Tabel tratament samburoase

Nr. tr.Fenofaza/momentul aplicariiBoli/daunatoriProduse recomandate pentru protectia plantelorDoza/haTimp de pauza (zile)
1Repaus vegetativ (inainte de dezmugurit)patarea rosie a frunzelor, ciuruirea frunzelor, basicarea frunzelor, monilioza*Bouille Bordelaise (50 g/10 L apa/100 mp)5 kg/ha3
paduchele din San Jose, afide, acarieni (forme hibernante)*Ovipron Top (250 ml/10 L apa)maxim 35 L/ha
2Dezmuguritpatarea rosie a frunzelor, ciuruirea frunzelor, monilioza, antracnozaAlcupral (20 g/10 L apa/100 mp)2 kg/ha
paianjenul rosu comun (oua)Nissorun (3 g/10 L apa/100 mp)0,3 kg/ha28
3Buton alb/rozmonilioza fructelor, patarea rosie a frunzelor, antracnoza ciresuluiSignum (5 g/10 L apa/100 mp)0,5 kg/ha7
4Scuturarea petalelormoniliozaChorus (4,5-7,5 g/10 L apa/100 mp)0,45-0,75 kg/ha7
paduchele cenusiuMavrik (5 ml/10 L apa/100 mp)0,5 L/ha30
5La 7-10 zile de la tratamentul anteriormonilioze, patarea rosie a frunzelorLuna Experience (5 ml/10 L apa/100 mp)0,5 L/ha7
paduchele din San Jose, paduchele testos, paduchele cenusiu, viespea semintelor de prunMovento (18,75 ml/10 L apa/100 mp)1,875 L/ha21
acarianul rosu comun, acarianul filocoptid al maruluiVertimec (7,5-11,25 ml/10 L apa/100 mp)0,75-1,125 L/ha14-28
6La 7-10 zile de la tratamentul anteriormonilioza, patarea rosie a frunzelor, basicarea frunzelor, fainare, ciuruirea frunzelorScore (1,5-2 ml/10 L apa/100 mp)0,15-0,2 L/ha7-14
viermele prunelor, viespea semintelor, musca cireselorLaser (6 ml/10 L apa/100 mp)0,6 L/ha7
paduchele verde, paduchele cenusiuTeppeki (1,2-1,4 g/10 L apa/100 mp)0,12-0,14 kg/ha21
7Fructe de 3/4 din marimea normalamoniliozaSwitch (10 g/10 L apa/100 mp)1 kg/ha7-14
viermele fructelor, molia vargata a piersiculuiAffirm Opti (25 g/10 L apa/100 mp)2,5 kg/ha7
8Fructe in pargamoniliozaTeldor (8 ml/10 L apa/100 mp)0,8 L/ha3
molia orientala a fructelor, molia vargata a fructelorBactospeine (7,5-15 g/10 L apa/100 mp)0,75-1,5 kg/ha2
9Caderea frunzelor (50% din frunze cazute)patarea rosie a frunzelor de prun, ciuruirea micotica a frunzelor, monilioza*Bouille Bordelaise (50 g/10 L apa/100 mp)5 kg/ha3
paduchele din San-Jose, afide, acarieni (forme hibernante)*Ovipron Top (250 ml/10 L apa)maxim 35 L/ha

 • Produsele specificate in tabel sunt omologate pentru 2-5 specii de pomi samburosi. Mai multe produse omologate pentru fiecare specie pomicola se pot gasi in programele de tratamente specifice fiecarei culturi.
 • Se recomanda aplicarea alternanta a produselor cu substante active diferite, pentru evitarea aparitiei rezistentei agentilor patogeni la pesticidele aplicate.
 • Alte fungicide omologate pentru cultura de pomi samburosi: Thiovit Jet, Dithane, Merpan, Kupferol, Syllit, Orius, Prolectus.
 • Alte insecticide omologate pentru cultura de pomi samburosi: Karate Zeon, Coragen, Deltagri.
 • In perioada infloririi se aplica insecticide care protejeaza entomofauna utila.
 • Se recomanda utilizarea a 1-3 produse la un tratament (aplicare), in functie de boala/daunatorul tinta. Numarul tratamentelor si produsele utilizate se aleg in functie de simptomele prezentate de pomi, precum si in functie de incidenta patogenului sau daunatorului in anul anterior. De exemplu, daca in anul precedent a fost prezent atacul fainarii, in anul curent tratamentele se vor concentra pe prevenirea aparitiei fainarii.
 • In cazul utilizarii mai multor produse in vederea efectuarii unui tratament, se va testa in prealabil compatibilitatea acestora la amestecare. Solutia obtinuta in urma dizolvarii in apa a produselor compatibile nu trebuie sa prezinte urme de precipitare, coagulare sau spuma persistenta. Dupa caz, se prepara o cantitate redusa de solutie si se testeaza compatibilitatea amestecului pe o suprafata redusa din cultura, pentru a observa efectul tratamentului pe plante (daca apar simptome nedorite, fitotoxicitate).
 • In cazul solurilor infestate cu viermi de sol (viermi sarma, buha semanaturilor sau larvele carabusului de mai), se administreaza Trika Expert, cu incorporare in sol.
 • Dozele recomandate in tabel pentru 10 litri de apa sunt valabile atunci cand se utilizeaza un volum de 1000 litri apa/hectar, pentru efectuarea tratamentului. In cazul utilizarii unui volum de apa diferit de acesta, se recomanda respectarea dozei la hectar, mentionata pe eticheta produsului.
 • Incepand cu stadiul de crestere al fructelor, se va acorda atentie respectarii timpului de pauza (numarul de zile ce trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltarea fructelor, in vederea consumului), in functie de fiecare produs aplicat.
 • La efectuarea tratamentelor foliare, se recomanda utilizarea unui adjuvant precum Silwet Gold sau Break Thru, ce faciliteaza patrunderea solutiei in frunze si imbunatateste eficienta tratamentului aplicat.
 • Tratamentele din repaus vegetativ se vor aplica pe scoarta uscata, neacoperita de gheata, zapada sau chiciura, in zile fara vant, cu temperaturi pozitive, preferabil de minim 5-6°C.
 • * Bouille Bordelaise si Ovipron Top se pot amesteca si aplica impreuna. Se recomanda efectuarea unui test de compatibilitate inainte de aplicare.
 • Atentie! Ovipron Top NU este compatibil in amestec cu produse pe baza de dimetoat (Novadim Progress), cu fungicide pe baza de anilazine, captan, folpet, dinocap sau produse ce contin sulf (Thiovit Jet, Kumulus).

172 de comentarii la „Tabel tratament samburoase

 1. buna ziua. imi puteti spune va rog ce tratamente se fac la samburoase acum? mentionez ca am facut tratam cu calypso topsin. ce tratament urmeaza? multumesc

 2. Am avut 5 ciresi, de 4 ani, care au avut o evolutie normala pana la sfarsitul lunii mai (au inflorit, au fructificat). Cand fructele au inceput sa intre in parg, frunzele au inceput sa se ingalbeneasca si treptat s-au uscat si au cazut.
  Am facut tratanentele standard, pe care le fac in fiecare an: 10-15 aprilie captadin decis, 25-30 aprilie dithane novadim, 10-15 mai topsim mospilan.
  Nu pot sa inteleg ce a cauzat aceasta nenorocire. Ulterior mi s-au mai uscat doi piersici (anul 3), un cais si un prun (anul2).
  Oarecum, fenomenul a coincis cu o perioada excesiv de ploioasa, iar plantatia (50 pomi de diverse soiuri) este pe un teren lutos fara un drenaj corespunzator.

 3. Buna ziua.
  Am un cires care evolueaza normal pana trece floarea . Adica infloreste , e plin de flori ,se formeaza fructele dar nu le pastreaza , pica. Ce tratament i-as putea face ?

  Multumesc mult.

 4. Buna ziua !

  Avem 3 caisi Am stropit cu ulei horticol in Februarie , cu Zeama bordeleza dupa toaletarea din primavara si cu insecticid pt viespe . Apoi a tot plouat si nu am mai stropit cu nimic . Un cais care face fructe foarte mari . La acesta am observat ca apar zone maronii in pulpa , iar samburele este ingalbenit in zonele un de pulpa este maronie si se desprinde greu de pulpa .
  Va rog sa imi spuneti ce problema are caisul si cum se poate remedia .
  De ce se usuca gutuiul si ce remedii sunt ?

  Asteptam raspunsul Dvs ,
  Va multumim !

 5. Buna seara,
  Am un cais care pana acum 2 ani a facut fructe multe si superbe. Infloreste foarte bine, dar florile in loc sa formeze fructul, se usuca incet incet, cu ramurile tinere cu tot. Nici nu mai infrunzeste complet. Ce tratament sa-i fac si in ce perioade? Mentionez ca i-am mai aplicat tratamente, dar se pare ca nu cele corecte. Va multumesc anticipat.

 6. Buna ziua am si eu o rugaminte la dv, am plantat si eu 40 de ciresi Germersdorf si as vrea sa stiu si eu perioadele de tratament cand si cum se aplica va multumesc

 7. Buna ziua.Sa nu va suparati dar am nevoie de lamuriri privind Tabelul cu stropiri.toate odata sau unul dintre cele mentionate in fiecare perioda?

 8. Am un cais de 5 ani. In acestt moment este inflorit,…dar de 1 an pe tulpina aproape de sol scoarta este crapata, iar din loc in loc sunt cateva orificii mici din care iese rumegus, ca si cand ar fi ceva care sfredeleste trunchiul. ce poate fi ? si ce tratament ar trebuii?

  Multumesc,

 9. Buna dimineata,anul trecut,plantatia de caisi a fost afectata de monilioza,nu am tratat,iar acum nu mai au muguri,mare parte din crengi au o culoare inchisa(neagra).La taiere am eliminat tot ce era uscat,am facut tratamentele in repaus vegetativ,ce urmeaza sa fac,se mai poate salva?

 10. Buna ziua,

  Am plantat acum o saptamana 2 ciresi (Stella si Van), un cais Goldrich si un mar Florina.

  Copaceii au fost taiati la 70-80 cm si plantati in pamant cu ingrasamant natural si tot ce mai trebuie. Au o saptamana si intrebarea mea este: ce tratamente trebuie aplicate si daca trebuie aplicat ceva vreunuia dintre acesti pomi (fiind la stadiul de “varga” mai mult) in primul an.

  Sunt un iubitor de pomi dar incepator-incepator, nu stiu nimic din pacate :((

  Va multumesc foarte foarte mult pentru ajutor!

 11. Buna ziua,

  Am un nuc de 8 ani, nealtoit, care face nuci foarte mari, de 7-8 cm diametru, coaja groasa, insa in interior coaja e aproape goala, miezul este “rahitic”, mic, aproape “vestejit” sau innegrit. Un sfat ?

 12. Buna ziua! Am o livada prun si visin de doi ani nu am fructe din cauza unui atac masiv de gandaci.Am stropit cu calypso la aparitia primelor flori…dar degeaba.acum au aparut iarasi! Dua atac florile se ofilesc si cad.Daca imi puteti recoma da un insecticid care sa nu afecteze albina.
  .multumesc

 13. Buna ziua.

  Am si eu niste ciresi. Anu asta au facut muguri dar portiuni din crengi sau uscat cu tot cu muguri. Am sectionat o crenguta si maduva e maro. Este monilinia sau e altceva? Am cumparat Dithane este bun de ceva sau trebuie sa cumpar Score? Va multumesc.

  • In acest caz puteti efectua tratamentul cu Dithane si il puteti repeta dupa 7-10 zile. Mentionam ca este recomandat ca stropirea cu Dithane sa se efectueze dupa caderea petalelor florilor, intrucat poate afecta activitatea albinelor.

    • Produsul Calypso este impotriva viespilor. Dithane dauneaza albinelor, iar albinele sunt benefice pomilor infloriti intrucat efectueaza polenizarea.

 14. Buna ziua !

  Am un cires de vreo 3-4 ani in al doilea an de rod. Anul trecut nu a avut nicio problema insa acum am vazut ca are pe frunze niste insecte rosii cu puncte negre (ca niste buburuze) care mananca frunzele. Si pe langa asta frunzele de la varfurile crengilor sunt deformate si atacate de ceva negru ca puricii. Ce tratament i-as putea administra din tabelul dat de dumneavoastra? Mentionez ca fructele au inceput sa se coaca. multumesc

 15. 1. am pruni bastinasi la Soveja VN- lunguiete , brumarii; mereu fac pe frunze niste negi de 2mm, zeci pe o frunza ; mai au frunze rasucite , cele de la varf ; in iunie frunzele devin lucioase si lipicioase; nu am tratat nici o data si nu au fo probleme ; anu asta e mai ‘groasa’; ce boli/daunatori au si cu ce sa combat?

  2. pruni cumparati cu prune rotunde mari; fac viermi; tratament?
  multumesc

 16. Buna ziua felicitari in primul rand ,va cer si eu un sfat am un prun un cires si un par ,la cires au inceput sa se inegreasca frunzele si sa se rasuceasca la varf,la prun la fel se rasucesc funzele la varf si sunt rosiatice,iar parul a facut flori dar sau uscat,pomii au 10 ani vreau sa stiu daca trebuiesc taiati sau mai pot fi recuperati prunul este incarcat de prune si ciresul a fost la fel va multumesc mult

 17. am o mica livada de nuc si as vrea sa imi spuneti ce insecticide si pesticide sant compatibile, adica la o stropire sa le combin si aiba acelasi efect, de ex daca pot combina calypso cu funguran, champ, sau zeama bordoleza mif. multumesc

 18. Am un cais de vreo 5 ani acum ramurile mai groase au crapat din loc in loc si in unele locuri a iesit clei incerc sa curat tot ce e bolnav si cu ce sa il tratez .va multumesc

  • Nu este indicat ca cele doua sa se amestece, intrucat amandoua sunt de contact. Polyram DF se poate aplica in amestec cu fungicidele sistemice, dupa o verificare a compatibilitatii.

 19. Buna ziua , intr-una din postari, raspuns de fapt, spuneti ca in situatia stropirilor cu Calypso si Topsin , sa se faca alternativ, motivul este cumva incompatibilitatea? Eu voiam sa le asociez, dati-mi va rog un sfat! Multumesc! De asemenea am retinut ca Dithane afecteaza albinele, dar care este situatia cu Calypso? La o prima stropire cand florile sunt partual scuturate este buna asocierea Folpan-ului cu Novadim Progress?

 20. buna ziua, am un cires cara la capatul ramurilor aduna pureci negrii lipiciosi, va rog frumos cu ce sa stropesc, multumesc m mihut

 21. buna ziua, in ce perioada a vegetatiei nu e bine sa scada temperatura sub 1 grad, la piersic, mar si par, multumesc

  • Nu este bine sa scada temperatura sub 0 grade inca de cand incep sa plezneasca mugurii, deoarece poate afecta dezvoltarea lor.

 22. Buna ziua, am cativa piersici in gradina, unii din ei, au fost atacati anul trecut destul de tare de taphrina deformans, cum pot evita anul acesta, făcând tratamentele preventiv, aceasta boala?Acum sunt la stadiul de inmugurit. O alta problema, ar fi cu un gutui, ce a fost atacat, cred eu de focul bacterian, deoarece se uscau ramurile tinere, mai ales dupa ploi, am micsorat efectul dand cu Aliette, dar a trebuit sa repet de câteva ori, deoarece ploile au fost frecvente in anumite perioade, mă gândesc daca pot face ceva preventiv, si pt focul bacterian, cu ce sa stropesc si cand, sa nu mai pierd jumătate din fructe…Multumesc

 23. Buna! am studiat calendarul de tratamente la sâmburoase si sămânțoase si am făcut al doilea tratament înainte de înflorire cu slăvit si ditane plus insecticid calypso.Întrebarea mea, daca am făcut aceasta combinatie universala ar fi ok.Mulțumesc!

  • Daca solutia creata nu s-a precipitat, sau nu s-a depus si s-a amestecat corect atunci tratamentul este in regula. Insa nu se aplica un singur tratament pe toata perioada de vegetatie. Solutiile trebuiesc alternate.

 24. Buna seara, detin o familie de 10 pomi fructiferi in gradina din spatele casei. Pomii au fost plantati anul trecut in toamna. Ca un nestiutor in loc sa scurtez varga anul trecut la plantare, deunazi am scurtat varga la aprox 1 metru la 5 dintre pomi. Mai pot fi salvati acesti pomi taiati aiurea? Ce tip de tratamente se pot face la pomii frunctiferi de aceasta varsta? Multumesc anticipat, cu stima.

 25. Dupa tratament cu Calypso in floare la prun,ce insecticid(pt.viespea samburelui in special) se va aplica si la cat timp?Multumesc anticipat!

 26. Bună ziua,
  Am trei aluni pe care i-am plantat aum doi ani.Ieri am observat că frunzele au nişte găuri mici. Probabil că le manancă nişte insecte. Nu ma pricep de loc la pomi însă îmi dau seama că trebuie să le aplic un tratament dar nu stiu de care. Vă rog să-mi spuneţi cu ce să-i stropesc. Şi mai am o problemă. Am plantat acum o saptamana doi migdali. Nu stiu la cât timp trebuie să-i ud şi nici ce tratamanete de întreţinere să le aplic. Mulţumesc.

 27. acum in perioada infloritului au aparut la ciresii de2 si3ani niste picaturi de clei ba chiar si niste umelaturi ca niste pungi cu clei sub cuaja.Am facut toate tratamentele necesare.Rog mult sa-mi spuneti ce boala este ? daca e periculoasa si ce trebuie sa fac

  • Au inceput sa se usuce si florile? Sau varfurile ramurilor? Cleiul este in apropierea florilor?

 28. Bună ziua,
  Vă rog să mă ajutaţi şi pe mine într-o mare problemă. Avem o livadă de 150 de pruni şi alţi 30 de pomi fructiferi plantaţi primăvara trecută . Prunii au început să inflorească şi a apărut la ei gândacul păros. Am stropit cu Calipso şi cu Reldan, în zile diferite, dar nu se vede până azi niciun rezultat. Ce mă sfătuiţi să fac? Vă rog!!

  • In urma cu ceva timp se gaseau anumite capcane cu feromoni pentru gandacul paros, insa acum nu prea mai exista pe piata. Unii pomicultori ii indeparteaza mecanic (prin scuturare / culegere și arderea acestora). Cenușa rezultata din arderea daunatorilor are efect repelent asupra adultilor, de aceea se recomanda prafuirea plantelor cu această cenusa. Se poate aplica un alt insecticid prietenos cu albinele ca Mavrik (http://www.botanistii.ro/adama-mavrik-2-f.html).

 29. Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, cine taie florile de prun și vișin? și cu ce să stropesc? Vă mulțumesc.

 30. Buna ziua,

  Am un cais plantat acum 2 ani, in primul an a infrunzit, a inflorit, a facut rod, anul trecut am avut doar 4 sau 5 caise, nu a avut nici o problema, iar anul acesta, dupa o iarna in care crengutele au crescut, nu mai vrea sa inmugureasca. E exact ca in iarna doar ca la crengutele noi aparute se vede usor ca par a se usca. Pare zbarcita coaja, fara seva. Ce pot sa fac?

  Am plantat in toamna alti caisi, par verzi, dar nu inmuguresc? E posibil sa inmugureasca mai tarziu?

  Multumesc!

  • Se poate ca acesta sa fi fost afectat de o boala. Ati incercat sa il tundeti? Mai este verde?
   Legat de cei plantati in toamna, ar fi trebui sa plece in vegetatie pana acum. Ce tip de sol este in zona dumneavoastra? Ati aplicat ingrasaminte la radacina?

 31. Da, chiar la sfarsitul saptamanii l-am tuns putin. Nu prea am ce sa tund, coroana e frumoasa, aerisita, dar am taiat putin sa vad sectiunea cracutei. E verde, dar parca e stoarsa de vlaga, Putin zbarcita, dar inca verde. Mugurii sunt foarte mici, negrii si par uscati. Arata exact ca in iarna cand inca nu era in vegetatie. O sa incerc sa-i aplic un tratament, dar oare ar merge cu zeama bordeleza? Sau ce sa incerc?

  Din cei plantati in toamna, 3 nu au dat nici un semn pana acum. Am plantat 5 caisi. Din cei 3 am observat acum sambata ca unul incearca sa miste ceva. Au aparut mici frunzulite pe 2 cracute. E un semn bun.

  Am vreo 12 caisi, si piersici. Nu am avut nici o problema pana acum cu ceilalti. E posibil sa fie o boala? Eventual sa fac o poza pomului (pomilor) cu probleme si sa va trimit intr-un e-mail?

  Nu stiu ce fel de sol am in zona, stau langa Brasov, in comuna Tarlungeni. Stiu doar ca e destul de lutos si pietros.

  Terenul nu a fost folosit pana acum, nu a fost nimic plantat pe el, iar ca ingrasamant folosesc gainatul de la gaini macerat si diluat cu apa in proportie de 1 la 10. Il folosesc si in gradina si la pomi. Mai ales iarna. Poate nu fac bine?

  In zona (casa e undeva in camp) sunt multe rozatoare, cartite si am gasit si un hamster mort (cred ca l-a ucis catelul meu). E posibil ca ceva sa fi afectat radacinile caisului de 2 ani, care stagneaza?

  Multumesc mult pentru raspunsuri!

  • Daca pomul era afectat de boli apareau simptome vizibile. Sau daca era atacat de rozatoare, se usca. Se poate totusi ca pomii, fiind firavi, sa plece mai greu in vegetatie, mai in ales acest an cand au fost temperaturile scazute. Ii puteti aplica un ingrasamant natural foliar cum ar fi Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-100-ml.html), 30-50 ml diluati in 10 l de apa. Acesta va stimula cresterea pomului si circulatia sevei.

   • Multumesc pentru raspunsuri! Am fost intre timp la magazin si mi s-a recomandat sa-i stropesc cu o combinatie de solutii, printre care si un insecticid. Am observat ca un par care inflorise, avea petalele florilor aproape in totalitate maro, coditele florilor sunt verzi, iar florile stau in pom, nu au cazut. Mugurii nu s-au deschis, frunzele de deasupra care invelesc mugurii, erau de asemenea maro. Am rupt un mugure si era verde in interior. In zona mea a fost cand foarte tare cald, cand frig. A pouat mult, inclusiv cu gheata. Am stropit toti pomii, chiar daca altii nu sunt afectati si sper sa nu-i pierd pe cei cu probleme. Am mai observat pe acel cais de 2 ani care nu misca deloc, ca avea pe ramuri, dedesubt, un fel de panza de paianjen care se intindea pe portiuni de ramuri. Am dedus ca e vorba de un paduche, un paianjen sau alta insecta, iar insecticidul din cocteilul de substante recomandat de cei de la magazin, sper sa-i faca bine Voi face comanda de amalgerol de la dumneavoastra. Multumesc mult pentru sfaturi!

 32. Am cativa goji plantati acum un an respectiv doi ani. Ce tratamente trebuie sa le fac si in ce moment?
  Deasemenea am cativa afini de un an plantati pe care as vrea sa stiu cu ce sa-i tratez si daca ingrasamantul foliar Amalgerol este recomandat pentru ei pentru a-i ajuta in dezvoltare. Am pus la plantare si turba acida din comert amestecata cu mranita.

 33. Buna ziua,
  Va multumesc mult pentru raspuns! Mai am o intrebare in legatura cu un cais pe care l-am plantat in noiembrie 2015. Dupa plantare l-am stropit cu Champ si Confidor Oil, in martie anul acesta dupa taierile de primavara am stropit toti pomii cu Champ inclusiv acest cais, apoi am mai avut 2 stropiri la samburoase: una cu Dithane si Calipso si a doua cu Dithane si Karate Zeon. Acum aproximativ 2 saptamani am stropit toti pomii cu Amalgerol ( 30 ml / 10 l apa ) ca sa-i ajut in crestere.
  Acum 3-4 zile cand m-am uitat la el avea frunzele pleostite. Mi-e teama ca il pierd.
  Mentionez ca am plantat in toamna trecuta 2 caisi odata; s-au prins amandoi, i-am tratat la fel pe amandoi dar numai unul se prezinta asa. Ce imi recomandati sa fac?
  Multumesc frumos!

 34. Bună seara, am un cireș de 5 ani care nu a fost bolnav,insa anul acesta mai exact de o săptămână are frunzele lăsate, nu are dăunători sau pete pe frunze. Care este cauza, se poate trata? Mulțumesc!

 35. Buna ziua, am si eu cativa pomi in gradina care au probleme,un cires de9 ani care infloreste si o mare parte din flori se usuca si cad mai leaga ff putin 4sau 5 cirese in tot pomul,am facut in toti ani stopirile si taierile la timp,dar la butonul roz si dupa caderea petalelor am stropit cu calypso si fungicid ,sa fie asta o problema de se usuca florile.Iar punii care au in jur de 10 ani nu am avur o recolta,infloresc leaga se dezvolta prunele si cand sunt de un cm incep sa cada pana la maturitate cad toate si au o culoare movulie. Acum frunzele sunt patate cu pete circulare galbui.La meri frunzele sunt patate cad, cad si merele,am facut stopirile si la inforit si dupa dar nu stiu ce probleme au si cu ce as putea trata bolile lor.Astept raspuns ,va multumesc.

 36. Am plantat ion gradina mai multi pimi frunctifeti printer care si doi pruni Stanley . I-am stropit asa cum spuneti dvs dar unul din acestia a ramas mai mic nu creste si nici ramurile nu cresc mai puternic ca la celalalt prun iar frunzele sunt de culoare galbene iar unele din ele sunt ciuruite. Ce boala credeti ca are si ce tratamente sa aplic ?
  Cu multumiri
  C. Brinza

 37. Buna ziua.Am mai multi pruni care infloresc dar nu fac fructe, doua trei.Sunt pruni de 10 ani.cum ii pot salva? Ce tratament sugerati?

  • Buna ziua! Pot fi mai multe motive pentru care pomii nu tin florile sau fructele. Mai exact, cad florile, fructele dupa legare sau fructele cand sunt mai mari? Pomii prezinta fenomenul de alternanta de rodire (adica un an au productie mare si in urmatorul an nu au deloc)?

 38. Buna seara! am cativa peri si anul trecut in vara 10 /100 s-au inegrit.banuiesc focul bacterian.Banuiesc focul bacterian .Am inceput tratamentul obisnuit cu ulei horticol si sulfat de cupru .Este bine acum in repaos sa-i stropesc cu ALIETT acum inca in faza de repaos?multumesc!

 39. Buna ziua.
  Am 2 ciresi de 5 sau 6 ani. Anul trecut au fructificat maxim 20 de cirese in total. Le efectuez toate tratamentele conform calendarului pentru samburoase. Anul acesta am luat Almagerol pentru ei . Ce alt tratament sa efectuez pentru o fructificare adecvata?
  Pomii au dezvoltare viguroasa , sunt amplasati intr-o zona partial insorita ( 60% din zi au soare).

 40. Buna ziua.
  Am 300 de pruni rosii(pentru palinca)de 12 ani care nu au fost stropiti nici odata.In fiecare an infloresc dar apoi florile cad si nu raman prune.Din acest an as dori sa-i stropesc dar nu stiu cand sa incep,cu ce produse si cate tratamente sa le fac.
  multumesc mult

 41. Buna ziua . Am si eu o livada de 100 de caisi plantati toamna anului trecut, au inceput frumos sa scoata muguri, ce tratamente recomandati asa la inceput ! Multumesc anticipat

 42. Buna seara!
  Felicitari pentru acest site si mii multumiri pentru impartasirea cunostintelor dvs.

  Am in curte 2 ciresi, un visin si un mar. La unul dintre ciresi au aparut primele flori, iar visinul este in faza de dezmugurire. Marului ii apar primele frunzulite.

  Pot sa dau cu Calypso peste toti pomii sau numai pe ciresi si visini?
  Va multumesc anticipat!

 43. Buna ziua,

  Am mai multi caisi, dintre care unul incepe sa se usuce de la radacina la catre varf. Mentionez ca acesta are o varstra de aproximativ 8 ani si dupa ce l-am analizat, soarta de pe acesta se indeparteaza usor, iar truchiul este maroniu, nu are seva si iar de unde indepartez scoarta se simte un miros intepator, usturator. Varfurile sunt cu frunze mici si nedezvoltate. Anul trecut am mai pierdut un cais tot in acest fel. Ce boala este si daca mai pot recupera pomul?
  Va multumesc

 44. In nici unul dintre tratamentele indicate in schemele de tratament de la samburoase sau semintoase nu vad a fi recomandat produsul reldan.As dori daca se poate sa imi spuneti ce parere aveti despre acest produs ,daca este util si pentru ce daunatori.
  Multumesc!

 45. Am un cais la care după înfrunzire, în fiecare an, pe unele rămurele(în jur de 8-15 rămurele) frunzele se pleoştesc şi apoi se uscă. Ce boală e asta şi cum se tratează?

 46. La prun cind incepe fructul sa se dezvolte se pot face urmatoarele combinatii
  1-Folicur Solo Dithane Actara sau
  2-Topsin 70 Dithane Actara(Reldan)
  Folosind 2 fungicide unul de contact si altul sistemic banuiesc ca efectul preventiv si eridicativ va fi mai eficace
  Este bine sau este prea puternic ?
  Multumesc.

 47. Bună ziua, îmi cer scuze că apelez la dvs., dar sunt disperat pentru că am câțiva piersici și nectarini ,iar o parte din ei sunt bolnavi și nu știu cu ce să-i mai tratez.
  De doi ani au frunzele galbene complet , iar lăstarii par uscați spre vârful lor. Am aplicat tratamente toamna, primăvara, în perioada de vegetație cu diferite substanțe cum am citit pe internet, dar toto degeaba.Vă rog să mă sfătuiți ce să fac? ce tratamente să le mai aplic? în ce perioade? CU STIMĂ ! MULȚUMESC!

 48. Buna seara.am luat un teren cu piersici tineri si am incercat sa facem cultura intercalata.pomilor nu le merge foarte bine , s au ingalbenit, nu au rod si fruzele sunt lunguiete si se strang (rasucesc).erau înfloriti cand a fost ultimul ger din aprilie.nu sunt ingalbeniti doar cei printre care avem cultura intercalata ci si restul.
  Cum ii pot salva

 49. Buna seara,

  Un cires Van a facut primele flori in aceasta primavara dar de cca. 2 saptamani
  frunzele au inceput sa se in galbenesca si sa se rasuceaca.
  L-am cercetat si nu am vazut nimic suspect.
  Imi pare tare rau sa il pierd pentru ca il aveam in vedere ca polenizator
  pentru alti ciresi.
  Va rog mult dati-mi un sfat pentru salvarea acestui cires.
  Cu multumiri,
  Vicentiu

 50. Buna seara,

  Un cires Van a facut primele flori in aceasta primavara dar de cca. 2 saptamani
  frunzele au inceput sa se in galbenesca si sa se rasuceaca.
  L-am cercetat si nu am vazut nimic suspect.
  Imi pare tare rau sa il pierd pentru ca il aveam in vedere ca polenizator
  pentru alti ciresi.
  Va rog mult dati-mi un sfat pentru salvarea acestui cires.
  Cu multumiri,
  Vicentiu

 51. Buna ziua,

  Am cumparat un teren cu livada de pruni si Meri.
  Incepand din oct. anul trecut am facut pregatirea de iarma cu zeama bordeleza si confidor…primavara iar am stropit de cca. 6 ori pana acum cu tot felul de fungicite si insecticide. Copacii sunt plini cu prune respectiv mere. Problema in momentul de fata este:
  1. au inceput sa-mi cada fara sa fie coapte, aproape pe fiecare pruct exista un fel de clei.
  2. de Duminica pana astazi, adica in 3 zile in fiecare prun mi-a aparut omida (intre timp am taiat toate crengile in care s-a format cuibul).

  Ce sa fac acum cand ar mai fi 1 luna pana la culesul recoltei?

 52. Buna ziua,

  Am cumparat un teren cu livada de pruni si Meri.
  Incepand din oct. anul trecut am facut pregatirea de iarma cu zeama bordeleza si confidor…primavara iar am stropit de cca. 6 ori pana acum cu tot felul de fungicite si insecticide. Copacii sunt plini cu prune respectiv mere. Problema in momentul de fata este:
  1. au inceput sa-mi cada fara sa fie coapte, aproape pe fiecare pruct exista un fel de clei.
  2. de Duminica pana astazi, adica in 3 zile in fiecare prun mi-a aparut omida (intre timp am taiat toate crengile in care s-a format cuibul).

  Ce sa fac acum cand ar mai fi 1 luna pana la culesul recoltei?

 53. Buna seara,

  Am descoperit de curand acest site si cred ca a fost foarte bine. Am si o intrebare:

  – am 270 de aluni, plantati anul trecut, unii de 2 ani altii de 3. O parte au fost plantati in martie si o parte pe la sfarsitul lui octombrie. Problema este ca sunt omizi printre ei, afide din ce am vazut, melci ( nu stiu daca fac rau sau nu). Am incercat sa las cultura cat de cat ferita de insecticide sau ierbicide, am cosit iarba fara sa dau cu ceva, gandindu-ma ca e mai bine pentru sanatatea celor care vor consuma alunele ( am o fetita mica si un bebelus care va veni si el prin noiembrie). Anul acestal au facut alune unii dintre ei dar intr-adevar sunt unele patate, la unii, frunzele sunt cu puncte pe ele … Exista vreo varianta mai eco de stropire dar care sa fie cat de cat eficienta pentru aceasta perioada?
  Daca nu, ce tratament ar trebui aplicat ca macar pana intra pe rod cum trebuie sa se dezvolte normal pentru aceasta perioada.
  Va multumesc!

 54. Buna seara,

  Am descoperit de curand acest site si cred ca a fost foarte bine. Am si o intrebare:

  – am 270 de aluni, plantati anul trecut, unii de 2 ani altii de 3. O parte au fost plantati in martie si o parte pe la sfarsitul lui octombrie. Problema este ca sunt omizi printre ei, afide din ce am vazut, melci ( nu stiu daca fac rau sau nu). Am incercat sa las cultura cat de cat ferita de insecticide sau ierbicide, am cosit iarba fara sa dau cu ceva, gandindu-ma ca e mai bine pentru sanatatea celor care vor consuma alunele ( am o fetita mica si un bebelus care va veni si el prin noiembrie). Anul acestal au facut alune unii dintre ei dar intr-adevar sunt unele patate, la unii, frunzele sunt cu puncte pe ele … Exista vreo varianta mai eco de stropire dar care sa fie cat de cat eficienta pentru aceasta perioada?
  Daca nu, ce tratament ar trebui aplicat ca macar pana intra pe rod cum trebuie sa se dezvolte normal pentru aceasta perioada.
  Va multumesc!

 55. Buna seara! Am un cireș( Stella) in vârsta de 4 ani, care a avut primul an de rod( nu F multe cireșe dar am zis ca așa o fi la început ) .In decurs de aproximativ 2 săptămâni frunzele au fost mâncare aproape in întregime ,crengile se usucă dim ce in ce mai mult.Puteti sa ma ajutați cu un sfat? Mulțumesc!

 56. Buna seara! Am un cireș( Stella) in vârsta de 4 ani, care a avut primul an de rod( nu F multe cireșe dar am zis ca așa o fi la început ) .In decurs de aproximativ 2 săptămâni frunzele au fost mâncare aproape in întregime ,crengile se usucă dim ce in ce mai mult.Puteti sa ma ajutați cu un sfat? Mulțumesc!

 57. Buna ziua am studiat forumul si vad ca fiecare a primit raspunsul solicitat.Ma aflu si eu la inceput de drum am plantat peste 400 de meri de diferite soiuri m-ar interesa o schema pentru stropirea corecta a merilor in decurs de un an.tinand cont ca am plantat si columnari.Va multumesc

  • Calypso are o remanenta destul de mare in plante, deci timpul de pauza va fi in jur de 21 de zile.

 58. Buna. Am niste pruni de 7 ani care anul acesta au fost plini de rod , insa fructele se usuca pe ramuri ( stafidesc ) si apar urme de clei pe crengi .Practic aproape toate fructele sunt afectate. Ce-i de facut ?

 59. Buna ziua Dl Tom
  Problema mare la piersic si nectarin. In repaos stropi cu ului horticol, si ulterior dupa taieri cu Champ 77 WG. In primavara abundenta de flori si muguri vegetali apoi, dupa scuturarea primelor petale a inceput nebunia. BASICARE. Cate o frunza, doua. Stropit cu Topsin. Asteptam o oprire dar atacul s-a accntuat. Stropit cu Score plus Bravo.
  Nici un reaultat la 7 zile, din contra atacul este mai virulent. Ce ma sfatuiti ?, unde am gresit?

  • Buna ziua, din pacate, odata ce s-a instalat este destul de dificil de combatut. Trebuie sa stiti ca, frunzele afectate nu isi mai revin chiar daca ati efectuat tratamente (ele trebuie indepartate inaintea aplicarii tratamentelor).
   De asemenea, sunt foarte importante tratamentele aplicate inca din fenofaza de buton, ce au rolul de a proteja frunzele tinere ce sunt foarte sensibile. Pe viitor este indicat sa respectati un plan de tratamente in functie de fenofaza. Puteti urmari acest tabel https://www.botanistii.ro/blog/piersic-tabelul-tratamentelor/. Nu neglijati nici masurile de igiena culturala, respectiv, adunarea si arderea frunzelor afectate si taierea, apoi arderea ramurilor afectate.
   In acest moment, daca se poate, eliminati partile afectate si la 7-10 zile de la ultimul tratament, se poate aplica Dithane (https://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), 20 g/10 l apa, timp de pauza (daca este cazul) de la aplicare pana la recoltare, 28 zile.

 60. Buna ziua….am trei visini care sunt plini de flori primavara dar fie nu leaga
  fie fructele se dezvolta putin dupa care ingeabenesc si cad , astfel ca nici
  5 % nu ajung la maturitate. O alta problema o am la ciresi…fructifica dar in a
  doua parte cind fructele sunt coapte bine fac viermisori .va rog sa ma ajutati
  in rezolvarea acestor probleme…pentru care va multumesc anticipat !

 61. Buna ziua,
  am urmatoarea problema: un cais care este timpuriu,nu are nici un fel de semn de boala foliara sau altfel,infloreste foarte frumos si cind scapa de ingheturile tirzii ,este viguros(are in jur de 6-8ani),leaga foarte frumos,nu sunt semne de daunatori nici foliari nici la fructe dar avorteaza majoritatea fructelor cind ating cam jumatate din dimensiunea finala a fructului .Din 150-200 de fructe ramin 10-15 fructe.Am intrebat la farmacie si mi s-a spus sa fac stropire cu ingrasamint foliar dupa ce fructele au legat,am facut 2 sau 3 stropiri, dar fara nici un rezultat,fructele cad de pe el sanatoase,fara nici un semn de atac al vreunui daunator.Ce ma sfatuiti sa fac?
  Multumesc

 62. Buna ziua! Cu scuzele de rigoare pentru ca nu-mi dau seama unde ar trebui sa va intreb dar o s-o fac aici totusi…. Este vorba despre o magnolie , in al 3-lea an, flori violet, care merge bine, infloreste dar chiar in momentul de maxim al florilor, acestea capata o paloare maronie dupa care se vestejesc. Apar altele din urma dar urmeaza acelasi ciclu. Planta se afla in zona bine insorita, este udata frecvent. multumesc.

 63. Buna ziua.
  Ce tratament ar trebui sa aplic la visin,ca fructele sa nu ai viermi?
  Nu am facut nicio stropire.
  Multumesc

  • Buna ziua, in functie de fenofaza in care se afla in acest moment, este recomandat sa efectuati tratamente, alegand unul dintre insecticidele mentionate in tabel (insecticid corelat cu fenofaza actuala). Apoi, pentru fenofazele urmatoare, se poate alege in continuare cate un insecticid, respectand timpul de pauza de la aplicare pana la recoltare (cand va fi cazul), mentionat pe eticheta produselor.

 64. Buna ziua,

  Aveti deja in oferta o gama destul de larga de produse agreate pentru cultui ecologice.
  Poate ar fi binevenit si interesant un tabel similar (sau completarea tabelului actual) in care sa specificati tratamente cu variante agreate in sistem ecologic.

  Multumesc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor