Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Iulian
      26 iulie 2021
      0 urează frunze verzi

      recomandari tratamente plante ornamentale

      Buna ziua,

      Am nevoie de mai multe produse si nu ma descurc in varietatea de produse pe care o aveti. Ma puteti ajuta, va rog, in alegerea produselor pentru urmatoarele aspecte:

      GAZON:
      – un tratament preventiv
      – un ingrasamant foliar

      IENUPARI ( 8 buc la 2 metri):
      – un tratament pt gandacul de scoarta (se usuca ramurile si am descoperit un gandac care intra in ramura si mananca interiorul. ramane ca un rumegus in urma lui)
      – in ingrasamant foliar

      TUIA (80 buc la 2,5 metri):
      – un insecticid (au multa panza de paianjeni) / un tratament preventiv. Am o ramura la unul dintre ei care s-a uscat complet (atasat poze)
      – un fungicid pt tuia glob (am atasat poze)
      – un ingrasamant foliar

      TRANDAFIR 10 buc:
      – un tratament pt pete negre pe petale

      POMI FRUCTIFERI :
      – am vreo 3 ciresi care s-au uscat de monilioza (asa mi-a spus cel putin cineva). Am mai multi pomi fructiferi in livada (aprox 30 buc) Imi este frica sa nu se duca si la ceilalti. Inteleg ca este complexa situatia si ca nu se scapa usor, asa ca am nevoie de o schema de tratament complexa si pt acum, toamna, primavara, daca este cazul. Atasez o poza si cu un cires decorativ care s-a uscat foarte rapid.

      – un erbicid total

      In final voiam sa va intreb daca aveti colaboratori/parteneri care mi-ar putea oferi consultanta pt tot ce am in gradina (aprox 2500mp de teren) si care sa imi faca in functie de planta o schema de tratamente pentru tot anul.

      Multumesc frumos!

      # 100494

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 iulie 2021

      1. Ca tratament pentru gazon pe parcursul perioadei de vegetatie, se recomanda aplicarea unui fungicid precum AMN Promot, 500 g. Acesta este o solutie biologica pe baza de microorganisme din genul Trichoderma, conditionate sub forma de pulbere, ce colonizeaza solul si inhiba dezvoltarea patogenilor. Se aplica lunar, prin udare, in doza de 100 g/100 L apa, pentru o suprafata de 100 mp. Concomitent cu acest tratament, pentru sanatatea gazonului, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant biologic, cu rol in dezvoltarea sanatoasa a radacinilor si implicit, a plantelor: AMN BonaVita, 500 ml. Acesta se aplica prin udare, in doza de 30 ml/10 litri de apa.
      2. La ienuperi, din informatiile oferite, cel mai probabil este vorba despre sfredelitorul coniferelor (Ovalisia festiva). Impotriva larvelor (care se afla in interiorul scoartei) nu se cunosc tratamente de combatere. Totusi, impotriva adultilor, puteti efectua tratamente cu insecticide care se aplica, in general, impotriva daunatorilor la conifere, precum Faster 10 CE, 2 ml, 2 ml/6 L apa sau Karate Zeon 50 CS, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L. De regula, insecticidele se aplica in perioada de zbor si imperechere a adultilor (intervalul mai-august). Totusi, in acest caz, puteti aplica mai multe tratamente, alternand cele doua substante la interval de 5-7 zile, pulverizand solutia cat mai aproape de trunchi si ramurile arborilor. Totusi, daca atacul este unul masiv, sansele de combatere completa a daunatorilor sunt diminuate.
      La 10-14 zile de la aplicarea tratamentelor, este indicata administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Evergreen Fluid, 350 ml. Acesta sprijina rezistenta plantelor la boli, mareste densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Se pot efectua 3-4 tratamente, pe parcursul perioadei de vegetatie.
      3. La tuia, simptomele respective (uscarea ramurilor pe anumite portiuni), pot fi determinate de factori precum: umiditatea excesiva, persistenta la nivelul sistemului radicular, solul compact, drenajul slab, care blocheaza procesele de absorbtie prin anumite portiuni ale radacinii. Astfel, este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.
      In continuare, se recomanda indepartarea portiunilor afectate/uscate, deoarece nu isi vor mai reveni si efectuarea unui tratament preventiv cu un fungicid pe baza de cupru, precum Coppermax, 30 g, in doza de 30 g/15 L apa, aplicat prin pulverizare pe frunze.
      La 10-14 zile dupa efectuarea tratamentelor, este indicata administrarea ingrasamantului Evergreen Fluid, mentionat mai sus.
      Pentru imbunatatirea calitatii solului, este recomandata administrarea unui ingrasamant special, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor precum Activator Organic pentru Sol, 350 ml. Se aplica prin udare la radacina in doza 100 ml/ 10 L apa. Se recomanda afanarea solului de la baza plantelor si mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie.
      Totodata, daca panzele observate sunt de dimensiuni mari, inseamna ca apartin paianjenului comun. Acestia nu sunt daunatori, ci dimpotriva, sunt utili in gradina, hranindu-se cu multe din insectele care ne provoaca neplaceri.
      4. In cazul petelor negre la trandafiri, este indicat sa eliminati toate partile afectate si sa le distrugeti prin ardere, apoi sa efectuati 1-2 tratamente, la interval de 7-10 zile intre ele, cu un fungicid precum Zoxis 250 SC, 10 ml in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare.
      In toamna, pentru a creste rezistenta plantelor la inghet si alte conditii capricioase din sezonul rece, le puteti administra un ingrasamant granular precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg.
      5. La pomii fructiferi, pentru efectuarea tratamentelor preventive din vegetatie, in functie de fenofaza, puteti consulta urmatoarele scheme de tratament:
      – samburoase: (Specii samburoase – Program de tratamente);
      – semintoase: (Specii semintoase – Program de tratamente).
      Informatii suplimentare, detaliate, referitoare la aplicarea tratamentelor recomandate in cadrul programului de tratamente sunt prezentate in pagina acestuia, in sectiunea, ‘’ Recomandari de aplicare a tratamentelor’’.
      De asemenea, este indicat sa aveti in vedere si efectuarea tratamentelor in perioada de repaus vegetativ (Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru).
      In cazul ciresului decorativ, cel mai probabil simptomele au fost determinate de umiditatea ridicata si persistenta in sol (mai ales ca ciresul este o specie sensibila la umiditate). In continuare, pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, este indicat sa aplicati un fertilizant precum Terra-Sorb Foliar, 100 ml, in doza de 25 ml/10 L apa. Se pot efectua 2-3 tratamente, prin pulverizare foliara, la interval de 10-14 zile.
      De asemenea, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant organic, bogat in microorganisme benefice, precum Recharge, 250 g. Acesta imbunatateste calitatea solului, stimuleaza cresterea sanatoasa a plantelor si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor. Se aplica periodic, prin udare. Ingrasamantul poate fi administrat si celorlalti pomi fructiferi.
      In plus, se recomanda afanarea solului de la baza ciresului, mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie, iar atunci cand udati gazonul, apa nu trebuie sa ajunga in dreptul ciresului.
      6. Pentru combaterea buruienilor intr-o zona necultivata, puteti utiliza un erbicid total precum Clinic Xpert, 1 litru.
      Accesand link-ul respectiv (https://www.specialistii.ro/servicii/bucuresti/gradinarit/tratamente-fitosanitare), regasiti lista prestatorilor de servicii, in functie de zona in care locuiti.

      # 100500
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Plante Ornamentale de Exterior

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi