Sfaturi, ingrijire, cultivare, Mesteacan

mesteacan-sfaturi-ingrijire

Mesteacanul (Betula L.) este un gen de arbori foiosi din familia Betulaceae, originari din zonele nordice ale climatului temperat, larg raspanditi in emisfera nordica. Se intalneste, in general, in zonele de campie si de deal. Majoritatea sunt arbori de talie medie sau mica. Are un port elegant si un trunchi drept, cu scoarta albicioasa, care se exfoliaza in fasii. Mesteacanul prezinta muguri glabri, de forma ovoid-conica, acoperiti de secretii vascoase si frunze romboidal-triunghiulare. Sunt dispuse alternat, la unele specii pot fi dublu-serate. Este o specie unisexuat monoica, avand florile mascule grupate in amenti. Semintele foarte usoare sunt transportate de vant pe distante lungi. In tinerete, mestecenii au o crestere rapida si lastaresc abundent. Durata de viata este de pana la 100 ani. Se planteaza ca arbori solitari sau in grupuri. Sunt intalniti in gradini si parcuri, realizand contraste cu arborii mai inchisi la culoare. 

Specii si varietati

La noi in tara, cele mai intalnite specii de mesteacan sunt:

Betula pendula (mesteacanul argintiu)

Creste ca arbore de talia II, de maxim 25 m inaltime, cu trunchiul neregulat. Formeaza o coroana larga, cu ramurile subtiri si lujerii pendulari. Varietati: 

 • ‘Fastigiata’ – creste pana la 16 m inaltime si are ramurile orientate in sus. 
 • ‘Purpurea’ – creste pana la 10 m inaltime. Frunzele sunt rosii-violacee. 
 • ‘Youngii’ – are o inaltime de maxim 6 m. Se mai numeste si mesteacan pletos, deoarece are ramurile curbate spre sol.  
 • ‘Dalecarlica’ – creste pana la 15-17 m inaltime si prezinta frunze adanc lobate, de culoare verde-inchis. Arborii maturi formeaza o coroana columnara.

Betula pubescens

Este un arbore de talia a II-a. Ajunge la o inaltime de maxim 30 m. Formeaza o coroana larga, eleganta, cu ramurile pendente. Scoarta trunchiului are o nuanta mai inchisa decat la celelalte specii. Varietati: 

 • var. Carpatica – este o specie indigena. Creste in zonele montane, turbarii. 

Betula albo-sinensis

Este un arbore de talia a II-a, originar din China. Are scoarta de nuanta portocalie.

Betula ermanii

Creste ca arbore de talia a II-a. Formeaza o coroana larga, eleganta. Scoarta are culoare alb-galbuie si prezinta amenti erecti.

Betula nigra

Creste de talia I-II, formeaza o coroana larga si are mai multe tulpini. Scoarta se exfoliaza in fasii mari, ce nu se desprind. 

Betula papyrifera

Este un arbore de talie inalta, nativ din America de Nord. Scoarta este alba, se exfoliaza in fasii asemanatoare papirusului.

Ingrijire

Lumina. In general, mestecenii sunt arbori heliofili (se dezvolta optim in conditii bune de lumina).

Temperatura. B. pendula si B. pubescens sunt specii rezistente la ger, fiind specifice zonelor montane. B. albo-sinensis si B. ermanii pretind un climat mai bland.

Solul. Mesteacanul creste pe soluri revene si pot fi afectati de seceta excesiva. Nu suporta solurile calcaroase si compacte. B. pendula creste si pe soluri nisipoase, sarace. 

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate


Taierile. Taierile la mesteacan constau in inlaturarea ramurilor uscate sau atacate de boli si daunatori. 

Plantarea

Inainte de plantare, se are in vedere ca sistemul radicular sa fie bine aprovizionat cu apa. In acest sens, se poate scufunda balotul sau ghiveciul intr-un vas cu apa, timp de cateva ore. Plantarea se face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca foarte bine in jurul plantei, pentru a evita golurile de aer ce ar putea afecta radacinile, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan. 

Produse recomandateInmultirea

Mestecenii pot fi inmultiti prin seminte sau prin altoire. 

Inmultirea prin seminte – recoltarea fructelor se face atunci cand acestea tind spre culoarea galben-cafenie, sunt tari si incep sa se dezarticuleze. Perioada de recoltare este cuprinsa intre lunile august si noiembrie, in functie de zona. Dupa recoltare, fructele se usuca pe materiale textile, intr-un loc bine ventilat si se seamana imediat dupa uscare, de preferat, toamna, pe nisip umed. Dupa aceasta operatiune, zona se va acoperi cu ramuri de conifere sau paie, acestea indepartandu-se primavara, dupa trecerea pericolului de inghet.

Produse recomandate


Produse recomandateInmultirea prin altoire – aceasta metoda se utilizeaza pentru obtinerea unor varietati ornamentale, utilizandu-se portaltoiul Betula pendula. Metodele de altoire sunt:

 • in ochi crescand – luna mai;
 • ochi dormind – lunile august – septembrie;
 • despicatura – primavara.

Boli si daunatori

Boala care poate afecta mesteacanul este cancerul deschis al pomilor (Nectria). 

In plus: 

 • Mestecenii sunt arbori rezistenti la fum. 
 • Uneori, depunerile masive de zapada le pot vatama ramurile subtiri.
 • NU suporta baltirea apei.
 • Exemplarele mature formeaza au ritidomul negricios spre baza tulpinii. 
 • Discuții pe teme similare

  Cristi
  26 octombrie 2020
  Buna ziua, Tocmai mi-au fost plantati in gradina 6 mesteceni de 3,5-4 metri inaltime. Au fost adusi cu un sac de pamant in jurul radacinii si plantati cu pamantul respectiv. Am observat pe toate frunzele pete mici, de culoare maro-neagra. Cei care au livrat copacii au spus ca este din cauza secetei de anul asta si ca in primavara cand vor aparea frunzele noi vor fi sanatoase. Din ce am mai citit pe net insa, pare a fi vorba despre o ciuperca si ar trebui aplicat tratament. Daca necesita tratament, cand si cum se aplica acel tratament - acum sau in primavara? De asemenea, am vazut ca exista acel Razormin pe care il recomandati pentru a ajuta inradacinarea. Este recomandat si in cazul meu, pomii find abia plantati de o zi? Mentionez ca solul este foarte uscat si tare, a fost nevoie sa sape cu tarnacopul ca sa poata face o groapa de 50cm adancime. Multumesc!
  0
  1
  Vlad Mihalcea
  9 septembrie 2020
  Buna ziua! De curand, am observat 2 cavitati la nivelul trunchiului. Mentionez ca mestecanul a fost plantat acum 6-7 ani in zona Targovistei, Dambovita. Solul este argilos si usor acid, nu a suferit fluctuatii termice majore, iar zona de din jurul mestecanului are tendinta de a pastra umiditatea in sol cand nu e seceta (intentionez sa pun un strat de mulci). Peste vara, nu fost udat constant, motiv pentru care cateva frunze s-au ingalbenit, dar dupa ce a fost udat timp de o saptamana, odata la 2 zile, si-a revenit. Deci, doar pe timp de vara este udat, cand seceta este mai pronuntata. Referitor la cavitati, am atasat cateva fotografii. In partea superioara a ambelor cavitati, pare sa se vada in sus scobit cate un canal de circa 5mm in diametru, care trece, inferior, in concavitatea propriu zisa. Totodata, deasupra unei cavitati, la exterior, am observat cateva gauri micute (maxim 2 mm diametru) in scoarta. Initial m-am gandit ca ar putea fi Agrilus anxius ("Bronze birch borer"), insa nu am vazut efectiv daunatorul, cu exceptia unui mic gandac :). Ca tratament, am pulverizat de trei ori interiorul cavitatilor cu zeama de bordeleza (prima data cu solutie de concentratie 10 g/litru, apoi, dupa 2 zile, cu o solutie de concentratie circa 15 g/litru, cu doua aplicari). Nu am curatat cavitatile inaite de aplicare de teama sa nu inrautatesc situatia. V-as fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta. Va multumesc mult!
  1
  12
  George
  24 aprilie 2020
  Am gasit leader-ul measteacanului din imagine pe jos, acum cateva saptamani. Initial m-am gandit ca este o pasare... dar apoi m-am amintit de daunele pe care le-a suferit un alt mesteacan, anul trecut si care se vad in cea de-a doua fotografie. Imi puteti da un sfat, va rog?
  0
  3

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile