Liliac, informatii si sfaturi de ingrijire

liliac-sfaturi-ingrijire

Liliacul comun (Syringa vulgaris) este o specie de arbust florifer din familia Oleaceae, originar din zona de deal a Peninsulei Balcanice. Peste 800 de soiuri de liliac se intalnesc in cultura, cu inflorescente divers colorate. 

Creste ca arbust inalt sau arbore pitic multitulpinal, pana la 6-7 m inaltime. Scoarta este gri, neteda pe ramurile tinere, se exfoliaza pe ramurile batrane. Frunzele sunt simple, cordiforme, de culoare verde-deschisa sau albastruie. Sunt dispuse in perechi opuse sau spiralat. Infloreste in aprilie-mai, formand flori tubulare, mov-pal. Cresc grupate in panicule dense, lungi de 8-13 cm. Fructele sunt capsule uscate, dehiscente, ce elibereaza doua seminte aripate. Drajoneaza puternic. 

Liliacul este unul dintre cei mai intalniti arbusti floriferi decorativi, in parcuri, gradini sau la marginea masivelor de arbori. Se planteaza ca exemplare izolate sau in grupuri. 

Denumirea speciei provine din limba latina, “vulgaris” facand referire la o planta comuna, larg-raspandita. 

Liliacul – Specii si varietati

Specia Syringa vulgaris cuprinde mai multe cultivaruri:

  • cu flori simple: ‘Jan van Tol’ (flori albe), ‘Marechal Foch’ (flori roz-mov), ‘Pasteur’ (flori mov-inchis), ‘Marengo’ (flori lila), ‘Primrose’ (flori galbene). 
  • cu flori duble: ‘Mme Lemoine’ (flori albe), ‘Charles Joly’ (flori violet-sangeriu inchis), ‘Katherine Havemeyer’ (flori mov-albastrui), ‘Leon Gambetta’ (flori lila).

Syringa josikaea – liliac transilvanean, liliac unguresc – este o specie autohtona, ce creste pana la 4 m inaltime. Formeaza ramuri groase, verticale si lujeri pubescenti ce prezinta un mugure terminal. Frunzele sunt eliptice si au reversul glaucescent. Infloreste din aprilie pana in iunie. Florile sunt tubulare, de culoae mov-inchis, grupate in panicule inguste.

Syringa reflexa – specie originara din China, creste ca arbust inalt de 3-4 m, cu coroana larga si ramurile neregulate. Frunzele au forma oblongata sau lanceolata, cu reversul gri, pubescent. Infloreste in luna iunie, formand panicule inguste, cilindrice, pendulare. Florile sunt tubulare, se deschid foarte putin si au culoare roz-inchis, alb in interior.   

Conditii de mediu – Liliac

Lumina. Prefera locurile insorite pentru a inflori abundent. 

Temperatura. Desi unele specii sunt indigene, liliacul prefera temperaturi mai blande si poate fi afectat de inghet.

Solul. Cresc in solul fertil si suporta calcarul.

Ingrijire Liliac

Udare. Udarea se face regulat, astfel incat pamantul sa se mentina reavan. 

Fertilizare. Pentru a stimula cresterea si inflorirea bogata, se administreaza, in perioada de crestere vegetativa, un ingrasamant pentru plante cu flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Suporta usor taierile de corectare a formei. De asemenea, drajonii ce pornesc la baza planei se taie regulat de la nivelul solului; in caz contrar, arbustul devine salbatic.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Liliacul poate fi inmultit prin seminte, altoire si marcotaj.

  • semintele se recolteaza toamna tarziu si se mintin in saci aerisiti pana in decembrie. Dupa o stratificare de 2-3 saptamani, primavara, se seamana pe straturi.
  • altoirea se face frecvent pe portaltoi de lemn cainesc, pentru a evita drajonarea puternica. 
  • marcotajul (prin musuroire) se face cu plante tinere taiate scurt. Este un procedeu mai utilizat in Belgia. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Se recomanda si administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Cea mai intalnita boala la liliac este fainarea. Alte boli care pot aparea sunt: mana, putregaiul cenusiu si arsura bacteriana.

In plus:

  • Tunderea inflorescentelor uscate favorizeaza reinflorirea arbustului. 
  • Liliacul este o planta melifera.
  • Daca altoirea s-a facut pe portaltoi de S. vulgaris, se recomanda inlaturarea sistemica a drajonilor ce pornesc din portaltoi. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile