Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Nicolae
   30 octombrie 2023
   2 urează frunze verzi

   Mesteacan, Taieri pentru oprirea cresterii in inaltime

   Buna ziua,
   Am doi mesteceni care s-au dezvoltat bine, insa au crescut inalti si au tulpinele subtiri.
   Ar fi recomandat sa-i tai in partea superioara, la primavara, astfel incat sa fie mai stufosi si sa mai opresc din crestere?
   Risc sa se usuce ?
   Multumesc

   # 191148

   2 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   30 octombrie 2023

   Buna ziua. Avand in vedere forma de crestere a mestecenilor din fotografii, este posibil ca aspectul estetic si vigoarea sa fie afectata ireversibil in cazul indepartarii varfului. De regula, cresterea zvelta a arborilor se datoreaza lipsei luminii, respectiv concurentei in cazul in care se afla mai multi arbori la distante mici intre ei (Cresterea si dezvoltarea arborilor si arboretelor). Insa in cazul de fata cel mai probabil forma ingusta a coroanei, inaltimea mare si tulpina subtire sunt caracteristici genetice ale exemplarelor. Astfel, pentru a le asigura stabilitate suplimentara pana la ingrosarea naturala a tulpinilor, puteti avea in vedere tutorarea sau ancorarea arborilor (pentru a nu se apleca/rupe in caz de zant puternic sau zapada).
   In plus, in perioada in care ne aflam puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, prin imprastiere in jurul plantelor, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare. Acesta are efect de sporire a rezistentei la inghet si de imbunatatire a echilibrului hidric al arborilor si arbustilor, putand fi administrat la o gama larga de plante, inclusiv la gazon.
   Incepand din primavara, se recomanda asigurarea conditiilor optime de vegetatie, conform celor descrise in articolul nostru:Mesteacan, informatii si sfaturi de ingrijire. Este indicata eliminarea pietrisului si a resturilor vegetale de la baza plantelor, respectiv afanarea usoara a stratului superficial al solului. Este importanta pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat si lipsit de diverse materiale in jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. Pe percursul sezonului de vegetatie, pentru stimularea cresterii viguroase, puteti avea in vedere aplicarea regulata a unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale arborilor ornamentali, precum AMN Arbori, 500 ml, conform recomandarilor de pe eticheta.

   # 191156
   0 urează frunze verzi
   • Nicolae
    30 octombrie 2023

    Va mulțumesc

    # 191165
    1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

mesteacan-sfaturi-ingrijire
Decorative de exterior
Mesteacan

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi