Cresterea si dezvoltarea arborilor si arboretelor

cresterea-si-dezvoltarea-arborilor-arboretelor

Prin crestere se intelege marirea ireversibila a dimensiunilor, volumului si a greutatii arborilor si al arboretelor. Dezvoltarea arborilor si arboretelor se refera la proprietatile calitative prin care trec acestia, proprietati influentate intr-o mare masura de crestere.

Cresterea si dezvoltarea arborilor individuali

Arborii cresc si se dezvolta de la germinatia semintelor si pana la moartea fiziologica. Asemanator noua, oamenilor, arborii trec prin mai multe etape: 

  • etapa embrionara – de la formarea zigotului si pana la germinarea semintei;
  • etapa tineretii – de la germinarea semintei, pana la prima fructificatie abundenta (se diferentiaza faza de plantula si faza de dezvoltare);
  • etapa maturitatii – de la prima fructificatie abundenta, pana la inceputul starii de depericiune (declin fiziologic);
  • etapa batranetii – de la inceputul starii de depericiune, pana la moartea fiziologica.

Cresterea si dezvoltarea arboretelor

Arboretul reprezinta totalitatea arborilor care cresc impreuna, respectiv portiunea de padure omogena pentru care se stabilesc si in care se executa interventiile silviculturale specifice. Cresterea si dezvoltarea arborilor dintr-un arboret este diferita de dezvoltarea arborilor individuali izolati. Spatiul de dezvoltare este limitat atat in coronament, cat si la nivelul radacinilor, intervenind concurenta pentru lumina, apa si substante nutritive. In urma concurentei, arborii sunt mai zvelti, mai inalti si mai subtiri (decat cei crescuti izolat), iar elagajul natural este declansat la varste mici. In functie de felul si varsta arboretelor, se diferentiaza diferite etape si faze de dezvoltare, prezentate in continuare.

In arborete regulate

Arboretele regulate sunt caracterizate prin varsta aproximativ egala a arborilor din componenta. De la rasarire sau plantare (mii sau milioane de puieti la hectar), pana la moartea fiziologica a arborilor (cateva sute de arbori la hectar), au fost stabilite 3 etape de dezvoltare:

  • Etapa tineretii: de la intemeierea arboretului pana la prima fructificatie abundenta. Include 4 faze de dezvoltare:
    • faza de semintis – de la aparitia plantulelor, pana la atingerea coroanelor puietilor;
    • faza de desis – de la atingerea coroanelor puietilor, pana la declansarea elagajului natural;
    • faza de nuielis-prajinis – de la declansarea elagajului natural, pana cand diametrul mediu este de cca. 10 cm;
    • faza de paris – diametrul mediu intre 11 si 20 cm, respectiv pana la prima fructificatie abundenta.
  • Etapa maturitatii: de la prima fructificatie abundenta, pana la exploatabilitatea fizica (primele simptome de declin fiziologic si lancezire). Include 2 faze de dezvoltare:
    • faza de codru tanar – incepand de la prima fructificatie abundenta, respectiv cu diametrul mediu al arboretului intre 21 si 35 cm;
    • faza de codru mijlociu – cu diametrul mediu intre 36 si 50 cm, respectiv pana la intrarea in declin fiziologic.
  • Etapa batranetii: de la primele simptome de declin fiziologic si lancezire, pana la uscarea intregului arboret. Include faza de codru batran.
padure.matura cresterea arborilor

In arborete neregulate

Arboretele neregulate (neuniforme, pluriene, relativ pluriene sau de varste multiple) se caracterizeaza prin existenta arborilor individuali de diverse varste in cuprinsul arboretului. Astfel, arborii se afla in diverse etape si faze de dezvoltare, iar in arboret se regasesc toate fazele de dezvoltare in acelasi timp.

In arborete virgine si cvasivirgine

In arboretele virgine si cvasivirgine, un ciclu complet de dezvoltare poate dura in jur de 300 de ani sau chiar mai mult.  Fazele de dezvoltare coexista in cuprinsul arboretului virgin sau cvasivirgin, regasindu-se laolalta si formand un mozaic. Astfel, de exemplu, in locul unui arbore uscat de dimensiuni foarte mari, se instaleaza sute de plantule, dintre care doar cateva ajung la maturitate si doar 1-2 la longevitatea fiziologica (uneori niciunul). Au fost diferentiate urmatoarele faze de dezvoltare:

  • faza initiala;
  • faza optimala;
  • faza de degradare;
  • faza de regenerare;
  • faza de tranzitie;
  • faza gradinarita.

Stimularea cresterii si dezvoltarii arborilor

Cresterea si dezvoltarea arboretelor poate fi ajutorata sau accelerata prin interventii silviculturale (asigurarea spatiului necesar de crestere prin eliminarea unor exemplare). Cresterea si dezvoltarea arborilor individuali poate fi incurajata prin aplicarea unor tratamente cu ingrasaminte organice sau chimice, in functie de cerintele speciei, faza de dezvoltare si conditiile edafice existente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile