Transplantarea plantelor decorative de interior

bine-de-stiut-plante-decorative-transplantare

Ce este transplantarea?

Transplantarea (sau transvazarea) este operatiunea de schimbare a ghiveciului initial cu unul mai mare si implicit, schimbarea partiala a substratului.

Cand se realizeaza transplantarea?

Transplantarea se realizeaza in momentul in care radacinile au umplut intregul volum al ghiveciului si nu mai au spatiu pentru a se dezvolta corespunzator. Acest aspect afecteaza si dezvoltarea partii aeriene, precum si inflorirea. Principalele semne ca planta are nevoie de un ghiveci nou sunt: incetinirea cresterii, uscarea rapida a substratului dupa udare, radacinile incep sa iasa prin orificiile ghiveciului, ducand la brunificarea acestora.  

Operatiunea de transplantare se realizeaza la un anumit interval de timp, in functie de ritmul de crestere al plantelor. De regula, la plantele tinere, transplantarea se face la 1-2 ani, iar la cele mature o data la 4-6 ani. 

Momentul optim pentru transplantare, in cazul celor mai multe specii, este primavara, dupa ce planta isi reia cresterile vegetative, in urma repausului relativ din iarna. 

Daca, totusi, este necesar, schimbarea ghivecelor se poate realiza in orice perioada a anului. Exceptie face perioada de inflorire si imediat inainte de inflorire, cand nu este indicata transplantarea, intrucat stresul suferit de planta in urma procedurii poate duce la pierderea florilor sau bobocilor. 

Cum se realizeaza transplantarea?

bine-de-stiut-plante-decorative-transplantare-

Pentru mutarea plantelor se va alege un ghiveci cu un diametru mai mare cu 2-4 cm fata de cel initial. Se scoate planta din ghiveci, iar daca este necesar, se realizeaza si o usoara fasonare a radacinilor. Se elimina radacinile moarte, bolnave sau prea lungi. 

In cazul plantelor tinute in ghivece mici, ale caror radacini au crescut si au luat forma vasului, se recomanda ca acestea sa se desfaca, eliminandu-se ghemul de radacini format la baza ghiveciului. Astfel, se vor forma radacini noi iar planta se va putea hrani corespunzator.

La baza noului ghiveci se pune un strat de pietris, bile de argila sau chiar bucati de ceramica. Acesta va favoriza realizarea unui drenaj corespunzator, apoi se va adauga un strat de pamant. 

Dupa fasonarea radacinilor, balotul se aseaza pe stratul de pamant adaugat. Apoi, se completeaza o cantitate suficienta de substrat, de jur-imprejur. Balotul de pamant se pozitioneaza in ghiveci astfel incat sa se poata adauga 1-2 cm de substrat si deasupra acestuia. Dar, trebuie sa ramana suficient spatiu pentru a uda planta (aproximativ 2 cm de la marginea ghiveciului).

In cazul plantelor mature, cand ghiveciul este deja mare si greu de manipulat, se efectueaza doar schimbarea substratului de la suprafata. Astfel, se elimina, pe cat posibil, o cantitate cat mai mare de substrat de la suprafata si se adauga unul proaspat. Aceasta operatiune se poate realiza de 2 ori pe an, primavara si la sfarsitul verii.

Plantele recent achizitionate nu se vor transplanta imediat.

In cazul in care necesita transplantare, se recomanda schimbarea ghiveciului dupa cel putin doua saptamani de la achizitionare, timp in care plantele se pot adapta noilor conditii de mediu.

ATENTIE! Plantele nu se vor fertiliza imediat dupa transplantare.

Ingrasamantul se va aplica dupa minim 10-15 zile de la schimbarea ghiveciului. Insa, dupa transplantare, se poate administra un stimulator ce ajuta la inradacinare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile