Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Rusu Maria
      25 iulie 2021
      12 urează frunze verzi

      De ce se usucă tuia?

      Plantele sunt udate in mod regulat, irigare prin picurare, le-am aplicat 2 tratamente indicate de la fitofarmacie, dar nu se vad rezultate. Vă rog să mă ajutați.

      # 100279

      16 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 iulie 2021

      Buna ziua. Simptomele respective pot fi determinate de umiditatea excesiva, persistenta la nivelul sistemului radicular, solul compact, drenajul slab, accentuata si de prezenta pietrisului. Astfel, este important sa le asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), lasand solul sa se usuce usor intre doua udari, iar la baza plantelor, nu se recomanda acoperirea solului cu pietris/folie, deoarece acestea mentin umiditatea ridicata la nivelul radacinii.
      In continuare, este indicata administrarea unui ingrasamant special pentru conifere precum Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml. Acesta sprijina rezistenta plantelor la boli, mareste densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Se aplica prin pulverizare foliara, in doza de 25 ml/10 L apa.
      Pentru imbunatatirea calitatii solului, este recomandata administrarea unui ingrasamant special, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor precum Activator Organic pentru Sol, 350 ml. Se aplica prin udare la radacina in doza 100 ml/ 10 l apa, iar solul trebuie putin afanat.

      # 100420
      1 urează frunze verzi
      • Maria
        26 iulie 2021

        Mulțumesc mult pentru răspuns. O să iau îngrășământ Fir fluid. Îmi spuneți va rog ce cantitate am nevoie, menționez că avem 160 de bucăți de tuia, dar nu toți sunt afectați, se poate pune la toți? Ar fi indicat să le punem și Activator organic și la cât timp după îngrășământul Fir fluid, sau în același timp? Mulțumesc!

        # 100531
        0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 iulie 2021

      In cazul ingrasamantului Fir Fluid, conform specificatiilor producatorului, acesta este volumul de solutie necesar pentru 24 tuia, cu o inaltime de aproximativ 2,5 m (pentru o singura stropire). Totusi, volumul de solutie per arbore poate sa difere in functie de talia acestuia, echipamentul utilizat etc. Astfel, in cazul dumneavoastra, este indicat sa pulverizati solutia cat mai fin pe tuia, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma. Deoarece Fir Fluid se aplica prin pulverizare foliara, iar Activator Organic Sol se aplica prin udare, cele doua ingrasaminte se pot administra concomitent. Este recomandat sa administrati ingrasamintele si celorlalte conifere.

      # 100537
      1 urează frunze verzi
    • Scortan Claudia
      16 mai 2022

      Buna ziua. Si la mine se usuca tuia . Oare care ar fi cauza? Cum se uda corect și cat timp? Eu ii udam seara sau dimineața cam la 3 zile și lasam sa curgă furtunul 15 sec la fiecare. Au 2 m. Am stropit si cu cupru, fungicid( Champ 77 sinissorun) si ceva solturie cu vitamine, ceva azot le-am pus pt conifere, deja de 2 ori. Va rog sfatuti-ma.

      # 126943
      2 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        16 mai 2022

        Buna ziua. In cazul in care nu ati identificat prezenta unor daunatori (inclusiv larve, orificii, depuneri de oua etc.) sau simptome specifice unor boli (depuneri, decolorari, mucegai, putregai, fructificatiile unor ciuperci), se recomanda indepartarea regulata a portiunilor vatamate si ingrijirea corespunzatoare a tuilor, conform celor descrise in articolele noastre: Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire si Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire. Udarea trebuie efectuata moderat, doar atunci cand este necesar, astfel incat solul sa fie lasat sa se usuce usor intre doua udari (tinandu-se cont de conditiile de mediu existente si cantitatea de precipitatii cazute).
        Se recomanda pastrarea unei portiuni de teren afanate, lipsite de vegetatie in jurul fiecarui exemplar. In plus, dupa indepartarea prin taiere a partilor de planta puternic vatamate (cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil: Foarfeca Power Pruner), puteti avea in vedere efectuarea unui tratament fungic preventiv, cu un fungicid sistemic cu spectru mai larg de combatere, precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Pulverizati solutia cat mai fin (Pulverizator manual Volpi TECH1), astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta. Este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru (Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii). Simultan cu efectuarea tratamentelor cu fungicid, pentru imbunatatirea calitatii solului si stimularea extinderii radacinilor, este indicata administrarea unui ingrasamant precum AMN Nordalge, 500 ml, prin udare la radacina, conform indicatiilor din descrierea produsului. In cazul in care ati administrat deja un alt ingrasamant la baza tuilor, este indicata citirea cu atentie a etichetelor de pe ambele produse si respectarea recomandarilor.
        La 10-14 zile de la finalizarea tratamentului cu fungicid, se poate aplica un ingrasamant foliar special formulat pentru cerintele nutritionale ale acestor specii, precum Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml. Ulterior, pulverizarile pot fi repetare regulat, pe durata intregului sezon de vegetatie, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte. Pentru mai multe informatii detaliate despre produsele necesare unei fertilizari echilibrate, pe parcursul unei perioade de vegetatie, va rugam sa consultati si articolul nostru: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi.
        Avand in vedere starea actuala a tuilor din fotografiile atasate si cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestora pe viitor. In cazul in care observati si alte simptome, asteptam mesajul dvs., insotit de fotografii (atat cu plantele in ansamblu, cat si cu focalizare pe partile vatamate).

        # 126965
        0 urează frunze verzi
        • Scortan Claudia
          21 mai 2022

          Buna ziua. Am citit răspunsul dvs, dar oare dacă eu am stropit cu cropmax si cu fungicid preparat în aceeași galeata are ceva? Am fost la cineva care are tuia mari și zice ca ii uda zilnic, prin pulverizare la radacina, din si seara si sunt mari , fără probleme. Ma intreb: oare dacă este prea multa apa la ei nu se duce în jos, după radacina? Decât sa fie mai putina apa? Nu i-a stropit cu nimic.
          Eu ii udam la 2, 3 zile seara. Are iarba cam la o palma roata la trunchi. Trebuie făcut mai larg cercul? Când creste iarba atinge crengile.
          Tratamentul ce mi l-ati indicat se mai poate da acuma, având în vedere ca eu iam plantat în iarna?
          Vreau sa precizez ca cei care sunt pe soare sunt mai afectați. Unul din ei e tot mai deschis la culoare și acolo e uscat. Dacă stropesc nu is revine partea uscata, fără sa o curat? Nu este maro, doar verde pal. În ultima poza, unde tin mana.
          Mulțumesc mult

          # 127925
          0 urează frunze verzi
          • Scortan Claudia
            21 mai 2022

            Si dacă ii curat de partea uscata, acolo va mai creste frunze? Când curat tund si partea de crenguța care o rămas fără ace? Stropirea e bine sa se facă seara pe la 8 , fără soare sau dimineața la 7, când o răsărit soarele? Multumesc mult si ma scuzați de deranj.

            # 127930
            0 urează frunze verzi
            • Scortan Claudia
              21 mai 2022

              Aici în poza am vazut ca sunt parti de tulpina maro. Oare ce o fi?

              # 127931
              1 urează frunze verzi
              • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
                23 mai 2022

                Buna ziua. In cazul acesta (exemplare plantate in iarna), este posibil ca deprecierea tuilor sa fi intervenit in urma stresului suferit la plantare si la schimbarea conditiilor de mediu (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali). Este cunoscut faptul ca plantele de dimensiuni mari se adapteaza cu greu dupa plantare (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali). Se recomanda administrarea regulata a ingrasamantului recomandat mai sus (AMN Nordalge), acesta ajutand in procesul de prindere a tuilor, prin stimularea extinderii radacinilor. Succesul plantarii va fi vizibil abia pe parcursul acestei perioade de vegetatie, iar evolutia pe viitor a tuilor din imaginile atasate nu poate fi precizata cu exactitate.
                In ceea ce priveste aplicarea fungicidului impreuna cu ingrasamantul Cropmax, 20 ml, efectul acestuia depinde de fungicidul urilizat. In general, substantele incompatibile in amestec (numele substantei active sau pH-ul acesteia) sunt mentionate pe ambalajul fiecarui produs in parte. De regula, este indicata aplicarea individuala a produselor de protectia plantelor sau reducerea la minimum a numarului de componente din amestec. In plus, inainte de utilizarii oricarui amestec de produse, este indicata efectuarea unui microtest de compatibilitate fizico-chimica intr-un volum restrans de apa, pentru a stabili compatibilitatea. Amestecul nu se va utiliza in cazul in care produsele reactioneaza intre ele, daca au loc depuneri, daca se formeaza un precipitat sau o spuma persistenta etc.
                Tratamentele recomandate mai sus pot fi efectuate in perioada aceasta, chiar daca exemplarele din imagini au fost plantate cu putin timp in urma. In cazul in care ati efectuat si alte tratamente cu fungicide, este indicata citirea cu atentie a etichetelor de pe ambele produse si respectarea recomandarilor. Tratamentele pot fi efectuate atat dimineata, cat si seara, atunci cand temperaturile inregistrate sunt cuprinse intre cca. 12-20°C. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
                In ceea ce priveste cantitatea optima de apa si intervalul potrivit la care se realizeaza udarea, aceasta depinde de mai multi factori (ex. proprietatile solului, dimensiunea plantelor si a radacinilor, caldura, expunerea la razele soarelui, vantul, prezenta gazonului sau a altor obiecte la baza trunchiului etc.). Este cunoscut faptul ca prezenta ierbii sau a altor obiecte (pietris, scoarta decorativa etc.) impiedica evaporarea rapida a apei de la suprafata solului, iar umiditatea ridicata si constanta favorizeaza instalarea si propagarea agentilor fitopatogeni.
                Partile de planta usor afectate isi pot recapata culoarea verde in anumite conditii, insa portiunile brunificate nu isi vor mai reveni. Se recomanda indepartarea acestora, inclusiv eliminarea ramurilor care au ramas fara ace. Partile de tulpina maro din fotografiile atasate au un aspect normal, obisnuit. Frunzis nou va creste in portiunile inferioare ale coroanei doar in anumite conditii (lumina laterala suficienta, fertilizare adecvata etc.), insa in mod normal acesta nu se va reface.

                # 128183
                0 urează frunze verzi
                • Scortan Claudia
                  25 mai 2022

                  Mulțumesc mult. Sper sa rezolv ceva. O zi frumoasa!

                  # 128507
                  0 urează frunze verzi
                  • Scortan Claudia
                    25 mai 2022

                    Amn sa îl aplic mai bine foliare? Se poate odată cu antifungic?

                    # 128513
                    0 urează frunze verzi
                    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
                      25 mai 2022

                      Produsul AMN BonaVita, 500 ml se poate aplica prin udare la radacina, simultan cu tratamentul prin pulverizare cu fungicidul Amistar, 10 ml.

                      # 128543
                      0 urează frunze verzi
                • Scortan Claudia
                  26 mai 2022

                  Oare ajunge dacă curat doar crengile fara țepi si las porțiunile decolorate își revin?si marginile cu portiuni roșcate am curățat. Mulțumesc

                  # 128747
                  0 urează frunze verzi
                  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
                    26 mai 2022

                    Portiunile decolorate nu isi vor mai reveni.

                    # 128749
                    0 urează frunze verzi
    • Scortan Claudia
      26 mai 2022

      Buna. Numai o întrebare: trebuie sa îndepărtez la cele doua poze, mari porțiuni decolorate? Sau le las asa ca își revine dacă am dat cu cropmax si dau cu amn bonavita? Eu am tăiat crenguțele de pe care au picat acele si am tuns unde era la vârf maro roșcat. Multumesc încă o data. O zi frumoasa
      Diseara dup tun

      # 128700
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        26 mai 2022

        Buna ziua. Se recomanda indepartarea prin taiere a portiunilor de planta puternic afectate (uscate sau puternic decolorate), preferabil inainte de aplicarea fungicidului.

        # 128707
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi