Anason – Pimpinella anisum

Anasonul (Pimpinella anisum) este originar din zona mediteraneana si sudul Asiei, cultivat pentru aroma specifica a uleiului volatil, bogat in anetol. Deseori, anasonul, cu denumirea stiintifica de Pimpinella anisum, se confunda cu anasonul stelat (Illicium verum), un arbust originar din Vietnam ce produce fructele in forma de stea. 

Utilizare. De la anason se utilizeaza fructele si uleiul volatil in industria alimentara si cosmetica, precum si pentru tratarea unor afectiuni respiratorii. Semintele intregi sau macinate se adauga in produse de patiserie, pentru aromatizarea unor bauturi sau pentru prepararea ceaiului. Frunzele se pot utiliza in gastronomie, in asezonarea salatelor si condimentarea unor preparate din carne si legume. Aroma caracteristica a anasonului este data de continutul in anetol al uleiului volatil. 

Particularitati botanice. Anasonul este o planta erbacee, anuala, ce apartine familiei Umbeliferae. Plantele formeaza tulpina erecta, ramificata spre partea superioara, ce poate ajunge pana la 60 cm inaltime, cu frunze bazale ovate si cele superioare penat-sectate, cu foliole liniare lanceolate.

Florile sunt albe, grupate in umbele si formeaza fructe de tip diachene compuse, cu seminte mici, de culoare cenusie-verzuie.

Exigente ecologice. Aceasta specie are cerinte ridicate fata de temperatura, preferand 20-21℃ pentru germinare optima, insa plantele rasar si la valori mai scazute, de 4-5℃. Se acorda atentie deosebita mentinerii umiditatii constante a solului in perioada germinarii. Se recomanda cultivarea in locuri insorite, cu sol bine drenat si pH neutru. Terenul trebuie sa fie fara buruieni, deoarece anasonul creste destul de greu in prima parte a perioadei de vegetatie.

Cultivare. Se poate cultiva atat in gradina, alaturi de alte plante aromatice, precum si ca planta de ghiveci. Se realizeaza o pregatire temeinica a terenului primavara, imediat ce se poate intra pe teren, sau toamna, pentru ca germinarea sa fie uniforma si se asigura umiditate constanta in sol pe parcursul germinarii. Odata cu lucrarile solului se pot administra si ingrasaminte. Infiintarea culturii se face prin semanat direct, primavara devreme sau toamna tarziu, in randuri la 30-45 cm si la 25-30 cm intre plante, pe rand.

Ingrijire. Plantele de anason au crestere lenta in prima parte de vegetatie si din acest motiv terenul se mentine fara buruieni. In perioadele secetoase se recomanda irigarea plantelor. 

Se pot utiliza tutori pentru a sustine plantele si pentru a preveni caderea acestora la pamant, din cauza inaltimii. 

Recoltare si depozitare. Pentru consumul semintelor, cand fructele sunt de culoare cenusie-verzuie, plantele se taie si se pun la uscat in incaperi uscate, in vederea recoltarii ulterioare a semintelor. 

Daca se doreste utilizarea semintelor pentru infiintarea ulterioara a culturii, recoltarea acestora se face la maturarea deplina. 

Boli si daunatori. Plantele de anason sunt rareori atacate de boli sau daunatori. Pot sa apara simptome de fainare, mana, cercosporioza sau rugina, precum si unii daunatori ca plosnita umbeliferelor sau afide. 

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor