Liliac, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 17 ianuarie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Liliacul comun (Syringa vulgaris) este o specie de arbust florifer din familia Oleaceae, originar din zona de deal a Peninsulei Balcanice. Peste 800 de soiuri de liliac se intalnesc in cultura, cu inflorescente divers colorate.
Creste ca arbust inalt sau arbore pitic multitulpinal, pana la 6-7 m inaltime. Scoarta este gri, neteda pe ramurile tinere, se exfoliaza pe ramurile batrane. Frunzele sunt simple, cordiforme, de culoare verde-deschisa sau albastruie. Sunt dispuse in perechi opuse sau spiralat. Infloreste in aprilie-mai, formand flori tubulare, mov-pal. Cresc grupate in panicule dense, lungi de 8-13 cm. Fructele sunt capsule uscate, dehiscente, ce elibereaza doua seminte aripate. Drajoneaza puternic.
Liliacul este unul dintre cei mai intalniti arbusti floriferi decorativi, in parcuri, gradini sau la marginea masivelor de arbori. Se planteaza ca exemplare izolate sau in grupuri.
Denumirea speciei provine din limba latina, “vulgaris” facand referire la o planta comuna, larg-raspandita.



Liliacul – Specii si varietati
Specia Syringa vulgaris cuprinde mai multe cultivaruri:
- cu flori simple: ‘Jan van Tol’ (flori albe), ‘Marechal Foch’ (flori roz-mov), ‘Pasteur’ (flori mov-inchis), ‘Marengo’ (flori lila), ‘Primrose’ (flori galbene).
- cu flori duble: ‘Mme Lemoine’ (flori albe), ‘Charles Joly’ (flori violet-sangeriu inchis), ‘Katherine Havemeyer’ (flori mov-albastrui), ‘Leon Gambetta’ (flori lila).
Syringa josikaea – liliac transilvanean, liliac unguresc – este o specie autohtona, ce creste pana la 4 m inaltime. Formeaza ramuri groase, verticale si lujeri pubescenti ce prezinta un mugure terminal. Frunzele sunt eliptice si au reversul glaucescent. Infloreste din aprilie pana in iunie. Florile sunt tubulare, de culoae mov-inchis, grupate in panicule inguste.
Syringa reflexa – specie originara din China, creste ca arbust inalt de 3-4 m, cu coroana larga si ramurile neregulate. Frunzele au forma oblongata sau lanceolata, cu reversul gri, pubescent. Infloreste in luna iunie, formand panicule inguste, cilindrice, pendulare. Florile sunt tubulare, se deschid foarte putin si au culoare roz-inchis, alb in interior.



Conditii de mediu – Liliac
Lumina. Prefera locurile insorite pentru a inflori abundent.
Temperatura. Desi unele specii sunt indigene, liliacul prefera temperaturi mai blande si poate fi afectat de inghet.
Solul. Cresc in solul fertil si suporta calcarul.
Ingrijire Liliac
Udare. Udarea se face regulat, astfel incat pamantul sa se mentina reavan.
Fertilizare. Pentru a stimula cresterea si inflorirea bogata, se administreaza, in perioada de crestere vegetativa, un ingrasamant pentru plante cu flori.
Comandă produsele recomandate
Taieri. Suporta usor taierile de corectare a formei. De asemenea, drajonii ce pornesc la baza planei se taie regulat de la nivelul solului; in caz contrar, arbustul devine salbatic.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Liliacul poate fi inmultit prin seminte, altoire si marcotaj.
- semintele se recolteaza toamna tarziu si se mintin in saci aerisiti pana in decembrie. Dupa o stratificare de 2-3 saptamani, primavara, se seamana pe straturi.
- altoirea se face frecvent pe portaltoi de lemn cainesc, pentru a evita drajonarea puternica.
- marcotajul (prin musuroire) se face cu plante tinere taiate scurt. Este un procedeu mai utilizat in Belgia.
Comandă produsele recomandate
Plantarea
Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Se recomanda si administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Cea mai intalnita boala la liliac este fainarea. Alte boli care pot aparea sunt: mana, putregaiul cenusiu si arsura bacteriana.
In plus:
- Tunderea inflorescentelor uscate favorizeaza reinflorirea arbustului.
- Liliacul este o planta melifera.
- Daca altoirea s-a facut pe portaltoi de S. vulgaris, se recomanda inlaturarea sistemica a drajonilor ce pornesc din portaltoi.
Discuție nouă
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziLiliac, frunze moi si temperaturi negativeBună ,am plantat un liliac de vara afara in această perioadă,și s-au înmuiat frunzele,țin să precizez că noaptea au fost -4grade.Asta înseamnă că a murit de tot liliacul de la... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
Frunze verzi5 urează frunze verziDe ce este importanta alegerea substratului potrivit?Alegerea substratului potrivit este un aspect crucial in ingrijirea plantelor de interior, deoarece acesta reprezinta mediul in care radacinile se dezvolta si absorb nutrientii necesari. Un substrat adecvat asigura o... mai multFrunze verzi71 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi60 urează frunze verziStiai ca plantele tale vor fi mai multumite cu tratamente avizate fitosanitar?Specialistii din Comunitatea Botanistii nu recomanda efectuarea de tratamente cu produse neavizate fitosanitar, precum: alcoolul sanitar, bicarbonat sau orice alte solutii care pot dauna plantei! Pentru a curata si... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziLiliac, Taierea florilor ofilite – recomandat sau nu?Buna ziua, Cum recomandati sa procedez cu florile de liliac ofilite. Este benefic pentru copac sa fie lasate? Sau este indicat sa le tai? Multumesc frumos pentru sfaturi. Cu stima,... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.