Anason – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

Publicat pe: 29 octombrie 2015 Modificat pe: 9 aprilie 2024

Anason-cultivare-ingrijire-informatii
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Anason (Pimpinella anisum) – este o planta originara din zona mediteraneana si sudul Asiei, cultivata pentru aroma specifica a uleiului volatil, bogat in anetol. Deseori, anasonul, cu denumirea stiintifica de Pimpinella anisum, se confunda cu anasonul stelat (Illicium verum), un arbust originar din Vietnam ce produce fructele in forma de stea. 

Utilizare anason

Fructele si uleiul volatil se utilizeaza in industria alimentara si cosmetica, precum si pentru tratarea unor afectiuni respiratorii. Semintele intregi sau macinate se adauga in produse de patiserie, pentru aromatizarea unor bauturi sau pentru prepararea ceaiului. Frunzele se pot utiliza in gastronomie, in asezonarea salatelor si condimentarea unor preparate din carne si legume. Aroma caracteristica a anasonului este data de continutul in anetol al uleiului volatil. 

Anason – Particularitati botanice

Anasonul este o planta erbacee, anuala, ce apartine familiei Umbelliferae. Plantele formeaza tulpina erecta, ramificata spre partea superioara, ce poate ajunge pana la 60 cm inaltime, cu frunze bazale ovate si cele superioare penat-sectate, cu foliole liniare lanceolate.

Florile sunt albe, grupate in umbele si formeaza fructe de tip diachene compuse, cu seminte mici, de culoare cenusie-verzuie.

Exigente ecologice

Aceasta specie are cerinte ridicate fata de temperatura, preferand 20-21℃ pentru germinare optima, insa plantele rasar si la valori mai scazute, de 4-5℃. Se acorda atentie deosebita mentinerii umiditatii constante a solului in perioada germinarii. Se recomanda cultivarea in locuri insorite, cu sol bine drenat si pH neutru. Terenul trebuie sa fie fara buruieni, deoarece anasonul creste destul de greu in prima parte a perioadei de vegetatie.

Tehnologia de cultivare

Se poate cultiva atat in gradina, alaturi de alte plante aromatice, precum si ca planta de ghiveci. Se realizeaza o pregatire temeinica a terenului primavara, imediat ce se poate intra pe teren, sau toamna, pentru ca germinarea sa fie uniforma si se asigura umiditate constanta in sol pe parcursul germinarii. Odata cu lucrarile solului se pot administra si ingrasaminte. Infiintarea culturii se face prin semanat direct, primavara devreme sau toamna tarziu, in randuri la 30-45 cm si la 25-30 cm intre plante, pe rand.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Anason – Lucrari de ingrijire

Plantele de anason au crestere lenta in prima parte de vegetatie si din acest motiv terenul se mentine fara buruieni. In perioadele secetoase se recomanda irigarea plantelor. Se pot utiliza tutori pentru a sustine plantele si pentru a preveni caderea acestora la pamant, din cauza inaltimii. 

In cazul plantelor crescute in ghiveci sau in gradina, pentru a le asigura necesarul de nutrienti, se poate administra regulat un ingrasamant special formulat in acest sens.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare si depozitare

Pentru consumul semintelor, cand fructele sunt de culoare cenusie-verzuie, plantele se taie si se pun la uscat in incaperi uscate, in vederea recoltarii ulterioare a semintelor. 

Daca se doreste utilizarea semintelor pentru infiintarea ulterioara a culturii, recoltarea acestora se face la maturarea deplina. 

Boli si daunatori

Plantele de anason sunt rareori atacate de boli sau daunatori. Pot sa apara simptome de fainare, mana, cercosporioza sau rugina, precum si unii daunatori ca plosnita umbeliferelor sau afide. 

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
Mar
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
vita-de-vie-cultivare-ingrijire
Vita de vie
carabusul-de-mai-combatere
Carabusul de Mai
salcam-sfaturi-ingrijire
Salcam
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Leandru
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Par
pepeni-cultivare-ingrijire
Pepeni
Brugmansia
Dafin
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Muscata
crizanteme-sfaturi-ingrijire
Crizanteme
Palmieri
platan-sfaturi-ingrijire
Platan

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Anason – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile