Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Anca
      31 iulie 2020
      0 urează frunze verzi

      Liliac cu frunze arse

      Buna ziua,
      Am plantat cam in urma cu doua luni un liliac ale carui frunze au inceput sa prezinte arsuri. Care ar putea fi cauza si cum pot sa il ajut? Multumesc!

      # 62382

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 iulie 2020

      Buna ziua, din imaginile atasate, liliacul pare a fi afectat de o arsura solara. In acest caz, pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, se poate aplica un ingrasamant foliar precum Terra-Sorb Foliar (Terra-Sorb Foliar, 100 ml), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Se pot efectua doua-trei tratamente la un interval de minimum 14 zile intre ele. Avand in vedere ca este plantat recent, se recomanda aplicarea unui ingrasamant natural, care stimuleaza inradacinarea si cresterea sanatoasa precum AMN BonaVita, 500 ml, ce se aplica prin udare, cu doza de 30 ml/10 L apa. Se pot efectua unu-doua tratamente, la un interval de 10-14 zile intre ele.
      Este indicat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.

      # 62385
      0 urează frunze verzi
    • Violeta N.
      4 mai 2021

      Buna ziua, si liliacul meu a fost atacat de o boala care s-a raspandit la patru tufe, de 3 soiuri, plantate in acelasi colt de gradina. Poate e o coincidenta, dar si tufa de forsythia plina de flori a fost atacata, florile s-au facut maron si moi, ca putrezite si n-a mai facut frunze. Ramanand la liliac, frunzele cresteau rasucite, nedesfacute complet, cu cloroza plecata din varful lor. Florile sunt la fel, chircite, cu marginile rasucite; atasez poze. In poza cu floarea, am observat panza alba, nu stiu daca e cauza bolii sau un efect sau o coincidenta cu un atac de acarieni sau paienjeni. Am dat o data cu Dithane dar nu a avut cine-stie-ce efect, parca putin, la frunzele care erau mai putin afectate (care nu erau inca ingalbenite, doar rasucite) si care s-au mai i dreptate putin, nu mai stau asa de rasucite. Ma puteti ajuta cu un sfat? Ma gandeam sa dau azi cu Champ (alternativ la Dithane de saptamana trecuta), oare trebuie altceva, de pilda, fungicide sistemice si acaricid? Multumesc!

      # 87066
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        4 mai 2021

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta in identificarea problemei, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre liliac: unde este amplasat, care sunt conditiile de mediu (lumina, temperatura)? Cand au debutat simptomele, mai exact? Ati utilizat vreun erbicid in apropierea zonei respective (sau vecinii dumneavoastra) ? Se observa prezenta vreunui daunator pe planta (verificati cu atentie si partea inferioara a frunzelor)?

        # 87116
        0 urează frunze verzi
    • Violeta N.
      5 mai 2021

      Liliacul este amplasat pe un colț, pe latura de est, învecinat cu o parte din gardul vecinului, unde sunt chiparoși și o parte din gardul de la stradă. Are lumină din belșug și le-a mers bine până acum: tufele sunt de 6 și de 4 ani. Simptomele cred că au debutat puțin după ce au început să se desfacă frunzele din mugur, florile erau deja crescute dar neînflorite, boboci. Eu tot așteptam să înflorească și așa am observat cloroza aceea. Ieri am constatat același simptom și la o tufă mică de iasomie din imediata vecinătate a liliacului, care fusese ok: frunzele i s-au răsucit, iar bobocii de iasomie s-au înmuiat și atârnă…de fapt toată tufa atârnă. Și tot azi am observat că un soi din cele 4 pare să nu fie atins, o tufă de an 4. Are frunzele și florile normale din câte am văzut.
      A dat soțul meu cu ierbicid selectiv (Roundup Classic Pro, 1 litru) acum vreo săptămână, dar spune că liliacul era deja afectat, pentru că a cumpărat ierbicidul odată cu fungicidul Dithane pe care ni l-au recomandat de la pepinieră din zonă, după ce le-a dus o frunză bolnavă.

      # 87186
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        5 mai 2021

        Simptomele respective sunt similare unei reactii de fitotoxicitate. Momentan, pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, este indicat sa aplicati un fertilizant precum Terra-Sorb Foliar, 100 ml, in doza de 25 ml/10 L apa. Se pot aplica 2-3 tratamente, prin pulverizare pe planta, la interval de 10-14 zile. 
        Totodata, se recomanda administrarea unui ingrasamant organic precum AMN Verde, 500 ml. Datorita continutului in micro si macroelemente, ingrasamantul stimuleaza activitatea microbiologica din sol, ceea ce conduce la imbunatatirea fertilitatii si implicit la revitalizarea si cresterea sanatoasa a plantelor. Tratamentele se aplica prin udare, la un interval de 2-3 saptamani, in doza de 50 ml/10 L apa.
        Pentru mai multe informatii despre ingrijire liliac, puteti consulta articolul nostru (Liliac, informatii si sfaturi de ingrijire).

        # 87228
        0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

liliac-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Liliac

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi