Capsun, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

Publicat pe: 13 ianuarie 2017 Modificat pe: 28 iunie 2024

lucrari de ingrijire la capsun
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
capsun-descriere

Capsunul (Fragaria x ananassa) este prima specie care ofera fructe proaspete in a doua decata a lunii mai, deschizand, alaturi de cirese, sezonul fructelor proaspete. Fructele de capsun (capsunile) se consuma in stare proaspata, fiind foarte apreciate datorita gustului placut si aromei specifice. De asemenea, acestea se folosesc pentru prepararea prajiturilor, siropului sau a gemurilor.

Capsunul este o specie precoce (rodeste in anul urmator plantarii) si rentabila. Principalele probleme la capsun sunt reprezentate de perisabilitatea ridicata a fructelor si costurile mari de recoltare. Fructele au o valoare alimentara ridicata, fiind recomadate in cazul afectiunilor hepatice, hipertensiune arteriala, anemie, astenie, convalescenta si in curele de detoxifiere. Capsunile reprezinta o buna sursa de vitamine (A, D, C, B6, B-12), minerale si alti compusi benefici sanatatii.

Particularitati de crestere si fructificare la capsun

Capsunul este o planta erbacee perena, cu tulpina subterana scurta. Formeaza in partea superioara o rozeta de frunze si in partea inferiora dezvolta un sistemul radicular superficial. Radacinile capsunului se dezvolta pana la aproximativ 30 cm adancime, atat pe orizontala cat si pe verticala. Din mugurii vegetativi situati la baza plantei se formeaza stolonii, ce manifesta heliotropism accentuat (iubesc soarele), orietandu-se spre intervalul dintre randuri cel mai bine iluminat. Dupa 4-5 ani de cultura, plantele incep sa intre in declin, motiv pentru care o plantatie de capsun este viabila doar 4 ani.

Florile sunt hermafrodite si raman deschise timp de 4-5 zile. Fiecare planta formeaza 40-50 de flori, in functie de soi. Fructul capsunului este reprezentat de nuculele asezate in pulpa rosie, denumita impropriu fruct. De fapt, partea rosie care se consuma este receptaculul floral ingrosat, ce nu este considerat fruct din punct de vedere botanic.

Cerinte fata de clima si sol

Capsunul porneste in vegetatie la temperaturi de peste 5℃. In timpul iernii, plantele pot suporta temperaturi negative de pana la -20℃ sau chiar mai scazute. Rezistenta plantelor la temperaturi scazute depinde atat de soi, precum si de gradul de acoperire al plantelor cu zapada. Pagube cauzate de valori negative (chiar si de -3℃) sunt produse de gerurile tarzii din primavara, cand plantele sunt inflorite. In perioada de vegetatie, aceasta specie prefera temperaturi intre 10 si 24℃. Maturarea fructelor se realizeaza la 14-18℃.

Capsunul are un consum de apa ridicat, de aceea, cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde cad anual 600-900 mm precipitatii. Daca acest prag nu este atins, aplicarea irigatiilor este obligatorie.

Capsunul are cerinte mari fata de lumina, fructificand abundent cand beneficiaza de lumina directa. Cu toate acestea, plantele suporta umbrirea partiala, insa productia si calitatea fructelor scade. Prefera solurile afanate, bine drenate, bogate in materie organica. Nu se recomanda plantarea capsunului in zonele cu soluri grele, argiloase si compactate.

In conditii de irigare, capsunul valorifica bine solurile nisipoase, acestea asigurand productii timpurii.

Pregatirea terenului

pregatire-teren

La alegerea terenului, se tine cont de preferintele speciei in privinta solului. Avand in vedere necesitatea irigarii pentru obtinerea de productii ridicate, se recomanda ca terenul sa aiba o sursa de apa in apropiere. Bune premergatoare sunt cerealele si plantele leguminoase, care lasa terenul curat si imbogatit cu materie organica.

Dupa eliberarea terenului de resturile vegetale ale culturii anterioare, se administreaza ingrasamintele organice si chimice (tip NPK, doza variaza in functie de starea de aprovizionare a solului cu elemente minerale).

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul culturilor protejate, se poate efectua o dezinfectie a solului cu produse specifice pentru reducerea incidentei bolilor si daunatorilor. Dezinfectia se efectueaza cu 20-30 de zile inainte de plantare, in functie de temperatura solului.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Terenul se lucreaza la adancimea de 30 cm, se niveleaza bine si se biloneaza, dupa caz. Cultura pe biloane prezinta numeroase avantaje, fiind recomandata in cazul acestei specii.

Terenul trebuie sa fie bine pregatit, nivelat si fara resturi vegetale provenite de la culturile anterioare. Daca pana la plantare terenul se imburuieneaza, cu 5-6 zile inainte de plantare se pot aplica erbicide totale (respectandu-se timpul de pauza pana la infiintarea culturii, precizat pe eticheta, in functie de produsul ales).

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul infiintarii culturii cu folie de mulcire sau agrotextil, acestea se instaleaza dupa prelucrarea terenului si dupa instalarea sistemului de irigare prin picurare. In acest sens, se pot folosi utilaje care realizeaza ambele lucrari concomitent. Mulcirea cu paie se realizeaza dupa plantare si prinderea plantelor.

Toate etapele procesului de pregatire a terenului trebuie finalizate pana la inceputul lunii septembrie sau aprilie, in functie de epoca de plantare.

Plantarea

Infiintarea plantatiei de capsun se realizeaza cu stoloni proaspat recoltati si sanatosi, achizitionati din pepiniere specializate, care asigura un material liber de virusuri. Se utilizeaza cu succes stoloni refrigerati, liberi de boli si daunatori.

Ca sistem de plantare, se pot utiliza benzi de cate 2 randuri, cu distante de 80 cm intre benzi si 35-40 cm intre randuri. Intre plante se asigura aproximativ 30 cm.

Pentru infiintarea culturilor in camp, plantarea se poate realiza fie toamna (septembrie-octombrie) sau primavara (aprilie). Pentru ca plantele de capsun sa aiba timp sa se inradacineze, in cazul plantarii de toamna se recomanda efectuarea acestei lucrari pana la mijlocul lunii octombrie. Daca plantarea se realizeaza prin efectuarea gropilor in prealabil, stolonii se fasoneaza, indepartandu-se o mare parte din frunze (se lasa 2 frunze tinere in rozeta) iar varfurile radacinilor se taie. De asemenea, inainte de plantare, radacinile se introduc intr-o mocirla de consistenta smantanii, formata din pamant galben, balegar de bovine si apa. Scopul acestei lucrari este de a asigura un contact cat mai bun intre radacini si sol.

plantarea-capsunului

Daca plantarea se realizeaza cu un plantator, se face doar fasonarea frunzelor iar plantele nu se mai mocirlesc. Retezarea radacinilor se realizeaza odata cu plantarea, in acest caz.

Dupa plantare, mugurele central al plantei trebuie sa fie la nivelul solului. In cazul ambelor tipuri de plantare, se tine cont ca radacinile sa fie pozitionate vertical, capsunul fiind o specie pretentioasa in privinta acestei lucrari. Pamantul se taseaza in jurul plantei, pentru a asigura un contact cat mai bun intre acesta si radacini.

Plantele se iriga din abundenta imediat dupa efectuarea plantarii, moment in care se poate administra prin sistemul de picurare si un stimulator de inradacinare.

Dupa aproximativ 2 saptamani de la plantare, se efectueaza completarea golurilor cu material saditor din acelasi soi.

Lucrarile de intretinere la cultura capsun

Capsunul are capacitatea de a produce foarte multi stoloni, ceea ce conduce la epuizarea plantelor. Din acest motiv, se recomanda eliminarea periodica a stolonilor din plantatie, inainte ca acestia sa concureze plantele de cultura. De asemenea, eliminarea buruienilor reprezinta o lucrare foarte importanta, dat find habitusul redus al plantei. In acest sens, se pot efectua prasile, pentru culturile nemulcite sau se pot aplica erbicide specifice.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
mulcire-capsun

Daca se opteaza pentru mulcirea culturii cu folie sau paie, numarul lucrarilor de intretinere se reduce iar plantele beneficiaza de conditii mai bune de cultura. Mulciul mentine o temperatura mai ridicata si constanta la nivelul radacinilor, previne evaporarea apei din sol si ajuta la imbunatatirea calitatii fructelor (se obtin fructe mai curate, cu aspect comercial ridicat).

Plantatiile de capsun se iriga obligatoriu, pentru obtinerea de productii ridicate, capsunul fiind sensibil la lipsa apei chiar si pentru perioade scurte de timp. Sistemele de irigare prin picurare sunt cele mai recomandate iar apa se administreaza de cate ori este nevoie, in toate fenofazele de crestere si fructificare, in functie de conditiile climatice. Fenofaza cu cerintele cele mai mari pentru apa este cea de crestere a fructelor. Se pot utiliza si sisteme de aspersie insa acestea favorizeaza aparitia bolilor specifice.

irigare
ATENTIE: excesul de apa din sol duce la putrezirea radacinilor, sufocarea sistemului radicular, favorizand totodata aparitia bolilor foliare.

Pentru a atinge potentialul de productie, capsunul are nevoie de fertilizare pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Aplicarea saptamanala a ingrasamintelor hidrosolubile prin sistemul de irigare prin picurare reprezinta o metoda eficienta de fertilizare, pentru ca plantele sa beneficieze constant de elementele necesare. In functie de fenofaza, se administreaza radicular ingrasaminte cu macro si microelemente, in cantitatile necesare.

Suplimentarea fertilizarii radiculare se poate efectua prin aplicarea de ingrasaminte foliare, in functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu produse specifice.

In cazul infiintarii culturilor primavara, se recomanda eliminarea inflorescentelor pentru a favoriza inradacinarea plantelor. In caz contrar, planta aloca resurse pentru fructificare, in detrimentul inradacinarii si dezvoltarii unui aparat foliar bogat.

Combaterea bolilor si daunatorilor. Dintre cele mai frecvente boli la capsun amintim: fainarea, patarea alba, patarea purpurie, putregaiul cenusiu, iar ca si daunatori, gargarita neagra, afidele, tripsii, acarienii.

Recoltarea la capsun

recoltarea-capsun

In functie de soiul cultivat, epoca de recoltare este cuprinsa intre luna mai si luna iulie. Capsunile se recolteaza cand culoarea rosie a acoperit tot fructul. Recoltarea se face dimineata sau seara, pentru a evita orele cu insolatie puternica. Operatiunea se face esalonat, fiind necesare intre 3 si 8 treceri prin aceeasi parcela. Capsunile se detaseaza de pe planta prin ruperea coditei (peduncul). In conditii normale de depozitare, capsunile rezista cateva zile, iar in depozitele cu atmosfera controlata acestea pot rezista pana la 8 saptamani.

Cultivarea capsunului in spatii protejate

Prin cultivarea capsunului in spatii protejate, fructele se maturizeaza cu 25-30 zile mai devreme decat in cultura din camp. Tehnologia de cultura este asemanatoare cu cea utilizata in camp, la care se mai adauga cateva operatiuni in plus:

  • plantarea stolonilor se realizeaza toamna (ca pentru cultura din camp) in solarul neacoperit. Incepand cu 15 februarie, scheletul solarului se acopera cu folie;
  • se are in vedere dirijarea factorilor de vegetatie si asigurarea temperaturilor optime de crestere si fructificare; in acest sens, se intervine cu sisteme de incalzire sau de aerisire;
  • pentru formarea de fructe uniforme, de marime corespunzatoare, se asigura polenizatori in spatiul protejat (stupi de bondari).
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Leandru
scapa-de-sobolani
Sobolani
Dracaena
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
Philodendron
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Orhidee
afide-sfaturi-combatere
Afide
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Begonia
Palmieri
Violeta de parma
photinia-sfaturi-ingrijire
Photinia
Citrice
ceapa-cultivare
Ceapa
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Capsun, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile