Tratamente fitosanitare – Protectia mediului si a muncii
Publicat pe: 21 februarie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Combaterea chimica a bolilor, daunatorilor si buruienilor din culturile agricole reprezinta una dintre cele mai importante operatiuni pentru reducerea pagubelor si asigurarea productiei. Aceasta consta in aplicarea unor substante (produse fitofarmaceutice) care sunt toxice pentru organismele sau microorganismele nedorite. In anumite conditii, ele pot deveni toxice si pot provoca efecte adverse plantelor de cultura, mediului inconjurator sau chiar oamenilor. De aceea, exista o serie de masuri care se impun in vederea efectuarii de tratamente fitosanitare corecte, eficiente si sigure.
Conditii climatice
Nu se recomanda efectuarea tratamentelor in conditii nefavorabile de mediu: precipitatii, vant puternic, ceata, temperaturi scazute, cu risc de inghet (mai ales in cazul tratamentelor de iarna), temperaturi ridicate, de peste 25°C etc.
Aplicarea tratamentelor la temperaturi mari, favorizeaza evaporarea si driftul (devierea pulverizarii) solutiei pe alte culturi.
Apa folosita pentru solutia de stropit trebuie sa fie curata, dedurizata, cu un pH cuprins intre 4 si 6 si la o temperatura de 10-20°C. Nu se foloseste apa rece.
Nu se aplica produse pe baza de sulf la temperaturi de peste 25-30°C, deoarece pot provoca arsuri plantelor.
In general, intervalul optim de temperatura pentru aplicarea tratamentelor este 12-20°C.
Solutia si echipamentul de stropit
Este indicat sa respectati intotdeauna doza recomandata de producator.
Dupa prepararea amestecului de tratament, solutia respectiva are o valabilitate de maxim 24 ore.
Se utilizeaza intotdeauna produse omologate in Romania, provenite de la furnizori avizati.
Nu este indicat sa combinati mai mult de 3 produse intr-un singur tratament. De asemenea, produsele se pot amesteca doar daca este specificat pe eticheta.
Respectati intotdeauna timpul de pauza inscriptionat pe ambalajul fiecarui produs.
Reglati si intretineti corect echipamentul de stropit pentru a obtine o pulverizare fina, uniforma.
Imediat dupa efectuarea tratamentelor, echipamentul de aplicare se va curata foarte bine, lasandu-l pregatit pentru urmatorul tratament.
Protectia mediului
Nu se aplica tratamente fitosanitare pe terenurile agricole adiacente surselor de apa sau santurilor.
Nu se vor aplica tratamente cu produse periculoase pentru insectele polenizatoare (albine, bondari) in perioada infloritului si/sau in sezonul activ al insectelor.
Inaintea aplicarii de tratamente fitosanitare cu insecticide, atentionati apicultorii din zonele invecinate.
Solutia ramasa in urma tratamentului nu se deverseaza pe sol sau in apa.
Pentru a reduce devierea pulverizarii (driful) produselor de protectia plantelor catre culturile invecinate in momentul aplicarii tratamentelor, se poate avea in vedere: alegerea echipamentelor care reduc efectul de deviere (duze speciale), calibrarea echipamentelor, evitarea aplicarii tratamentelor in conditii de vant, utilizarea zonelor tampon, utilizarea barierelor naturale (perdele de protectie/perdele forestiere) etc. In special, perdelele de protectie au rolul de a proteja culturile agricole de factorii de mediu nefavorabili (vanturi puternice, viscol, eroziune etc.).
Ambalajele folosite se curata si se depoziteaza la centrele de colectare specializate.
Protectia muncii in aplicarea de tratamente fitosanitare
Pe toata durata efectuarii tratamentului se recomanda purtarea echipamentului de protectie.
In timpul aplicarii tratamentelor, nu mancati, nu beti si nu fumati.
Limitati accesul oamenilor sau animalelor in zona in care se aplica tratamentele.
Nu incercati sa desfundati duzele/furtunele echipamentelor de stropit cu gura.
Dupa efectuarea de tratamente fitosanitare si spalarea echipamentului de protectie, practicati o buna igiena personala.
In situatia contaminarii accidentale a operatorului, se va consulta cat mai rapid un medic. Prezentati medicului prospectul/ambalajul produsului, deoarece contine informatii utile pentru acesta.
Echipamente de protectie
1. Combinezon antichimic cu gluga:
Comandă produsele recomandate
2. Manusi de protectie:
Comandă produsele recomandate
3. Masti de gaze semi, filtre, ochelari:
Comandă produsele recomandate
4. Masti de gaze complete:
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Tratamente fitosanitare – Protectia mediului si a muncii
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziOrhidee, tija maronita si pare ca se usuca – prezinta mici insecteBuna ziua, orhideele mele au niste insecte mici, negre, care stau pe tije si mugurii de flori, am observat ca s-au facut maro tijele, iar mugurii s-au uscat. Ce ar... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi20 urează frunze verziLumea fascinantă a moliilor🐛 Lumea fascinantă a moliilor găzduiește o diversitate uimitoare de specii, cu caracteristici și adaptări extraordinare. Moliile joacă un rol crucial în echilibrul ecologic. Ele sunt polenizatori importanți, contribuind la reproducerea... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziMagnolia, dupa iarna frunzele sunt afectateBună! Am plantat această Magnolie Grandiflora anul trecut în vară. Nu a avut nici o problemă până anul acesta. După ce a trecut frigul am observat ca are aceste pete... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi76 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi3 urează frunze verziLeandru, frunzele incep sa se schimbe la culoare in varfAnul trecut am cumparat un leandru in ghiveci. De aproximativ 2 luni, frunzele încep sa se schimbe la culoare in varf, sa fie casante si lemnoase la atingere. De menționat... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi73 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.