Dezinfectia solului din sere si solarii

dezinfectia-solului-solarii

Serele si solariile reprezinta spatii protejate, in care influenta factorilor de mediu (lumina, temperatura, precipitatii, curenti de aer) se modifica, favorizand dezvoltarea si transmiterea daunatorilor si bolilor de la un an la altul. In sere si solarii pot aparea daunatori (insecte ce ierneaza in stadiul de ou, nematozi etc.), boli (Verticilium spp., Fusarium spp., Phytophtora spp. etc.) si buruieni, care pot afecta culturile in proportii destul de mari. 

Astfel, se recomanda ca in fiecare an, inainte de infiintarea culturii, la pregatirea terenului, sa se efectueze tratamente termice si chimice pentru dezinfectia solului, cu produse corespunzatoare.

Produsele recomandate pentru dezinfectia solului

Basamid Granule

Este un dezinfectant fumigant sub forma de granule. Acesta actioneaza impotriva insectelor, nematozilor, bolilor si buruienilor din sol. Datorita formularii produsului, se poate aplica prin imprastiere si incorporare in sol, cu aproximativ 30-35 de zile inaintea infiintarii culturii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inainte de a aplica Basamid Granule, terenul trebuie pregatit astfel:

  • Se elibereaza de toate resturile vegetale si solul se marunteste bine (pe o adancime de 30 cm) pentru a evita evaporarea rapida a gazului dezinfectant.
  • Este recomandat sa se asigure o umiditate a solului de 60% din capacitatea de camp, atat inainte cat si in timpul aplicarii produsului. 

Aplicarea produsului se poate face folosind echipamente speciale sau cu mana. 

! Este obligatorie purtarea echipamentului de protectie (manusi, masca, costum de protectie si incaltaminte adecvata). 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Se aplica la temperaturi de peste 6°C, cand solul este suficient de umed. Totusi, intervalul optim de temperatura pentru aplicare este 10-20°C. 

Microgranulele se incorporeaza in sol la o adancime de 15-25 cm, de regula cu freza, pentru a asigura o distribuire cat mai uniforma. Dozajul recomandat de producator este de 500 kg/ha.

Irigarea abundenta este necesara dupa aplicarea produsului, pentru a favoriza descompunerea granulelor si eliberarea gazului.  

Dupa dezinfectia solului cu Basamid, terenul se acopera imediat cu folie de plastic transparenta, pentru a mentine gazul eliberat in sol cat mai mult timp.

Dupa efectuarea tratamentului, pana la semanat sau plantat se asigura un timp de pauza 10-30 zile. Timpul de pauza variaza in functie de temperatura solului, cu cat este mai scazuta (minim 6°C) cu atat timpul de asteptare este mai lung (peste 30 zile). 

Dupa inlaturarea foliei, se efectueaza o dubla aerare a solului pentru a elibera gazul ramas si se va efectua un test de fitotoxicitate cu plante indicatoare (creson, salata). Se sadesc cateva rasaduri in solul dezinfectat, iar daca dupa 3-4 zile nu se observa simptome de toxicitate, se poate trece la infiintarea culturii. De asemenea, se pot pune seminte de salata in mostre de sol tratat. Daca acestea nu germineaza, solul mai necesita timp pentru aerare. 

timp-de-pauza-basamid

Nemasol 510

Este un dezinfectant lichid, hidrosolubil, cu spectru larg de combatere, ce se aplica in sere si solarii. Fiind un produs miscibil cu apa, se recomanda aplicarea prin sistemul de irigare. La contactul cu solul umezit, Nemasol se transforma intr-un gaz cu efect dezinfectant. Acesta protejeaza culturile pe o perioada indelungata (pana la 2 cicluri de cultura) impotriva nematozilor, bolilor si a buruienilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inainte de tratamentul cu Nemasol 510, solul trebuie eliberat de toate resturile vegetale si se marunteste bine (pe o adancime de 30-40 cm) pentru a favoriza distribuirea uniforma a solutiei. Irigarea prin picurare este cea mai indicata modalitate de aplicare. Aceasta permite distribuirea uniforma a solutiei pe suprafata solului, dar si in adancimea acestuia. 

Se instaleaza benzile de picurare si obligatoriu se acopera cu folie, care va permite gazului fumigant produs de Nemasol sa ramana in contact cu agentii patogeni mai mult timp. 

! Este obligatorie purtarea echipamentului de protectie (manusi, masca, costum de protectie si incaltaminte adecvata).

Dupa aceea, se prepara solutia si se distribuie prin sistemul de irigare. Este foarte important sa respectati doza recomandata de producator de 700 L/ha si concentratia de 1-5%.

Temperatura minima de aplicare a produsului Nemasol este de 15°C in sol si 10°C in aer. Momentul optim pentru aplicare este dimineata, atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. 

Terenul se mentine in repaus, acoperit cu folie, o perioada de aproximativ 3 saptamani. Dupa inlaturarea foliei, este necesara o dubla aerare a solului cu motocultorul si efectuarea testului de fitotoxicitate cu plante indicatoare (creson, salata). Se sadesc cateva rasaduri in solul dezinfectat, iar daca dupa 3-4 zile nu se observa simptome de toxicitate, se poate trece la infiintarea culturii. De asemenea, se pot pune seminte de salata in mostre de sol tratat, iar daca acestea nu germineaza, solul mai necesita timp pentru aerare. 

Dezinfectia termica a solului

Dezinfectia termica consta in folosirea aburului supraincalzit, la 135-140°C, pentru a asigura o temperatura de 80°C in primii 30 cm de la suprafata solului, intr-un timp de 5-6 ore. Totodata, se mai utilizeaza si abur incalzit la 110-115°C, pentru a asigura temperatura de 80°C dupa 10-12 ore. Traveele se acopera cu prelate de polietilena, fixate pe margini si la capete cu saculeti umpluti cu nisip sau cu pamant. Sub prelate sunt introduse furtunuri, racordate la un dispozitiv ce deserveste mai multe travee. Solul se mentine in repaus aproximativ 14 zile.

O alta metoda de dezinfectie termica a solului este solarizarea. Aceasta consta in acoperirea solului cu folie de plastic transparenta, in perioada cea mai calda a anului (iulie-august), pentru a creste temperatura solului prin captarea si mentinerea radiatiei solare. Ideal este ca temperatura sa ajunga la 60°C in primii 15-16 cm de la suprafata solului. Se recomanda umezirea solului inainte de aplicarea foliei pentru a favoriza distribuirea caldurii in sol si a sensibiliza microorganismele patogene. Este indicata ingroparea marginilor foliei in sol, pentru a determina cresterea cat mai ridicata a temperaturii. Solul se mentine acoperit aproximativ 4-6 saptamani. Apoi, folia se indeparteaza cu grija, pentru a nu aduce solul netratat din adancime (ce poate contine seminte de buruieni) in contact cu cel de la suprafata.     

Dupa dezinfectia termica, solul se lasa in pauza timp de 10-15 zile pentru refacerea florei microbiene. Dupa expirarea timpului de actiune pentru fiecare dintre metodele utilizate, solul se afaneaza si sera se aeriseste. 

Sfaturi pentru o dezinfectie corecta a solului: 

  • Inaintea efectuarii tratamentelor de dezinfectie, terenul se elibereaza de toate resturile vegetale. Apoi, solul se marunteste pentru a evita evaporarea rapida a gazului dezinfectant. 
  • Dupa dezinfectia cu substante chimice, inaintea infiintarii unei culturi, se recomanda efectuarea testelor de fitotoxicitate cu rasaduri de salata sau creson. 
  • Prelucrarea terenului dupa dezinfectie nu se va face la o adancime mai mare de cea la care s-a efectuat tratamentul pentru a nu aduce solul nedezinfectat in contact cu cel dezinfectat. 
  • Metoda de dezinfectie termica prin aburi se preteaza exclusiv pentru tratamentele spatiilor protejate. 
  • La momentul dezinfectiei terenul trebuie sa fie liber de orice plante de cultura, deoarece tratamentul le poate afecta. 
  • Se evita aducerea rasadurilor cu pamant nedezinfectat in spatiul protejat tratat. 
  • Pe parcursul efectuarii tratamentelor este obligatorie purtarea echipamentului de protectie si ventilarea spatiului tratat. 

Tratamentele de dezinfectie a solului in spatiile protejate (sere si solarii) sunt esentiale, mai ales in cazul monoculturii sau cultivarii de plante cu boli si daunatori comuni. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile