Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Mainea Aurel
   3 ianuarie 2024
   3 urează frunze verzi

   Mesteacan, probabil sfredelitor

   Buna ziua si La multi ani!
   Am citit cateva din situatiile similare prezentate si sfaturile dvs. in functie de fiecare. Am un mesteacan pletos plantat in urma cu 4 ani. A crescut normal pentru o zona urbana (Braila) fiind asezat la soare (9-10 ore, primavara-toamna) si asigurandu-i umiditatea necesara. In toamna lui 2022 am observat spargerea scoartei pe o portiune de 2-3 cm pe la mijlocul inaltimii tulpinei dar nu i-am acordat prea mare importanta. Dupa viscolul de la inceputul lunii decembrie 23, tulpina s-a indoit putin de la mijloc, am ancorat-o si abia atunci am observat rana mare care se produsese exact in zona din care provenea inclinarea tulpinei. Cu intaziere dar, sper eu, nu prea tarziu, am gasit timpul sa va caut si sa gasesc cauzele si remediile propuse de catre dvs. Am atasat cateva imagini in care sper sa gasiti destule detalii, cu mentiunea ca in partea inferioara a ranii am identificat si 3 mici orificii, de aici si interpretarea mea ca ar putea fi un sfredelitor (!?) Prima mea intrebare este daca pot face ceva in aceste zile reci, cu atat mai mult cu cat de pe 8 ianuarie se anunta si ger. Va rog, apoi, sa imi dati diagnosticul, tratamentul (daca este/sunt diferite fata de cele pe care le-am citit) si perioada cand pot aplica tratamentul.
   Va multumesc mult.

   # 201353

   2 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   3 ianuarie 2024

   Buna ziua. Intrucat rana pare a fi mai veche, nu se poate preciza ce anume a provocat deprecierea – poate fi vorba de o rana mecanica, de atacul unor daunatori (ex. sfredelitori https://www.botanistii.ro/forum/informatii-despre/cavitati-trunchi-mesteacan/) sau chiar de o afectiune de fungica sau bacteriana (diagnosticul exact se poate stabili doar in urma unei analize de laborator).
   Daca doriti, puteti avea in vedere urmarea recomandarilor din subiectul similar mentionat mai sus (verificarea ranii; scoaterea larvelor din galerii daca este cazul; curatarea, dezinfectarea si sigilarea ranii). Lucrarile se recomanda a fi efectuate intr-o zi cu temperaturi pozitive (preferabil peste 5°C), lipsite de precipitatii sau vant puternic.
   De asemenea, pentru imbunatatirea calitatii solului si revitalizarea radacinilor, puteti avea in vedere indepartarea pietrelor decorative din jurul tulpinii, afanarea usoara a stratului superficial al solului din jurul mesteacanului si administrarea unui ingrasamant precum Activator de Sol Bio Manna Bodenaktivator, 5 kg (prin imprastiere si incorporare in stratul superior al solului – o singura aplicare in aceasta perioada, conform recomandarilor din descrierea produsului).
   Avand in vedere aspectul actual al tulpinii (cel mai probabil seva circula doar pe o parte a trunchiului), nu se poate preciza evolutia mesteacanului pe viitor. In cazul in care observati si alte simptome, asteptam mesajul dvs. insotit de fotografii.

   # 201390
   0 urează frunze verzi
   • Mainea Aurel
    3 ianuarie 2024

    Buna seara.
    Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Da, cred ca rana are cel putin un an si jumatate. Mi-ati oferit informatiile de care aveam nevoie, in special cele legate de temperatura si alte conditii climatice. Nu am pietre decorative in jurul tulpinii, ce se vede in imagini este o mica suprafata dreptunghiulara decorata dar care se afla la cel putin 50 cm de tulpina, iar solul il afanez usor in fiecare primavara. De indata ce vremea va permite, voi trece la treaba conform celor specificate de dvs. Va comunic rezultatele. Inca o data, multumesc !

    # 201403
    2 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

mesteacan-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Mesteacan

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi