Plante care se pot planta la umbra

plante-care-se-pot-planta-la-umbra

Amenajarea unei gradini umbrite de cele mai multe ori reprezinta o provocare pentru majoritatea gradinarilor. Alegerea de plante potrivite pentru zonele umbrite este cruciala pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor intr-o astfel de gradina. Plantele care se pot planta la umbra sunt o alegere buna pentru a adauga culoare si textura intr-o zona umbrita a gradinii sau chiar intr-o gradina cu o intensitate luminoasa scazuta. Cunoasterea si alegerea unor plante mai putin pretentioase fata de lumina face posibila amenajarea cu succes a unei gradini umbrite de cladiri, arbori sau diverse constructii. Plantele care necesita umbra totala sau partiala pot fi atat plante anuale cat si perene (arbusti, liane, plante acoperitoare de sol).

Specii arbustive si arboricole

Ilex

Ilex aquifolium (ilex, laur) este o specie de arbust din familia Aquifoliaceae, originar din S-V Europei, nordul Africii si Asia de S-V. Este specific zonelor umbrite din padurile de foioase, rareori poate creste ca arbore de talia a III-a. Este un arbust care se adapteaza usor diferitelor conditii de mediu si este preferat pentru reimpaduriri. In Romania, ilexul creste spontan in zona de vest a tarii (ex: in judetul Arad).

Se planteaza in scop decorativ in parcuri si gradini, fiind apreciat pentru frunzisul persistent. Nu are cerinte speciale fata de lumina, suporta si lumina directa, insa prefera semiumbra. 

Tisa

Taxus baccata sau tisa este un arbore vesnic verde, ce face parte din familia Taxaceae. Este originar din Europa, Asia si Africa de Nord. Tisa este un arbore de talie mica, care poate ajunge la o inaltime de 15-20 m. Coroana este de forma conica, iar scoarta este de culoare brun-rosiatica. Poate sa creasca in paduri umbroase, unde primeste doar cateva ore de soare pe zi, tolerand foarte bine umbra. Cu toate acestea, are nevoie de cateva ore de lumina zilnic pentru o crestere optima.

Hortensia

Hydrangea sp. sau hortensia este un gen ce cuprinde 70-75 de specii de plante florifere din familia Saxifragaceae, originare din Asia si America. Majoritatea sunt arbusti cu inaltimea de 1-3 m, unele cresc sub forma de arbori de talie mica, iar altele sunt liane ce ajung pana la 30 m inaltime. Hortensiile prefera amplasarea la semiumbra, cu exceptia speciei H. paniculata, care prefera locurile insorite. 

Plante acoperitoare de sol

Vinca

Vinca sp. (denumita popular saschiu sau merisor) este un subarbust tarator care face parte din familia Apocynaceae, cu foliaj persistent si flori de diverse culori (alb, roz, violet). Creste bine atat in conditii de lumina cat si la umbra. Saschiul se foloseste des ca specie taratoare pentru acoperirea solului sau ca planta ornamentala care creste in containere suspendate. Vinca prefera locurile partial insorite sau semiumbra, dar tolereaza si conditiile de umbra totala. La expunerea directa la soare pot aparea pete de arsuri solare.

Iedera

Hedera helix sau iedera este o planta agatatoare si taratoare din familia Araliaceae, originara din Europa si vestul Asiei. Numeroasele soiuri de iedera sunt apreciate pentru valoarea decorativa, atat in exterior (pe garduri, ziduri, trunchiurile arborilor), cat si in interior (in ghivece suspendate). Prefera locurile usor umbrite.

Vita canadiana

Vita de Canada (Parthenocissus quinquefolia) este o planta agatatoare, originara din America de Nord. Planta decoreaza prin frunze, mai ales toamna, cand aceasta capata nuante rosiatice, spectaculoase. In restul anului, frunzisul este verde. Adesea specia este folosita pentru a acoperi zidurile, gardurile sau alte structuri din gradina.

Plante erbacee

Cerceii doamnei

Cerceii doamnei (Lamprocapnos spectabilis) este o planta erbacee perena, originara din estul Asiei. Planta are o crestere moderata, ajungand pana la 90 cm inaltime. Denumirea populara este data de aspectul florilor, de culoare roz sau alba, care stau suspendate pe tijele arcuite (asemenea unor cercei). Creste si infloreste in conditii de umbra partiala. Poate creste si in locuri insorite, preferand soarele de dimineata.

Helleborus

Helleborus (Helleborus sp.) sunt plante erbacee perene, vesnic-verzi, care fac parte din familia Ranunculaceae. Specia se intalneste adesea la marginea padurilor, insa poate fi cultivata si in gradina, pe langa borduri sau in ghivece, inflorind la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii. Isi pastreaza florile pana la mijlocul primaverii. Creste si se dezvolta in conditii de umbra partiala sau totala, in special in perioada calduroasa. In lunile de iarna planta are nevoie de mai multa lumina. Se poate cultiva la umbra arborilor cu frunze caduce.

Hosta

Hosta este un gen de plante erbacee perene din familia Asparagaceae, originare din nord-estul Asiei. Sunt plante ce cresc din rizomi sau stoloni. Specia creste sub forma de tufis, alcatuit din frunze mari (30 – 45 cm lungime si 20 – 30 cm latime), lanceolate sau ovate. La noi in tara, se intalneste in special ca planta ornamentala de exterior, pentru decorarea parcurilor si gradinilor. Creste cel mai bine in conditii de semiumbra si are nevoie de soare cel putin 4-6 ore pe zi.

Ferigi

Ferigile sunt un grup de plante preistorice care cuprinde peste 10.000 de specii cunoscute. Sunt plante vasculare, cu radacina, tulpina si frunze adevarate. Nu produc flori sau seminte, se inmultesc prin spori, aflati pe partea inferioara a frunzelor. Sunt raspandite cel mai mult in zonele tropicale, dar pot fi intalnite si in zonele montane, unele specii rezistand chiar si in regiunea polara. Cele mai multe specii de ferigi au o crestere optima daca sunt amplasate in locuri umbrite sau partial umbrite.

Lacramioare

Lacramioarele (Convallaria majalis) sunt plante erbacee perene, originare din Europa si Asia. Lacramioara mai este numita popular si margaritar. Aceste plante infloresc in aprilie-mai, iar dupa 1-2 luni de la inflorire, intra in repaus. Lacramioarele prefera semiumbra, dar tolereaza si zonele insorite (daca solul este mentinut reavan).

Primula

Primula (Primula sp.) face parte din genul cu acelasi nume, care cuprinde peste 500 de specii si numerosi hibrizi si cultivaruri. Speciile de primula pot fi cultivate ca plante anuale sau perene (avand o durata de viata de pana la 5 ani, in conditii optime). Primula este potrivita atat pentru cultivarea in gradina sau parcuri (pe langa borduri sau la baza arborilor), cat si pentru cultivarea in ghivece, jardiniere sau containere. Plantele hibride prefera zonele semiumbrite, in care sa aiba parte de lumina in prima parte a zilei si de umbra in restul zilei. Unele specii, cum ar fi Primula japonica, prefera zonele umbrite.

Acestea sunt doar cateva dintre plantele care pot creste in conditii de semiumbra sau umbra. Alegerea unor astfel de plante va oferi gradinii umbrite textura, culoare si armonie.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile