Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire

tuia-informatii-sfaturi-ingrijire

Thuja este un gen de arbori si arbusti coniferi, din familia Cupressaceae, originari din America de Nord si estul Asiei. Sunt plante cu frunzis persistent, ce pot creste de la 3 pana la 60 m inaltime. Majoritatea speciilor de tuia au trunchiul drept, acoperit cu scoarta fibroasa, de culoare maro-roscat. Lujerii au forma aplatizata, cresc intr-un singur plan. Frunzele sunt solzoase, au intre 1 si 10 mm lungime.

Pana la varsta de 1 an, prezinta frunze aciculare. Sunt plante monoice: conurile femele sunt ovoide sau oblongi cu 8-12 solzi. Acestea incorporeaza seminte mici, turtite. Conurile mascule sunt mici, insesizabile, situate spre varful ramurilor. Sunt arbori ornamentali, plantati in gradini si parcuri. Pot fi intalniti ca exemplare solitare sau grupuri, dar mai ales sub forma de gard viu.

Specii si varietati

In tara noastra se intalnesc preponderent 3 specii de Thuja. 

Thuja occidentalis – ajunge la inaltimi de 20 m si formeaza o coroana piramidala. Frunzele au o culoare verde-mat pe partea superioara si verde-pal pe partea inferioara. Pe timp de iarna pot avea o usoara nuanta de bronz. Cuprinde numeroase varietati cum ar fi: Albospica, Aureospica, Fastigiata, Pendula, Filiformis, Globosa, Umbraculifera, Compacta, Brabant, Smaragd (ultimele doua sunt cele mai utilizate in Romania).

Thuja orientalis – creste pana la 5 – 10 m inaltime, formeaza o coroana foarte deasa. Frunzele au aceeasi nuanta de verde intunecat pe ambele fete. Uneori, iarna, frunzele devin vinetii-brune. Varietati: Aurea, Aurea nana, Cristata, Densa glauca, Gracilis.

Thuja plicata – In mediul natural, creste ca arbore de talia I, cu inaltimea cuprinsa intre 30 si 60 m. In tara noastra creste mai scund. Formeaza o coroana ingusta, piramidala, cu ramuri dese, ce ajung pana la nivelul solului. Tulpina este dreapta, latita la baza. Frunzele sunt verzi-inchis, avand doua dungi in forma de X pe revers. Varietati: Atrovirens, Cuprea, Dura, Fastigiata, Gracilis aurea, Pendula, Pumila, Variegata.

Tuia – Conditii de mediu

Lumina. Tuia se dezvolta cel mai bine in conditii de lumina directa, insa pot suporta si umbrirea laterala. 

Temperatura. Thuja occidentalis este o specie rezistenta la ger, T. plicata are o rezistenta moderata, iar T. orientalis poate fi afectata de ingheturile puternice. 

Solul. Cresc optim pe soluri revene, calcaroase, care dreneaza bine apa. NU suporta solurile compacte si umezeala, conditii care pot favoriza instalarea bolilor. De aceea, udarea se va face moderat, numai atunci cand pamantul este uscat la suprafata.

Ingrijire tuia

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Sunt arbori ce se preteaza pentru tunderea in diverse forme decorative. Totusi, T. orientalis nu suporta foarte bine tunderea. Taierile de mentinere a formei se efectueaza anual, in luna mai. Se taie numai lujerii anuali, nu si ramurile batrane.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea tuia

Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Este foarte important sa se planteze numai plante cu balot (pamant pe radacini). Plantarea se poate face incepand din toamna, dupa prima bruma, pana in primavara, cand solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Planta se scoate usor din ghiveciul/sacul care inconjoara balotul pentru a nu imprastia foarte mult solul.

Pentru o prindere reusita, tuile se recomanda sa fie plantate cand sunt inca in faza de puiet, astfel se vor acomoda mai usor la noile conditii. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul din jurul plantei si se uda din abundenta, pentru a compacta solul si a elimina golurile de aer din jurul radacinilor. Dupa plantare, este indicata si aplicarea unui stimulator de inradacinare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Speciile de Thuja pot fi inmultite prin seminte sau butasi.

  • semintele se recolteaza toamna si se vor semana primavara, dupa care se lasa pe loc 2 ani.  
  • inmultirea prin butasi se face vara, cu portiuni de ramuri semilignificate. Este un procedeu mai dificil, recomandat profesionistilor. 

Boli si daunatori

Bolile care pot afecta tuile sunt: necrozarea ramurilor din exterior spre interior, necrozarea ramurilor din interior spre exterior si uscarea plantelor. Dintre daunatorii care pot aparea la tuia, cel mai intalnit este paduchele testos al tuiei. 

Important: 

  • Din cauza desimii exterioare a coroanei, in interior, planta se degarniseste. Acest lucru este un fenomen natural si nu necesita tratament.
  • Cresterea cea mai rapida o are T. plicata.
  • Sunt arbori ce se preteaza bine pentru mediile urbane.
  • Tratamentele de combatere a bolilor se pot efectua in orice perioada din an, cu conditia ca la momentul aplicarii, (si in urmatoarele ore) sa nu existe precipitatii. De asemenea, temperaturile nu trebuie sa fie foarte mari si desigur, in functie de perioada anului in care se efectueaza tratamentul, nu trebuie sa existe pericolul de inghet.
  • NU se recomanda udarea prin aspersiune. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile