Arbori si arbusti coniferi

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

1.Abies alba (Bradul alb)

Bradul albbrad alb

Este o planta originara din Europa Centrala si de Sud, fiind cunoscuta sub numele de Brad alb sau Brad de Craciun. In tara noastra este raspandit din zona de campie pana in zone muntoasa.

Descriere: Este un arbore rasinos, foarte longeviv (poate trai pana la 700 ani) si depaseste 50 m inaltime. Coroana are forma conica (in stadiu tanar), cilindrica la maturitate si sub forma de “cuib de barza” la batranete. Scoarta este neteda in tinerete, apoi crapa, continand numeroase pungi cu rasina.

Frunzele de brad (acele) sunt aciculare, dispuse pe doua randuri, de culoare verde-inchis pe parte superioara si cu doua dungi argintii pe parte inferioara, reprezentand stomatele. Acele au 2-4 cm lungime, avand varful stirbit. Cad dupa 8-10 ani.

Conurile (florile femele) sunt erecte, ramanand drepte si la maturitate. Au forma cilindrica, de 15-20 cm lungime, de culoare brun rosietica. Florile mascule sunt grupate in amenti galbui.

Bradul este o specie monoica (cu florile mascule si femele pe aceeasi planta) si cu polenizare anemofila (prin intermediul vantului).

Conditii de crestere: Bradul nu suporta perioadele de ger extrem (temperaturi mai mici de -30º), ingheturile tarzii si perioadele extrem de calde (canicula).

Nu suporta solurile calcaroase, mlastinoase sau inundabile, insa vegeteaza bine pe soluri fertile, reavene, bine drenate.

Prefera zonele umbroase sau semiumbroase, este o specie rezistenta la vanturile puternice, datorita inradacinarii profunde.

Are o crestere lenta in primii ani de viata (15-20 ani), dupa care cresterile vor fi mai active.

Se recomanda plantarea din toamna (imediat dupa prima bruma) pana in primavara, dar nu daca solurile sunt inghetate.

Inmultire: Bradul alb se inmulteste prin seminte-conurile se recolteaza in parga (inainte de dezmembrare).

2.Abies concolor (Bradul argintiu)

brad argintiubrad argintiu conuri

Este o specie exotica, originara din vestul Americii de Nord (din Muntii Stancosi).

Descriere: Coroana are forma conica, cu trunchiul drept si scoarta de culoare alb-cenusiu.

Frunzele (acele) sunt aciculare, argintii sau verzui-albastrui, curbate in sus, care lasa un miros placut parfumat. Au lungimea de 2-4 cm, sunt asezate pe lastar compact si neregulat.

Conurile sunt cilindrice, de 7-12 cm lungime, avand culoare verzui-roscate, apoi brune roscate, erecte.

Conditii de crestere: Prefera solurile bine drenate, luto-nisipoase. Este rezistent la seceta si la ger, insa prefera locurile insorite.

Se recomanda plantarea din toamna (imediat dupa prima bruma) pana in primavara, dar nu daca solurile sunt inghetate.

Inmultire: Se inmulteste prin altoire, care se face iarna in sera si vara direct in camp. Altoirea se face pe portaltoi de brad alb.

3.Picea abies (Molid alb)

molid

molid-conuri

Este un arbore rasinos, specific zonelor montane si premontane, originar din Europa Centrala si de Nord.

Descriere: Este un arbore longeviv (traieste 600 ani), avand o inradacinare superficiala, fiind doborat cu usurinta de vant, torente sau miscarile solului.

Are inaltimea de 40 m, dar poate ajunge pana la 60 m, cu coroana piramidala, compacta si bogata. Molizii mai batrani isi pierd crengile bazale, coroana urcand spre mijlocul tulpinii.

Frunzele sunt perene, rezista pe ramuri 5-7 ani, mereu verzi, aciculare, de 1-3 cm lungime. Se insereaza spiralat pe ax, inconjurand toata ramura.

Florile sunt unisexuat monoice, cele mascule sunt sub forma unor amenti portocalii, producand mult polen. Florile femele apar ca niste ghemotoace, care dupa fecundare se transforma in conuri, a caror solzi adapostesc samanta.

Conurile de molid sunt cilindrice, brune la maturitate, erecte in stadiu tanar, apoi pendante si caduce.

Conditii de crestere: Prefera solurile fertile, reavene. Este usor afectat de seceta si uscaciune, la altitudini joase poate fi afectat de ingheturile tarzii.

Inmultire: Molidul se inmulteste prin seminte, germinatia acestuia este ridicata (70-80%).

4.Pinus sylvestris (Pinul)

pin

pin conuri

Este un arbore rasinos originar din Europa. In tara noastra se intalneste in zonele montane si submontane.

Descriere: Este un arbore de 20-40 m inaltime, cu inradacinare profunda, cu coronamentul la inceput piramidal apoi neregulat.

Frunzele sunt aciculare, cate 2 intr-o teaca, de 1-7 cm lungime, de culoare verde-albastrui sau cenusiu. Conurile sunt ovoconice, de 2.5-7 cm lungime, pendente, brune-cenusii, cu seminte mici.

Conditii de crestere: Este o specie rezistenta la ger, arsita si seceta, putin exigenta fata de sol. Este o specie care iubeste lumina. Prefera solurile drenate si cu textura usoara.

Inmultire: Pinul se inmulteste prin samanta, semanatul se face primavara sau toamna, in rigole distantate la 20 cm, la o adancime de 1.5-2 cm.

5.Larix decidua (Larice sau Zada)

larice

larice conuri

Laricele este un arbore forestier si ornamental apreciat pentru coronamentul sau luminos, portul elegant, finetea frunzelor de culoare verde deschis si in toamna galbene.

Descriere: Este un arbore viguros cu inaltimea de 50 m si grosime uneori pana la 2 m. Tulpina este dreapta, coronamentul rar-luminos, lujerii subtiri, pendenti galbui, glabri, cei scurti sunt bruni-inchis cu mugure terminal.

Frunzele sunt aciculare, moi, dispuse spiralat pe lujerii lungi si in fascicule de 30-40 pe lujerii scurti, de culoare verde-deschis, lucioase, toamna galbene.

Florile sunt unisexuate, iar plantele monoice, cele mascule de culoare galbena, iar cele femele rosii sau verzui. Infloreste si infrunzeste in acelasi timp, in luna aprilie-mai. Conurile sunt ovoidale mici, de 4 cm, cu seminte aripate.

Conditii de crestere: Laricele este o specie de lumina, care prefera statiunile inalte, bine aerisite, insorite, lipsite de vanturi reci si aspre de iarna.

Prefera solurile bogate in humus si afanate. Este rezistent la ger, fum si gaze.

Inmultire: Se inmulteste prin seminte si prin altoire. Semanatul se efectueaza primavara cu samanta tinuta in apa 24 ore. Se seamana in rigole de 1 cm adancime.

Altoirea se executa in martie sau in august. Altoaiele se confectioneaza din lastarii terminali lignificati, care au o lungime de 15-20 cm. Se practica altoirea in despicatura sau placaj in luna august.

6.Pseudotsuga menziesii (Duglasul verde)

duglas

duglas-conuri

Este o specie exotica, care poate atinge inaltimi de 100 m si diametrul de 4 m, fiind originar din America de Nord, fiind raspandit din Mexic pana in Columbia Britanica.

Descriere: Are tulpina dreapta, coronamentul in tinerete este piramidal, lastarii verzi-galbui pana la roscat.

Acele sunt liniar turtite, moi, de culoare verde sau verde-albastrui, pe dos verde-deschis, cu doua dungi albicioase, iar cand sunt zdrobite lasa un miros aromatic, placut.

Conurile sunt pendente, ovoid-cilindrice, scurt pedunculate, cu solzii rotunjiti intregi. Florile sunt unisexuat monoice, cele mascule sunt grupate in amenti de culoare galbena, iar cele femele sunt verzui.

Conditii de crestere: Prefera solurile usoare, afanate, bine drenate. Este rezistent la ger, seceta si la ingheturi tarzii.

Inmultire: Se inmulteste prin samanta, butasi si altoire. Semanatul se face primavara, la o adancime de 1-1.5 cm. Altoirea se esecuta in placaj, in luna august, in sere sau rasadnite reci.

Butasirea se efectueaza la sfarsitul verii, in lunile septembrie si octombrie.

7.Taxodium distichum (Chiparosul de balta)

chiparos de balta

chiparos de balta-conuri

Este un arbore originar din America de Nord, cu inaltimea de 50 m.

Descriere: Are tulpina dreapta, cu coronament rar, luminos, in tinerete piramidal-conic. Lastarii sunt de 2 feluri:

-scurti cu frunze asezate distinct, liniar lanceolate, verzi sau verzi-albastrui, toamna de culoare rosietice-portocalii.

-lungi, terminali, persistenti, la inceput verzi, apoi bruni cu frunze solzoase mici, dispuse spiralat.

Conurile sunt globuloase, de 2.5 cm grosime, la inceput verzi si apoi devin brune.

Conditii de crestere: Prefera terenurile mlastinoase, datorita unor organe speciale de respiratie, numite pneumatofori. Nu vegeteaza bine pe soluri cu variatii mari de umiditate, soluri sarace sau saraturate.

Este o specie iubitoare de lumina, indicata pentru locurile mai adapostite.

Inmultire: Se inmulteste prin seminte si altoire. Se seamana primavara timpuriu, pe soluri reavene, la adancimea de 3 cm.

Altoirea se practica in copulatie sau placaj iarna in sere si in despicatura primavara.

8.Taxus baccata (Tisa)

tisa

tisa

Este un arbore putin inalt, ajunge pana la 12 m inaltime.

Descriere: Are coroana larga, piramidala, ce formeaza mai multe tulpini. Lujerii sunt verzi, frunzele aciculare, liniare, ascutite la varf, verzi inchis pe fata superioara si verzi deschis pe dos.

Florile sunt unisexuate, iar planta este dioica. Florile mascule sunt asezate in axila frunzelor din anul anterior, asezate in stamine (8-10), in forma de scut, pedunculate. Florile femele sunt grupate in conuri verzi, cu axul scurt.

Dupa fecundare, la baza ovulului apare o excrescenta carnoasa, la inceput verde, apoi rosie, in forma de cupa, numita aril.

Intreaga planta, in afara de aril, contine un alcaloid otravitor pentru om si animale, numit taxina.

Conditii de crestere: Este exigenta fata de umiditatea atmosferica si este sensibila la seceta si ingheturi tarzii. Prefera solurile cu un substrat calcaros, umbra, dar suporta si lumina puternica.

Inmultire: Se inmulteste prin samanta, butasi, marcote si altoire. Semintele trebuiesc stratificate timp de 1-2 ani. Butasii se confectioneaza din lujeri anuali de 5-8 cm, care se recolteaza primavara sau vara si se inradacineaza in sere sau rasadnite.

Altoirea se practica vara in rasadnite reci sau iarna in sere. Ca portaltoi se folosesc puietii obtinuti din samanta sau din butasi inradacinati . Altoirea se efectueaza sub scoarta, in despicatura sau in placaj.

249 de comentarii la “Arbori si arbusti coniferi

 1. Buna ziua,
  Am o terasa cu 20 conifere.V-as ruga sa-mi faceti, daca se poate,o schema cu tratamentele necesare/an.
  Am cumparat urmat.produse:
  clorostop,sumago lichid,sare amara,topsin si dithane.
  V-as ruga sa-mi spuneti ,cum as putea aplica aceste produse.
  Multumes frumos!

  • Pentru inceput va fi necesar sa efectuati un tratament cu fungicidul Topsin ( 10g diluate in 10l de apa), dupa o perioada de 7-10 stropiti cu Dithane ( 20g diluate in 10l de apa). Puteti utiliza ingrasamantul dupa ce stropiti cu cele doua fungicide (o perioada de 5-7 zile). Sarea amara, in cazul coniferelor, se prepara intr-o solutie de 0.5-0.75 l produs in 10l de apa.

 2. Buna ziua,
  In primul rand va multumesc pentru promptitudine!
  V-as mai ruga,sa ma lamuriti intr-o problema si-anume:pe flaconul de sare amara lichida,imi spune ca la conifere,se folosesc 0,5-0,75 lit.la 10l de apa.Apoi ,m-ai scrie la modul de aplicare,30-45 ml de sol.la 10 l de apa pentru 1m patrat.
  Ce sa inteleg,ca pt.stropire foliara,se folosesc primele cantitati,iar pt. udare la radacina,se fol.celelalte cantitati?(30-45ml/m patrat)
  In speranta,ca nu v-am stresat prea mult,tin sa va multumesc din nou.

  • Mentionam ca doza de aplicare a sarii amare este aceiasi si pentru stropirea foliara si pentru udarea la radacina si anume: 30-45 ml solutie in 10l de apa.

   • Buna ziua,

    Am cumpărat de Crăciun un brad in ghiveci pe care acum o luna, l-am plantat in grădina…. are aproximativ 2 metri.Am observat ca in ultimele doua săptămâni vârfurile de la crengi se îngălbenesc, începând cu ramurile de jos. …… astăzi am observat ca in jurul lui sunt foarte multe musculițe! Ce pot face? Trebuie sa-i aplic untratamente? Îngrășământ?

    Multumesc,

 3. Buna ziua. Am altoit un brad argintiu pe un portaltoi de brad alb. Puteti sa-mi spuneti cand pot sa-mi dau seama daca s-a prins altoiul? Si daca se prinde, cand se taie partea de deasupra altoiului. Dezvoltarea altoiului ce crestere are? Lenta sau rapida? Ma scuzati pentru avalansa de intrebari.

  • De obicei, fuziunea dintre altoi si portaltoi se produce in cateva saptamani. Mai puteti astepta pentru taierea altoiului pana veti fi sigur ca s-a produs fuziunea.

 4. Buna ziua,

  ce tratament se poate face la conifere in cazul ingalbenirii frunzelor (incepe din interior) si infestarii cu woolly adelgid/un fel de paduche lanos cred;

  Multumesc mult!

 5. Buna ziua,

  Anul trecut de Craciun am achizitionat un brad romanesc Abies Alba. A trait bine si a facut muguri care au evoluat pana in luna iulie cand a inceput greul pentru el din cauza caldurii banuiesc. Are 1.7m inaltime si traieste in ghiveci. Ianuarie-Aprilie a trait pe balcon afara pana a inceput sa se inteteasca soarele, moment in care l-am bagat in casa si a fost mult mai fericit. In casa temperatura este in jurul valorii de 26 de grade, nu sta in lumina soarelui si totusi are probleme. Mentionez ca emana mirosul acela dulceag care se simte cand brazii taiati isi dau ultima suflare. M-am gandit sa iau un ghiveci mai mare sa-i pun mai mult pamant ca poate nu se hraneste destul. Zilnic este udat foliar de 3-4 ori ca sa suporte mai bine caldura. Mentionez ca i-au cazut fantastic de multe ace. A ramas oarecum golas. Ce pot face ca sa-l salvez?

 6. Buna seara,
  Pe acele pinului meu a aparut ceva alb,un fel de praf (?).E un daunator sau o boala?
  Daca ma puteti ajuta , cu ce sa-l tratez?
  Multumesc.

 7. Buna ziua! Am un brad de circa 10 ani, destul de frumos. De catva timp, au inceput sa se usuce acele si crengile mai mici (fenomenul incepe dinspre tulpina spre exterior), la inceput l-am controlat prin indepartarea lor, acum a afectat si crengile mai mari si a inceput sa se dezvolte spre varf. Am indepartat cat am putut din vegetatia care s-a uscat, nu am putut tot pentru ca baza ar ramane fara crengi, iar spre varf mi-e imposibil sa urc. Am cumparat Dithane, pentru tuya, dar nu stiu daca e bun. Va rog sa-mi dati un sfat, pentru ca fenomenul se dezvolta cu o viteza incredibila (bradului nu i-am aplicat niciun tratament chimic, ci doar lucrarile obisnuite de gradinarit, iar in vara asta fiindca a fost seceta am facut greseala de a-l uda prea des, cred eu). Si o ultima problema, pentru tratament, nu am cum sa ajung pana sus, configuratia terenului nu-mi permitefolosirea unei scari sau autoscari. Multumesc.

 8. Buna Ziua!

  Fiti amabili am si eu nevoie de profesionalismul dvs,am plantat acum 5 ani in curte 50 de tuia occidentalis smaragd sunt destul de frumosi,pana acum i-am stropit preventiv cu zeama bordeleza,dithane si mancozeb.Va rog frumos daca exista fungicide si insecticide mai de calitate precum cele mentionate de mine, va rog din suflet sa mi le recomandati deoarece zeama bordeleza este frectie la piciorul de lemn, si nu dureaza decat pana la prima ploaie,mentionez ca m-a cocosat vermorelul si nu mai pooottttt.Vreau sa-mi recomandati niste Fungicide si Insecticide care sa fie mai longevive adica sa dureze mai mult timp, un an daca se poate.Help Help Help

  • Ca tratamente la tuia sunt recomandate doar fungicidele pe baza de cupru si mancozeb, adica cele mentionate de dumneavoastra. In principiu, toate fungicidele de acest tip sunt de contact si se spala cu timpul din cauza ploii, tocmai de aceea se repeta tratamentele. Din pacate, nu exista fungicide sau insecticide care sa reziste un an la tuia.

  • Altoirea la speciile rasinoase este un pic mai complicata, pentru ca aceste specii secreta rasina si este posibil ca altoirea sa nu se prinda. Momentul optim pentru altoire este luna august-septembrie, atunci cand portaltoii se trec in camere mai racoroase, timp de 8-10 zile. Altoii se recolteaza in ziua altoirii, alegandu-se lastari terminali de ramura.
   Cei doi parteneri se pregaresc prin indepartarea acelor de pe zona altoirii. Se executa altoirea la masa in placaj, lateral si se leaga cu banda de altoit (http://www.botanistii.ro/buddy-tape-banda-altoit.html). Mai multe informatii despre metodele de altoire gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/cum-altoim-pomii-informatii-si-sfaturi/).

   • Ma fascineaza raspunsurile dumneavoastra … atat cat am avut rabdare sa citesc. Ati altoit cu succes vreun conifer ? Cred ca merita omul un raspuns transant cat sa nu-si bata capul cu experimente inutile.
    Pana acum nu am citit decat de tratamente; despre n, k, p si alte elemente … nimic. Omul se hraneste o data pe an si … aspirina zilnic ?!

    • Depinde de conifer. Sunt conifere care se pot altoi cum ar fi: bradul alb ( prin metoda de altoire prin placaj), molidul (foarte rar), larice (in despicatura sau placaj), douglas (in placaj), chiparosul de balta, tuia (mai mult prin marcotaj decat prin altoire) etc.
     Altele nu prea permit altoirea, cum sunt bradul argintiu sau pinul.
     Sunteti de parere ca ingrasamintele de tip NPK sunt necesare coniferelor?

     • Nu numai ca nu se altoiesc pe specii diferite, dar si numarul de frunze din teaca poate determina incompatibilitate.
      In majoritatea cazurilor, carentele din sol provoaca imbolnavirea coniferelor, asa ca cel mai util sfat ar fi o analiza inainte de a face o recomandare. In natura, coniferele beneficiaza de ajutorul ectomicorizelor. Simbioza este aproape obligatorie, neexistand solul perfect. V-ati intrebat vreodata cum poate creste un brad catarat pe un masiv stancos ? Aceste ciuperci formeaza o retea foarte mare care, printre altele, ii asigura radacinei necesarul de microelemente. De aceea succesul transplantarii depinde de rapiditate, umezeala din sol si integritatea balotului de pamant.

 9. Buna ziua,

  Am si eu cativa Cupressus Leylandii carora inprima faza le-a aparut niste puncte albe cat gamalia acului pe ramurele in interior, acum o luna. Acum vad ca tot avanseaza si incepe sa se usuce de la baza spre varf devenind maron.

  Ma puteti ajuta cu o recomandare in ceea ce priveste tratamnetul si ce boala/daunator are?

  Va multumesc mult!

   • Buna ziua! am si eu o problema asemanatoare,in sensul ca pe ramurile noi au aprut o specie de paduchi de culoare bruna, acoperiti cu o “spuma” alba iar,in momentul cand ii sparg iesa un lichid maro din ei,cel mai probabil este rasina cu care se hranesc. atrag si zeci de colonii de muste si viespi ,cel mai probabil din cauza excrementelor. Am incercat cu Aktara, un produs japonez,un produs de la singenta…nici un rezultat. Va rog sa imi recomandati ceva care sa ii omoare!

    • De cate ori ati aplicat Actara? In ce concentratie a fost aplicat?

 10. Buna ziua,
  Am un brad(molid) si as dorii sa nu-l mai las sa se dezvolte in latime.
  Cum procedez?
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
  Astept cu interes raspunsul dumneavoastra pe adresa de mail.
  cristina_stanciu26@yahoo.com
  Va multumesc,
  Cristina

 11. Am 4 chiparoși piramidali,care de câțiva ani au inceput sa se “desfacă” ,mai exact sa atârne in jos crengile,nu mai stau orientate spre cer…A inceput de la unu,s-a uscat ,dupa care boala s-a extins si la ceilalți 4,care au mai rămas…Primul supraviețuitor de la cel uscat se afla dezgolit rău …de cateva zile din luna ianuarie 2016 i-am legat cu o sfoara,in ideea de a nu se mai desface.Ce imi recomandați?

 12. Buna ziua,. Am adus acasa,de la munte,un puilor de brad,molii. Asta cam apr 12 ani. Este deja de 10-15 metri înălțime. As vrea sa stiu cum as putea proceda,pt a nu creste prea înalt de acum inainte si cum sa il îngrijesc,pt a ma bucura cât mai mult de frumusețea lui. Locuiesc la campie

  • Pentru ca bradul sa nu mai creasca in inaltime, ar trebui sectionat varful.

 13. Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti daca pot taia varful la larice ca sa nu mai creasca. Am plantat in 2009 14 puieti de larice, care au ajuns la acest moment la inaltimea de 6-7m; tulpina la baza nu depaseste 20cm in diametru.
  Eu m-am gandit sa-i tai la 1.5-2m fata de varf, dar ma gandesc ca-si vor strica coroana si toata frumusetesa.
  Se poate?
  Multumesc.

  Daniel Iordache

 14. Buna ziua
  am observat ca la pinul din gradina virfurile acelor se fac cafenii si lipicioase este vreo boala.

 15. Buna ziua !

  Am un cedru pendul plantat de un an , dar observ ca ii tot cad acele, iar pe frunze si ramuri exista o pulbere/praf de culoare neagra. Oare este vreo ciuperca ? Imi puteti spune ce tratament pot aplica la cedru ?

  Multumesc anticipat !

  Verginia Cristea

 16. Buna seara!
  Am un brad plantat anul acesta, are aproximativ un metru.Pe ramurile de jos la varfuri i sa schimbat culoarea din verde in maro(ruginiu). Imi puteti spune ce tratament pot aplica?
  Multumesc anticipat!

 17. Buna seara , am in curte un brad tuia si un brad argintiu…a inceput sa se usuce frunzele din interior …Imi puteti spune ce tratament pot aplica si daca acelasi tratament il pot aplica si pe bradul argintiu ? va multumesc anticipat !!!

 18. Azi am stopit trandafirii cu fungicid champ77wg si Topisin 70wdg pentru combaterea petelor negre aparute pe frunze , dizolvate in 10l de apa …dupa circa 2 ore a inceput ploaia , mai e nevoie sa repet stropitul ?

 19. Buna. As avea, va rog, nevoie de ajutor: am un gard viu de Chiparos Leyland si am observat ca la unii dintre copaci frunzele din interior se ingalbenesc pe alocuri si cad cand sunt atinse cu mana. Va rog sa ma sfatuiti ce as putea sa fac. M-am gandit si la faptul ca in interiorul tufei nu ajunge lumina si ca acesta ar putea fi motivul ingalbenirii. Multumesc.

 20. Buna Ziua,
  Va rog sa imi recomandati un tratamet pentru brazi argintii. Au niste viermisori/omizi mici care le mananca acele brazilor pe interior. – am adaugat mai multe poze in sectiunea forum . Momentan parazitii sunt la stadiul de pupa. Am stropit cu mospilan insa fara efect. Multumesc anticipat,

 21. Bună ziua. Am în gradina un brad de aproximativ 4 ani. Când l-am plantat avea 1, 70 m și acum are peste 2 metri. De circa o luna au început sa i se îngălbenească acele, inițial pe ramurile de la bază, și urca către vârf. Am fost la un magazin de profil și mi s-a dat un fungicid ” Mikal” pe care l-am și folosit dar nu vad nici un efect. L-am și fertilizat cu ingrasamant cu eliberare treptata dar degeaba. Am verificat ramurile cu ace galbene dar pe interior sunt încă verzi.
  Precizez ca mai am un brad cu ace albastre, mai multe tuya broccoli, doua tise europene și nici unul dintre acestea nu sunt afectate, doar bradul. Va rog sa îmi indicați ce as putea sa folosesc sa salvez bradul. Mulțumesc mult.

 22. Buna ziua,
  am 2 brazi de circa 15 ani si au crescut foarte frumosi si fara probleme. Astazi am observat ca pe mijlocul ramurilor au aparut zone cu acele uscate (ruginii) si care cad cum le atingi. Pe cateva ramuri, in varful lor, am gasit si cateva ace tot ruginii. Amandoi sunt foate inalti si cu coroane foarte bogate. Nu i-am tuns niciodata. Nu au fost fertilizati niciodata.
  Va rog sa-mi dati un sfat. Mi-e foarte mila de ei !

 23. buna ziua, de craciun 2015 am primit un ghiveci cu picaea pe care in primavera 2016 l-am tranplantat intr-un ghiveci mai mare si am folosit pamant special pentru conifer, dupa circa 2 luni o parte a arbustului s-a decolorat spre gri , mentionez ca nu I-am facut nici o stropire , este in balcon la umbra, daca puteti sa ma ajutati sa-l insanatosesc. cu multumiri, lucian

   • buna ziua, nu stiu ce fel de picaea este dar culoarea acelor a fost verde inchis , acum cand aproape in intregime si-a schimbat culoarea cred ca se va usca , I-au cazut si o parte din ace, credeti ca se mai poate face ceva ?

    • La ce perioada este udat? S-au administrat ingrasaminte?

 24. Din nou apelez la ajutorul dv. La Laricele nostru, care are vreo 5 m inaltime, incepe sa se usuce varful pe aproape 0,5 m. Ce-i de facut?Cu multumiri, Oscar

 25. Buna ziua!! Am o mare problema, am toata curtea plina de ienuperi sunt superbi au 5_6 m inaltime, vara trecuta erau plini de gandacei pe ramurele si usor, usor au inceput sa se usuce din interior spre exterior, de jos in sus, ce as putea face pt ai salva??Ce solutii ar trebui sa folosesc??
  Multumesc!!

 26. Am in gradin un brad in doua culori si de curind am observat ca tepi au ruginit , si multe ramuri parca s-ar usca . Va rog daca se poate sa-mi spuneti cum se trateaza si cu ce .
  Aurel Stanciu

  • De obicei, astfel de simptome la conifere apar datorita factorilor externi, de aceea a rugam sa ne oferiti mai multe informatii referitoare la ingrijireA bradului. Unde este pozitionat? La ce perioada este udat? Cand a fost plantat?

 27. Am 2 brazi-tuya .Unul a inceput sa se usuce,vazand cu ochii. La baza frunzele sunt usczte ,ruginii ,iar in restul sunt ofilite ,iar in varfuri au punticele mici ruginii. Il mai pot salva ? Va multumesc

 28. Va rog, neatentie s-au ars varfurile la crengile laterale de la baza bradului. Ce ma sfatuiti – Sa le las asa sau sa le tai ? E vre-o sansa sa se remedieze/refaca ?
  Multumesc

  • Se pot taia, insa cel mai indicat este sa si depistati care este cauza aparitiei a acestor simptome. Cand a fost plantat?

   • Buna ziua ,Am si eu o problema cu tuya din curte , frunzele cât si crenguțele sau făcut maro din interior spre exterior si nu mai au vitalitate adică sau lăsat in jos parca plâng si se transmite de la unul la altul .Am fost la farmaci mi-au tot dat fungicide dar nu își revin .la fel si mugurii din verde sau făcu maro si sau uscat . Multumesc.

    • Mai exact, ce tratamente ati aplicat arbustilor, in ce concentratie si la ce interval de timp?

 29. Buna ziua !

  Daca strang sa zicem 100 de seminte de brad sau pin , si ma duc intr-o poiana inconjurata de pini sau brazi si arunc semintele , sau le imprastii pe o suprafata in perioada de toamna , exista vreo probabilitatea ca macar 10 % din aceste seminte sa creasca si sa ajunga puieti ?

  • In principiu, ar trebui sa apara puieti, daca se pastreaza habitatul natural de dezvoltare al acestora.

 30. Buna ziua, avem un brad in curte(Bucuresti) inalt de aprox 5 m. A mers f bine, doar ca vara aceasta a primit zilnic apa si pe coroana si la radacina din pricina gazonului. Prin urmare a inceput sa coloreze in maro acele. Mi e teama ca nu lmai putem salva. Spune ti va rog ce sa fac. Mutumesc.

 31. Buna ziua, am mai multi tuia in gradina care se usuca, jos la tulpina sunt rosi si nu stiu daca este vorba de rozatoare sau altceva, mentionez ca am musuroaie de cartita imprejur si cateva gauri care nu stiu daca sunt de sobolani de camp sau cartite. Ce credeti ca poate fi?

 32. Buna ziua.

  Am in curte doi brazi (adusi de undeva de la munte – Cheia cred) de vreo 40 de ani. Pana acum cativa ani amandoi erau de aceiasi inaltime si perfect verticali dar unul dintre ei a inceput sa se incline, intai varful (un timp am suspectat ca s-a urcat cineva in varf si l-a taiat) iar acum se inclina cu totul, este ma putin bogat decat celalalt… Intr-un cuvant nu se simte bine. Vad ca inca mai face conuri, are muguri…
  Intrebarea e daca pot face ceva sa-l revigorez?

  • In locul de unde incepe sa se aplece, se observa gauri sau crapaturi in scoarta? Ce inaltime are bradul?

   • Inaltimea este de (sper sa nu gresesc, aprox. 20m. La inceput s-a indoit la 1, max. 2 m de varf (ceea ce m-a facut initial sa cred ca a taiat cineva varful), dar, de ceva vreme, a inceput sa se aplece de la baza (se indeparteaza de celalalt). De asemenea parca are mai multe crengi uscate decat celalalt.
    Nu am vazut gauri (nu sunt sigur ca inteleg la ce fel de gauri va referiti)

    • Orificii care pot reprezenta atacul unor daunatori si distrugerea scoartei. Daca sa inclina complet, poate fi si din cauza solului. Ca tratamente foliare, nu prea se pot aplica fara aparatura profesionala. Se poate uda la radacina cu Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-100-ml.html), 10 ml diluati in 10 l de apa. Eventual, se poate lega de celalalt brad, iar cu timpul chingile se strang din ce in ce mai mult, pentru a se indrepta.

 33. Buna ziua.
  Doresc sa plantez in gradina 2 pini. In grecia mi au atras atentia un anumit tip de pin cu acr mari si de culoare verde deschis intens. Aveti cumva mau mukte informatii despre acea planta…se poate adapta la noi

  • Sunt mai multe specii de acest gen, cum ar fi : Pinus halepensis, Pinus pinaster sau Pinus brutia. Chiar daca sunt conifere, sunt arbori termofili, adica iubitori de caldura, rezistand la temperaturi de maxim -12 grade.

 34. Buna ziua
  As vrea sa fac comanda pe site-ul dvs si Va rog sa-mi spuneti care este tratamentul pentru fainarea brazilor ?
  Multumesc

 35. Buna ziua,

  As dori sa stu daca specia PICEA PUNGENS GLAUCA GLOBOSA poate sta si in semiumbra sau umbra si daca rezista la temperaturi scazute.

  Multumesc.

  • Picea Pungens glauca globosa prefera razele directe ale soarelui, putin tolerabila cu semi-umbra. Climatele reci sunt chiar optime pentru dezvoltare, deci rezista la temperaturile scazute.

 36. Am un chiparos de California și as vrea sa știu dacă îl pot tine în apartament și în ce condiții (îngrijire, udare, etc). Mulțumesc.

  • Chiparosul de California (Chamaecyparis lawsoniana) se poate cultiva si in interior, de preferat nu in camere cu temperaturi foarte ridicate. Optim, creste intre 0 si 20 grade. In privinta udarii, apa se administreaza in cantatati moderate, lasand pamantul de la suprafata ghiveciului sa se usuce usor intre 2 udari. In sezonul cald, cand creste vegetativ, se recomanda aplicarea de ingrasaminte. Se recomanda tunderea atunci cand este cultivat ca planta de interior, determinand indesirea coroanei si reducerea sistemului radicular. Este rezistent la ger si se dezvolta intr-un arbore frumos, daca aveti posibilitatea sa-l plantati afara.

 37. buna ziua. am un brad corean. a fost plantat in primavara aceasta. a crescut frumos de atunci. de la incept am observat o crenguta mica uscata. nu am indepartat-o. acum am observat ca de la baza bradului in sus si de la baza ramurelor spre varfuri se usuca. varfurile sunt inca verzi si par sanatoase. ce sa fie cu el? sa fi fost o ciuperca care s-a raspandit? e noiembrie. se mai poate face vreun tratament acum?sau ce e de facut?multumesc!

 38. Bună ziua,
  Am luat acum câteva săptămâni 2 braz de 2-2.5m din pepiniera Stefanesti și i-am transplantat în gradina. Din pepiniera mi-au spus ca nu trebuie udați și vreo 10 zile nu i-am udat deși știam ca au nevoie de multa apa. Am observat apoi ca fata de cei doi brazi pe care ii aveam deja în gradina, cei noi aveau o culoare mai deschisa, nu neapărat mai gălbuie și am început sa-i ud. Am pus și apa cu zahar, îngrășământ de conifere. Mi-e tare teama sa nu se usuce. Mă puteți ajuta?

  • Cei de la pepiniera au oferit informatiile corecte. Brazii nu trebuiau udati, ori sa se aplice vreun ingrasamant.
   Era normal sa isi schimbe culoarea, pentru ca sufera un anumit soc. Ori pot avea culoarea diferita pentru ca sunt o alta specie.
   Incepand cu sezonul rece, acestia intra in repaus vegetativ, ceea ce inseamna ca toate functiile sunt incetinite, nefiind necesara udarea suplimentara ori administrarea de ingrasaminte. Acum, va fi necesar sa asteptati pana la primavara, pentru a observa dezvoltarea brazilor.

   • Vă mulțumesc mult. M-ati mai linistit. Mă tot uit pe prognoza și mă dispera vremea de altfel minunata dar fără pic de precipitatii….
    Cele bune,

 39. Acum 16 ani am plantat cca 200 molizi care au creat acum o perdea inalta de cca 12 m inaltime admirata de prieteni ,musafiri si vecini.
  Avem totusi o problema: curtea este sub umbra lor ,casa este sub umbra lor.
  Intrebare: pot sa-i retez pe unii din ei la h=1,5 m; se vor imbraca in frunza ca deja sunt pe cale sa se usuce crengile de jos

  • De regula, nu se aplica taieri coniferelor cu crestere a tulpinii monopodiala (cum ar fi brad, molid, pin). Se prefera a se lasa sa creasca natural, singurele taieri realizandu-se in cazut ramurilor afectate de boli sau daunatori. Acesti arbori prezinta un singur varf de crestere iar taierea acestuia poate stopa complet cresterea in inaltime sau poate determina formarea a doua sau mai multe varfuri, avand ca rezultat o parte inestetica si fragila (asta in cazul in care este rupta portiunea de varf crescuta in ultimul an). Din cauza dominantei apicale puternice (cresterea este concentrata asupra varfului central), molidul nu ramifica precum unii arbori/arbusti foiosi. O data cu cresterea in inaltime, partea de jos a arborelui se degarniseste de frunze, asa cum ati mentionat si in cazul arborilor dumneavoastra, parte ce nu mai regenereaza, chiar daca se aplica taieri. Daca taiati un arbore la 1,5 m inaltime, va rezulta o tulpina cu cateva ramuri in lateral, o parte din acestea deja degarnisite probabil de ace iar rezultatul nu va fi cel asteptat de dumneavoastra.
   Un lucru de retinut este acela ca nu se aplica taieri pe portiunile ce nu mai prezinta ace deoarece ramura respectiva nu va ramifica. Daca o ramura mai are in varf cateva portiuni cu ace si arata inestetic, mai bine o inlaturati cu totul.
   Deasemenea, cresterea ramurilor se realizeaza doar la nivelul varfurilor. Taieri la nivelul ramurilor se pot realiza in perioada de dormanta, adica iarna tarziu sau vara tarziu. Aceste taieri se realizeaza pentru indesire, dar DOAR asupra cresterilor din ultimul an. Nu se realizeaza taieri ale ramurilor mai mari de un an, cu atat mai putin daca acestea nu mai prezinta ace. Rezultatul va fi o ramura taiata, ce nu va ramifica. In cazul aplicarii taierii la cresterile din ultimul an, nu se taie mai mult de o treime din lungimea acesteia iar taierea se realizeaza la aproximativ 2 cm deasupra unui mugure.
   Sper ca v-am oferit suficiente informatii astfel incat sa luati decizia potrivita pentru dumneavoastra.

  • Daca aveti posibilitatea, indepartati o parte din zapada pentru a preveni ruperea ramurilor din cauza greutatii. Zapada asigura pe timpul iernii izolarea si protejarea plantelor de temperaturile scazute si atata timp cat nu duce la ruperea sau deformarea ramurilor, nu este o problema.

 40. Buna ziua
  Am semințe de cupressus de arizona glauca si as vrea sa stiu cand se planează semintele si daca trebuie de pus ingrasmant de rasinoase si cand ? Cand se planteaza semintele sau dupa . Va multumesc

  • Semintele de Cupressus se pot semana in primavara afara sau intr-un vas/tava. Se recomanda, pentru o buna germinare, sa fie realizata stratificarea acestora (2-3 saptamani, la rece, la frigider de exemplu) dupa care se seamana. Totusi, este stiut faptul ca inmultirea prin seminte, mai ales la rasinoase, nu asigura intotdeauna obtinerea unei copii fidele a parintelui (mai ales cand este vorba de cultivaruri sau varientati). Pentru obtinerea de plante identice cu planta mama, se recomanda butasirea. Coniferele se fertilizeaza in perioada de vegetatie, incepand din primavara, dupa ce plantele au iesit din repaus si prezinta cresteri noi. Se recomanda utilizarea ingrasamintelor create special pentru conifere, precum: http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html .

 41. Salut!Am un bradut de 2 ani si nu stiu cu ce sa-l tratez.La sfarsitul anului 2016 in toamna au inceput sa i se inegreasca acele si sa cada

 42. Buna ziua,
  In decembrie 2016, de Craciun, am achizitionat un molid de aprox. 1m in ghiveci. L-am replantat intr-un ghiveci mai mare folosind pamant special de conifere, fara prea multe sperante ca va supravietui, deoarece ii cadeau multe ace si radacinile erau destul de taiate. Dupa vreo luna, am constatat insa ca au inceput sa-i creasca muguri. L-am tinut in continuare in casa, pentru ca afara erau temperaturi negative. Intre timp mugurii s-au transformat in mici crengute, dar acum cateva zile am constatat ca ultimul mugure nou s-a uscat o crenguta a inceput sa se pleostesca. Deoarece este destul de cald acum l-am scos pe balcon, dar acum vad ca toate crengutele noi s-au pleostit. Ma puteti, va rog, sfatui ce sa fac ca sa supravietuiasca? Mentionez ca l-am udat acum 3 zile si are inca pamantul reavan. Va multumesc!

 43. Buna ziua,
  Pot face stropiri in aceasta perioada la tuya cu sumago praf(100gr/10l apa)si zeama bordeleza?E necesar acum si un insecticid?
  Pot amesteca zeama bordeleza cu sumago?
  Multumesc frumos!

 44. Buna ziua,
  Revin cu comentarii. Brazii mei plantati in toamna au un verde mai deschis insa inca verde. Le-am pus ingrasamant de conifere (peleti) prin decembrie pt ca nu puteam sa stau doar sa ma uit 🙂 Iar dupa ce s-a terminat inghetul din ianuarie am spropit cu solutie de sare amara….. dar am uitat ca in toamana am imprumutat vecinilor stropitoarea ca sa dea cu Total pe buruieni. Am clatit stropitoarea dar n-am spalat-o propriu zis. Cateva crengute s-au ingalbenit la toti brazii (4), inclusiv la nordicul plantat acum 2 ani, iar ramurile care au fost ingropate in zapada, la baza, s-au innegrit. Sa tai crengutele innegrite si ingalbenite sau sa le las? Sa stropesc iar cu sare amara? Ce sa fac?
  Multumesc.

 45. Buna ziua!

  Locuiesc in Dobrogea si am plantat acum 15 ani 2 brazi. Acun sunt de cca 2,50 m. Intrebare: pot sa incep sa-i curat de crangile de jos? Pana la ce distanta de sol?
  Multumesc

 46. Buna ziua,
  am in gradina un molid conic pitic in varsta de 7 ani. Am observat de cateva zile, ca varful, pe o portiune de ~ 15- 20 cm, are un aspect de parca s-ar usca.
  Va rog sa ma sfatuiti cu ce sa-l tratez, sau daca e cazul sa-i inlaturi prin taiere, portiunea afectata.
  Daca totusi va trebui sa-i taiem varful este adevarat ca molidul nu se va mai dezvolta in inaltime ci doar in lateral?
  Multumesc, totate cele bune

 47. Buna ziua. Am plantat in toamna 2 molizi verzi si argintii..la 1.50 m. Va rog mult sa imi spuneti ce ingrasamant sau ce tratament trebuie sa folosesc si cand pentru a-i intretine. Multumesc.

 48. Buna,in toamna am plantat 24 de leilandy la 1,5m ca si format degard viu ,,la inceputul lui martie aratau suparati ,fara vlaga,am aplicat un ingrasamant foliar pt conifere dupa care partea de sus a frunzelor s a maronit iar partea de jos a ramas verde iar la varfuri a inceput sa se ingalbeneasca.Am crezut ca sunt bolnavi si i am stropit cu funguran .Acum parca sunt mai suparati si mai maro .Va rog sa ma sfatuiti ,oare am gresit ceva?Multumesc.Cu respect Pop

 49. Buna seara.Am in curte 12 brazi si molizi si 2 brazi douglas iar acestia din urma au acele la vârfuri maronii .ce pot face?

 50. Brazii și molizii se pot tăia la radacina crengile care atârnă pe pământ? Multumesc

 51. Buna ziua,

  In toamna anului 2015 am plantat in gradina (la 25 km de Bucuresti) un brad argintiu de aproximativ 1,70 m, cu radacina in balot de pamant. S-a prins, a crescut anul trecut, dar inca din vara lui 2016 am observat ca acele dinspre tulpina sunt uscate.
  Pe dinafara arata bine, insa daca dai putin la o parte crengile se observa multe ace si crengute mici de culoare maro, uscate. Acum o saptamana i-am pus un pumn de ingrasamant pentru conifere de la Compo.
  Va rog mult sa imi spuneti ce as putea sa fac.
  Multumesc frumos,
  Ligia

 52. Am achizitionat, la inceputul lunii martie, 10 molizi argintii (PICEA PUNGES GLAUCA ) in ghiveci, avand fiecare cam 1,70m inaltime, pe care i-am replantat in gradina.
  Am observat ca, in ultimile zile, a inceput sa le cada acele.
  Mentionez ca afara a inceput sa fie destul de cald, dar pamantul la nivelul radacinii am apreciat ca are suficienta umezeala,
  Ce ma sfatuiti sa fac in materie de udare(eventual ce frecventa) sau tratament?
  Cu multumiri
  Tinel PIRVU

 53. Am plantat in gradina un molid argintiu in noiembrie anul trecut. De fapt o firma de amenajare gradini a facut-o. Copacul are 2.5m si a fost adus dintr-o pepiniera. Zilele acestea am observat ca i se ingalbenesc o parte din ace si la varfuri se usuca. Ma intreb daca copacul moare sau are o boala. Ce as putea face sa-l salvez? As putea sa folosesc fertilizator sau vreu tratament? Va pot trimite poze daca doriti. Multumesc.

 54. Buna ziua,am cumparat un brad corean,ce ingrijiri trebuiesc facute,il plantez in curte,este foarte mic,ma gandesc ca in timpul verii are nevoie de o atentie sporita. Va multumesc anticipat.

 55. Buna ziua am si eu un btad(molid ) dar de când lam plantat nu a crescut aproape nimic decât un cm-2 si il am de vro 4-5 ani

 56. Buna ziua! Am plantat in urma cu un an, in gradina, doi molizi luati din padure. De aproximativ 40 zile am observat ca s-au cam ingalbenit, au aparut niste pete mici albe pe aprtea lemnoasa sunt ingijorata de soarta lor. Fiind tineri, au aproximativ 60 cm, mi-as dori sa incerc sa-i salvez. Va multumesc anticipat.

 57. Buna seara!
  Am plantat in la luna noiembrie anul trecut un brad la ghiveci, umparat dintr-o pepiniera de apoximativ 1, 7 m. Na ungrijoreaza faptul ca pana in acest moment nu s-au dezvoltat mugurasii.Am scrijelit putin tulpina si e verde dar au inceput sa-i cada ace. L-am stropit saptamana trecuta cu zeama bordeleza.Va rog sa-mi spuneti ce pot sa-i fac sa nu il.pierd.
  Va multumesc!

 58. Buna ziua, am o intrebare.
  In gradina am un brad si in primavara aceasta nu a inmugurit in varf?(varful nu a inverzit ca restul crengilor) Ce problema are?Se usuca?
  Multumesc

 59. Buna ziua,

  Am un bradut de cam 1 metru intaltime de vfeo 5 ani, care nu vrea sa creasca in intaltime deloc. Creste doar in latime. Cum sa procedez? Multumesc.

 60. Buna seara. In toamna am plantat 4 molizi 1.6 m. Cred ca s-au prins, au inmugurit acum, au mugurii verzi si in capete maronii. Sunt foarte frumosi dar acum am observat niste panze albe de paianjeni…asa mai groase si imi este frica sa nu se inbolnaveasca. Cu ce i as putea trata si la cat timp? Deasemenea am si 8 tuia de 1.30, s-au dezvoltat f frumos dar mi-e teama sa nu faca si ei la fel. Va rog ajutati-ma si spuneti-mi cu ce as putea stropi molizii si tuia? Multumesc.

 61. Buna ziua,

  Am un brad de aprox 7-8 m, a crescut foarte frumos si echilibrat pana acum, ritmul de crestere a fost de 40-50 cm pe an; uneori primavara varful nu era perfect vertical insa pana spre vara-toamna isi revenea, anul trecut in vara am observat ca varful chiar spre varf sta indoit la 45′ si se ingalbeneste, presupun ca a fost lovit de gheata pana inca era tanar.
  Acum varful pare uscat si nu s-a dezvoltat, dar sunt alti doi muguri iesiti din lateral care au pornit pe verticala. Se poate taia unul din ei fara a-i afecta cresterea pe viitor?

  Multumesc anticipat.

 62. Buna ziua,

  Am cumparat un brad de la un magazin debricolaj. L-am plantat imediat in pamant (toamna). Acum au inverzit mugurii, deci bradutul este viu. Am si fost la o farmacie fito-sanitara si mi-a dat un tratament care, din cate se pare, a dat roade. Insa am observat ca fix mugurele din varful lui este uscat. Ce ar trebui sa fac in acest caz? sa il ruop, sa tai o parte din varf?
  Mai mult, am observat ca nu creste intr-o pozitie verticala, ci putin inclinat. Se poate indrepta? El are aproximativ 1.7 metrii.

  Multumesc,

 63. Am mai multi brazi diferiti dar unul dintre ei are viermi verzi si mananca acele (nu e nici din ghiveci nici cumpărat e din pădure)am dat cu zeama bordeleza dar viermii parca au mai crescut .acele se regenerează sau trebuie tăiată creanga?posibil sa fie pin sau larice

 64. 2 intrebari:1. As vrea sa plantez in curte (langa Bucuresti) un arbore de Araucaria araucana (pin chilian) pe care l-am tinut in balcon. Am citit ca rezista la geruri moderate. Va intreb asta deoarece nu am vazut nicaieri in tara, desi au fost comercializati la ghiveci. 2. Am cumparat din Auchan un ghiveci cu Potentilla fruticosa (cam prapadita) care, dupa ce a inceput sa inverzeasca, a suferit o brunificare a frunzelor. Am stropit-o cu un fungicid si i-am dat si cu spray de paduchi. Acum stationeaza: nu se usuca, nu prea creste. E gata? Multumesc.
  Nu stiu cine sunteti, dar va admir site ul si longevitatea lui.

 65. Buna ziua,
  In primul rand doresc sa va multumesc pentru efortul pe care il faceti pentru a ajuta pe noi toti cei ce iubim plantele dar intampinam probleme.
  Iata problema mea:
  Am in gradina un brad argintiu in varsta de 4-5 ani care s-a obisnuit destul de greu cu solul di zona in care a fost plantat insa de 2 ani ii merge excelent.
  In primavara aceasta a fost atacat de omizi care au devorat in maxim 3 zile (cat timp am fost plecat) marea majoritate a mugurilor si ramurilor noi formate. Au o culoare maronie iar la maturitate detin pe corp perechi de puncte rosii, ajung si la o lungine de 5 cm.
  Pana acum le-am cules manual insa continua sa apara.
  Ce putem face?
  Va multumesc.

 66. Buna ziua,
  Daca varful bradului este rupt de grindina,va rog sa-mi spuneti daca conducerea unei ramuri de pe coroana inferioara trebuie sa aiba muguri pari sau impari.
  tunderea coronamentului de la baza la cati cm .de sol pentru o buna fertilizare si ierbicidare si in ce perioada.Multumesc

 67. Buna ziua.

  Va rog sa ma ajutati, daca puteti, cu un sfat.

  Urmeaza sa-mi inalt curtea cu aproximativ 30 cm (pietris – 10 cm si pamant – 20 cm).
  In respectiva curte, am doi brazi care au 12 ani si vreo 5-6 m inaltime.

  Voi taia primele 2-3 randuri de crengi, pentru am nu le acoperi cu pamant.

  Este necesar sa las vreun spatiu liber la baza tulpinei brazilor, sau pun pur si simplu material de umplutura in mod egal in toata curtea, acoperind dastfel si 30 cm din tulpina lor?

  Va multumesc.

 68. Buna Ziua.
  Am o mare rugaminte la dumneavoastra .am in curte un brad si un pin cred ca au 10 ani amandoi cand i-am plantat nu am crezut ca se vor prinde amandoi .Sunt f. frumosi crescuti au coroane frumoase dar problema este ca au crescut s-au unit si eu nu pot sa mai merg printre ei ca s-au unit si imi este teama sa le tai crengile de jos pana la un anumit nivel crezand ca se vor usca. D-tra ce ma sfatuiti.pot sa tai crengile in perioada aceasta ??
  Va multumesc frumos astept raspunsul D-tra pe adresa de imail.

 69. Buna ziua, am un brad caruia incepand de la baza, crengile par sa se usuce, acele de brad devin ruginii. Instalatia de stropire a gazonului ajunge si la el. Niciodata nu l-am tratat cu nimic si il am de 5 ani. Ce sa fac oare? Cum as putea sa va trimit imagini cu el? Multumesc frumos!

 70. Buna ziua !

  Chiparosii mei se usuca din interior, spre exterior. de la baza, spre varf. Fenomenul a inceput la unul dintre ei si se extinde la ceilalti. Am si niste fotografii, insa nu stiu daca le pot incarca aici.
  Copacii sunt mari. Au 10 ani.
  Ma puteti ajuta cu un sfat pentru salvarea lor? Sau imi puteti recomanda o firma (Bucuresti) care sa ii poate trata?

  Va multumesc !

 71. Buna ziua.
  Am si eu 5 chiparosii dar, au inceput sa se usuca de la varfuri .I-am stopit cu topsan si dupa 3 zile cu zeama bordeleza Le-am administrat si ingrasamant pentru conifere(agro) cumparat de la d-voastra.Totusi, unul nu da semn de revenirea. In primavara acestui an le-am administrat si sare amara. A-si dori sa cumpar ,dar am vazut ca nu mai aveti in stoc .

 72. Buna ziua.
  Am si eu 5 chiparosii dar, au inceput sa se usuca de la varfuri .I-am stopit cu topsan si dupa 3 zile cu zeama bordeleza Le-am administrat si ingrasamant pentru conifere(agro) cumparat de la d-voastra.Totusi, unul nu da semn de revenirea. In primavara acestui an le-am administrat si sare amara. A-si dori sa cumpar ,dar am vazut ca nu mai aveti in stoc .

 73. Buna ziua. Am mai multi tuia in gradina, unii de 1.70 cm si vreo 15 de 70 cm (acestia mici sunt in ghiveci). Le- am pus ingrasamant de conifere, apoi dupa 1 luna i-am dat pe toti cu nissorun. Din toti tuia 2 mici au inceput sa se usuce..au frunzele portocalii dar dedtul de rau. Va rog sa imi spuneti…e posibil sa se fi uscat de la solutie? am dat cate 3 pufuri pe fiecare tuia. Sa ii indepartez de ceilalti? Multunesc. Astept raspunsul dvs

 74. Buna ziua. Am mai multi tuia in gradina, unii de 1.70 cm si vreo 15 de 70 cm (acestia mici sunt in ghiveci). Le- am pus ingrasamant de conifere, apoi dupa 1 luna i-am dat pe toti cu nissorun. Din toti tuia 2 mici au inceput sa se usuce..au frunzele portocalii dar dedtul de rau. Va rog sa imi spuneti…e posibil sa se fi uscat de la solutie? am dat cate 3 pufuri pe fiecare tuia. Sa ii indepartez de ceilalti? Multunesc. Astept raspunsul dvs

 75. Buna ziua,

  Va rog sa mi dati o sugestie pentru achizitionarea unui conifer gen brad (pe care sa l putem impodobi iarna).
  As vrea sa nu creasca foarte inalt si sa aiba o radacina care se maturizeaza pe verticala .
  Sub pamantul din curte trec tot felul de tevi( gaz, apa, fosa..)
  Multumesc

 76. Buna ziua,

  Va rog sa mi dati o sugestie pentru achizitionarea unui conifer gen brad (pe care sa l putem impodobi iarna).
  As vrea sa nu creasca foarte inalt si sa aiba o radacina care se maturizeaza pe verticala .
  Sub pamantul din curte trec tot felul de tevi( gaz, apa, fosa..)
  Multumesc

 77. Buna ziua. Am un brad in curte, are 56 de ani, dar in acest moment a avut loc o furtuna in Timisoara și am observat ca vârful s-a aplecat. Are 15 m înălțime . As putea sa tai doar vârful?

  • Ne scuzati pentru raspunsul intarziat. Bradul, la fel ca si alte conifere, prezinta un singur varf de crestere. Daca acesta este rupt, arborele isi inceteaza cresterea in inaltime. Sunt cazuri cand se formeaza un alt varf de crestere din partea superioara a coroanei insa acesta nu asigura o crestere dreapta. Daca varful este rupt, intr-adevar, cel mai recomandat este sa il taiati si sa pansati rana produsa cu mastic (http://www.botanistii.ro/mastic-arbokol-pentru-altoire-si-cicatrizare-500-g.html). Pansarea acelei rani este foarte importanta, altfel va putrezi lemnul, se vor instala diverse ciuperci ce vor conduce catre moartea arborelui (rana trebuie sa prezinte suprafata plana pentru a se putea aplica eficient masticul). In rest, arborele va creste doar prin varfurile ramurilor.

 78. Buna ziua. Am un brad in curte, are 56 de ani, dar in acest moment a avut loc o furtuna in Timisoara și am observat ca vârful s-a aplecat. Are 15 m înălțime . As putea sa tai doar vârful?

  • Ne scuzati pentru raspunsul intarziat. Bradul, la fel ca si alte conifere, prezinta un singur varf de crestere. Daca acesta este rupt, arborele isi inceteaza cresterea in inaltime. Sunt cazuri cand se formeaza un alt varf de crestere din partea superioara a coroanei insa acesta nu asigura o crestere dreapta. Daca varful este rupt, intr-adevar, cel mai recomandat este sa il taiati si sa pansati rana produsa cu mastic (http://www.botanistii.ro/mastic-arbokol-pentru-altoire-si-cicatrizare-500-g.html). Pansarea acelei rani este foarte importanta, altfel va putrezi lemnul, se vor instala diverse ciuperci ce vor conduce catre moartea arborelui (rana trebuie sa prezinte suprafata plana pentru a se putea aplica eficient masticul). In rest, arborele va creste doar prin varfurile ramurilor.

 79. Buna ziua,
  Revin dupa 6 luni cu comentarii. Cei 4 brazi cu pricina (Abies alba) au rezistat si acum sunt verzi si ok. I-am curatat drastic in primavara de toate crengile degarnisite sau care aveau ace uscate, am maturat acele uscate si igienizat in jurul tulpinilor, cca 1m, am pus mastic pe toate ranile si am stropit sistematic, la saptamana, cu toate fungicidele pe care le-am gasit din lista dvs, rulandu-le din februarie pana in iunie. Deja mirosea in zona a fungicid cand ma apropiam dar maronirea nu a mai aparut. Cat am stropit am udat doar la baza iar stropirea am facut-o verificand perspectivele de ploaie (adica sa nu stropesc daca ploua, ca stropesc degeaba :). In lunile de vara, cand si incidenta fungilor ar trebui sa scada, m-am oprit din stropit cu fungicid si am stropit din abundenta cu apa. Acum sunt frumosi, luciosi si voi stropi iar, preventiv (octombrie) pt ca reincepe umezeala….
  Am observat ca in general brazii au tulpina curata, fara crengi, pana la un anumit nivel si pamantul de la baza curat, NIMIC in zona brazilor pt a nu perpetua vreo “specie neautorizata”.
  Intrebare: o fi bine sa pun mulci decorativ sau pietris la baza brazilor ca sa nu mai creasca nimic sau mai bine las sa se vada pe pamant curat orice crestere? 🙂

  Multumesc mult pt sfaturi, nimeni n-a stiut sa-mi raspunda la intrebari, in afara dvs.

  • Felicitari! Ne bucuram de faptul ca ati reusit sa recuperati brazii!
   Se poate aplica mulci sau pietris pe sol fara nici o problema, doar ca, atunci cand va fi din nou necesara udarea arbustilor (cel mai probabil vara urmatoare), se va aplica intr-un volum mai mic. Mulciul si pietrisul pastreaza mai mult umiditatea solului.

 80. Buna ziua,
  Revin dupa 6 luni cu comentarii. Cei 4 brazi cu pricina (Abies alba) au rezistat si acum sunt verzi si ok. I-am curatat drastic in primavara de toate crengile degarnisite sau care aveau ace uscate, am maturat acele uscate si igienizat in jurul tulpinilor, cca 1m, am pus mastic pe toate ranile si am stropit sistematic, la saptamana, cu toate fungicidele pe care le-am gasit din lista dvs, rulandu-le din februarie pana in iunie. Deja mirosea in zona a fungicid cand ma apropiam dar maronirea nu a mai aparut. Cat am stropit am udat doar la baza iar stropirea am facut-o verificand perspectivele de ploaie (adica sa nu stropesc daca ploua, ca stropesc degeaba :). In lunile de vara, cand si incidenta fungilor ar trebui sa scada, m-am oprit din stropit cu fungicid si am stropit din abundenta cu apa. Acum sunt frumosi, luciosi si voi stropi iar, preventiv (octombrie) pt ca reincepe umezeala….
  Am observat ca in general brazii au tulpina curata, fara crengi, pana la un anumit nivel si pamantul de la baza curat, NIMIC in zona brazilor pt a nu perpetua vreo “specie neautorizata”.
  Intrebare: o fi bine sa pun mulci decorativ sau pietris la baza brazilor ca sa nu mai creasca nimic sau mai bine las sa se vada pe pamant curat orice crestere? 🙂

  Multumesc mult pt sfaturi, nimeni n-a stiut sa-mi raspunda la intrebari, in afara dvs.

  • Felicitari! Ne bucuram de faptul ca ati reusit sa recuperati brazii!
   Se poate aplica mulci sau pietris pe sol fara nici o problema, doar ca, atunci cand va fi din nou necesara udarea arbustilor (cel mai probabil vara urmatoare), se va aplica intr-un volum mai mic. Mulciul si pietrisul pastreaza mai mult umiditatea solului.

 81. Buna ziua. Am plantat anul trecut 4 molizi dintre care 2 argintii. S-au prins si s-au dezvoltat foarte bine. Au inmugurit superb. Acum au aproape 2 m. In vara aceasta am dat cu nissorun. Acum am observat la un molid argintiu ca are unele crengi cu ace maronii, ruginii. Sunt crengile de jos, primele 2 randuri. Mai sunt mai sus niste ace si muguri care incep sa se faca maro. Imi este frica sa nu se extinda. Ce pot face in acest caz? Deasemenea mai am o intrebare. Toamna, tuia incep sa aiba in interior multe frunze portocalii, ruginii? Trebuie sa le curat? Este o problema de anotimp sau este altceva? Astept raspunsul dvs. Daca doriti pot face si poze. Multumesc.

 82. Buna ziua. Am plantat anul trecut 4 molizi dintre care 2 argintii. S-au prins si s-au dezvoltat foarte bine. Au inmugurit superb. Acum au aproape 2 m. In vara aceasta am dat cu nissorun. Acum am observat la un molid argintiu ca are unele crengi cu ace maronii, ruginii. Sunt crengile de jos, primele 2 randuri. Mai sunt mai sus niste ace si muguri care incep sa se faca maro. Imi este frica sa nu se extinda. Ce pot face in acest caz? Deasemenea mai am o intrebare. Toamna, tuia incep sa aiba in interior multe frunze portocalii, ruginii? Trebuie sa le curat? Este o problema de anotimp sau este altceva? Astept raspunsul dvs. Daca doriti pot face si poze. Multumesc.

 83. Buna ziua, as dori sa stiu cum se protejeaza chiparosul superb in ghiveci pe timpul iernii. Am 20 de plante cu inaltimi intre 40 si 80 cm, achizitionati in luna mai. Va multumesc anticipat

 84. Buna ziua, as dori sa stiu cum se protejeaza chiparosul superb in ghiveci pe timpul iernii. Am 20 de plante cu inaltimi intre 40 si 80 cm, achizitionati in luna mai. Va multumesc anticipat

 85. Buna .Mi-am produs cateva sute de rasaduri tuia biota si smaragd si le-am plantat in gradina in luna octombri.Rasadurile erau la ghivece de 7 cm si aveau inaltimea de 10-15 cm.Dupa plantare am observat o mica dezvoltare a plantelor si apoi pe fondul unei perioade ploioase si umede plantutele au inceput sa se inchida la culoare ,la ora asta toate sunt brunificate.Radacina plantelor pare sa fie vie dar nu stiu ce sa cred,mai au vreo sansa sa porneasca in primavara?Multumesc!

 86. Buna .Mi-am produs cateva sute de rasaduri tuia biota si smaragd si le-am plantat in gradina in luna octombri.Rasadurile erau la ghivece de 7 cm si aveau inaltimea de 10-15 cm.Dupa plantare am observat o mica dezvoltare a plantelor si apoi pe fondul unei perioade ploioase si umede plantutele au inceput sa se inchida la culoare ,la ora asta toate sunt brunificate.Radacina plantelor pare sa fie vie dar nu stiu ce sa cred,mai au vreo sansa sa porneasca in primavara?Multumesc!

 87. Am comandat un Abies Normandia de 2 m și un picea punges de 2 m. As vrea sa știu dacă îi pot planta la o distanta de 50 de cm de zidul gardului. Părerile sunt împărțite și as vrea sa știu o părere avizată.

 88. Am comandat un Abies Normandia de 2 m și un picea punges de 2 m. As vrea sa știu dacă îi pot planta la o distanta de 50 de cm de zidul gardului. Părerile sunt împărțite și as vrea sa știu o părere avizată.

 89. Buna seara.
  Am o salcie pusa anul trecut, a crescut destul de mult si a facut inca 2 ramificatii. As vrea sa tai cele 2 ramuri si sa le plantez dar au inmugurit. Va rog sa imi spuneti daca in acest caz, avand muguri, daca le tai si le plantez se mai prind sau nu.

  Multumesc

  • Daca doar a inmugurit, se pot recolta butasii. Perioada optima este finalul lunii martie – inceputul lui aprilie, in functie de clima.

 90. Buna ziua,

  Am plantat in jur de 15 chiparosi de California, in linie, pentru a forma un gard viu, dar unii dintre ei au inceput sa se usuce. Nu imi dau seama care ar putea fi motivul fiindca sunt plantati fix in acelasi mod, la distanta de 50-60cm si nu am observat o regula dupa care se usuca. De exemplu, un chiparos sanatos, este incadrat de doi chiparosi care un inceput sa se usuce. Trei dintre ei sunt plantati intr-o zona foarte umbrita si mereu umeda, un colt in care apa ramane in pamant pentru mai mult timp. Acestia par cei mai sanatosi si nu dau nici un semn de uscare.

  Din cate am observat, o data ce incep sa se usuce frunzele din partea de sus, procesul nu mai poate fi stopat, se va usca cu totul.

  Mai pot face ceva sa ii salvez pe cei cu probleme (replantare cu pamant mai bun, sau poate altceva)?

  Multumesc.

  • Arbustii sunt plantati in apropierea unui gazon? Daca da, s-au aplicat anumite tratemnte la gazon? Cu ce solutii? Cum este irigat gazonul?

 91. Intr-adevar sunt plantati langa gazon, iar gazonul este irigat cu aspersoare de suprafata, dar cand am observat ca arbustii incep sa se usuce am schimbat reglajul acestora astfel incat sa nu mai ude atat de mult in zona lor. Gazonul nu a fost tratat pana acum.

  Greseala majora pe care cred ca am facut-o este ca la plantare nu am pus suficient pamant afanat in groapa lor, am pus in mare parte pamantul scos prin sapatura, care era intarit. Udarea din abundenta nu pare sa-i fi afectat negativ, cei sanatosi au fost plantati fix inainte de zapada din Martie, deci pamantul au fost extrem de ud si moale in cazul lor, o perioada de cateva saptamani.

  Pentru mine cred ca este oricum prea tarziu, am vreo 6 arbusti uscati aproape de tot. Dar daca imi dati niste sfaturi poate voi face plantarea corect cand ii voi inlocui pe cei uscati. E incredibil cum supravietuiesc la magazine intr-un ghiveci atat de mic, udati atat rar, dar s-au uscat plantati intr-o gradina unde s-a prins tot ce am pus (salcie, thuja smaragd, trandafiri, conifere pitici, buxus, liliac etc.)

  Multumesc.

  • Coniferele nu sunt atat de pretentioase fata de alte plante. Eventual, la plantare, se poate combina turba cu pamantul din groapa, pentru a il afana
   Acum este destul de dificil de a depista cu exactitate motivul.
   Poate materialul saditor nu a fost de calitate, de aceea si rata de inradacinare a fost mai mica.
   Se poate sa fi fost atacati de daunatori. In ultimii ani a inceput sa apara destul de des si la noi in tara un sfredelitor care prefera in special chiparosii, ienuparul si tuia (Ovalisia festiva). In momentul in care inlocuiti arbustii, puteti sectiona tulpinile pentru a observa daca exista orificii create de niste larve, de culoare alba-galbuie.

 92. Buna seara,
  acum 15 ani am plantat cativa tuia care acum sunt frumosi si inalti de 2.5-3 m insa vreau sa reamenajez gradina si as dori sa imi spuneti daca se pot replanta
  si in ce conditii.

  Va multumesc!

  • Desigur, se pot muta. Insa operatiunea se va efectua in repaus vegetativ, incepand cu luna noiembrie. Cel mai important factor: cu cat balotul de pamant de la radacina arbustilor este mai mare, si radacinile sunt mai putin afectate, cu atat sansele de inradacinare sunt mai mari.

  • Chiar daca bradul nu mai vegeteaza, acesta ramane verde pe o perioada mai lunga de timp. Singurul mod prin care se observa daca s-a inradacinat este prezenta noilor cresteri.

 93. Buna ziua. La chiparos leyland am observat un mucegai alb (ca varul) și niste ouă de daunatori – culoare bej rozalie. Imi puteti recomanda un remediu?

 94. Bună!
  Am o imprejmuire cu leylandi, în jur de 2,5 metri înălțime.
  Aș dori să știu dacă îngrășămantul “florovit granular pentru conifere” este adecvat și care ar fi dozajul/plantă ?
  Ce alte tratamente de prevenție au nevoie?

 95. Buna ziua. Am achizitionat 10 buc de cupressocyparis leylandii, cu inaltime de 1,75 – 2,00m. Sunt adusi din Ungaria si sunt in ghivece. Va rog sa ma ajutati, sa-mi spuneti daca este in regula sa-i plantez mai spre toamna. As vrea sa-i las in ghivece pana atunci, doar pentru ca urmeaza sa mai fac niste lucrari in gradina iar pe de alta parte ma gandeam ca este si mai usor sa-i ud mai usor, in aceasta perioada destul de secetoasa. Si va rog sa ma sfatuiti daca este bine sa folosesc ceva pentru a-i stropi impotriva posibililor daunatori . Multumesc

  • Daca sunt in ghivece se pot planta si acum, insa mai bine este la toamna ori in primavara devreme.

 96. Am un brad in curte care pana acum 2 saptamani a fost complet verde. Dintr o data s a ingalbenit de la exterior. Nu se pune problema de seceta deoarece a avut apa cat i a trebuit.
  am facut prima data un amestec de dithane si l am steopit. Dupa 7 zile am facut iar un amestec de dithane si un acaricid, nu imi mai aduc aminte cum ii zice, la o fiola de la bayer si incepe ceva cu e. Cokteilul asta l am pulverizar iar pe brad. Apoi i am pus si niste granule de ingramasamnt special pt conifere ,cu degajare lenta.
  Credeti ca il voi salva? Ce boala e asta la brad si cum a si pute combate o mai eficient. Chiar nu vreau sa il pierd, e un brad cu valoare sentimentala si as face orice sa il salvez.

  Cum pot atasa niste poze cu bradul afectat?

  Multumesc

  • Acum cat timp a fost plantat bradul? Ce varsta are? Este plantat in apropierea gazonului? La ce interval de timp a fost udat si cu ce volum de apa?

   • Bradul a fost plantat in 2013 (deci aprox. 5 ani), era mic pe atunci dar s a dezvoltat frumos in tot acest timp, chiar si verile trecute a fost verde. Au inceput problemele dintr o data, acum cateva saptamani in urma. De jur iprejur este gazon , dar exact sub el, nu , este doar pamant. Cu exceptia zilelor trecute cand a tot pluat, a fost udat la 10-12-14 zile. Cantitatea de apa, nu stiu exact sa va zic, cu furtunul de gradina , la radacina lui, pna pamantul devenea umed, dar nu baltea apa, si nici nu a ramas apa mult timp in jurul tulpinei. a fost udat cat apa a fost absorbita complet iar pamantul a ramas suficient de umed.

    • Scuze, am uitat sa va zic…pe forum am scris acelas text si am atasat si poze. Va rog daca puteti arunca o privire pe forum, postul inca nu este aprobat. Multumesc anticipat.

 97. Buna ziua,

  va rog mult sa ma ajutati cu cateva sfaturi cum sa ingrijesc ienuperii pe care i-am cumparat si pe care ii tin in balcon (nu e inchis si e orientat spre est), in ghivece.
  Am doi Juniperus Virginiana Blue Arrow si doi Juniperus squamata blue star. Sunt constienta ca nu sunt plante care sa se tina in ghivece dar poate cu ingrijirea potrivita o sa reusesc sa ii pastrez. As dori sa stiu cum se uda, ce fel de tratamente sa le aplic, mai ales ca unul dintre cei doi ienuperi Squamata a inceput sa se usuce. Acum ca e foarte cald ii ud mai des si numai noaptea cand e racoare. Cat de mari ar trebui sa fie ghivecele ? Ma gandesc sa le confectionez eu niste ghivece din lemn intrucat cele de ceramica sunt foarte grele si nu le pot pune in balcon.
  Va multumesc!

  Cu stima,
  Elena

  • Buna dimineata, cu ingrijirea adecvata se pot mentine si in ghivece. Asa cum bine ati mentionat, sunt plante de exterior, balconul deschis este locatia potrivita pentru ei. Si expozitia estica ii ajuta, beneficiind astfel de soare doar in prima parte a zilei. Singura problema pe care o s-o intampinati este pe perioada iernii. Sunt plante de exterior, suporta gerul, dar fiind in ghivece si nu in sol, in gradina, deci intr-un volum mai mic de pamant expus si el gerului, exista riscul de a le ingheta radacinile, daca vasul in care sunt plantate nu este adecvat si protejat contra inghetului. Nu stiu exact ce dimensiune au plantele ca sa va pot recomanda capacitatea potrivita a ghiveciului, dar tineti cont de urmatoarele lucruri: coniferele cresc relativ incet(cativa centimetri pe an), diametrul ghiveciului nou trebuie sa fie cu aprox. 4-6 cm mai mare decat diametrul ghiveciului anterior (in cazul dvs, ghiveciul in care le-ati cumparat de la producator), ghiveciul trebuie sa asigure stabilitate plantei. Substratul recomandat este cel de conifere, are pH-ul potrivit si pentru 2-3 luni va asigura si elementele minerale necesare nutritiei plantei (o varianta de substrat: Substrat pentru arbusti ornamentali https://www.botanistii.ro/substraturi/substrat-arbusti-ornamentali-20-litri.html), dupa care incepeti sa fertilizati cu un ingrasamant pentru conifere, cum ar fi Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html), aplicat din primavara si pana in toamna, si Ingrasamant toamna pentru conifere si arbusti decorativi (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/agro-cs-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-2-5-kg.html) pentru aplicare toamna, fertilizare care pregateste plantele pentru frigul din timpul iernii. Recomandat este sa udati plantele dimineata, cu un volum de apa suficient pentru a uda tot substratul, lasati apa sa se scurga si indepartati eventual excesul de apa din farfurie. Lasati pamantul sa se usuce intre doua udari, excesul de umiditate favorizeaza aparitia multor boli. La plantare, la baza ghiveciulu, asigurati si un strat de drenaj corespunzator, din nisip sau pietris ori bile de argila, care vor ajuta la scurgerea apei. Asigurati-va ca ghivecele pe care doriti sa le confectionati vor avea si suficiente orificii pentru scurgerea apei. Iarna, asa cum am mentionat, daca temperaturile sunt extrem de scazute, protejati/inveliti/infasurati ghivecele impotriva inghetului (doar ghiveciul, nu si planta). Referitor la tratamente, va rugam sa postati cateva poze pe forum, la adresa urmatoare https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/juniperus/, ca sa putem identifica problema si recomanda tratamentul potrivit.

   • Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Am facut comanda la produsele recomandate si sper sa fie bine!
    O zi frumoasa!

 98. Buna ziua, am un pin de aprox 5m înăltime. Spre toamna acele au inceput sa se ingalbeneasca si sa vada. I-am făcut tratament cu fungicid insa nu si-a revenit complet. După ce am curățat toate acele galbene la o perioada de cateva saptamani iar au inceput sa se ingalbeneasca in continuare. Puteti sa-mi recomandați un tratament mai efixient? Multumesc mult

 99. Buna ziua,

  am achizitionat din Pepiniera Stefanesti: Pin Negru, Douglas, Brad argintiu din samanta, Brad, destul de maricei, peste 2,5m. Vor fi platati langa Bucuresti, solul este argilos. Gropile sunt sapate din toamna, urmeaza sa ii plantez cat mai curand.

  1. care sunt recomandarile de plantare? se uda la plantare, se adauga ingrasamant, pamant de conifere, pietris?
  2. avand in vedere ca vor fi plantati intr-o zona cu gazon, care sunt recomandarile in privinta udatului, pe perioade de timp ( primavara, vara, toamna ) si de vegetatie ( la plantare si ulterior)?
  3. acum nu par sa aiba daunatori, ce tratamente preventive se pot aplica si in ce perioada?

  multumesc anticipat pentru informatii!

  • Daca ati achizitionat plantele cu balot, fara ghiveci/container infasurate intr-un material textil (plasa sau sac), acesta nu trebuie indepartat. Se vor aseza in groapa sapata si se vor indeparta doar in cazul in care plasa este metalica. Pe fundul gropii trebuie pus un strat de nisip si pietris pentru a se asigura un bun drenaj. Dupa plantare, tasati usor solul pentru a nu ramane pungi de aer in sol (riscati ca radacinile sa putrezeasca), apoi udati bine, cu cel putin 10 l de apa la fiecare planta.
   Din primavara (dupa 15 aprilie) se poate administra un ingrasamant special pentru conifere precum cel de la Hauert (https://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html).
   Ati precizat ca aveti gazon. Este indicat sa pastrati o portiune fara acesta in jurul radacinilor pentru a facilita circulatia apei si a aerului. Un volum de apa exact nu se poate preciza intrucat depinde de temperaturile din perioada respectiva, precipitatiile din zona, sol etc., insa ca regula generala nu lasati apa sa balteasca, evitati excesul pentru ca radacinile sa aiba timp sa respire intre doua udari.
   Daca doriti sa efectuati tratamente preventive, in primavara cand va vor permite temperaturile, se poate aplica un tratament cu un produs pe baza de cupru precum Champ (https://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) si un insecticid precum Mavrik (https://www.botanistii.ro/adama-insecticid-agro-mavrik-2-f-5-ml.html).

 100. Buna ziua. Se poate un sfat? As vrea sa fac o perdea de protecție vizuala și de umbra și îmi trebuie niște conifere cu înălțime mare (> 6-7m), cu creștere rapida, columnari (pentru ca spațiul e îngust). M-am gândit la chiparoși Leyland, dar citesc undeva ca exista posibilitatea sa cada de la vânt și n-as vrea sa produc daune. E adevărat? Aveți o alta propunere care sa corespundă? O sa vreau vreo 3 pomi care sa se unească cumva. Se vor ajuta reciproc sa nu se dezrădăcineze? Ii voi planta chiar lângă un gard de zid de 2 m, spre care ar pica dacă ii bate tare vântul. Ce ar fi bine sa fac? Va multumesc pentru o părere de specialist.

  • Buna ziua, daca gradina dumneavostra se afla in zona de sud a Romaniei, se poate planta Cupressocyparis leylandii. Acesta este mai sensibil la frig si necesita lumina. In aceleasi conditii se poate folosi pentru gard viu si Chamaecyparis. Daca in zona in care va aflati este mai frig si umbra se poate utiliza Thuja plicata sau Thuja occidentalis.
   In ceea ce priveste afectarea acestora de vant, nu exista niciodata garantii, deoarece depinde de intensitatea acestuia, fenomenele asociate etc., dar in general coniferele au lemnul elastic si nu se rup usor din cauza vantului.

 101. Buna ziua!Am cumparat in.aceasta primavara 2 cedri pletosi pe care i -am si plantat.Ambii au vârfurile pline de muguri dar acele vechi se usucă si cad.Unul dintre ei pare galben desi are varfuri noi verzi.Am aplicat si ingrasamant de conifere!Va rog spuneti-mi este normal?Sau daca nu ce pot face?Tin foarte mult la ei si nu vreau sa ii pierd!Va multumesc!

  • Buna ziua, este foarte important cum s-a realizat plantarea, deoarece, simptomele prezente se pot datora stresului suferit atunci si desigur un rol important il reprezinta si provenienta materialului.
   Din pacate, acestia sunt factori asupra carora nu se mai poate interveni. Daca spuneti ca au varfuri verzi si ati administrat deja un ingrasamant pentru conifere, puteti incerca, pentru a-i ajuta sa treaca peste stresul suferit, sa administrati foliar Amalgerol (https://www.botanistii.ro/amalgerol-100-ml.html), se dilueaza 30-50 ml in 10 l apa.

 102. Bună ziua. Am niște leylandii plantați acum 2 ani, în prezent au cam 60-70cm. La câțiva dintre ei vârfurile și cam 30 cm spre baza s-au uscat, sint maro. M-am uitat cu atenție, nu am văzut daunatori pe spatele acelor. Sa fie oare de la zăpada din iarna care în unele zile i-a acoperit complet?
  Acum ce pot face? Dacă tai vârfurile și crengile uscate, o sa mai crească în înălțime? Mulțumesc.

  • Buna ziua, acesta specie suporta tunderea, insa taieri frecvente laterale, fara scurtarea varfului pana plantele ajung la 2,5-3 m inaltime. Insa, daca partile afectate sunt complet uscate, acestea trebuie eliminate, oricum nu isi mai revin.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor