Vezi 8 fire de răspunsuri
    • Mihaela
      26 iunie 2020
      14 urează frunze verzi

      Tratament trandafiri cu pete pe frunze

      Buna ziua.
      Am o gradina plina de trandafiri care in ultima perioada toti trandafirii au frunze patate cu negri, galbene. I-am tratat acum 3 zile cu topsin, bravo si anctara. Va rog frumos sa imi spuneti ce tratament sau ingrasamant sa le dau

      # 72955

      13 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 iunie 2020

      Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare adecvata, va rugam sa atasati cateva poze relevante cu plantele afectate.

      # 72956
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      29 iunie 2020

      Buna ziua! Am revenit cu poze. Asa cum am spus mai sus i.am stropit cu Topsin, Anctara si Bravo. Solutia a stat 3 zile preparata in vermorel (nu am putut efectua stropirea imediat dupa preparare din cauza ploii). Va rog frumos sa imi spuneti ce pot sa fac in continuare. Multumesc

      # 72957
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 iunie 2020

      Trandafirul este afectat de patarea neagra. Pe langa efectuarea tratamentelor cu fungicidele specifice, sunt foarte importante si masurile de igiena culturala (eliminarea partilor afectate, frunzele cazute nu trebuie lasate pe sol, mai ales toamna, ci trebuie sa le adunati si la sa le ardeti). Daca ati efectuat un tratament cu Topsin si Bravo, este recomandat sa eliminati frunzele afectate si sa alternati cu un fungicid precum Score (Score 250 EC, 2 ml ), in doza 2 ml/ 10 l apa. Anul viitor, la pornirea in vegetatie, este indicat sa aplicati un tratament preventiv cu un fungicid ce contine mancozeb, precum Dithane (Dithane M 45, 20 g ), 20 g/10 l apa. Pentru a il ajuta, este indicat sa aplicati un ingrasamant cu rol de regenerare precum Biplantol Vital (Vital NT, 250 ml), aplicat prin udare in doza 2 ml/ 1 l apa. Dupa 10-14 zile de la incheierea tratamentelor, se poate reveni cu Biplantol Vital, de data asta aplicat foliar prin pulverizare, in doza 20 ml/ 1 l apa. Aplicarile foliare se pot repeta la aproximativ 14 zile in perioada de primavara-toamna. De asemenea, solutia preparata, trebuie folosita in maxim 24 ore, nu este indicata pastrarea acesteia mai mult timp. Mai multe informatii puteti gasi si in urmatorul articol – Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.

      # 72960
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      14 octombrie 2020

      Buna ziua,
      Nu stiu ce s.a intamplat anul acesta cu toti trandafirii mei.
      Intai au fost atacati de afide, dupa patarea neagra, iar acum nu stiu ce mai au, dar nu si.au revenit deloc…. Am inceput intai cu tratament Decis de la Bayer 3ml/L, Topsin, Bravo si Anctara , ingrasamant biplantol, in septembrie am reluat tratamentele si am dat doar cu Topsin si iar ingrasamant Biplantol. De ceva vreme sunt atacate si florile nu doar frunzele, asa cum se vede in poza. La 2 zile curat frunzele galbene si de pe sol si de pe ei. Va rog sa imi spuneti daca si ce pot face ca macar la anul da nu mai am aceste probleme. Multumesc

      # 72961
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 octombrie 2020

      Buna ziua, trandafirii din fotografiile atasate prezinta simptomele patarii negre si de asemenea, pare prezenta si fainarea (a doua fotografie). Avand in vedere perioada in care ne aflam, este indicat ca, dupa caderea frunzelor (si desigur intreprinderea masurilor de igiena culturala precizate mai sus), pentru o stare fitosanitara buna a plantelor, sa efectuati tratamentele din repaus vegetativ, cu un fungicid cupric (de exemplu, Champ 77 WG, 20 g) si un ulei horticol (Mospilan Oil 20 SG 10, 3 g + 50 ml). Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru. In urmatorul an, incepand din primavara (de la pornirea in vegetatie, respectiv aparitia frunzelor), se recomanda efectuarea tratamentelor preventive mentionate si mai sus. De asemenea, pentru a creste rezistenta plantelor la anumiti factori de stres (de exemplu, conditiile de mediu nefavorabile, atacul daunatorilor etc.), tot din primavara, se recomanda si administrarea unui ingrasamant special, cu eliberare lenta, precum AMN Natural Activ-Bio (AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg), 100-150 g/mp.

      # 72964
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      14 octombrie 2020

      Multumesc frumos!

      # 72965
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      12 martie 2021

      Buna ziua,
      Trandafirii mei anul trecut au suferit foarte rau, asa cum se vede mai sus din discutiile noastre, initial au avut afide dupa care au prezentat simptomele patarii negre si de asemenea fainarea. In toamna i-am taiat lasand 25-30 cm de la sol, am pus rumegus la baza radacinii si i-am si acoperit cu folie de plastic, acum 2 saptamani, am curatat rumegusul, i-am descoperit, am taiat din tija lor 2 cm, va rog frumos sa imi spuneti ce tratament sa le dau acum si in ce perioada. Multumesc

      # 83640
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        12 martie 2021

        Buna ziua, daca acestia nu au pornit inca in vegetatie, se recomanda aplicarea unui tratament cu un fungicid cupric, precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, in doza de 50 g/10 l apa. Ulterior, la pornirea in vegetatie (cand acestia au suficienta suprafata foliara pentru a aplica tratamentele), se recomanda efectuarea unui tratament cu un fungicid pe baza de mancozeb, precum: Dithane M 45, 20 g , in doza de 20 g/10 l apa.

        Anul acesta, pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (musculite, afide etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda utilizarea unei capcane adezive pentru monitorizare precum Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier. Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea hartiei si raman lipite de adezivul special.

        De asemenea, se recomanda si aplicarea ingrasamantului granular mentionat anterior, AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg. Acesta imbunatateste imbunatateste calitatea solului si stimuleaza absorbtia nutrientilor in planta, prin continutul de fungi micorizanti. In plus, are rolul de a mari rezistenta plantelor la atacul daunatorilor si la factorii de mediu mai putin favorabili.

        # 83643
        1 urează frunze verzi
        • Mihaela
          12 martie 2021

          Multumesc frumos

          # 83651
          0 urează frunze verzi
    • Marius
      8 iunie 2021

      Buna ziua. Am și eu o problema cu trandafirii. In sensul ca aproximativ 90-95% din frunze sunt patate sau uscate sau ingalbenite. Am 3 butaci unul lângă altul și sunt toti afectati. Au ca și varsta 2 ani acum 2 saptamani erau foarte incarcati cu flori și acum s-au ofilit aproape toate nu am bagat de seama pana de curand când am văzut ca erau foarte multe petale cazute dintr-o data. Sper sa ii mai resuscitez. Ma puteti ajuta cu ceva recomandari? Mulțumesc.

      # 91393
      0 urează frunze verzi
Vezi 8 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

trandafiri-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Trandafiri

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi