maslinul-sfaturi-ingrijire-cultivare

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Maslin

Maslinul (Olea europaea) este o specie de arbore de talie mica, din familia Oleaceae. Este originar din Bazinul Mediteranean si zonele tropicale ale Orientului Mijlociu. In tara noastra, este intalnit ca planta ornamentala, in ghiveci, in interior sau in gradini si terase, vara. In mediul natural, poate creste pana la 15 m. In ghiveci, ajunge pana la 1-1,5 m inaltime. Maslinul prezinta un frunzis persistent. Frunzele sunt dispuse opus pe ramuri, sunt gri-albastrui, cu reversul argintiu, aproape alb. Florile sunt mici, albe, hermafrodite. Cresc grupate in raceme, la axila frunzelor.

Acestea apar primavara, numai pe ramurile mai mari de un an. Fructele, cunoscute sub denumirea de masline, sunt drupe rotunde, alungite, cu o singura samanta. Sunt verzi, la inceput, maslinele mature avand o culoare violacee. Maslinele au o deosebita valoare economica, in zona mediteraneana, reprezentand principala sursa de ulei (uleiul de masline). De asemenea, maslinele se numara printre ingredientele de baza folosite la diverse preparate cu specific mediteranean. 

Specii si varietati

Olea europaea este singura specie cultivata si valorificata, ce cuprinde numeroase subspecii si cultivaruri. Se cunosc si alte specii ale genului Olea, considerate salbatice (Olea capensis, Olea oleaster etc.). 

Olea europaea var. sativa – frunze de dimensiuni mici, albicioase. Infloreste in mai-iunie. 

Olea europaea subsp. africana (cuspidata) – formeaza fructe mici, de culoare inchisa. Frunzele sunt verzi-argintii, lucioase, pe partea superioara. 

Olea europaea ‘Leccino’ – este unul dintre principalele cultivaruri folosite pentru uleiul de masline. 

Olea europaea ‘Frantoio’ – are o aroma mai puternica decat ‘Leccino’ si este, de asemenea, cultivat pentru producerea uleiului de masline. 

Maslinul – Conditii de mediu

Lumina. Maslinul prefera locurile luminoase, cu soare direct, insa creste si la semiumbra.

Temperatura. Are nevoie de temperaturi optime de aproximativ 20°C si este afectat de temperaturile mai mici de 0°C. Exemplarele crescute in ghivece, in exterior, se vor adaposti pe perioada iernii. 

Substrat. Prefera un substrat cu continut de turba, pamant de gradina si nisip, care sa permita un drenaj bun. Creste optim intr-un substrat pentru plante de apartament. 

Produse recomandate

 • Manufacturer: Agro CS Modalitate de ambalare: 10 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: ficus, hibiscus, plante de apartament, trandafiri, violete
 • Manufacturer: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: ficus, hibiscus, plante de apartament, trandafiri, violete
 • Substrat pentru palmieri si plante verzi, 20 litri
  -11%

  Substrat pentru palmieri si plante verzi, 20 litri

  16.51 Lei

  18.34 Lei

  Manufacturer: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: moderat acid Cultura: ficus, palmier, plante de apartament, yucca

Ingrijire 

Udare. In perioada de crestere vegetativa, se uda regulat, astfel incat substratul din ghiveci sa fie mentinut reavan, insa nu umed. Iarna, frecventa udarilor se reduce, dar substratul nu se lasa sa se usuce complet. 

Fertilizare. Din martie, pana in septembrie, se administreaza un ingrasamant universal. 

Produse recomandate

 • Manufacturer: Hauert Modalitate de ambalare: 1 unitate Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: bagheta Cultura: anthurium, begonie, crizanteme, ficus, kalanchoe, leandru, muscate, petunie, plante de apartament Substanta activa crestere: azot, fosfor, potasiu Culturi bio: nepotrivite
 • Manufacturer: Hauert Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lichid Cultura: ficus, kalanchoe, leandru, palmier, plante de apartament, plante verzi Substanta activa crestere: azot, bor, cupru, fier, fosfor, mangan, molibden, potasiu, zinc Culturi bio: nepotrivite
 • Ingrasamant universal Hauert, 1 litru

  Ingrasamant universal Hauert, 1 litru

  (1)
  19.88 Lei
  Manufacturer: Hauert Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lichid Cultura: arbusti decorativi, azalee si rododendron, begonie, branduse, cactus, cais, carciumarese, dalie, flori de balcon, gerbera, magnolie, mar, muscate, petunie, plante cataratoare, plante de apartament, plante medicinale, plante verzi, tomate, trandafiri, tuia, zambile, zorele Substanta activa crestere: azot, bor, cupru, fier, fosfor, mangan, molibden, potasiu, zinc Culturi bio: nepotrivite

Transplantare. Maslinul nu necesita transplantari repetate, decat in cazul inlocuirii ghiveciului cu unul mai voluminos. In general, maslinii se mentin in ghivece mari, iar o data la 2 ani se inlocuieste pamantul de la suprafata cu un substrat proaspat.  

Taieri. Sunt necesare taierile de curatare, in fiecare primavara. Se elimina ramurile uscate si cele din interiorul coroanei, pentru a favoriza patrunderea luminii. Taierile de corectare a formei se pot efectua vara, stimuland astfel lastarirea mai puternica.

Inmultire

Maslinul poate fi inmultit prin seminte sau prin butasire. 

Produse recomandate

 • Manufacturer: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: arbusti decorativi, azalee si rododendron, conifere, ficus, magnolie, plante medicinale, trandafiri

Boli si daunatori

Daunatorii ce pot aparea la maslin sunt paduchii testosi sau lanosi

Maslinii pot fi afectati de ciuperca Spilocaea oleagina, ale carei simptome sunt aparitia petelor negre pe frunze, flori sau fructe si caderea prematura a frunzelor. 

In plus:
 • Din cauza climatului racoros al tarii noastre, maslinii nu formeaza uneori fructe sau le pierd prematur. 
 • In general, maslinul are o crestere lenta.

2 comentarii la “Sfaturi, ingrijire, cultivare, Maslin

 1. Am cumpărat un maslin dintr-un hyper market. Nu mă gândesc să ajung mare producător de măsline. Mi-a plăcut tare mult ca plantă. L-am mutat într-un ghiveci și s-a dezvoltat frumos. Din păcate au apărut pe frunze niște bobițe ca niște sfere, plasate exact pe vârful frunzelor. Sunt translucide și perfect rotunde. Nu știu dacă este vorba despre o boală sau altceva. Dimensiunea lor este de câțiva milimetri. Vă rog să mă îndrumați. În rest frunzele nu prezintă alte forme de alterare.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor