Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Vasile
      2 mai 2022
      2 urează frunze verzi

      Simptome de uscare la tuia plantati anul trecut

      Bună ziua!am plantat aceste tuia anul trecut în primăvară fără pământ special pt ele de la pepineara din localitate (și vecinul aluat de acolo el nu are probleme cu ele)(la mine solul e argilos),5 luni nu au avut probleme,după care din august au început să se îngălbenescă din interior spre exterior(au fost destul de afectate) poate si din cauza secetei sau a aspersoarelor,am curatat și am administrat fungicide,insecticide,fertilizant la rădăcină sare amară etc. după care și au revenit,acum în primăvara am pus fertilizant granule,stropit cu sare amară,fungicid champ 77,insecticid karate zeon și îngrășământ foliar,iar dupa 2 3 săptămâni am aplicat fungicid cidely top și insecticid-acaricid koromite,iar ele arată cum le vedeti în poze,au început să se îngălbenescă din exterior spre interior,efectiv nu mai știu ce să le fac..ele și după ce și au revenit anul trecut nu mai erau de un verde aprins cum văd la altele sănătoase :(.Ce anume îmi recomandați să le administrez?

      # 124696

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 mai 2022

      Buna ziua. Cel mai probabil, deprecierea tuilor a putut interveni in urma unui cumul de factori biotici si abiotici: stresul suferit la plantare (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali), conditiile de mediu neprielnice, conditiile edafice nepotrivite, umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea necorespunzatoare (prin aspersoare) etc. Deprecierea accentuata din momentul actual poate fi corelata si cu fitotoxicitatea (in functie de intervalele de timp la care ati administrat substantele mentionate, dozajul folosit la fiecare dintre ele, combinarea produselor fitosanitare etc.). In general, este indicata aplicarea individuala a produselor de protectia plantelor sau reducerea la minimum a numarului de componente din amestec. Substantele incompatibile in amestec (numele substantei active sau pH-ul acesteia) sunt mentionate de regula pe ambalaj. In plus, inaintea utilizarii oricarui amestec de produse, este indicata efectuarea unui microtest de compatibilitate fizico-chimica intr-un volum restrans de apa, pentru a stabili compatibilitatea. Amestecul nu se va utiliza in cazul in care produsele reactioneaza intre ele, daca au loc depuneri, daca se formeaza un precipitat sau o spuma persistenta etc. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
      In cazul de fata, se recomanda evitarea aplicarii sau administrarii altor substante de uz fitosanitar (fungicide si insecticide). Pentru stimularea depasirii perioadei de stres, se recomanda administrarea regulata a unor ingrasaminte specifice, precum Activator Organic pentru Sol, 350 ml sau AMN Nordalge, 500 ml prin udare la radacina si Fir Fluid, 350 ml, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte. Deoarece ati administrat deja ingrasaminte, este indicata verificarea compatibilitatii produselor, respectiv intervalul de timp la care este recomandata aplicarea fiecarui produs in parte, inscrise pe ambalaje.
      Pe viitor, se recomanda ingrijirea corespunzatoare a tuilor, conform celor descrise in articolele noastre: Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire si Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire. Udarea trebuie efectuata moderat, doar atunci cand este necesar, astfel incat solul sa fie lasat sa se usuce usor intre doua udari (tinandu-se cont de conditiile de mediu existente si cantitatea de precipitatii cazute).

      # 124724
      0 urează frunze verzi
    • Vasile
      2 mai 2022

      O să plasez camanda pt produsele recomandate,pe viitor ce tip îngrășământ solid îmi recomandați de la d-voastră sau alte produse pt întreținere Tuia cu această ocazie am să comand mai multe..
      Și încă o întrebare,trebuie să tai ramurile uscate sau doar cele mai afectate.
      Mulțumesc.

      # 124735
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        2 mai 2022

        Ca si ingrasamant solid, sub forma de granule, puteti avea in vedere unul special conceput pentru conifere: Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Manna, 2 kg. De asemenea, puteti opta pentru un ingrasamant pe baza de plante, cu efect de impiedicare a apropierii unor insecte (musculitel, tantaril, viespi), precum AMN Fusek, 500 ml, ce se aplica prin pulverizare foliara, la intervale de 1-2 saptamani. Pe langa tinerea la distanta a unor insecte, acest ingrasamant fortifiaza plantele, imbunatatind sanatatea si vigoarea acestora. Toate produsele se administreaza in conformitate cu recomandarile din descrierea produselor sau de pe etichete. Intervalele de timp intre aplicari se vor respecta intocmai.
        Indepartarea portiunilor de planta puternic afectate sau brunificate se realizeaza prin taiere, cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (Foarfeca Power Pruner).

        # 124744
        0 urează frunze verzi
    • Vasile
      6 mai 2022

      Buna ziua!am aplicat produsele recomandate,dar vreau sa va intreb daca e suficient 10 ml Activator Organic/1 l apă la o singura tuia,la administrare e trecut pentru 1 – 2 m² ca si suprafata de sol,nu sunt sigur daca e suficient 1 l /tuia…

      # 125325
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        6 mai 2022

        Buna ziua. Dimensiunea tuilor din imaginile atasate nu este foarte mare, doza de 10 ml / 1 L apa in cazul ingrasamantului Activator Organic pentru Sol, 350 ml la baza fiecarui exemplar este suficient in cazul de fata.

        # 125343
        0 urează frunze verzi
    • Vasile
      11 mai 2022

      Bună ziua!am observat că la udarea tuilor(le ud când solul devine uscat),aproape la fiecare exemplar,iasă aer de la rădăcină,ele fiind plantate de un an,e normal așa ceva?mă gândesc că e o problemă dacă ajunge oxigen la rădăcină.. poate de acea sunt și afectate după cum se văd mai sus și apare problema cu uscarea ramurilor..Ce îmi recomandați să fac?
      Vă mulțumesc frumos.

      # 126113
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        11 mai 2022

        In general, aparitia bulelor de aer dupa udare este un fenomen normal si nu reprezinta un motiv de ingrijiorare.

        # 126242
        1 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi