• Acest subiect are 7 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 2 aprilie 2024 la 22:07 de Cojocaru Constantin.
Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Bogdan
      16 martie 2024
      6 urează frunze verzi

      Mesteacan, ramuri cu formatiuni albe

      Bună ziua,

      Multe ramuri subțiri la un grup de 2 mesteceni tineri sunt acoperite de un fel de crustă albă (vezi poza). Este păduchele țestos, sau altceva? Cum pot combate?

      Mulțumesc.

      # 213296

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      18 martie 2024

      Buna ziua. Pentru identificare, va rugam sa atasati mai multe fotografii clare, focalizate pe formatiunile/depunerile observate. In plus, va rugam sa descrieti cat mai in detaliu formatiunile observate: daca prezinta aripi, daca ii observati in miscare, daca pot fi indepartate cu usurinta cu ajutorul unei lavete umezite sau cu unghia, daca pot fi strivite cu usurinta intre degete, daca la strivire degaja o substanta sangerie sau orice alte informatii care pot fi relevante in acest caz. De asemenea, pentru a va putea ajuta cu mai multe sfaturi, va rugam sa descrieti conditiile de mediu si de ingrijire oferite mestecenilor, respectiv sa atasati fotografii cu acestia in ansamblu.

      # 213463
      2 urează frunze verzi
    • Bogdan
      19 martie 2024

      Mulțumesc pentru răspunsul preliminar.

      As zice ca per total mestecenii au mai multe probleme:

      1. Aceste depuneri albe de pe ramuri. Sunt rigide la atingere. La apăsat, își păstrează forma. Sunt dure. Se râcâie cu oarecare dificultate cu unghia și rezulta o substanță grunjoasă, care la atingere e ca un nisip fin. Cea mai apropiata comparație ar fi cu niște oua minuscule, calcifiate.

      2. În ultimul an au crescut foarte puțin comparativ cu primu. Plantele au intrat în al 3-lea an de la plantare.

      3. Au niste semne pe trunchi. Probabil ca de-a lungul timpului i-am mai lovit cu mașina de tuns iarba, dar totuși urmele actuale nu par sa fie de la asta. Adică par mai severe.

      4. Asta nu e o problema de sănătate, dar nu au scoarță alba—inițial am crezut ca poate plantele tinere au scoarță maronie, dar deja intra în al 3-lea an de la plantare și arată așa cum ii vedeți. Sunt cumpărați de pe internet, o greșeală pe care nu o s-o mai fac.

      In primul rând as vrea sa știu ce sunt aceste depuneri—mai ales daca s-ar putea extinde și la alte plante din curte. Apoi, per total, cred ca as dori și un sfat în privința stării lor generale. Aspectul nu e unul grozav, curtea e mica și as prefera sa am o planta sănătoasă, frumoasă, în acest loc din curte.

      Multumesc.

      # 214419
      1 urează frunze verzi
      • Cojocaru Constantin
        2 aprilie 2024

        Buna ziua!
        Ma scuzati ca nu raspund la intrebarea dvs si ca indraznesc sa va intreb.

        Ca si dvs am plantat doi mesteceni in apropierea unei alei betonate si intr o zona in care trec conducte de apa si curent. Credeti ca radacinile, in timp, le vor deteriora?

        # 217259
        0 urează frunze verzi
    • Bogdan
      19 martie 2024

      Atașez 2 poze suplimentare cu depunerile de pe ramuri.

      # 214424
      2 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        20 martie 2024

        Buna ziua. Plantele din imagini sunt, cel mai probabil, exemplare de Betula glandulosa (mesteacan american pitic), iar formatiunile albe sunt normale pentru aceasta specie, fiind denumite glande de rasina (“resin glands”). In ceea ce priveste zonele afectate de pe trunchi, acestea sunt foarte asemanatoare cu cancerul deschis al pomilor (Nectria galligena), acesta fiind cauzat de ciuperci din genul Nectria sp. Cel mai frecvent, acest tip de cancer apare prin infectarea unei rani existente pe planta, mai ales in conditii de umiditate. Totusi, pentru o identificare exacta, este necesara efectuarea unei analize de laborator.
        In cazul de fata, se recomanda curatarea zonelor afectate (cu o unealta curata, dezinfectata), pana se observa lemn sanatos. Apoi se aplica pe rani, pensulat, o solutie pe baza de cupru, precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Un pliculet de Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g se dizolva intr-o cantitate mica de apa, astfel incat sa se formeze o pasta. Dupa uscarea solutiei, puteti avea in vedere aplicarea unui produs care favorizeaza cicatrizarea ranilor si impiedica patrunderea umiditatii care poate duce la instalarea unor boli specifice (Arbosan Rasina Bio, 350 g sau Tree plaster – Cicatrizant, 300 g ).
        Pe viitor, pentru protejarea scoartei se poate utiliza o solutie speciala precum: Protekt Bio Plantella, 1.5 kg.
        De asemenea, pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant cu efect de imbunatatire a calitatii solului, respectiv de revitalizare a radacinilor si de sustinere a cresterii, precum Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea produsului. Mai multe sfaturi cu privire la conditiile de mediu si de ingrijire ale mesteacanului regasiti in articolul nostru din Comunitatea Botanistii: Mesteacan, informatii si sfaturi de ingrijire.

        # 214448
        0 urează frunze verzi
      • Bogdan
        21 martie 2024

        Extraordinar răspuns! Mulțumesc, apreciez toate detalille oferite!

        Foarte interesantă si aceasta specie de mesteacăn… nu e deloc ce mi-am dorit, dar… poate că-i voi păstra, daca reușesc să-i revigorez. Rănile de baza trunchiului mi se par destul de urate si adânci. Am deja de la voi Arbosan Rasina Bio, 350 g. O pot folosi după ce curat rănile? In cazul celor adânci (poza a 3-a), le mai curat înainte? Par închise. Si chiar si după tratament, va mai reuși pomul să-și revină si sa se hrănească corespunzător?

        • Acest răspuns a fost modificat acum 1 an, 2 luni de către Tom Botanistul.
        # 214709
        1 urează frunze verzi
        • Tom BotanistulSPECIALIST
          21 martie 2024

          Aplicarea produsului Arbosan Rasina Bio, 350 g este indicata dupa pensularea ranilor cu pasta cuprica (dupa uscarea acesteia). Avand in vedere aspectul ranilor din partea de jos a tulinii, este indicata curatarea acestora, inainte de aplicarea produselor. Curatarea ranilor se poate efectua din aproape in aproape, pana lemnul ramane curat. Doar pe baza fotografiilor si a celor mentionate nu se poate stabili cu exactitate evolutia mestecenilor pe viitor, deoarece aceasta depinde de mai multi factori interni si externi (procesele fiziologice ale plantelor, conditiile climatice, conditiile de ingrijire etc.).

          # 214722
          1 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Mesteacan, ramuri cu formatiuni albe
Despre Mesteacan
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Mesteacan

93 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează puncte
Înapoi