Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Edi Banu
      26 iunie 2022
      2 urează frunze verzi

      Mesteacan cu frunzele ingalbenite dupa furtuna

      Buna ziua,
      Mesteacanului din poza i s-au ingalbenit o parte buna din frunze in ultimele 2 zile. Avem plantati in curte 4 acum 2 ani dar numai acestuia i s-au ingalbenit frunzele si un altul are foarte putine ingalbenite. Solul este unul negru(in zona a fost livada de meri). Au fost udati saptamanal in ultimul timp mai putin saptamana aceasta. Azi am pus la radacina solutie Razormin. Ce ne mai recomandati in afara de acesta ?
      Multumesc!

      # 132538

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 iunie 2022

      Buna ziua. In cazul in care nu ati observat prezenta unor daunatori (inclusiv larve, orificii, depuneri de oua etc.) sau simptome specifice unor boli (depuneri, decolorari, mucegai, putregai, fructificatiile unor ciuperci etc.), ingalbenirea frunzelor a putut interveni, cel mai probabil, in urma unui cumul de factori abiotici. Dintre acestia amintim lumina insuficienta (mesteacanul fiind specie pioniera cu cerinte ridicate fata de lumina), conditiile climatice si edafice neprielnice, necorelarea udarii cu conditiile existente (umiditatea solului, temperaturile inregistrate, precipitatii etc.), lipsa fertilizari etc.
      De moment, se recomanda indepartarea stratului ierbos si mobilizarea solului in juru mesteacanului, uramata de administrarea la sol a unui ingrasamant cu efect de revitalizare a sistemului radicular si de stimulare a cresterii sanatoase, precum AMN Arbori, 500 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea produsului. In plus, pentru a ajuta planta in procesul de depasire a perioadei de stres, este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml, prin pulverizare, in doza de cca. 25 ml/10 L apa, conform instructiunilor din descrierea produsului. Pe viitor, pentru asigurarea cresterii sanatoase a arborilor si arbustilor, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ de pe blogul nostru: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. Mai multe informatii despre ingrijirea acestor specii de plante pot fi consultate in articolul urmator: Mesteacan, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere starea actuala a mesteacanului din fotografiile atasate si cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

      # 132658
      0 urează frunze verzi
      • Edi Banu
        27 iunie 2022

        Multumesc! Am comandat produsele, sper sa functioneze. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea clarificare cu precizarea ca problema generata de lipsa luminii este exclusa avand in vedere ca sunt plantati in gradina din fata casei unde aprox 80% din zi au soare: e posibil ca in urma unei furtuni de sambata seara sa fi miscat radacinile si astfel sa ii fi produs stresul? Are 2 ramuri rupte in partea de sus si se pare ca de duminica dimineata au aparut frunzele galbene. Daca asta poate fi o cauza , recomandati altceva suplimentar?
        Multumesc!
        PS: am pus cateva poze cu unele ramuri care au o culoare mai deschisa sau care se decojesc dar asta am observat ca au si cei sanatosi si nu de acum ci asa au avut din ce imi amintesc, din totdeauna. Vroiqm totusi un punct de vedere

        # 132739
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          28 iunie 2022

          In acest caz, este posibil ca ingalbenirea brusca a frunzelor sa fi intervenit in urma actiunii vantului/furtunii. Astfel, aditional fata de cele recomandate mai sus, puteti avea in vedere indepartarea ramurilor rupte, cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (ex. Foarfeca Power Pruner). Ulterior, puteti avea in vedere aplicarea unui tratament preventiv, cu un fungicid cupric precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 mg/10 L apa, conform instructiunilor de pe eticheta produsului. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, insistand in zonele vatamate. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor.
          In ceea ce priveste culoarea deschisa si decojirea scoartei, acestea sunt fenomene naturale si obisnuite la mesteacan, ce intervin pe parcursul cresterii exemplarelor.

          # 132777
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

mesteacan-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Mesteacan

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi