la 50 cm de planta, niciodată mai aproape.
    Șantier a fost acum 2 ani în zonă.
    Am făcut poze la tot ceea ce mi s-a părut că ar putea fi o problemă. Sunt 2-3 pete pe câteva frunze, parcă puțin o pată pe tulpină. Le atașez ca să le puteți analiza.

    # 178441
    0 urează frunze verzi
   • Daniela-Ioana
    25 iulie 2023
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
     26 iulie 2023

     Buna ziua. In cazul acesta, dezvoltarea slaba si deprecierea usoara a putut interveni, cel mai probabil, in urma unui complex de factori abiotici si biotici, precum calitatea inferioara a solului, umiditatea neadecvata a solului (accentuata de prezenta stratului ierbos la baza plantei si de udarea necorespunzatoare), conditiile climatice neprielnice din aceasta perioada, carente nutritive, posibil instalarea si propagarea unor agenti fitopatogeni (insa pentru o identificare exacta este necesara efectuarea unei analize de laborator) etc.
     De moment se recomanda eliminarea frunzelor afectate si indepartarea stratului ierbos de la baza plantei, respectiv pastrarea unei portiuni de teren lipsite de vegetatie si constant afanate in jurul acesteia. Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Udarea prin aspersoare sau odata cu gazonul este contraindicata. Ulterior, pentru imbunatatirea calitatii solului, stimularea extinderii radacinilor si cresterea rezistentei plantelor, puteti avea in vedere administrarea regulata, prin udare la radacina, a unui ingrasamant special formulat in acest scop, precum AMN BonaVita, 500 ml sau AMN Powerfertiliser, 500 ml, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte. De asemenea, se poate aplica foliar un ingrasamant ce stimuleaza regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, sprijina rezistenta plantlor la boli si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, avand efect de sporire a cresterii si dezvoltarii optime, precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml sau AMN Optiferrum, 500 ml, conform instructiunilor din descrierea produselor.
     In continuare, se recomanda monitorizarea evolutiei glicinei si respectarea conditiilor generale de ingrijire, detaliate in articolul nostru: Wisteria, informatii si sfaturi de ingrijire. Pentru prevenirea instalarii si raspandirii bolilor/daunatorilor, este importanta pastrarea unei igiene fitosanitare corespunzatoare in jurul plantelor (ex. indepartarea si distrugerea regulata a materialului vegetal cazut la sol, pastrarea unei portiuni de teren afanat si lipsit de vegetatie sau diverse materiale in jurul fiecarui exemplar, asigurarea spatiului optim de crestere, mobilizarea usoara a stratului superficial al solului, indepartarea regulata a portiunilor de planta uscate si efectuarea taierilor specifice). Stratul ierbos sau materialele asezate la baza plantelor mentin o umiditate constanta si ridicata la nivelul solului, blocand respiratia la nivelul radacinilor si favorizand instalarea agentilor fitopatogeni.
     Avand in vedere starea actuala a glicinei si cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor. In cazul in care la un interval de timp dupa indepartarea frunzelor depreciate (respectiv dupa aplicarea ingrasamintelor) sesizati din nou aparitia unor pete pe frunze, va rugam sa reveniti cu fotografii suplimentare si informatii detaliate despre simptomele observate.

     # 178523
     0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

glicina-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Wisteria (Glicina)

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi