Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Nadia
      25 octombrie 2023
      1 urează frunze verzi

      Ienupar, moonglow schimbarea culorii frunzisului

      Buna ziua, am plantat toamna trecuta 10 bucati de ienupar moonglow,din care 8 bucati arata foarte bine, au crescut deja de la 60 cm la 1 m . In primavara cand toti incepeau sa se coloreze in acel albastrui , unul din ei ramanea in repaos, pastrandu-si acel movuliu de peste iarna, apoi pana prin august nu si-a revenit, s-a uscat de tot. Mentionez ca In iunie le-am dat ingrasamant gel mineral pt plante verzi de gradina de la Agrecol. Acum de vreo 3 -4 saptamani vad ca inca un ienupar tinde sa isi schimbe culoarea , dar numai pe o parte din el, partea de mijloc, exista crengi care dau din el de jos si sant albastrui si lucioase. Ce pot face pt el? Am cautat pe crengi, nu exista nici un fel de larve, pureci, etc, nici rugina. Atasez poze sa se vada si ceilalti care sant foarte faini. Mai mentionez ca in fata ienuperilor am cultivati trandafiri, care au facut pete negre pe frunze, au avut si peste vara si am stropit , acum au revenit petele negre, urmeaza sa i stropesc zilele astea. Are legatura cu boala trandafirilor? Multumesc pt ajutor

      # 190518

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom BotanistulSPECIALIST
      25 octombrie 2023

      Buna ziua! Patarea neagra a trandafirilor (Diplocarpon rosae) nu ataca coniferele, dar cel mai probabil, deprecierea a aparut in urma unui cumul de factori abiotici ca: vantul uscat, radiatiile solare puternice, seceta, schimbarile de temperatura etc. Pentru moment, daca nu se pot observa daunatori, se recomada inlaturarea /taierea partilor afectate (Foarfeca Power Pruner). Preventiv, dupa indepartarea portiunilor usacte, puteti efectua un tratament cu un fungicid precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20g in 10 litri prin pulverizare foliara.
      Dupa 7 zile de la aplicarea tratamentului fungicid, puteti administra o singura data, prin pulverizare, Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml. Apoi, se poate relua aplicarea tratamentelor foliare din primavara, pentru prevenirea brunificarii acelor frunzisului. In acesta perioadra, pentru toate speciile de arbori ornamentali si pomi fructiferi, se poate aplica un ingrasamant ca Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, prin imprastiere in jurul arborelui, fiind un ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, ideal pentru fertilizarea de toamna. Acesta creste rezistenta plantelor la inghet si imbunatateste echilibrul hidric al plantelor.

      Pentru patarea neagra a trandafirilor, pe langa efectuarea tratamentelor, sunt foarte importante si masurile de igiena culturala (eliminarea partilor afectate si distrugerea acestora prin ardere). In acest caz, dupa ce eliminati frunzele afectate, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament cu un fungicid precum Score 250 EC, 2 ml  , in doza de 2 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara.

      # 190541
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ienupar-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Ienupar

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi