Tratamente fitosanitare – Protectia mediului si a muncii

aplicarea-corecta-a-tratamentelor-fitosanitare

Combaterea chimica a bolilor, daunatorilor si buruienilor din culturile agricole reprezinta una dintre cele mai importante operatiuni pentru reducerea pagubelor si asigurarea productiei. Aceasta consta in aplicarea unor substante (produse fitofarmaceutice) care sunt toxice pentru organismele/microorganismele nedorite. In anumite conditii, ele pot deveni toxice si pot provoca efecte adverse plantelor de cultura, mediului inconjurator sau chiar oamenilor. De aceea, exista o serie de masuri care se impun in vederea efectuarii de tratamente fitosanitare corecte, eficiente si sigure.   

Conditii climatice
conditii-meteo-aplicarea-tratamentelor

Nu se recomanda efectuarea tratamentelor in conditii nefavorabile de mediu: precipitaii, vant puternic, ceata, temperaturi scazute, cu risc de inghet (mai ales in cazul tratamentelor de iarna), temperaturi ridicate, de peste 25°C etc.

Aplicarea tratamentelor la temperaturi mari, favorizeaza evaporarea si driftul solutiei pe alte culturi.

Apa folosita pentru solutia de stropit trebuie sa fie curata, dedurizata, cu un pH cuprins intre 4 si 6 si la o temperatura de 10-20°C. Nu se foloseste apa rece.

Nu se aplica produse pe baza de sulf la temperaturi de peste 25-30°C, deoarece pot provoca arsuri plantelor. 

In general, intervalul optim de temperatura pentru aplicarea fungicidelor este 12-20°C.

Solutia si echipamentul de stropit
prepararea-solutiei

Este indicat sa respectati intotdeauna doza recomandata de producator.

informatii-produse

Dupa prepararea amestecului de tratament, solutia respectiva are o valabilitate de maxim 24 ore.  

Se utilizeaza intotdeauna produse omologate in Romania, provenite de la furnizori avizati.

Nu este indicat sa combinati mai mult de 3 produse intr-un singur tratament.

Respectati intotdeauna timpul de pauza inscriptionat pe ambalajul fiecarui produs.

Reglati si intretineti corect echipamentul de stropit pentru a obtine o pulverizare fina, uniforma.

Imediat dupa efectuarea tratamentelor, echipamentul de aplicare se va curata foarte bine, lasandu-l pregatit pentru urmatorul tratament.  

Protectia mediului
teren-agricol

Nu se aplica tratamente fitosanitare pe terenurile agricole adiacente surselor de apa sau santurilor. 

Nu se vor aplica tratamente cu produse periculoase pentru insectele polenizatoare (albine, bondari) in perioada infloritului si/sau in sezonul activ al insectelor.

Inaintea aplicarii de tratamente fitosanitare cu insecticide, atentionati apicultorii din zonele invecinate. 

Solutia ramasa in urma tratamentului nu se deverseaza pe sol sau in apa. Surplusul se dilueaza la un factor de 10 si se va aplica pe plante nedestinate consumului de catre oameni sau animale. Aceasta regula se aplica si pentru apa de spalare.

Pentru a reduce devierea pulverizarii (driful) produselor de protectia plantelor catre culturile invecinate in momentul aplicarii tratamentelor, se poate avea in vedere: alegerea echipamentelor care reduc efectul de deviere (duze speciale), calibrarea echipamentelor, evitarea aplicarii tratamentelor in conditii de vant, utilizarea zonelor tampon, utilizarea barierelor naturale (perdele de protectie/perdele forestiere) etc. In special, perdelele de protectie au rolul de a proteja culturile agricole de factorii de mediu nefavorabili (vanturi puternice, viscol, eroziune etc.).

Ambalajele folosite se curata si se depoziteaza la centrele de colectare specializate. Mai multe detalii gasiti pe site-ul nostru.

Protectia muncii in aplicarea de tratamente fitosanitare
echipament-de-protectie

Pe toata durata efectuarii tratamentului se recomanda purtarea echipamentului de protectie.

In timpul aplicarii tratamentelor, nu mancati, nu beti si nu fumati.

Limitati accesul oamenilor sau animalelor in zona in care se aplica tratamentele. 

Nu incercati sa desfundati duzele/furtunele echipamentelor de stropit cu gura.

Dupa efectuarea de tratamente fitosanitare si spalarea echipamentului de protectie, practicati o buna igiena personala. 

In situatia contaminarii accidentale a operatorului, se va consulta cat mai rapid un medic. Prezentati medicului prospectul/ambalajul produsului, deoarece contine informatii utile pentru acesta.  

Discutii din comunitate

author-avatar
Octavian
26 octombrie 2020
gradina de legume si erbicidarea
Bună ziua.... Am o zona de gradina în care am avut plantate legume.... Zona este delimitata de o parte cu iarba și 3Pomi fructiferi.Acum ca am curatat zona de resturi vegetale intenționez sa aplic o ierbicidare. Am avut toate tipurile de bălării atât mono cât și dico. As vrea sa fac o curățare a terenului și sa îl pregătesc pentru la anul dar astfel încât sa nu afectez zona vecina și pomii fructiferi (mar, par și kaki). Ma gândeam sa fac o săpare și o mărunțite a terenului urmat de o ierbicidare totala... La momentul aceste terenul este curat cu foarte puține bălării și intenționez sa fac aceeași operațiune la primăvară după care sa reiau plantarile de legume
author-avatar
Paul P.
25 august 2020
Erbicid impotriva vegetatiei lemnoase nefolositoare
Buna ziua, am o pajiste care a fost recent curatata de mur, paducel, porumbel, loza. As fi interesat de un erbicid care sa omore pentru viitor aceste plante. Pe aceeasi pajiste, pe margine, mai sunt pomi fructiferi(pruni, meri, peri) si vita de vie. Va multumesc anticipat,
author-avatar
Carmen Z.
2 iulie 2020
fitotoxicitate frunze - dovlecei, ardei gras si rosii
Buna Topsin 500 SC pt mine. Am cumparat de la dvs Topsin 500 SC si Dithane M45. Am facut un amestec cu 10L apa din: o fiola de BRAVO 500SC 20 ml 15 ml de topsin, 20 gr de dithane Am stropit cu acest amestec: Tomate Castraveti Vinete Dovlecei Dovleac placintar Fasole verde pitica. Ardei gras Ureche de elefant Toate plantele au in jur de 20-30 de cm. Cateva dintre tomate s-au ingalbenit/ inegrit pe o parte si incep sa se ofileasca, dovleceii au cateva frunze galbene , pătate ca de rugina care se vor usca, dovlecii toate frunzele ingalbenite, cred ca-i pierd, ardeii, castravetii si vinetele nu au absolut nimic, fasolea verde ingalbenita, si ofilita complet, deja incepe sa se usuce. Deci la fasole pierdere totala. Toate frunzele legumelor afectate parca sunt date cu erbicid. Deci ingalbenite spre maro ruginit si ofilite, pleoștite. Imi puteti spune ce s-a intamplat? Unde am gresit? Este vreun fungicid din cele prezentate, atat de agresiv incat sa distruga plantele? Nu inteleg. Le-am folosit aceste fungicide si la pomi fructiferi ani de zile dar nu am patit asa ceva niciodata. Oare imi va afecta toate tomatele? Deocamdata sunt verzi in afara de ce v-am spus mai sus dar nu stiu pt cat timp. Multumesc anticipat

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile