Maslin, informatii si sfaturi de ingrijire

maslinul sfaturi ingrijire

Maslin (Olea europaea) – specie de arbore de talie mica, din familia Oleaceae. Este originar din Bazinul Mediteranean si zonele tropicale ale Orientului Mijlociu. In tara noastra, este intalnit ca planta ornamentala, in ghiveci, in interior sau in gradini si terase, vara. In mediul natural, poate creste pana la 15 m. In ghiveci, ajunge pana la 1-1,5 m inaltime. Maslinul prezinta un frunzis persistent. Frunzele sunt dispuse opus pe ramuri, sunt gri-albastrui, cu reversul argintiu, aproape alb. Florile sunt mici, albe, hermafrodite. Cresc grupate in raceme, la axila frunzelor.

Acestea apar primavara, numai pe ramurile mai mari de un an. Fructele, cunoscute sub denumirea de masline, sunt drupe rotunde, alungite, cu o singura samanta. Sunt verzi, la inceput, maslinele mature avand o culoare violacee. Maslinele au o deosebita valoare economica, in zona mediteraneana, reprezentand principala sursa de ulei (uleiul de masline). De asemenea, maslinele se numara printre ingredientele de baza folosite la diverse preparate cu specific mediteranean. 

Specii si varietati

Olea europaea este singura specie cultivata si valorificata, ce cuprinde numeroase subspecii si cultivaruri. Se cunosc si alte specii ale genului Olea, considerate salbatice (Olea capensis, Olea oleaster etc.). 

  • Olea europaea var. sativa – frunze de dimensiuni mici, albicioase. Infloreste in mai-iunie. 
  • Olea europaea subsp. africana (cuspidata) – formeaza fructe mici, de culoare inchisa. Frunzele sunt verzi-argintii, lucioase, pe partea superioara. 
  • Olea europaea ‘Leccino’ – este unul dintre principalele cultivaruri folosite pentru uleiul de masline. 
  • Olea europaea ‘Frantoio’ – are o aroma mai puternica decat ‘Leccino’ si este, de asemenea, cultivat pentru producerea uleiului de masline. 

Maslin – Conditii de mediu

Lumina. Maslinul prefera locurile luminoase, cu soare direct, insa creste si la semiumbra.

Temperatura. Are nevoie de temperaturi optime de aproximativ 20°C si este afectat de temperaturile mai mici de 0°C. Exemplarele crescute in ghivece, in exterior, se vor adaposti pe perioada iernii. 

Substrat. Prefera un substrat cu continut de turba, pamant de gradina si nisip, care sa permita un drenaj bun. Creste optim intr-un substrat pentru plante de apartament. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire maslin

Udare. In perioada de crestere vegetativa, se uda regulat, astfel incat substratul din ghiveci sa fie mentinut reavan, insa nu umed. Iarna, frecventa udarilor se reduce, dar substratul nu se lasa sa se usuce complet. 

Fertilizare. Din martie, pana in septembrie, se administreaza ingrasaminte specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Maslinul nu necesita transplantari repetate, decat in cazul inlocuirii ghiveciului cu unul mai voluminos. In general, maslinii se mentin in ghivece mari, iar o data la 2 ani se inlocuieste pamantul de la suprafata cu un substrat proaspat.  

Taieri. Sunt necesare taierile de curatare, in fiecare primavara. Se elimina ramurile uscate si cele din interiorul coroanei, pentru a favoriza patrunderea luminii. Taierile de corectare a formei se pot efectua vara, stimuland astfel lastarirea mai puternica.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Maslinul poate fi inmultit prin seminte sau prin butasire.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Daunatorii ce pot aparea la maslin sunt paduchii testosi sau lanosi

Maslinii pot fi afectati de ciuperca Spilocaea oleagina, ale carei simptome sunt aparitia petelor negre pe frunze, flori sau fructe si caderea prematura a frunzelor. 

In plus:

  • Din cauza climatului racoros al tarii noastre, maslinii nu formeaza uneori fructe sau le pierd prematur. 
  • In general, maslinul are o crestere lenta.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile