Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Loredana
      17 mai 2023
      5 urează frunze verzi

      Viburnum (Calin) – tratamente impotriva afidelor

      Buna ziua,
      In urma cu doi ani am plantat doi viburnum -Calin pe care i-am îngrijit și oferit tote condițiile necesare sa crească sănătoși. Totul a mers bine pana in aceasta luna când pentru prima data au făcut flori albe superbe. La o privire mai atenta am observat niște insecte negre care stau pe tulpina plantei fără sa se miște ca și cum sunt lipite acolo.
      Menționez ca nu am văzut aceste insecte pe frunze ci doar pe tulpini.
      Va rog sa mă ajutați cu o sugestie de fungicid ceva ca sa ii pot trata acum la început, sa nu apuce acele vietăți sa atace planta.
      Va multumesc si aștept un răspuns cu nerăbdare.

      # 166420

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      17 mai 2023

      Buna ziua, planta (Viburnum, informatii si sfaturi de ingrijire) prezinta un atac de afide (Afide (paduchii de plante) - identificare si combatere). Impotriva acestor daunatori, se recomanda efectuarea a 2 tratamente, la interval de 7 zile, cu un insecticid precum: Deltasap 2.5 EC, 5 ml, conform recomandarilor de pe eticheta, prezente si in pagina produsului. Tratamentele se aplica prin pulverizare cat mai uniform pe plante, insistand in zonele in care sunt prezente afidele. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat pe eticheta), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este indicat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L de solutie preparata cu insecticid. Informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
      Concomitent cu efectuarea tratamentelor, pentru a asigura plantelor necesarul de nutrienti si pentru a le revitaliza, puteti opta si pentru aplicarea unui ingrasamant precum AMN Powerfertiliser, 500 ml, prin udare, in mod regulat, conform instructiunilor de pe eticheta.

      # 166569
      0 urează frunze verzi
      • Loredana
        17 mai 2023

        Va multumesc din suflet pentru ajutor. Banuiam ca sunt afide, dar acum ca mi-ati confirmat sunt ingrijorata. Voi achizitiona tratamentele pe care mi le-ati sugerat si va voi tine la curent cu rezultatele. Multumesc din suflet inca o data.

        # 166574
        1 urează frunze verzi
      • Loredana
        25 mai 2023

        Dupa cum am promis, am revenit cu un mesaj legat de evolutia plantei Viburnum (Calin). Dupa ce am vorbit cu dvs. si am comandat produsele, acestea au fost livrate la adresa la 6 zile distanta de la comanda (alaltaieri), a saptea zi (ieri) dupa livrare am facut primul tratament cu deltasap asa cum scria pe instructiuni (Urmand ca dupa sapte zile sa fac un alt tratament cu Break Thru). Insa, calinii cu doua zile inainte de tratament au inceput sa se scuture, ceea ce m-a ingrijorat pentru ca stiu ca nu este normal sa se intample asta in aceasta perioada a anului.

        Astazi, am constatat nu numai ca s-au scuturat florile dar sau si patat in maroniu. Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg in ce fel afidele au atacat planta si ce pot face. Mentionez ca schimbarea in rau a inceput de vreo doua zile incoace. V-am atasat si poze ca sa va faceti o idee mai buna. Daca va puteti uita la mesajul meu anterior veti vedea ca pe data de 17 Mai calinii aratau perfect, insa de doua zile sau transformat in ceea ce vedeti in pozele de mai jos. Va rog din sufelt sa ma luminati ce este de facut, si sa ma sfatuiti daca ar trebui sa tai toate frunzele acelea care par incretite? Multumesc si astept cu nerabdare un sfat.

        # 168025
        0 urează frunze verzi
    • Loredana
      26 mai 2023

      Buna ziua,
      Pe data de 17 Mai v-am scris in legatura cu o planta de Viburnum care are aproape doi ani de cand este plantata si care a fost atacata de afide. La momentul respectiv planta era sanatoasa, ingrijita si era inflorita. Mi-ati recomandat sa o tratez cu Deltasap si Break thru doua tratamente la 7 zile. In acceasi zi am cumparat de pe siteul dvs. produsele si am asteptat ca a doua zi sa fie livrate. Din pacate, compania de transport a livrat produsele la 6 zile dupa comanda si tratamentul s-a facut in a doua zi dupa ce am intrat in posesia produselor. Inainte de tratament cu vreo doua zile florile viburnumului au inceput sa se scuture si cele ramase sa se pateze in maroniu. Acum astept sa se faca o saptamana ca sa ii pot face al doilea tratament cu deltasap si break thru insa nu stiu de ce s-au scuturat florile si planta arata atat de rau fata de cum arata in urma cu o saptamana.

      Va rog din suflet sa ma luminati de ce s-a scuturat florile si s-au patat atat de tare si va rog sa imi spuneti cat stau florile albe de Viburnum inflorite din momentul in care apar si se albesc? Am cautat aceasta informatie pe internet insa nu explica nicaieri cat stau inflorite florile si de cate ori (daca este cazul) infloreste aceasta planta pe perioada sezonului de vegetatie? Am atasat poze in care puteti vedea cum arata planta pe 17 Mai si cum arata acum. Multumesc si astept un raspuns de la dvs.

      # 168233
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 mai 2023

      De regula, deprecierea timpurie a florilor poate avea la baza mai multi factori abiotici, printre care se numara conditii de mediu nefavorabile (de exemplu, oscilatii de temperatura), conditii edafice nepotrivite, posibile arsuri solare, dar si biotici, insa, doar pe baza fotografiilor nu se poate determina o cauza exacta (fenomenul ar putea reprezenta in cazul dumneavoastra si sfarsitul perioadei de inflorire si debutul declinului normal al florilor). In acest caz, momentan, daca afidele mai sunt prezente, este indicata repetarea tratamentului, conform recomandarilor primite anterior (Deltasap 2.5 EC, 5 ml + adjuvantul Break Thru S 240, 2 ml), iar in continuare, pentru a a-i asigura nutrientii necesari, se recomanda administrarea ingrasamantului AMN Powerfertiliser, 500 ml, prin udare, in mod regulat, asa cum este precizat si anterior.
      De asemenea, nu se poate preciza exact cat dureaza perioada de inflorire (de aceea nu veti gasi o informatie standard in acest sens), intrucat este influentata de momentul infloririi, varietate, conditiile de mediu, inzestrarea genetica a fiecarui exemplar etc.

      # 168258
      0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

afide-sfaturi-combatere
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Afide

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi