Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Bonsai (de la cuvantul “bon-sai” = ”copac in ghiveci”) este o arta japoneza de crestere si forma de conducere a diferitelor specii de plante ornamentale, pentru obtinerea acestora intr-o forma miniaturala. Bonsaii nu reprezinta o specie de planta si nu cresc genetic in aceasta forma. Prin taieri regulate si administrarea minimala de ingrasaminte si apa, acestia sunt fortati sa creasca in spatii mult mai restranse fata de cele naturale. Dimensiunea diminuata a arborelui poate da impresia unei plante tinere, insa majoritatea bonsailor au varste foarte inaintate. Acest lucru poate fi observat in aspectul general al acestora.
Aceasta arta dateaza de aproximativ 2000 de ani, fiind inspirata de la arta chinezeasca ‘pun-sai’. Traditia japoneza a bonsailor a inceput acum aproximativ 1000 de ani.
Bonsaii sunt impartiti pe categorii in functie de dimensiune, aspect general etc.
Cele mai intalnite specii crescute ca bonsai
Arbori foiosi cu frunze caduce:
Acer palmatum, Ulmus parvifolia, Murraya paniculata, Magnolia stellata, Prunus, Carpinus, Fagus, Quercus, Ginkgo biloba, Betula pendula.
Cu frunze unifoliate, persistente:
Ficus retusa, Rhododendron, Bougainvillea, Citrus, Schefflera, Crassula, Gardenia jasminoides, Eugenia myrtifolia, Ilex crenata, Myrtus communis.
Conifere:
Juniperus, Pinus, Larix, Chamaecyparis, Taxus, Picea, Cedrus.
Amplasare/Conditii de mediu
In functie de climatul din care provin, bonsaii pot fi tinuti in interior sau in exterior.
Bonsaii de exterior (Picea, Pinus, Juniperus, Rhododendron, Acer)
Bonsaii de interior (Ficus retusa, Ulmus, Bougainvillea, Citrus, Schefflera, Gardenia, Crassula)
Bonsaii tinuti la exterior trebuie sa fie specii indigene, intalnite in mod natural in tara noastra.
Bonsai – Conditii de mediu
Lumina este un factor important in cresterea bonsailor, atat pentru cei de interior cat si pentru cei de exterior. Este indicat sa fie amplasati intr-un loc cu lumina din abundenta. La interior, pot fi situati langa o fereastra cu expunere sudica.
Umiditatea. Speciile de interior necesita o umiditate atmosferica mai ridicata. Cresterea umiditatii se poate face prin asezarea ghiveciului pe un pat de pietris umed.
Temperatura. Este foarte important ca temperatura camerei sa fie mentinuta intr-un interval constant. Variatiile de temperatura pot afecta starea bonsaiului. De asemenea, este recomandata o buna aerisire a camerei.
Substrat. Pentru bonsai, substratul trebuie sa mentina un echilibru, astfel incat sa permita un drenaj si o aerare corespunzatoare, dar in acelasi timp, sa aiba capacitatea de retinere a apei. Se recomanda folosirea unui substrat alcatuit din akadama, roca vulcanica si nisip sau a unui substrat specific pentru bonsai.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Bonsai
Udarea. Frecventa udarii unui bonsai depinde, in primul rand, de specie, de marimea copacului, de dimensiunile ghiveciului, substrat si climat. Astfel, este de preferat sa nu udati bonsaiul dupa o rutina anume, ci sa-i observati nevoile. In general, bonsaii au nevoie de apa atunci cand solul este partial uscat. Substratul trebuie mentinut permanent reavan, insa nu umed. Niciodata nu trebuie lasat substratul sa se usuce complet.
Fertilizarea. Administrarea ingrasamantului la speciile de bonsai de exterior se face in perioada de crestere vegetativa, din primavara pana in toamna. Astfel, primavara se recomanda aplicarea unui ingrasamant cu un continut mai ridicat de azot (N). Pe perioada verii, se administreaza un ingrasamant echilibrat. Toamna, ingrasamantul trebuie sa contina mai putin azot, pentru a favoriza intrarea in repausul vegetativ.
Speciile de bonsai de interior se fertilizeaza intreaga perioada a anului, cu un ingrasamant echilibrat.
In cazul speciilor florifere, pentru a stimula inflorirea, se alege un ingrasamant cu un continut in fosfor (P) mai ridicat.
Ingrasamantul se administreaza strict dupa instructiunile de pe ambalaj, deoarece bonsaiul poate fi usor afectat de fertilizarea in exces.
Comandă produsele recomandate
Transplantarea/Replantarea. Periodic, la 2-3 ani, bonsaii necesita transplantare sau tunderea radacinilor. Este recomandat ca aceasta operatiune sa fie efectuata de catre profesionisti.
Tunderea. Modelarea formei bonsaiului se face anual si este un procedeu recomandat strict profesionistilor.
In plus:
- Daunatorii si bolile ce pot sa apara la bonsai sunt specifice fiecarei specii in parte.
- Bonsaii amplasati in camere insuficient luminate au o crestere mai lenta.
- Speciile de bonsai de exterior au nevoie de protectie pe timpul iernii, de aceea se muta intr-o sera rece.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
5 urează frunze verziBonsai, strat alb de mucegai pe suprafata soluluiBuna ziua. Am achizitionat un Bonsai Ficus Ginseng in urma cu 3 saptamani si apare un strat alb de mucegai pe suprafata solului. Nu dispune de lumina directa dar e... mai multCitește Sfatul specialistului și încă un răspunsFrunze verzi6 urează frunze verziBonsai, de aproximativ 3 saptamani ii cad frunzeleBuna ziua, am un ficus bonsai in apartament cumparat aproximativ de 5 luni. De aproximativ 3 saptamani au inceput sa ii cada frunze in numar tot mai mare( multe din... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi30 urează frunze verziStiai ca puful alb de pe plante poate avea mai multe cauze?Puful alb depistat pe plante poate fi cauzat de o varietate de daunatori, incluzand cicada melifera, paduchele lanos, paduchele testos sau o boala precum fainarea. Cum facem diferenta?🤔 🌱 Cicada... mai multFrunze verzi43 urează frunze verziÎn cazul bambusului norocos, cât de des trebuie să igienizăm vasul și să schimbăm apa?🎍 Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o plantă din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită aspectului său deosebit și valorii sale ornamentale. Având... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.