Vinetele (Solanum melongena) se cultiva pentru fructele sale ce se consuma la maturitatea comerciala, sub forma de preparate sau conserve. Plantele de vinete sunt originare din India si Birmania iar in Europa au fost introduse in cultura in secolul al XVII-lea. In Romania, planta a fost introdusa in cultura inca din secolul al XVIII-lea.
Sistemul radicular este bine dezvoltat si reprezinta 2% din greutatea plantei mature. Radacinile se refac greu dupa transplantare si necesita o buna pregatire a terenului. Tulpina este erecta, ramificata, de culoare verde-violaceu iar frunzele sunt mari, ovoid-lanceolate, cu petiolul lung, margine intreaga si nervuri mai inchise la culoare. Frunzele sunt dispuse altern pe planta. Florile sunt mari, solitare, de culoare violet-indigo. Fructul este o baca de diferite forme si culori, cu suprafata neteda si lucioasa. Semintele sunt mici, lucioase, de culoare galbena-cenusie.
Cerintele fata de clima si sol
Vinetele sunt foarte pretentioase fata de factorii de vegetatie. Temperatura minima de germinare este de 15℃, iar plantele se dezvolta normal la 27-32℃. In cursul vegetatiei, la temperaturi sub 14℃, cresterea inceteaza, polenizarea nu se realizeaza, iar florile avorteaza.
Vinetele au nevoie de o buna expunere la razele solare, insuficienta acesteia determinand avortarea florilor, iar plantele si fructele raman mici. Umbrirea reciproca dintre plante poate provoca, de asemenea, avortarea florilor. Vinetele au pretenti mari fata de apa, iar umiditatea solului trebuie mentinuta la nivelul de 80% , pe adancimea de 30-40 cm. De asemenea, plantele au pretentii mari fata de elemente nutritive, prefera soluri fertile, bine drenate, care se incalzesc usor. Curentii de aer pot dauna culturii de vinete, vanturile puternice pot deprecia fructele, fiind recomandata formarea unor perdele de protectie in jurul parcelei cultivata cu vinete, cu plante de porumb, sorg, floarea soarelui.
Tehnologia de cultivare a vinetelor
CULTIVAREA VINETELOR IN CAMP
Rotatia
Bune premergatoare sunt: fasolea, mazarea, bulboasele, cucurbitaceele si unele radacinoase. Nu se cultiva dupa vinete, cartofi, ceapa sau usturoi. Se recomanda terenurile plane, bine expuse la soare.
Pregatirea terenului
Aceasta operatiune incepe in toamna, cu aplicarea fertilizarii de baza. Dupa fertilizare, solul se mobilizeaza la adancimea de 30 cm, se marunteste si se niveleaza. Primavara se administreaza ingrasamintele ce au continut mai ridicat de azot sau ingrasamintele echilibrate, precum si dolomita dar nu inainte de a face un test de pH.
Inainte de plantare, se pot aplica erbicide preemergente. Terenul se poate modela in biloane sau straturi inaltate, pentru a perminte incalzirea mai rapida a terenului.
Produse recomandate
Pregatirea si plantarea rasadurilor de vinete
Cultura vinetelor se face numai prin rasaduri produse in sere inmultitor, solarii sau rasadnite. Este recomandata utilizarea substraturilor speciale dar se poate folosi si un amestec de pamant, nisip, turba si mranita, conform urmatoarelor retete:
- 50% mranita + 30% pamant de telina + 10% mranita + 10 % nisip;
- 60% turba + 10% nisip + 20% pamant de telina + 10% mranita;
Lucrarea de semanat se poate efectua in intervalul 25 februarie – 5 martie, utilizand seminte certificate sau tratate in prealabil.
Pe patul germinativ, semintele se seamana in randuri la 5 cm distanta si 1-2 cm intre seminte, pe rand, la adancimea de 1-2 cm. Pentru un hectar de cultura este necesara o cantitate de samanta de aproximativ 1 kg. Imediat dupa semanat se aplica un tratament substratului, prin stropire cu fungicide specifice, impotriva caderii plantutelor. Dupa ce plantele formeaza 2 frunze adevarate, se repica in ghivece cu dimensiunile de 7 x 7 cm sau 5 x 5 cm. Dupa efectuarea acestei lucrari se poate aplica un ingrasamant, pentru stimularea dezvoltarii sistemului radicular. Dupa o saptamana de la repicare, se pot efectua fertilizari foliare, in functie de necesitatile plantutelor, pentru aprovizionarea acestora cu elementele necesare cresterii.
Produse recomandate
Varsta rasadurilor de vinete, la plantare, trebuie sa fie de 60 zile.
Rasadurile se uda bine cu o zi inainte de plantare iar cu 2-3 saptamani inainte se calesc. Aceasta procedura implica deschiderea ferestrelor de aerisire ale rasadnitei/solarului dimineata si inchiderea seara. In ultima saptamana, ferestrele se lasa deschise si pe timpul noptii, pentru ca plantele sa se aclimatizeze cu noile conditii de mediu.
Plantarea se realizeaza cand, in sol, la adancimea de 15 cm, se realizeaza temperaturi de peste 14℃. Calendaristic, epoca optima de plantat este cuprinsa intre 5 si 25 mai. Inainte de plantare rasadul se uda prin scufundarea ghiveciului intr-o solutie de fungicid. In vederea administrarii ulterioare a apei, se poate instala sistemul de irigare prin picurare, inainte de plantare. Rasadul se planteaza la 10-15 cm adancime, la distanta intre randuri de 70-90 cm si 30 cm distanta intre plante, pe rand. Dupa plantare, se aplica o udare si concomitent cu aceasta se administreaza si ingrasaminte ce stimuleaza inradacinarea. La urmatoarea irigare se poate aplica un ingrasamant pentru imbunatatirea fertilitarii si structurii solului si pentru a crea conditii mai bune de absorbtie la nivel radicular.
Produse recomandate
Combaterea buruienilor si afanarea solului
Vinetele prefera un sol bine afanat, fiind recomandata efectuarea a 4-5 prasile. Daca se instaleaza folie de mulcirea de-a lungul randurilor de plante, buruienile de pe interval se pot elimina prin prasile sau erbicidare. Mulcirea determina incalzirea solului, regleaza umiditatea din sol, mentine o stare fitosanitara buna, impiedica dezvoltarea buruienilor si reduce numarul lucrarilor de intretinere a culturii.
Combaterea bolilor si daunatorilor
Se face prin aplicarea tratamentelor cu fungicide si insecticide specifice. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor.
Alte sfaturi si lucrari de ingrijire
La 4 zile de la plantare se completeaza golurile, cu rasad de rezerva.
In general, plantele nu necesita palisare la cultivarea in camp deoarece partea aeriana este destul de dezvoltata si poate sustine fara probleme fructele mari. Totusi, daca se planteaza intr-o zona cu vanturi puternice, este posibil ca plantele sa aiba nevoie de sustinere, utilizandu-se in acest sens niste tutori sau un sistem de palisare.
Copilirea reprezinta una din lucrarile ce se efectueaza in cadrul unei culturi de vinete si consta in eliminarea lastarilor laterali, ce apar la axila frunzelor. Copilii formati pe tulpina, pana la prima ramificare, se elimina in totalitate.
Pentru obtinerea unor productii timpurii, se poate realiza operatiunea de carnire, ce consta in ruperea varfurilor de crestere al plantei. Operatiunea se realizeaza dupa ce fiecare lastar a format 2-3 fructe.
Defolierea
Este o lucrare ce asigura aerisirea culturii si eliminarea focarelor de infectie. Frunzele uscate si bolnave se rup si se elimina din cultura. Dupa cresterea primului fruct, se pot elimina frunzele pana la prima ramificare, pentru favorizarea circulatiei aerului.
Irigarea
Vinetele sunt mari consumatoare de apa, fiind necesara administrarea apei chiar zilnic, in perioadele cu temperaturi ridicate. Cea mai buna metoda de irigare este irigarea prin picurare. Cantitatea si frecventa udarilor se stabileste in functie de factorii de mediu.
Ferilizarea
Vinetele necesita aplicarea fertilizarilor faziale, atat pe cale radiculara cat si foliara, pentru obtinerea de recolte bogate.
La 1-2 saptamani dupa plantare, se administreaza ingrasaminte mai bogate in fosfor sau echilibrate, pentru a favoriza inradacinarea plantelor. Foliar, se pot aplica ingrasaminte, in functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu.
Produse recomandate
In perioada infloririi si legarii fructelor se pot aplica ingrasaminte cu calciu si bor pentru o buna legare a fructelor.
Cresterea fructelor necesita cantitati mai mari de potasiu iar in acest sens se pot aplica ingrasaminte bogate in potasiu.
Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu ingrasaminte specifice. Radicular, se poate aplica un ingrasamant pentru imbunatatirea structurii solului si a absorbtiei radiculare.
Recoltarea
Se face manual, prin taierea peduncului fructelor, cu foarfeca sau cutitul. Operatiunea se realizeaza cand fructele ating maturitatea de consum, adica sunt elastice la apasare si au culoarea specifica soiului cultivat. Pulpa trebuie sa aiba culoare alb-verzuie, sa fie frageda, iar semintele trebuie sa fie mici si albe. Recoltarea se face esalonat, la intervale de 5-6 zile. Daca se depaseste momentul optim de recoltare, pulpa poate deveni amara iar semintele se matureaza, fructele fiind mai putin placute la consum.
CULTURA VINETELOR IN SOLARII
Pregatirea terenului
Se efectueaza similar culturii din camp, incepand din toamna, dupa desfiintarea culturii anterioare. Incidenta bolilor si daunatorilor fiind mai mare in spatiile protejate, se recomanda efectuarea dezinfectiei cu Basamid inainte de plantarea rasadurilor.
Produse recomandate
Infiintarea culturii de vinete
Se realizeaza cu rasad produs in solarii incalzite, conform procedurii descrise mai sus.
Lucrarile de pregatire si plantare a rasadurilor sunt similare cu cele ale culturii in camp, cu exceptia catorva dintre ele. Astfel, semanarea se face intre 1 si 10 februarie iar plantarea intre 5 si 10 aprilie, cand in sol sunt temperaturi constante de 15℃. Cand se efectueaza calirea rasadurilor, avand in vedere ca temperaturile exterioare pot fi destul de scazute in perioada respectiva, nu se lasa deschise peste noapte ferestrele de aerisire. Rasadurile se calesc astfel incat sa fie aclimatizate cu conditiile solarului in care se planteaza.
Ca distante de plantare, se pot utiliza 90 de cm intre randuri si 35-40 cm intre plante, pe rand. Pentru a avea acces mai usor pentru efectuarea lucrarilor, se recomanda plantarea in benzi de cate doua randuri la 60 cm intre ele si 120 cm intre benzi, cu 35-40 cm intre plante.
In spatii protejate, mulcirea solului cu folie se poate face pe toata suprafata.
Cultura de vinete in solarii necesita palisare, daca se doreste conducerea plantelor pe 2-4 brate. Palisarea se efectueaza, de regula, cu sfoara iar plantele se dirijeaza dupa aceasta. Se elimina toti copilii de la baza plantei si se lasa 2-4 brate mai viguroase, pentru dirijare si fructificare.
Frunzele de la baza se elimina pe masura ce imbatranesc.
Plantele cultivate in spatii protejate au cresteri puternice si necesita udari mai dese si cu cantitati mai mari de apa, in comparatie cu plantele cultivate in camp. Fertilizarile faziale se pot aplica prin sistemul de irigare prin picurare, utilizandu-se ingrasaminte hidrosolubile. Fertilizarile radiculare se completeaza cu cele foliare.
Cultura se aeriseste zilnic, in momentele cele mai calduroase ale zilei.
Recoltarea vinetelor
Se efectueaza la maturitatea de consum, prin taierea peduncului fructelor.