Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru

Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru Comunitatea Botanistii

In pomicultura si viticultura, efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ (“stropiri sau tratamente de iarna”) reprezinta o conditie obligatorie. Acestea ajuta la mentinerea unei stari fitosanitare bune a plantelor lemnoase.

Scopul tratamentelor de iarna

Scopul acestora este diminuarea rezervelor biologice ale agentilor patogeni si daunatorilor din livada, vie sau din plantatiile de arbusti fructiferi. Astfel, pot fi combatuti cu succes daunatorii care ierneaza in stadiul de ou (inelarul, afidele, acarienii) pe ramuri, in crapaturile scoartei sau cei care formeaza colonii pe pom (paduchii testosi, paduchii lanosi etc.). In cazul speciilor de pomi samburosi, boli precum monilioza, ciuruiri sau basicari ale frunzelor pot fi tinute sub control prin aplicarea corespunzatoare a acestor tratamente de iarna. La mar si par, speciile de Venturia ierneaza pe frunzele cazute, dar si pe ramurile si atacate.

Inainte de efectuarea tratamentelor, se efectueaza lucrarile de igiena culturala. Acestea implica indepartarea ramurilor afectate, a scoartei imbatranite, a muschilor si lichenilor, ce pot adaposti insecte, larve si oua in perioada de repaus a pomilor.

Tratamentele se vor aplica pe scoarta uscata, neacoperita de gheata, zapada sau chiciura, in zilele cu temperaturi pozitive, preferabil minim 5-6°C.

Solutia trebuie pulverizata cat mai fin si uniform pe toata suprafata trunchiului si ramurilor. Se incepe din interiorul coroanei spre exterior si de la partea superioara a coroanei, spre baza pomului.

Stropirile de iarna se efectueaza in intervalul noiembrie-februarie. Acestea constau in aplicarea unui fungicid, urmat de un ulei horticol. Astfel, atat toamna (cand minim 50% din frunze au cazut), cat si primavara (inainte de umflarea mugurilor), se aplica un tratament cu un fungicid cupric, urmat de un tratament cu ulei horticol (la 10-14 zile dupa tratamentul cu fungicid), totalizand astfel 4 tratamente. Intotdeauna se aplica intai fungicidul, urmat de uleiul horticol.

Stropirea cu fungicid

Tratamentul se face cu unul din fungicidele pe baza de cupru.

Produse recomandate

Produse recomandate

In cazul riscului de aparitie a fainarii (daca boala a fost prezenta in perioada de vegetatie), tratamentul fungic se poate efectua cu un fungicid pe baza de sulf.

Produse recomandate

Stropirea cu ulei horticol

Acest tratament se efectueaza la 10-14 zile de la efectuarea tratamentului fungic. Se vor utiliza produse pe baza de uleiuri minerale, special concepute pentru aplicarea in perioada de repaus a pomilor.

Conform specificatiilor producatorului, uleiul mineral Ovipron Top se poate aplica in amestec cu Zeama Bordeleza. Se efectueaza astfel un singur tratament care sa cuprinda atat fungicidul cupric cat si uleiul horticol. Inainte de prepararea solutiei, se efectueaza intotdeauna un test de compatibilitate.

Produse recomandate

Produse recomandate

Tratamentele din perioada repausului vegetativ (tratamente de iarna) se pot aplica la toate speciile lemnoase (inclusiv ornamentale). Tratamentele sunt obligatorii pentru reducerea incidentei bolilor si daunatorilor din plantatiile pomicole si viticole.

 • Discuții pe teme similare

  RAICU
  27 ianuarie 2020
  Buna ziua , se pot face mai mult de 4 stropiri in perioada de reapus vegetativ ( 2 albastre +2 cu ulei horticol ) si daca da , care este maximul de stropiri ?
  0
  3
  Trimite
  Rodica
  22 ianuarie 2021
  Paduchi lanosi ramuri mar Comunitatea BotanistiiPaduchi lanosi ramuri mar Comunitatea BotanistiiPaduchi lanosi ramuri mar Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Pe ramurile unui mar tanar au aparut niste zone care sunt acoperite cu un fel de mucegai, iar pe trunchi are si niste umflaturi. Imi puteti spune, va rog, despre ce afectiune este vorba si ce tratament trebuie efectuat? Multumesc!
  0
  1
  Trimite
  Gabriel A.
  14 ianuarie 2021
  Mar atacat de paduchi lanosi Comunitatea BotanistiiMar atacat de paduchi lanosi Comunitatea BotanistiiMar atacat de paduchi lanosi Comunitatea BotanistiiMar atacat de paduchi lanosi Comunitatea Botanistii
  Buna, Doar la doi meri (Pinova si Double Red) mi-au aparut niste excrescente, de culoare rosiatica. Astăzi (13.01.2021), am observat ca in acele locuri sunt prezenți, destul de vivaci, niște paduchi lanosi. Ce este de făcut, am folosit Actara in doza aproape triplă. E suficient sau e nevoie si de altceva? În al doilea rand, sa zicem ca scap de paduchi dar excrescentele raman? Mulțumesc.
  1
  8
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile