Lucrari de taiere la arbori si arbusti ornamentali

taieri-arbori-arbusti-gradina

Arborii si arbustii ornamentali au o importanta deosebita in amenajarea oricaror spatii verzi, de la parcuri si aliniamente stradale, la garduri vii, gradini si curti. Pentru mentinerea aspectului placut, arborii si arbustii ornamentali necesita ingrijire adecvata, in functie de specie, conditii de crestere, stare de sanatate si aspectul dorit. Una dintre interventiile principale de ingrijire a speciilor ornamentale este reprezentata de lucrari de taiere si tundere. 

perioada-optima-ceas
Perioada optima pentru taieri

In cazul majoritatii arborilor si arbustilor ornamentali, taierile se efectueaza preferabil la finalul repausului vegetativ, cu putin timp inainte de intrarea in vegetatie. Aceasta perioada difera in functie de proprietatile biologice ale speciilor si de conditiile climatice existente. Lucrari de taiere pot fi efectuate si in afara sezonului de vegetatie (iarna), imediat dupa pornirea in vegetatie (primavara devreme) sau chiar in plin sezon de vegetatie (primavara-vara), in functie de toleranta fiecarei specii in parte. Perioada in care trebuie evitata interventia prin taieri este finalul verii si toamna, pana la instalarea definitiva a repausului vegetativ. In aceasta perioada lujerii anuali se lignifica si se pregatesc pentru sezonul rece, proces care poate fi intrerupt de interventiile prin taiere. Ca urmare, lujerii recent taiati, nelignificati pot fi predispusi vatamarilor produse de inghet, ger si vant rece.

Taieri de intretinere

Lucrarile de intretinere al arborilor si arbustilor ornamentali includ interventii de indepartare a portiunilor vatamate sau uscate, prin taiere. Eliminarea acestor parti de planta se poate realiza in orice perioada a anului. Totusi, se recomanda evitarea perioadelor cu extreme de temperatura si umiditate: zile cu temperaturi foarte ridicate si cu insolatie puternica, respectiv perioade cu temperaturi de sub 5℃. 

Deoarece portiunile vatamate de diversi factori biotici sau abiotici reprezinta cai de infestare a diversilor agenti patogeni, se recomanda ca taierile de intretinere sa fie efectuate cat mai repede posibil dupa vatamare. In plus, dupa indepartarea portiunilor afectate, este indicata tratarea ranilor cu produse special formulate in acest scop.

lucrari-de-taiere-intretinere-regenerare-arbori-arbusti
Taieri de regenerare

Asemenea taierilor de intretinere, taierile de regenerare la arborii si arbustii ornamentali se efectueaza in scopul obtinerii unui aspect placut, bogat. Lucrarea consta in indepartarea ramurilor si portiunilor de planta imbatranite, respectiv stimularea formarii ramurilor noi. Totodata, pot fi indepartate si ramurile cu vegetatie slaba, cele cu crestere oblica prin coronament sau cele care impiedica dezvoltarea optima a ramurilor principale.

Taieri de formare a coroanei

Aceste lucrari de taiere sunt aplicate doar la speciile ornamentale rezistente la taieri, precum speciile de tuie, chiparosii si ienuperii, tisa, salciile, salcamii, mestecenii, paltinii, paducelul, sangerul, calinul, lonicera, lemnul cainesc, speciile de Euonymus etc. Pentru obtinerea unor forme geometrice sau mixte, coroanele arborior si arbustilor pot fi modelate prin taieri specifice.  Printre cele mai frecvent utilizate forme se enumera coroanele geometrice cu forma:

  • columnara, 
  • piramidala,
  • sferica,
  • cubica. 

In parcuri, gradini si aliniamente de mare valoare estetica, sunt folosite forme complexe ale coroanelor, realizate de specialisti in domeniu. Dintre acestea amintim forma literei “U”, forma  Cossonet, forma piramidei candelabru si forma gardului belgian (cordonul oblic bilateral), regasite in parcurile si aliniamentele din orasele mari ale lumii.

lucrari-de-taiere-in-scaun-arbori

In cazul aliniamentelor stradale formate din specii cu capacitate de lastarire viguroasa, se poate interveni cu asa-numitele taieri in scaun. Acesta presupune indepartarea tuturor ramurilor de la o anumita inaltime (2-4 m). Astfel de lucrari de taiere se executa toamna tarziu sau primavara devreme, inainte de intrarea  in vegetatie. Dupa pornirea in vegetatie, numerosi lastari isi fac aparitia, formand o coroana bogata, sferica, cu aspect placut. Interventia poate fi efectuata anual sau o data la 2-4 ani. Acest tip de taiere este caracteristic si la arborii crescuti in zonele afectate de inundatii, in luncile inundabile ale raurilor.

lucrari-de-taiere-tundere-gard-viu
Tunderea gardurilor vii

Tunderea in cazul gardurilor vii trebuie realizata frecvent, incepand inca din anul plantarii sau din anul imediat urmator plantarii. Prin reducerea inaltimii exemplarelor destinate pentru gard viu, se obtin coroane dese si viguroase. La majoritatea speciilor utilizate la formarea gardurilor vii, cresterea este accentuata dupa interventiile de taiere, in special la exemplarele tinere. Pana la atingerea dimensiunilor optime (latime si inaltime), se recomanda reducerea inaltimii ramurilor pana la cca. 10-20 cm deasupra ultimei taieturi efectuate. Aceste lucrari de taiere se efectueaza de regula primavara, inainte de intrarea in vegetatie. Dupa atingerea dimensiunilor dorite, se va interveni cu taieri cel putin de doua ori pe an. Aceste interventii au caracter de intretinere, putand fi efectuate si in timpul sezonului de vegetatie.

Taieri la arborii si arbustii ornamentali prin flori

Speciile de arbori si arbusti cu aspect ornamental datorita florilor necesita ingrijire speciala. In functie de caracteristicile morfologice ale fiecarei specii in parte, se poate interveni prin:

  • indepartarea partiala a ramurilor tinere, la speciile la care mugurii floriferi se formeaza pe ramurile mature si pe tulpina (ex. arborele lui Iuda);
  • indepartarea ramurilor tinere care au inflorit in sezonul precedent de vegetatie (ex. cununita, Forsythia etc.);
  • indepartarea ramurilor imbatranite, pentru revigorarea plantelor si stimularea infloririi abundente pe ramurile tinere (in cazul majoritatii speciilor);
  • lipsa oricaror taieri, la speciile la care inflorirea are loc pe brachiblaste (ramuri scurte – ex. paducel).
lucrari-de-taiere-definitiva-doborarea-arborilor
Taierea definitiva a arborilor si arbustilor ornamentali (doborarea)

In cazul in care arborii sau arbustii ornamentali sunt afectati ireversibil de actiunea unor factori biotici sau abiotici (imbatranire, actiunea conditiilor climatice nefavorabile, atacul unor daunatori, raspandirea unor boli etc.), acestia trebuie indepartati. In caz contrar, siguranta persoanelor, a animalelelor si a obiectelor din apropiere poate fi pusa in pericol. In plus, aceste exemplare uscate sau in curs de uscare pot reprezenta surse de infestare cu diversi agenti patogeni. Eliminarea prin doborare se realizeaza diferentiat, in functie de dimensiunea exemplarului. Doborarea exemplarelor de dimensiuni mari se realizeaza de catre echipe specializate. Se acorda o atentie sporita Sigurantei si Sanatatii in Munca (SSM).

Reguli generale la lucrarile de taiere
  • Se recomanda utilizarea echipamentului de protectie (manusi, ochelari de protectie etc.), in special in cazul interventiilor la specii cu spini sau cu parti de planta toxice.
  • Se vor utiliza doar instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • Se va evita ranirea arborilor si arbustilor in timpul efectuarii taierilor;
  • Dupa efectuarea taierilor, ranile produse se vor trata cu produse special formulate in acest scop. Se poate avea in vedere aplicarea unor solutii pe baza de cupru, pasta de protectie, rasina, mastic sau produse cicatrizante.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • Pentru stimularea inchiderii ranilor produse, precum si pentru revitalizarea exemplarelor la care au fost efectuate taieri, este recomandata aplicarea ingrasamintelor specifice, prin imprastiere si incorporare la baza tulpinii (de tip granule), prin udare la radacina sau prin pulverizare foliara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile