Viburnum, informatii si sfaturi de ingrijire

viburnum-ingrijire-sfaturi

Viburnum (calinul) este un gen ce cuprinde aproximativ 150-175 de specii de arbusti din familia Adoxaceae. Sunt originari din zonele temperate ale Emisferei Nordice, putine exemplare provenind si din zonele subtropicale (Africa si Sudul Asiei). 

Speciile din climatul temperat rece au frunzisul caduce, pe cand la speciile din climatul temperat cald, este persistent. Frunzele sunt dispuse opus pe ramuri, por fi intregi sau lobate, cu marginea simpla sau serata. Unele specii prezinta frunze si muguri pubescenti. Florile cresc grupate in corimbe de 5-15 cm latime. Sunt mici, alcatuite din 5 petale, de culori diverse (alb, crem, roz), uneori intens parfumate. Fructele sunt drupe sferice, ovale sau aplatizate. Pot avea culoarea rosie, albastra sau neagra si contin o singura samanta. 

Se utilizeaza ornamental, pentru decorarea parcurilor si gradinilor. Scoarta unor specii se utilizeaza in medicina naturista, in tratamentul unor afectiuni. In Rusia si Ucraina, calinul este un arbust cu valoare culturala. 

Specii si varietati – Viburnum

Viburnum opulus (calin) este o specie spontana in tara noastra, ce creste pana la 2-4 m inaltime. Prezinta frunze trilobate, si inflorescente alcatuite din doua tipuri de flori (mici, fertile, in centru si mari, sterile, la exterior). Infloreste in mai-iunie. Formeaza fructe drupe, rotunde, de culoare rosie. Cultivaruri:

‘Roseum’ – prezinta inflorescente alcatuite numai din flori sterile, mari, alb-rozalii. 

Viburnum lantana (darmox) este o specie autohtona, cu port viguros, ce creste pana la 2-5 m inaltime. Formeaza lastari pubescenti. Frunzele au forma ovala, sunt aspre, cu reversul albicios. Inflorescentele sunt in forma de cime umbeliforme, alcatuite din flori mici, albe. Fructele sunt rosii la inceput, dupa care devin negre. 

Viburnum plicatum este o specie originara din China si Japonia. Creste pana la 2-3 m inaltime si are un port rotunjit, cu ramuri orizontale. Frunzele au forma ovala sau eliptica, sunt verzi-inchis, cu reversul pubescent. Infloreste in mai-iunie, formand inflorescente globuloase, albe. Cultivaruri:

‘Rotundifolium’ – creste de talie mai mica, are frunzele mai late, cu nervurile rosii. Formeaza inflorescente mai mari, ce infloresc mai devreme cu 2 saptamani. 

Viburnum rhytidophyllum este originar din China si are frunzisul persistent. Are un port viguros, creste pana la 3 m inaltime. Prezinta ramuri tomentoase. Frunzele au forma lanceolata si sunt pendulare. Sunt verzi-inchis, rugoase, cu reversul tomentos. Infloreste in mai-iunie, formand inflorescente mari, aplatizate, alcatuite din flori alb-galbui. In climatul din tara noastra, formeaza rar fructe. Acestea sunt rosii la inceput, apoi devin negre. 

Viburnum carlesii este o specie originara din Coreea, cu inaltimea de 1 m. Frunzele sunt late, eliptice, pubescente. Infloreste in aprilie-mai. Are boboci roz, care se deschid in flori roz-pal, grupate in cime. Fructele sunt de culoare neagra. 

Viburnum x bodnantense este o specie hibrida originara din Anglia, ce creste pana la inaltimea de 3 m. Are frunze lanceolate, ovale, ascutite. Infloreste iarna (octombrie-martie), formand buchete de flori mici, roz, parfumate.

Conditii de mediu

Lumina. Cresc atat in locurile insorite, cat si in cele cu semiumbra. Speciile V. opulus, V. lantana, V. rhytidophyllum prefera locurile semiumbrite. 

Temperatura. Speciile indigene suporta climatul tarii noastre, insa speciile originare din Asia de Est sunt sensibile la inghet si trebuie protejate pe perioada iernii, mai ales V. carlesii.

Solul. In general, cresc pe soluri bogate. V. lantana suporta solurile calcaroase.

Ingrijire Viburnum (Calin)

Udare. Nu au cerinte specifice fata de apa. Specia V. opulus necesita terenuri umede, iar V. lantana este rezistenta la seceta. 

Fertilizare. Pentru a stimula cresterea si inflorirea abundenta, se recomanda administrarea unui ingrasamant pentru arbusti decorativi. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Speciile indigene suporta usor tunderea. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Arbustii Viburnum pot fi afectati de afide si sunt sensibili la bolile criptogamice. Impotriva afidelor se efectueaza tratamente cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea 

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.

Inmultire. Se pot inmulti prin seminte, butasi, altoire si marcotaj.

  • semintele se recolteaza in parga si necesita o stratificare de 2 ani. Se seamana direct in teren, in iulie.
  • prin butasi lignificati se inmulteste V. opulus; prin butasi semilignificati se inmulteste V. rhytidophyllum
  • altoirea se face primavara, in teren, pe tija. Se foloseste pentru V. opulus ‘Roseum’ pentru formarea trunchiului. 
  • prin marcotaj se inmultesc cultivarurile, in luna iunie. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus: 

  • Pot fi crescuti si in ghivece sau containere.
  • Fructele sunt toxice la majoritatea speciilor.
  • La exemplarele crescute in ghivece, fertilizarea este obligatorie.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile