Anason – Pimpinella anisum – este o planta anuala erbacee. Radacina este pivotanta, cu o retea deasa de radacini laterale care pot patrunde in sol pana la adancimea de 50-70 cm, dar masa principala de radacini se afla in stratul de la suprafata solului. Tulpina este erecta, de 25-60 cm inaltime, cilindrica, ramificata mult in partea superioara.
Este o planta cultivata inca din antichitate de popoarele tarilor est-mediteraneene. A fost utilizat in medicina antica din India, China si Evul mediu de catre arabi. Fructele si uleiul volatil de anason se folosesc pe scara larga in medicina, industria alimentara, parfumerie si fabricarea sapunurilor. Astfel, fructele se utilizeaza sub forma de ceaiuri contra colicilor la sugari. Fructele si uleiul se folosesc in tratamentul cailor respiratorii superioare, mai ales bronsite.
Componentul de baza al uleiului volatil este anetolul, din care se obtine aldehida anisica, utilizata in parfumerie, in combinatiile cu miros floral. Se mai utilizeaza si in prepararea lichiorurilor si a produselor de cofetarie.