Plantele de capsun se usuca

Acest subiect conține 8 răspunsuri are 3 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 7 mai 2017 la 8:13 pm.

 • Autor
  Mesaje
 • 8 Răspunsuri
 • #10932 Răspuns
  Mihai Calin

  Bună ziua , am o plantație de căpșuni în spațiu protejat ( solar) și la aproximativ o luna de la plantare unele plante de capsun se usucă.

 • #10945 Răspuns
  Tom Botanistul

  Plantele sunt afectate de mana coletului si a fructelor de capsun. Fie ati plantat material saditor infestat, fie sporii ciupercii au fost prezenti in solul in care ati efectuat plantarea. Aceasta ciuperca este favorizata de umiditatea mare din sol. Prin ce metoda udati plantele?
  Se recomanda ca plantele afectate sa fie scoase din cultura si distruse. Se aplica 2 tratamente radiculare (la radacina) cu Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html), in doza de 10 grame la 10 litri si fiecare planta se uda cu 300-400 ml solutie. Tratamentele se aplica la interval de 7-10 zile. Daca aveti sistem de irigat prin picurare, tratamentul se poate aplica prin acest sistem. Foliar se recomanda aplicarea de tratamente cu Ridomil Gold (http://www.botanistii.ro/syngenta-ridomil-gold-mz-68-wg.html) si Aliette (http://www.botanistii.ro/bayer-aliette-wg-80-20-g.html). Se pot aplica 1-2 tratamente foliare la interval de 7-10 zile.

 • #10965 Răspuns
  Mihai Calin

  Mulțumesc pentru răspuns . Capsunile sunt udate prin picurare. Am observat ca pământul de sub folie este umed chiar dacă nu le-am mai udat de șase zile, probabil din cauza unei slabe aerisiri sau a temperaturi prea mari ( 27 de grade ). Poate ajuta un sistem de răcire tip “ceata” sau provoacă mai mult rău ? Am început tratamentul cu Topsin exact cum ați recomandat.

 • #10978 Răspuns
  Tom Botanistul

  Da, tocmai acestea sunt conditiile ce favorizeaza aceasta boala, umiditate prelungita in sol si aer si temperaturi in jurul valorii de 25 de grade. Folia de mulcire pastreaza bine umiditatea in sol, de aceea este recomandat sa administrati mai rar apa. Acesta este si unul din scopuri, sa pastreze mai bine umiditatea si sa previna aparitia stresului provocat de lipsa de apa. Totusi, undeva a existat sursa de infectie (materialul saditor plantat sau solul in care a fost plantat). Rariti udarile astfel incat solul sa se usuce usor intre doua udari si aplicati tratamente de combatere. Un sistem de ceata ar mari umiditatea, lucru de nedorit. Eliminati plantele bolnave deoarece reprezinta sursa de infectie.

 • #11803 Răspuns
  Dan

  Buna ziua. Ma pututi ajuta si pe mine, se usuca lastarul la capsuni si unele din fructe cad. Multumesc.

 • #11981 Răspuns
  Tom Botanistul

  Este posibil ca tulpinile pe care se formeaza stolonii sa se usuce din cauze temperaturilor foarte ridicate, mai ales ca folia neagra favorieaza incalzirea suprafetei pe care acestea se intind. Plantele de capsun prezinta vreo pata, vreun simptom? Sunt multe fructe cazute? Ati observat prezenta coropisnitelor? Acest daunator ar putea reteza codita fructelor de capsun.

 • #15993 Răspuns
  Silvia

  Buna. Ma ajutati si pe mine? Mai pot sa plantez capsuni in gradina?

 • #16902 Răspuns
  Tica Alex

  Mă puteți ajuta? Am observat la baza căpșunilor aceste goange nu știu ce sunt ,nu știu dacă le pot dăuna stolonilor de căpșuni, cu ce anume pot da pentru a scăpa de ele? Mă interesează dacă îmi puteți recomanda o schema de fertilizare pentru căpșuni și ce anume pot folosii? Va mulțumesc anticipat

 • #16912 Răspuns
  Tom Botanistul

  Daunatorul din imaginile postate de dvs. este o gargarita. Pentru combaterea acesteia se fac tratamente cu Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html) 1,5 g in 10 litri de apa, si Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-insecticid-calypso-480-sc-1-8-ml.html) 1,8 ml in 10 litri de apa. Produsele nu se amesteca, se aplica individual la intervla de 7-10 zile.

  In articolul urmator gasiti toate informatiile necesare despre cultura de capsun: http://www.botanistii.ro/blog/capsun-cum-sa-plantezi-si-sa-ingrijesti-acest-arbust-fructifer/, si calendarul tratamentelor: http://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-capsun/


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">