Vezi 9 fire de răspunsuri
    • Ada
      27 aprilie 2020
      4 urează frunze verzi

      Maslin bolnav – atac paduche testos?

      Buna ziua,
      Am si eu o problema cu maslinul meu. Toata vara l-am tinut afara in soare. Odata cu venirea toamnei l-am bagat in casa. Cu o luna inainte sa il bag in casa, i-am schimbat ghiveciul cu unul mai mare datorita cresterii. Locul in care a stat in casa peste iarna a avut temperaturi de aprox. 23 de grade, dar din pacate nu a fost prea luminat. Udarea am facut-o cam o data pe saptamana. La vreo trei saptamani dupa ce l-am bagat in casa, au inceput sa i se incovoaie si usuce frunzele, dar fara sa prezinte nici un fel de urme sau insecte pe ele. Frunzele au cazut toate si in paralel pe ramuri si tulpina au inceput sa apara niste puncte alb-galbui care s-au extins, ajungand sa arate ca si cum ar fi acoperit cu pesmet din paine.
      Am incercat sa descriu cat de bine am putut procesul prin care a trecut.
      Va rog din suflet, daca puteti sa ma ajutati cu un sfat de tratament in a-mi salva maslinul. Va multumesc frumos anticipat.

      # 68916

      13 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 aprilie 2020

      Buna ziua, din pozele atasate planta pare sa prezinte atac de paduchi testosi. Este indicat sa inlaturati stratul format pe tulpina si ramuri cu o perie sau un material mai abraziv. De asemenea, verificati printr-o taiere in sectiune a unei ramuri daca acestea mai sunt verzi in interior.
      Apoi se pot face 2-3 tratamente cu insecticide precum Movento 100 SC, 7.5 ml, 7,5 ml/10 L apa sau Mospilan 20 SG, 3 g, 3 g/ 10 L apa. Acestea se alterneaza. Mai exact, primul tratament se efectueaza cu Movento iar dupa 5-7 zile se va aplica Mospilan. Daca este nevoie, se poate face si un al treilea tratament, la interval de 5-7 zile cu movento. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta. De asemenea, este indicata si adaugarea in solutiile recomandate a unui adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, se dizolva 2 ml/10 L solutie.
      Dupa efectuarea tratamentelor, este indicata aplicarea unui ingrasamant care sa ajute la regenerarea plantei, precum Vital NT, 250 ml, aplicat prin udare in doza 2 ml/ 1 L apa. Dupa reaparitia frunzelor, se poate reveni cu Biplantol Vital, de data asta aplicat foliar prin pulverizare, in doza 20 ml/ 1 L apa. Aplicarile foliare se pot repeta la aproximativ 14 zile in perioada de vegetatie.

      # 68920
      0 urează frunze verzi
    • Ada
      28 aprilie 2020

      Am inteles! Voi aplica imediat tratamentul recomandat de dumneavoastra! Va multumesc frumos!

      # 68921
      0 urează frunze verzi
    • Steluta
      15 decembrie 2020

      Buna ziua,
      Am cumparat acum o luna un maslin cu tulpina inalta de 60 cm si diametru 12 cm, inaltime totala 190 cm (din care ghiveciul are 40 cm). L-am bagat in casa, temperatura +- 20°C, lumina solara medie, l-am udat o singura data pe saptamana.
      Pare sa inmugureasca si ca ar vrea sa infloreasca dar de o saptamana au inceput sa-i cada frunzele, iar in jurul mugurilor/florilor a inceput sa se dezvolte un puf alb ca vata, care pare sa curga pe frunzele din jur si devine lipicios cand e presat intre degete. Frunzele cazute nu par sa fie afectate de ceva. In anexa va trimit cateva poze. Multumesc pentru ajutor. O zi buna sa aveti!

      # 68922
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      15 decembrie 2020

      Buna ziua. Din imaginile atasate, maslinul pare a fi atacat de paduchi lanosi. Impotriva acestora, este indicat sa efectuati tratamente cu insecticide precum Mavrik 2F (Mavrik 2 F, 5 ml ), in doza de 5 ml/10 L apa sau Movento 100 SC (Movento 100 SC, 7.5 ml), in doza de 7,5 ml/10 L apa. Se pot efectua 2 tratamente la un interval de 5-7 zile intre ele, precum si alternarea produselor. Mai exact, daca primul tratament il efectuati cu Mavrik, urmatorul tratament il puteti efectua cu Movento, la 5-7 zile fata de primul. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru (Break Thru S 240, 2 ml), in doza de 2 ml/10 L. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partea inferioara, cat si pe partea superioara a frunzelor, precum si pe tulpina.
      La 7-10 zile de la efectuarea tratamentelor cu insecticid, este indicat sa folositi un produs pentru intretinerea plantelor ornamentale, precum Biplantol Contra X (Contra X, 500 ml), aplicat direct prin pulverizare. Se poate folosi in cazul plantelor care au suferit atac de daunatori. 
      Incepand din primavara, precum si pe parcursul perioadei de vegetatie, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant special destinat plantelor de interior, care sa stimuleze cresterea vegetativa, precum Ingrasamant Organic (Ingrasamant Organic Plante Interior Zimmerpflanzen, 350 ml).

      # 68927
      0 urează frunze verzi
    • Alexandra
      8 februarie 2021

      Buna ziua,

      Am un maslin cumparat de aproximativ doua luni, pe care l-am tinut de la inceput in casa, fiind deja mijlocul iernii, iar acum au inceput sa ii cada frunzele. Par sa se usuce si sa prinda o culoare maronie. Pamantul in care era plantat de cand l-am cumparat se usuca repede dupa ce il ud. Daca il las o saptamana pare uscat de tot. Multumesc.

      # 81267
      0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 februarie 2021

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta in identificarea problemei, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre maslin: unde este amplasat, care sunt conditiile de mediu (lumina, temperatura, umiditate)? La ce interval de timp realizati udarea? Ghiveciul prezinta orificii pentru drenaj? Ati aplicat vreun tratament/ingrasamant de curand? Se observa prezenta vreunui daunator pe maslin?
      De asemenea, va rugam sa atasati cateva imagini mai clare cu partile afectate.

      # 81304
      0 urează frunze verzi
      • Alexandra
        8 februarie 2021

        Buna ziua. Maslinul este acum in interior, o temperatura in jur de 20 de grade, sta langa fereastra si are lumina pe parcursul zilei, insa soarele bate direct pe partea asta cam dupa ora 12. Daca e prea cald in casa, alta optiune ar fi pe balconul descoperit, deci afara. Nu stiu sa va spun despre umiditate. E posibil sa fie un pic uscat aerul in special iarna cand merge caldura. Am incercat sa il ud o singura data pe saptamana asa cum scria pe el cand l-am cumparat dar am remarcat ca se usuca foarte repede pamantul, cel putin la suprafata. Este un pamant tare si i se vad cateva radacini subtiri la suprafata. Ghiveciul are orificii pentru drenaj, iar atunci cand il ud, il ud in baie si il las sa se scurga bine apa in exces. Credeti ca ar trebui sa ii schimb pamantul? Nu am aplicat niciun tratament sau ingrasamant de cand l-am cumparat. Am mai atasat o fotografie cu pamanatul (mentionez ca asa arata dupa ce a fost udat in urma cu 2 zile), una cu frunzele care sunt acum pe crengi. L-am curatat de frunzele uscate/care se maronisera. Mai am doar doua fotografii cu cele cazute si din pacate nu mai am cum sa fac altele. Imi pare rau daca nu sunt suficient de clare, nu am cu ce sa le fac mai clare de atat. In ultimele doua zile a incetinit caderea frunzelor. Din cate imi dau eu seama, nu am vazut urme de daunator.

        # 81310
        0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 februarie 2021

      In urma informatiilor oferite, cel mai probabil simptomele sunt cauzate de udarea necorespunzatoare. Este important de retinut faptul ca, pe timpul iernii, udarea trebuie sa se faca moderat, la intervale mai lungi de timp. In acest caz, se recomanda administrarea unui ingrasamant care sa stimuleze cresterea vegetativa, precum Ingrasamant Organic Plante Interior Zimmerpflanzen, 350 ml. In primavara, daca doriti, puteti avea in vedere schimbarea substratului cu unul proaspat Substrat pentru plante de camera, 10 litri. Mai multe informatii despre transplantare sunt prezentate in articolul nostru (Transplantarea plantelor decorative de interior). Imediat dupa transplantare, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului, marind rezistenta plantei la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml. Se poate administra prin udare, in doza de 1-5 ml/1 L apa. Se pot efectua 2 tratamente la un interval de 1-3 saptamani. Pentru o dezvoltare corespunzatoare a maslinului, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice. Mai multe informatii puteti regasi in articolul nostru (Maslin, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 81334
      0 urează frunze verzi
      • Alexandra
        9 februarie 2021

        Multumesc pentru ajutor!

        # 81345
        0 urează frunze verzi
    • Ioana
      1 aprilie 2023

      Buna ziua!
      Am cumparat un tratament complet pentru paduchi testosi din prima postatare. Movento, Mospilan, si acel ingrasamant.
      Intrebarea e :
      1. Solutiile preparate se mai pot folosi? Am efectuat tratamentul cu movento apoi mospilan. Paduci mai apar cativa la cateva zile, Ce le provoaca aparitia acestor paduchi??
      2. Maslinul este plasat la geam si are lumina toata ziua, soare direct partial 2-3 ore pe zi.
      3.A pirdut din frunze cat era mai afectat de paduchi si nu vad sa isi revina sa faca frunze noi. Ce imi recomandati? Multumesc!
      Ce se vede pe frunze este o substanta lipicioasa aparuta can erau paduchii mai multi. nu am reusit sa le curat toate. Ar trebui?

      # 158962
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        3 aprilie 2023

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati mai multe fotografii clare si focalizate, facute de aproape, cu daunatorii de pe planta.

        # 159136
        1 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 aprilie 2023

      Intr-adevar, in imagine este vorba despre paduchi testosi. Este important de mentionat faptul ca portiunile (frunzele) afectate de atacul daunatorilor nu isi vor reveni in urma efectuarii tratamentelor, iar dupa ce mor, daunatorii pot ramane atasati pe ramuri si pe frunze, de aceea, este important sa ii indepartati cu un burete. Referitor la substanta lipicioasa de pe frunze, aceasta reprezinta secretiile dulci eliberate de acesti daunatori, iar pentru a o indeparta, puteti utiliza o laveta umeda.
      In cazul in care in urma indepartarii daunatorilor, acestia continua sa apara, puteti reveni cu unul din insecticidele folosite anterior ( Movento 100 SC, 7.5 ml sau Mospilan 20 SG, 3 g), adaugand in solutia de stropit si un adjuvant, care sa ajute solutia sa patrunda prin scutul protector al daunatorilor: Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
      De asemenea, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant special, care sa sustina regenerarea plantei: Plante Mediteraneene Wuxal, 250 ml, aplicat conform instructiunilor de pe eticheta.
      Mai multe informatii referitoare la ingrijirea acestor specii se regasesc si in articolul nostru: Maslin, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 159160
      1 urează frunze verzi
Vezi 9 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Maslin

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi