Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Iulia
      8 iulie 2022
      2 urează frunze verzi

      Molid argintiu cu parti uscate si inegrite

      Buna ziua, de cateva saptamani au inceput sa moara crengutele de la baza molidului. Acum au inceput sa moara si de mai sus. Iar astazi am observat ca „negreala” de la baza crengutelor este mai groasa decat de obicei. De asemenea am vazut destul de multe furnici misunand pe molid. Va rog sa imi spuneti cum as putea proceda sa salvez molidul.

      Mentionez ca este posibil sa il fi udat poate prea mult.

      Va multumesc frumos pentru sfaturi!

      # 134293

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 iulie 2022

      Buna ziua. Uscarea unor portiuni ale molidului argintiu poate avea la baza numerosi factori biotici si abiotici, precum stresul suferit la plantare, conditiile climatice si edafice neconforme, udarea necorespunzatoare, lipsa fertilizarii, instalarea unor agenti fitopatogeni etc. In cazul in care nu ati identificat prezenta unor daunatori sau a altor simptme decat inegrirea nodurilor de pe ramuri, se recomanda indepartarea portiunilor de planta vatamate, cu ajutorul unor instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (Foarfeca Power Pruner). Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. In plus, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament foliar, cu un fungicid precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa. In ceea ce priveste prezenta furnicilor, acestea nu sunt daunatoare plantelor, iar prezenta lor este cauzata de substanta eliberata de afide, numita si “roua de miere”, care contine zahar in compozitie, atragand furnicile. Pentru combaterea afidelor, la 10-14 zile de la finalizarea tratamentului cu fungicid, se recomanda efectuarea unui tratament, cu un insecticid precum Faster 10 CE, 2 ml, aplicat prin pulverizare in doza 2 ml/ 6 l apa. Pulverizati solutiile cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acestora pe planta, atat pe frunze, cat si pe tulpina si ramuri. Informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii. Totodata, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, plantele se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
      Simultan cu efectuarea tratamentelor, se recomanda administrarea unui ingrasamant cu efect de imbunatatire a calitatii solului, respectiv de revitalizare a radacinilor si de sustinere a cresterii, precum AMN Nordalge, 500 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe eticheta produsului. Ulterior, dupa 7-14 zile de la finalizarea tratamentelor foliare cu fungicid si insecticid, se recomanda aplicarea unui ingrasamant cu efect de revitalizare si intarire a rezistentei coniferelor, precum Fir Fluid, 350 ml. Ulterior, aplicarea ingrasamintelor poate fi continuata regulat, pe parcursul intregului sezon de vegetatie, conform specificatiilor din descrierea produselor. Pentru mai multe informatii detaliate despre produsele necesare unei fertilizari echilibrate, pe parcursul unei perioade de vegetatie, va rugam sa consultati si articolul nostru: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi.
      In continuare, se recomanda pastrarea unei portiuni de teren afanat in jurul molidului argintiu, evitarea udarii frecvente, precum si respectarea conditiilor generale de ingrijire, detaliate in articolul nostru: Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 134394
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Molid

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi