Vezi 7 fire de răspunsuri
  • Andreea
   19 martie 2021

   lamai cu pete ruginii pe frunze

   Buna ziua, detin un lamai pitic de vreo 5 luni, pana acum 2 luni nu am avut nici o pb cu el, chiar i-au crescut vreo 5 frunzulite noi…..de 1 luna jumatate, nu i-a mai dat nici o frunza, am observat pe fata frunzelor, din loc in loc, ca au inceput sa se decoloreze, fiind in dreptul geamului se puteau vizualiza urmele decolorarii. Ce e mai rau, am sesizat pe spatele acestor frunze decolorate, ca rugina rosie, ca niste bruboane rosii, la inceput ca pistruii, apoi afecteaza toata frunza parca spargandu se aceste bruboane rosii pe toata frunza. Il tin la geam, lumina toata ziua, in dreptul unui calorifer, langa un bonsai si dafin. Deasemenea am sesizat ca in pamantul lamaiului misuna ceva, nu par furnici, ci niste daunatori rapizi si maricei si deasemenea frunzele bonsaiului am observat ca au inceput sa se stafideasca si tot pe spatele lor am vazut tot asa rugina rosie. Am aplicat lamaiului spray planteea cu insecticid, fiola dizolvata in apa cu insecticid , aplicand pe frunze , dar vad ca nu-l ajuta nimic, ba mai mult, se inmulteste pe toata frunzele. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi, ca nu as vrea sa-l pierd. Multumesc foarte mult.

   #83883

   10 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   19 martie 2021

   Buna ziua, va rugam sa atasati cateva fotografii cu toate plantele afectate, atat in ansamblu, cat si in detaliu, pentru a putea observa mai clar simptomele.

  • Andreea
   22 martie 2021

   Am tinut lamaiul langa un bonsai si o alta planta de apart. Am sesizat multe musculite la nivelul pamantului acestui bonsai si planta. De putin timp am sesizat multe musculite si la lamai. Am acordat o mare atentie lamaiului fara sa vad ca frunzele bonsaiului se incretisera si aveau tot asa o rugina rosie pe spatele frunzelor. Din pacate am tot rupt frunzele bolnave ale bonsaiului, incerc sa va fac poze macar la una ramasa. De 1 luna am primit un dafin, pe care l am pus langa lamaiul deja afectat. Am sesizat ff multe musculite care erau lipite de frunza dafinului, intr o zi am regasit o rama langa ghiveciul dafinului. Mai nou azi am gasit si pucegai alb , fix unde am vazut musculitele pe frunza. La lamai repet: am intalnit musculite pe langa frunze, si sesisez din pamant ca ies anumite vietati la trunchiul lamaiului. Folosesc ingrasamant pt citrice, i am mai adaugat putin pamant de citrice, i am mai taiat din frunzele afectate, dar nu ii mai dau frunze noi de mai bine de 2 luni de cand am observat decolorarea acestora. Mai jos poze la bonsai, dafinul si lamaiul

  • Andreea
   22 martie 2021

   La o prima vedere frunzele lamaiului par verzi, intacte, nu i au cazut frunze. Dar in schimb pe spatelor lor se vede cat e de afectat, nu i au mai rodit frunze noi, vad musculite in jurul lui si la pamant misuna ceva ca si cum ar fi furnici dar nu par furnici

  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   22 martie 2021

   In urma fotografiilor atasate, simptomele prezente pe frunzele plantelor au fost cauzate de un atac al daunatorilor (paduchi lanosi, musculite). Pentru combaterea lor se recomanda aplicarea unui insecticid precum Mavrik 2 F, 5 ml in doza de 5 ml/10 L apa, administrat prin pulverizare foliara (atat pe partea superioara, cat si pe partea inferioara a frunzelor, precum si pe tulpina). Se pot efectua 2 tratamente la interval de 5-7 zile intre ele. Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml in doza de 2 ml/10 L.
   La 7-10 zile de la efectuarea tratamentelor, este indicat sa folositi un produs pentru intretinere, precum Biplantol Contra X, 500 ml aplicat direct prin pulverizare. Sustine regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, ori daca au suferit atacuri ale daunatorilor. Acesta NU se va aplica pe bonsai! Pentru acesta, se recomanda administrarea unui ingrasamant special, precum Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml.
   Mai multe informatii despre ingrijirea corespunzatoare a lamaiului se regasesc in articolul urmator: Sfaturi, ingrijire, cultivare, citrici.
   Mai multe informatii despre ingrijirea bonsailor se regasesc in articolul urmator: Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire.

  • Andreea
   22 martie 2021

   Si pentru daunatorii care misuna in pamantul lamaiului, este in regula sa-i aplic cele 2 insecticide pe care mi le-ati recomandat pt teposii lanosi? Si va multumesc f mult

   • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
    22 martie 2021

    In substratul plantelor de apartament se pot dezvolta diverse tipuri de insecte, atat daunatoare, cat si benefice. In acest caz, pentru capturarea posibilelor insecte daunatoare, puteti avea in vedere amplasarea unor capcane adezive (Capcana Adeziva Interior Gelbsticker, set de 10).

    • Andreea
     26 martie 2021

     Buna ziua din nou dna Ela, am achizitionat produsele recomandate pt lamai.
     Am din nou o noua problema cu lamaiul, am sesizat azi ingalbenirea frunzei pe fata si spatele tot cu pistrui ….se datoreaza tot de la musculite , de la lanosi, sau cauza sa fie alta? Va trimit poze din nou cu frunzele, prima poza cu frunza sanatoasa, a 2a frunza cea deteriorata cu pete pe interior si ultimele poze cu frunza care cade

     • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 martie 2021

      Este indicat sa respectati indicatiile mentionate, fiind foarte importanta si administarea ingrasamantului, intrucat decolorarea respectiva poate indica debutul unei carente. De asemenea, avem rugamintea sa reveniti cu informatii noi, privind evolutia acestuia.

  • Andreea
   6 aprilie 2021

   Buna ziua,

   Va scriu in urma efectuarii celor 2 sedinte de tratament indicate cu Mavrik . Din pacate se pare ca lamaiului nu l-a ajutat, din potriva, s-au imprastiat pe toate frunzele acesti pistrui rosii, incorporati in frunze. Cu capcanele recomandate, s-au prins destul de multe musculite pe ele, dar nu reusesc sa scap de aceasta “rugina” de pe spatele frunzelor. Fata frunzelor este atat de afectata, incat se decoloreaza pur si simplu, in soare se vede cum verdele s-a transformat in pete albe. Nu-i cad frunzele, ii cresc frunze noi, care sunt mai repede atacate decat frunzele vechi. Sub ghiveci cand il ridic, regasesc multe musculite si am gasit si un melc mic negru cu cochilie. Ce altceva pot sa i mai aplic? Tratamentul l-am facut la 5 zile, 2 sedinte, inclusiv pulverizat pe tulpina.

   • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
    6 aprilie 2021

    Avand in vedere masurile luate, cel mai probabil lamaiul prezinta simptomele unui edem. Edemul poate aparea in urma unui stres abiotic, iar cea mai frecventa cauza a acestuia este umiditatea ridicata in substrat. In aceste conditii, radacinile absorb apa intr-un ritm mai rapid decat poate planta sa elimine prin transpiratie. Prezenta musculitelor este, de asemenea, un indicator al umiditatii ridicate la nivelul substratului.
    In acest caz, pentru a evita formarea unor noi edeme, este indicat ca udarea sa se faca moderat (evitand stagnarea apei in tavita), iar substratul sa se usuce intr-o proportie destul de mare intre udari. Pentru capturarea musculitelor, se recomanda utilizarea capcanelor adezive.
    Decolorarea respectiva poate indica o carenta de fier, de aceea, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant cu un continut ridicat de fier-chelat, precum AMN Optifer, 500 ml, aplicat prin pulverizare foliara, in doza de 10 ml/1 l apa. Se pot efectua 2-3 tratamente, la un interval de 1-4 saptamani.

  • Andreea
   9 noiembrie 2021

   Buna ziua,
   Ma confrunt din nou cu probleme la ambii lamai, unul pitic, altul vulcan. La cel vulcan i a cazut toate frunzele. Am sesizat de 1 luna, mult lipici, ca mierea pe aprox. Toate frunzele, apoi niste larve, ca niste viermi , coconi, pe interiorul frunzelor si pe tulpina. Era plin de lamai, i au cazut aproape toate. 4 lamai ramase dar vad ca se usuca. Aceleasi simptome de 1 sapt la lamaiul pitic: lipici pe frunze, larvele acestea pe interiorul frunzelor si tulpini dar le iau mereu cu unghia, a inceput sa i cada si lui frunze, frunze curate proaspete si florile. De 1 sapt le am aplicat amandurora Mavrik dar si fier , frunzele lor fiind galbene de mai mult timp. Ce as putea sa mai fac?

Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

lamai cu pete ruginii pe frunze Comunitatea Botanistii
Decorative de interior
Citrus

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Petran Roxana
  25 noiembrie 2021
  De ce cad frunzele lamaiului meu? Comunitatea Botanistii
  Bună ziua. Acum câteva zile au început sa ii cada toate frunzele lamaiului și as vrea sa ma ajutați dacă puteți sa îl salvez. Este udat o data pe săptămână cu apa de izvor la temperatura camerei, este amplasat intr-o zona luminoasa, dar destul de aproape de un calorifer. Atașez și o poza cu acesta în situația actuala cu foarte puține frunze ramase. Multumesc anticipat
  0
  3
  Trimite
  Damo Edith
  23 noiembrie 2021
  De ce se usuca si sunt gaurite frunzele la lamai Comunitatea BotanistiiDe ce se usuca si sunt gaurite frunzele la lamai Comunitatea BotanistiiDe ce se usuca si sunt gaurite frunzele la lamai Comunitatea BotanistiiDe ce se usuca si sunt gaurite frunzele la lamai Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, am un lamai de cateva luni, acum este in sufragerie, temperatura constanta 20-22 gradr, lumina are dar nu bate soarele direct pe el. De cateva saptamani mi se pare ca se usuca si cad frunzelr si sunt si gaurite. Nu i-am facut nici un tratament. Udat la 2-3 zile. Multumesc
  0
  4
  Trimite
  Andreea
  18 noiembrie 2021
  De ce cad frunzele kumquatului? Comunitatea BotanistiiDe ce cad frunzele kumquatului? Comunitatea BotanistiiDe ce cad frunzele kumquatului? Comunitatea Botanistii
  Buna ziua! Am acest kumquat caruia au inceput sa ii cada frunzele intr-un ritm foarte alert...toata vara a stat pe balcon, apoi l-am pus in casa. A facut flori si fructe, doar ca acum fructele nu se mai dezvolta si doar ii cad frunzele. Nu imi dau seama daca este o boala, sau nu l-am ingrijit eu corespunzator. Abia de o sapt am pus un ingrasamant luat de la dumneavoastra. Multumesc! O zi buna!
  0
  1
  Trimite
  Cosmin
  16 noiembrie 2021
  De ce cad frunzele la un portocal? Comunitatea BotanistiiDe ce cad frunzele la un portocal? Comunitatea BotanistiiDe ce cad frunzele la un portocal? Comunitatea BotanistiiDe ce cad frunzele la un portocal? Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Am un portocal Citrus Sinensis, achizitionat din Dedeman acum 2 luni. Pomisorul pare destul de sanatos, a avut chiar si o portocala care intre timp a crapat si am rupt-o eu ulterior. Totul a parut ok pana acum 2-3 saptamani cand au inceput sa ii cada frunzele intr-un ritm alarmant. Problema este ca frunzele sunt verzi atunci cand cad. De udat, il ud o data pe saptamana, la ultima udare am adaugat si Wuxal pentru plante mediteranee achizitionat de la dvs. Pe frunze se vad niste puncte albe, ca un varf de ac, dar nu imi pot da seama daca sunt paduchi sau altceva. In camera, este asezat chiar la fereastra, caloriferul de langa este oprit in permanenta. Sunt cam 21.5 grade, temperatura.
  0
  1
  Trimite
  Veronica
  15 noiembrie 2021
  De ce se usuca frunzele la lamai Comunitatea BotanistiiDe ce se usuca frunzele la lamai Comunitatea BotanistiiDe ce se usuca frunzele la lamai Comunitatea BotanistiiDe ce se usuca frunzele la lamai Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, am un lamai pitic de cateva luni. De o luna incoace a inceput sa se usuce. Mi s-a recomandat un tratament pentru paianjeni(cu envidor, anngro si mirage), stropit cu solutie de trei ori la interval de 7 zile. Azi este ultima tura de tratamentdar lucrurile stau tot mai prost. Va rog frumos sa imi dati un sfat, sper sa il mai pot salva.
  0
  5
  Trimite