Cicada melifera – Metcalfa pruinosa

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Cicada melifera – Metcalfa pruinosa

Raspandire: Este o specie de cicada originara din estul Americii de Nord, larg raspandita in Statele Unite, Mexic si Cuba. In Europa a fost mentionata pentru prima dara in 1979 in Italia, pe diferite specii de arbori si arbusti. In perioada iunie-august 2009, populatii ale acestei specii au fost semnalate pentru prima data in zona oraselor Constanta si Eforie pe mai multe tipuri de plante gazda.

Descriere: Adultii traiesc cateva saptamani si pot fi intalniti in perioada mai-octombrie, in functie de conditiile de mediu. Au talia cuprinsa intre 7-8 mm, in zona nativa fiind mentionate si exemplare mai mici (5.5 mm). Corpul este acoperit de o secretie ceroasa atat ca adult cat si ca larva. Culoarea variaza, avand diverse nuante de la brun la cenusiu.
Aripile anterioare au marginea externa aproape dreapta, cu apexul si tornusul aproape simetrice. In partea bazala prezinta doua pete negricioase caracteristice. Ultimul stadiu larvar are circa 4 mm lungime (fara a lua in considerare filamentele cerate), culoare verde palid si ochi rosii.

larva 1  adult + larva

Biologie: Dimorfismul sexual este foarte slab marcat, femelele fiind extrem de greu de deosebit de masculi. Prezintă o singură generaţie pe an şi cinci stadii larvare de dimensiuni diferite.
Iernează sub formă de ouă depuse în scoarţa rămurelelor plantelor gazdă. Specie polifagă, Metcalfa pruinosa are ca plante gazdă peste două sute de specii, de la plante spontane la pomi fructiferi şi în special plante ornamentale

Plante atacate si mod de daunare: Adultii si larvele se hranesc prin intepat si supt, cu sucul celular al plantelor, raspandit numeroase viroze si boli la plante.

plante afectate  plante afectate 2

Combatere: Rezultate bune se obtin prin efectuarea de tratamente chimice, utilizand unul din produsele Confidor Energy, Mospilan, Actara, Nurelle D, Actellic.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

17 comentarii la “Cicada melifera – Metcalfa pruinosa

 1. Buna ziua,
  Pentru a ucide aceste creature am un plic de Actara de 1,5 g la ce cantitate de apa sa-l pun?
  Aseara le-am facut la hibiscusi si o baie si le-am spalat frunzulita cu frunzulita si I-am indepartat pe toate creaturile de acest fel gasite.

 2. am gradina plina , sa asezat peste tot ….vie , pomi fructiferi, salcie , trandafiri , glicina , meri , pruni …..peste tot ..stau si pe cortul din gradina

 3. am gradina plina , sa asezat peste tot ….vie , pomi fructiferi, salcie , trandafiri , glicina , meri , pruni …..peste tot ..stau si pe cortul din gradina

 4. Cred ca Mospilanul este putin cam slabut in aceasta situatie. Recomand Talent(imidacloprid 0.2 %) sau Midos energy forte ce contine un complex de 3 substante active_imidacloprid,deltametrin si tethrametrin.

 5. Cred ca Mospilanul este putin cam slabut in aceasta situatie. Recomand Talent(imidacloprid 0.2 %) sau Midos energy forte ce contine un complex de 3 substante active_imidacloprid,deltametrin si tethrametrin.

 6. Am folosit Mospilan si nici macar nu le-a deranjat. Ba mai mult, parca s-au inmultit. Stau pe trandafiri, gard viu, vie, pe nuc, se aseaza peste tot. Nu stiu ce sa le mai fac caci afecteaza dezvoltarea strugurilor de pe bolta, frunzele la trandafiri etc. Va rog, cine are experianta in tratarea acestui daunator, l-as ruga sa posteze aici o solutie sau despre un produs eficient. Va multumesc!

 7. Am folosit Mospilan si nici macar nu le-a deranjat. Ba mai mult, parca s-au inmultit. Stau pe trandafiri, gard viu, vie, pe nuc, se aseaza peste tot. Nu stiu ce sa le mai fac caci afecteaza dezvoltarea strugurilor de pe bolta, frunzele la trandafiri etc. Va rog, cine are experianta in tratarea acestui daunator, l-as ruga sa posteze aici o solutie sau despre un produs eficient. Va multumesc!

Alătură-te discuției:

*