Cicada melifera (Metcalfa pruinosa) – identificare si combatere
Publicat pe: 30 septembrie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Cicada melifera, Metcalfa pruinosa, este o specie de cicada originara din estul Americii de Nord, larg raspandita in Statele Unite, Mexic si Cuba. In Europa a fost mentionata pentru prima data in 1979, in Italia, pe diferite specii de arbori si arbusti. In perioada iunie-august 2009, populatii ale acestei specii au fost semnalate pentru prima data in zona oraselor Constanta si Eforie, pe mai multe plante gazda.
Formele adulte de Metcalfa pruinosa sunt inaripate. Acestea au o lungime cuprinsa intre 5,5-8 mm si o latime de 2-3 mm. Culoarea lor variaza de la brun la cenusiu. Corpul este acoperit de o secretie ceroasa, atat la adulti, cat si la larve. Aripile anterioare au marginea externa aproape dreapta, cu apexul si tornusul aproape simetrice. In partea bazala prezinta doua pete negricioase caracteristice. Ultimul stadiu larvar are circa 4 mm lungime (fara a lua in considerare filamentele cerate), culoare verde palid si ochi rosii. Aceasta specie, precum alte cicade, poate fi usor confundata cu o molie. Se deosebeste prin aripile de forma triunghiulara, pozitionate vertical pe langa corp, ce ii dau un aspect comprimat lateral, in forma de pana.
Biologie si ecologie
Cicada melifera, ierneaza sub forma de oua, depuse in scoarta ramurilor plantelor gazda. Dimorfismul sexual este foarte slab marcat. Astfel, femelele sunt extrem de greu de deosebit de masculi. Prezinta o singura generatie pe an si cinci stadii larvare de dimensiuni diferite.
Plante atacate si mod de daunare
Specie polifaga, Metcalfa pruinosa are ca plante gazda peste 200 specii, de la plante spontane la pomi fructiferi si mai ales plante ornamentale. Adultii si larvele se hranesc prin intepat si supt, cu sucul celular al plantelor. Astfel, acestea raspandesc numeroase viroze si boli.
Secretia ceroasa alba, floculenta, produsa de nimfe, confera plantelor un aspect inestetic, afectandu-le totodata valoarea comerciala.
Combatere
Din cauza stratului de ceara care ii acopera in totalitate corpul, combaterea cicadei melifere este mai dificila. De aceea, este necesara efectuarea mai multor tratamente la intervale de 7-10 zile. Se recomanda alternarea insecticidelor din grupe diferite.
Comandă produsele recomandate
De asemenea, foarte importanta este adaugarea unui adjuvant in solutia de insecticid, pentru a favoriza patrunderea substantei prin stratul de ceara.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Cicada melifera (Metcalfa pruinosa) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziCicade pe plantele din interior (posibil Macrosteles sexnotatus sau Evacanthus acuminatus)Salutare. Am descoperit de o vreme ca o parte dintre plantele din balcon sunt pline de astfel de musculite. Pe unele frunze am văzut formațiuni care seamănă a ouă. Nu... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi54 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi14 urează frunze verziCe tratamente se fac in ianuarie-februarie pentru pomi?Lunile ianuarie si februarie sunt momentul oportun pentru realizarea stropirilor pomilor fructiferi cu produse cuprice si ulei horticol. De ce stropim pomii inainte de intrarea in vegetatie? 🌳 Folosim... mai multFrunze verzi71 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi8 urează frunze verzimusculita alba – cicada – metcalfa pruinosaBună ziua, această musculiță albă mi-a invadat toată grădina. De remarcat că stau lângă o pădure de câmpie și în acest moment vegetația ei este plină. Vă rog să mă... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 8 răspunsuri
Frunze verzi4 urează frunze verzicicada gheboasa pe arbustii ornamentalibuna seata! puteti sa ma ajutati in identificarea insectei din foto, seamana cu o plosnita de cereale doar ca este putin mai mica, zboara destul de rapid cand este descoperita... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.