Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Bealcu Daniela
      24 mai 2016
      0 urează frunze verzi

      mure de cultura cu umflaturi pe lastari

      Posibil să fie boala genetica,un cancer al plantei,sa le fi cumpărat bolnave,si tot asa vor fi si cele din anul urmator?plantatia a fost pusă primavara trecuta,este primul an pe rod,care rod?că se usucă toate.aștept răspuns,multumesc.

      # 74092

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 mai 2016

      Puteti sectiona unul dintre lastarii care prezinta umflaturile respective si sa postati imaginea cu interiorul?

      # 74097
      0 urează frunze verzi
    • Andrei Diaconu
      5 decembrie 2016

      Buna ziua,
      Am si eu 700 butasi mure Thornfree plantati anul acesta in Martie. S-au dezvolatat incredibil de bine pana acum. Din 700 cat am plantat maxim 10 nu s-au prins. Ieri am fost sa fac o fantana pentru a instala irigatie anul viitor si am zis sa intru in plantatie sa vad ce se mai intampla.(le-am dat drumu plantelor pe jos pana la primavara pentru a le proteja de ger si pentru puieti). Spre marea mea mirare si dezamagire am observat ca aproape la 50% din plante am aceiasi problema ca si Dna. Daniela. Cei mai mari si grosi lastari au aceste umflaturi. Parca s-a acumulat presiune in interior si a explodat. Unii s-au rupt deja iar la altii de la aceste umflaturi spre capat planta este uscata. Din pacate nu am poze dar voi face si voi posta (inclusiv cu sectiune). Care ar fi cauza? Ce pot face pentru anul viitor? Mentionez ca anul acesta, spre rusinea mea nu i-am stropit decat o singura data cu zeama bordeleza. Alte probleme nu am avut (acarieni, frunze patate etc.). Multumesc anticipat!

      # 74098
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        5 decembrie 2016

        Din cele precizate, intelegem ca este vorba despre Lasioptera rubi , o insecta ce isi depunde ouale in lastarii de zmeur. Cel mai recomandat acum ar fi ca lastarii afectati sa fie indepartati si distrusi deoarece sunt purtatori de larve si oricum, in urmatorul an, vor fi slabiti si vor fructifica slab. Avand in vedere ca daunatorul ierneaza in stadiul de larva in sol, se poate aplica Force (Force 1.5 G, 1 kg). In urmatorul an, se recomanda monitorizarea daunatorului si aplicarea de tratamente preventive cu Calypso (Calypso 480 SC, 1 litru), Decis Mega (Decis Mega EW 50, 5 x 3 ml) sau Actara (Actara 25 WG, 1.5 g).
        In lunile mai-iunie, insecta depune ouale pe suprafata lastarilor. Pentru a combate acest daunator, se recomanda aplicarea de tratamente in perioada de zbor a insectelor, inainte ca acestea sa depuna ouale. Drajonii purtatori de larve asigura transmiterea daunatorului in anul urmator, lucru de nedorit in cultura.

        # 74099
        0 urează frunze verzi
    • Andrei Diaconu
      6 martie 2017

      Buna seara. Multumesc pentru raspuns. Vinerea viitoare doresc sa tai lastarii afectati si sa leg ce ramane pe sistemul de sustinere plus stropit. O sa ii tai pe cei afectati de la aproximativ 1 cm de sub umflatura si o sa le dau foc la resturi. Care este urmatorul pas dupa ce ii tai pe cei afectati si ii leg ? Cu ce trebuie sa ii stropesc. Multumesc anticipat. Andrei Diaconu Rm Valcea

      # 74100
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      6 martie 2017

      Pana la dezmugurire se poate aplica un fungicid cupric precum Champ (Champ 77 WG, 30 g), Funguran (Funguran OH 50 WP, 30 g) sau Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g) iar la 7-10 zile se poate aplica un ulei horticol precum Confidor Oil (Confidor Oil, 100 ml) sau Ovipron (Ovipron, 100 ml). Daca timpul este scurt, se pot aplica Zeama Bordeleza si Ovipron impreuna, in acelasi tratament (doar acestea doua!!!). Dupa dezmugurire se pot aplica insecticide preventive impotriva daunatorilor, in special al musculitei galicole, cu care deja aveti probleme: Calypso (Calypso 480 SC, 1 litru), Novadim Progress (Novadim Progress, 100 ml), Mospilan (Mospilan 20 SG, 1.5 g). Se recomanda aplicarea mai multor tratamente la intervale de 7-10 zile , de preferat, alternand produse cu substante active diferite. La momentul inaltarii inflorescentelor, se poate aplica un produs impotriva fainarii, mai ales daca boala a fost prezenta in sezonul trecut, cu Thiovit Jet (Thiovit Jet 80 WG, 30 g), Kumulus (Kumulus DF, 1 kg) si bineinteles, se continua tratamentele impotriva daunatorilor (adultii musculitei galicole sunt foarte activi in perioada inaltarii inflorescentei si pana la deschiderea florilor). Se recomanda evitarea tratamentelor cu insecticide in perioada infloririi sau aplicarea celor care protejeaza polenizatorii, precum: Mavrik (Mavrik 2 F, 100 ml), Calypso (Calypso 480 SC, 1 litru).

      # 74101
      0 urează frunze verzi
      • Catalin
        4 aprilie 2017

        Daca nu tai plantele afectate si stropești cu o soluție gen confidor , boala se mai poate extinde ? Cu ce pot stropii sa mai stabilizez boala sa nu se extindă si daca butasii care au inceput de lisioptera rubi pot fi salvați daca stropești cu ceva?

        # 74102
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      4 aprilie 2017

      Daca este vorba despre atacul musculitei galicole (Lasioptera rubi), cel mai bine ar fi se taiati lastarii afectati deoarece acestia nu vor fructifica oricum sau vor fructifica slab. In plus, vor asigura dezvoltarea larvelor si marirea populatiei daunatorului. Lastarii taiati se distrug prin ardere. Se aplica tratamente in mai-iunie (perioada de zbor si depunerea oualor a adultilor) cu insecticide precum: Calypso (Calypso 480 SC, 20 ml), Katare Zeon (Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)), Actara (Actara 25 WG, 1.5 g), Confidor Energy (Confidor Energy, 100 ml). Tratamentele se aplica la intervale de 7-10 zile, alternand 2-3 produse (nu se aplica doar un produs pentru ca insecta sa nu dezvolte rezistenta).

      # 74103
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

mur-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Mur

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi