Cicada melifera – Metcalfa pruinosa

Cicada melifera, Metcalfa pruinosa, este o specie de cicada originara din estul Americii de Nord, larg raspandita in Statele Unite, Mexic si Cuba. In Europa a fost mentionata pentru prima data in 1979, in Italia, pe diferite specii de arbori si arbusti. In perioada iunie-august 2009, populatii ale acestei specii au fost semnalate pentru prima data in zona oraselor Constanta si Eforie, pe mai multe plante gazda.

Descrierea daunatorului. Formele adulte de Metcalfa pruinosa sunt inaripate. Acestea au o lungime cuprinsa intre 5,5-8 mm si o latime de 2-3 mm. Culoarea lor variaza de la brun la cenusiu. Corpul este acoperit de o secretie ceroasa, atat la adulti, cat si la larve. Aripile anterioare au marginea externa aproape dreapta, cu apexul si tornusul aproape simetrice. In partea bazala prezinta doua pete negricioase caracteristice. Ultimul stadiu larvar are circa 4 mm lungime (fara a lua in considerare filamentele cerate), culoare verde palid si ochi rosii. Aceasta specie, precum alte cicade, poate fi usor confundata cu o molie. Se deosebeste prin aripile de forma triunghiulara, pozitionate vertical pe langa corp, ce ii dau un aspect comprimat lateral, in forma de pana.

cicada-melifera-metcalfa-pruinosa-atac
Cicada melifera, Metcalfa pruinosa ierneaza sub forma de oua, depuse in scoarta ramurilor plantelor gazda. 

Biologie. Dimorfismul sexual este foarte slab marcat. Astfel, femelele sunt extrem de greu de deosebit de masculi. Prezinta o singura generatie pe an si cinci stadii larvare de dimensiuni diferite.

Plante atacate si mod de daunare. Specie polifaga, Metcalfa pruinosa are ca plante gazda peste 200 specii, de la plante spontane la pomi fructiferi si mai ales plante ornamentale. Adultii si larvele se hranesc prin intepat si supt, cu sucul celular al plantelor. Astfel, acestea raspandesc numeroase viroze si boli. 

Secretia ceroasa alba, floculenta, produsa de nimfe, confera plantelor un aspect inestetic, afectandu-le totodata valoarea comerciala. 

cicada-melifera-atac

Combatere. Din cauza stratului de ceara care ii acopera in totalitate corpul, combaterea cicadei melifere este mai dificila. De aceea, este necesara efectuarea mai multor tratamente la intervale de 7-10 zile. Se recomanda alternarea insecticidelor din grupe diferite.

Produse recomandate

De asemenea, foarte importanta este adaugarea unui adjuvant in solutia de insecticid, pentru a favoriza patrunderea substantei prin stratul de ceara. 

Produse recomandate

Este foarte important sa respectati dozele recomandate si sa alternati insecticide din clase diferite pentru ca insectele sa nu creeze rezistenta la substanta folosita.    

 • Discuții pe teme similare

  Musculiță necunoscută
  10 august 2020
  Bună ziua, această musculiță albă mi-a invadat toată grădina. De remarcat că stau lângă o pădure de câmpie și în acest moment vegetația ei este plină. Vă rog să mă ajutați. Mulțumesc.
  0
  9
  SC MARKS FANTASY SRL
  9 iunie 2020
  Sunt un cumpărător mai vechi de-am dumneavoastră. In prezent mă lovesc de aceste două probleme, una legată de păianjeni, iar a doua legată de o insectă care înțeapă lăstarii arbuștilor de cătină, care ulterior se usucă. A doua problema este observata și anul trecut, însă nu am considerat a fi un mare pericol. Doar că anul acesta pare prezentă la aproape toți arbuștii. Suprafața acestei livezi este de peste 5 hectare, atât plantație tânără, cât și matură. Am trimis aceste poze și firmei care a vândut materialul săditor. Ei cred că este vorba despre cicada gheboasă, in cazul înțepăturilor. Vă rog să mă ajutați cu sfaturi, asupra tratamentelor pe care trebuie să le execut, pentru ambele probleme. Mulțumesc anticipat! Cu stimă, Marian Potcovaru
  1
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile