Vezi 1 fir de răspunsuri
    • George
      2 noiembrie 2022
      4 urează frunze verzi

      Plantat tuia + brad argintiu

      Buna ziua, astazi am plantat 14 tuia si un brad argintiu. Ati putea sa imi recomandati ceva ingrasaminte, tratamente, etc. pe care sa le aplic in diverse etape (plantare, primavara, toamna, etc.) pentru a fi sigur ca se dezvolta sanatos? Multumesc frumos

      # 145896

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 noiembrie 2022

      Buna ziua, pentru ca plantarea sa se realizeze cu succes, este foarte important de mentionat ca in cazul coniferelor, un aspect esential il reprezinta plantarea cu balot de pamant pe radacina, precum si starea sistemului radicular (sa fie bine dezvoltat, fara afectiuni, pentru a putea sustine cresterile vegetative din timpul perioadei de vegetatie), iar succesul plantarii va fi vizibil abia pe parcursul urmatorului sezon de vegetatie. Mai multe informatii despre plantarea coniferelor sunt prezentate in articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali. De asemenea, pentru stimularea prinderii puietilor, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant precum Enraizal, 1 litru, conform recomandarilor de pe eticheta.
      Ulterior, in primavara, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu efect de imbunatatire a calitatii solului, respectiv de stimulare a dezvoltarii radacinilor, precum AMN Nordalge, 500 ml sau Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru, prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe eticheta. Tot din primavara urmatoare, se recomanda aplicarea regulata a ingrasamantului foliar Fir Fluid, 350 ml, prin pulverizare foliara, conform descrierii produsului. Pentru mai multe informatii detaliate despre ingrijirea si fertilizarea acestor specii de plante, va rugam sa consultati si articolele noastre: Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire si Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 145904
      0 urează frunze verzi
      • George Marin
        3 noiembrie 2022

        Multumesc frumos de ajutor. Am achizitionat produsele, dar imi este putin neclar cum ar trebui sa le folosesc, instructiunile sunt pentru hectar, iar eu am 14 tui si un brad 😅. Ar fi ok si daca aplic scoarta decorativa? Multumesc frumos!

        # 146004
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          3 noiembrie 2022

          Buna ziua. Ingrasamantul Enraizal, 1 litru, se aplica prin udare la radacina, in doza de 25-50 ml/10 L apa, iar din primavara, ingrasamantul AMN Nordalge, 500 ml, se aplica prin udare la radacina, in doza de 50 ml/10 L apa. Ingrasamintele mentionate se dizolva dupa doza recomandata si se administreaza intr-o cantitate de apa egala cu cea folosita in mod obisnuit la o udare, astfel incat apa sa se infiltreze in sol, dar sa nu balteasca. Tot in primavara, ingrasamantul Fir Fluid, 350 ml se aplica prin pulverizare foliara, in doza de 25 ml/10 L apa. In continuare, este esentiala pastrarea unei portiuni de teren afanate si lipsite de vegetatie, materiale sau obiecte diverse in jurul coniferelor, intrucat acestea pastreaza umiditatea ridicata si constanta a solului, favorizand astfel dezvoltarea si propagarea agentilor patogeni.

          # 146010
          1 urează frunze verzi
          • George Marin
            4 martie 2023

            Buna ziua, multumesc frumos. La tuia ar fi ok daca as pune la baza scoarta de copac? (Cea rosie / maro ce se cumpara din magazinele de bricola)

            # 155909
            1 urează frunze verzi
            • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
              6 martie 2023

              Buna ziua. In general, materialele diverse (scoarta decorativa, mulci, pietris, folie etc.) asezate la baza plantelor pastreaza umiditatea ridicata si constanta la nivelul solului, creand astfel un mediu propice pentru instalarea si propagarea agentilor fitopatogeni. De aceea, se recomanda pastrarea unei portiuni de teren afanat si lipsit de vegetatie sau alte materiale in jurul fiecarui conifer.

              # 155971
              0 urează frunze verzi
              • George Marin
                8 martie 2023

                Multumesc frumos pentru ajutor. Ati avea si ceva produse recomandate pentru prevenirea bolilor cu care as putea sa stropesc bradul si tuile si ceva pentru tundere / toaletare?

                # 156247
                1 urează frunze verzi
                • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
                  9 martie 2023

                  In general nu se aplica tratamente preventive la conifere. Exemplarele viguroase, aflate in conditii de mediu corespunzatoare, care beneficiaza de ingrijire optima si de un aport optim de nutrienti sunt rar atacate de boli sau daunatori. De aceea, se recomanda ingrijirea corespunzatoare a coniferelor, conform celor recomandate mai sus si in articole. In cazul instalarii unor boli, este esentiala interventia cat mai timpurie (solicitarea sfaturilor unor specialisti de la primele semne de afectiune, daca este cazul).
                  Totusi, daca doriti, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament preventiv, cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g, prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa. Acest fungicid are si efect de stimulare a dezvoltarii radacinilor, respectiv de intarire a rezistentei plantelor fata de factorii abiotici nefavorabili. Administrarea se va realiza in asa fel incat intervalul de actiune al ingrasamintelor si al fungicidului sa nu se suprapuna (se va evita aplicarea ingrasamintelor intr-un interval de 10-14 zile zile inainte si dupa efectuarea tratamentului cu fungicid). Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
                  In ceea ce priveste taierile, este cunoscut faptul ca tuile suporta bine taierile si se regenereaza rapid dupa interventii. Astfel, daca doriti, puteti avea in vedere efectuarea unor astfel de interventii, in functie de aspectul dorit si de forma actuala a fiecarui exemplar in parte. Taierile se efectueaza exclusiv cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (ex. Foarfeca Power Pruner). In cazul bradului argintiu nu se recomanda efectuarea taierilor sau tunderilor de formare a coroanei, ci numai indepartarea ramurilor inferioare, daca este necesar. Informatii detaliate despre operatiunile de taiere se regasesc in articolul nostru: Lucrari de taiere la arbori si arbusti ornamentali.

                  # 156280
                  2 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi