• Acest subiect are 11 răspunsuri, 4 voci și a fost actualizat ultima dată 10 mai 2023 la 08:12 de Aurelia Bogdan.
Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Aurelia Bogdan
      28 noiembrie 2021
      5 urează frunze verzi

      Cum se aplica tratamentele pentru Prunus Laurocerasus si Photina?

      Buna ziua. Gardul viu al gradinii este compus in mare parte din Prunus Lauroceratus si cateva Photina. Din martie pana in luna octombrie ele au fost in ingrjirea peisagistului care a facut gradina. Plantele nu arata deloc bine iar in urma tratementelor nu s-a vazut nici o schimbare. Unele dintre ele au o coloratie nesanatoasa a tulpinii, altele dau frunze tot timpul insa ele sunt mancate si la ceva timp fie se inegresc, fie se ingalbenesc. Nu au vitatlitate si cresc drept ca niste bete. Am pierdut deja o Photinia si acum par sa fie afectate si celelalte. Ce va rog este sa imi recomadati:
      1. Sa indentific ce boli au.
      2. Ce tratamente sa aplic?
      3. In ce ordine se fac acestea? Fungicidul si fertilizarea, tratamentele foliare de exemplu se pot face in acelasi timp?

      Multumesc tare mult pentru ajutor,

      # 112851

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 noiembrie 2021

      Buna ziua. Simptomele pot fi rezultatul mai multor factori de mediu si agenti patogeni, iar in lipsa unor analize de laborator, acestea nu pot fi determinate cu precizie.
      De moment, este recomandata indepartarea si distrugerea prin ardere a portiunilor puternic afectate. Mai apoi, avand in vedere perioada in care ne aflam, este indicata aplicarea unui tratament foliar pe baza de cupru, cu un produs fitosanitar precum Champ 77 WG, 200 g. Se vor realiza doua pulverizari foliare, cu interval de 7-10 zile intre ele, in zile lipsite de precipitatii si cu temperaturi mai blande, doza recomandata fiind de 20 g/ 10 l apa.
      Din primavara, odata cu pornirea in vegetatie, pentru o crestere si dezvoltare corespunzatoare, se recomanda administrarea ingrasamintelor specifice: Ingrasamant Manna Bio Spezial, 1 kg, AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg, AMN Fusek, 500 ml, AMN Arbori, 500 ml, Ingrasamant Universal Wuxal Flussigdunger, 250 ml sau AMN Powerfertiliser, 500 ml, conform specificatiilor de pe eticheta, in functie de produsul ales. De asemenea, puteti avea in vedere si urmatorul plan de fertilizare: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali.
      Mai multe informatii despre ingrijirea laurociresului pot fi consultate in articolul urmator: Prunus laurocerasus, sfaturi, ingrijire, cultivare.
      In cazul in care apar si alte simptome dupa pornirea in vegetatie, va asteptam mesajul insotit de fotografii.

      # 112890
      0 urează frunze verzi
    • Aurelia
      29 noiembrie 2021

      Buna ziua,
      Multumesc pentru raspunsul detaliat. Este adevarat, locuiesc intr-un cartier cu gradini si spatii verzi. Observ plante care se imbolnavesc in jur dar nu sunt tratate. Am constientizat dupa ce v-am scris ca nu am mentionat solul lutos. Am identificat probleme de drenaj , la 20-30 cm de sol balteste apa. de asemenea nu stiu cat de relevanta este informatia dar jumatate din gradina este acoperita cu piatra si nu are vegetatie. Pe o parte a gradinii plantele cresc frumos si pe o alta nu. Am atasat niste poze noi de astazi. Imi permit sa va mai cer niste clarificari pentru a evita confuzia din partea mea. In primul rand in aceasta perioada inteleg ca exceptie produsul foliar, pe care il voi comanda, nu se mai face nimic pana la primavara, nici ingrasamant? Apoi cand spuneti distrugerea prin ardere va referiti sa scot planta cu totul? Eu am curatat tot timpul plantele de tot ce este afectat (frunzele). De asemenea legat de ingrasamintele specifice inteleg sa aleg un produs din recomandari, nu toate? Exista acest lucru, analize de laborator ce pot determina cauzele exacte? Si nu in ultimul rand, dupa ce v-am scris am citit tot ce era pe forum despre laurus, (am observat ca i-am scris din viteza numele gresit), inclusiv articolul recomandat. Uitandu-ma la plantele sanatoase am observat ca funzele sunt mancate, nu vad nici un daunator. Champ este suficient ca tratament? Multumesc inca o data pentru recomandari. Sanatate

      # 112908
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 noiembrie 2021

      Din imaginile atasate, probabil pietrisul de la baza plantelor a favorizat dezvoltarea patogenilor, de aceea, se recomanda inlaturarea acestuia si afanarea usoara a solului. Totodata, dupa cum s-a recomandat anterior, este important sa curatati portiunile afectate si sa le ardeti, dupa care sa aplicati doua tratamente cu Champ, la 7-10 zile intre ele si sa administrati (in primavara) unul dintre ingrasamintele recomandate.

      # 112921
      1 urează frunze verzi
      • Aurelia
        29 noiembrie 2021

        Multumesc pentru raspuns.

        # 112937
        1 urează frunze verzi
      • Florin
        2 decembrie 2021

        Buna seara. Ati scris ca doza la champ 77 este de 20 mg/ 10l, ati gresit sau asa se foloseste?

        # 112948
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          2 decembrie 2021

          Buna ziua, va multumim pentru atentionare, am corectat eroarea de redactare. 🙂 Doza recomandata in cazul fungicidului Champ 77 WG, 200 g este 20 g /10 L apa.

          # 112986
          0 urează frunze verzi
    • Aurelia Bogdan
      7 mai 2023

      Buna ziua,
      Am o gradina imprejmuita cu gard viu format din Laurocires si Photina. Am urmat recomandarile de anul trecut in ceea ce priveste drenajul. Exista imbunatariri semnificativa in ceea ce priveste sanatatea plantelor dar si a ritmului de crestere. De asemenea de anul trecut am administrat si un ingrasamant, AMN Nordalge, 500 ml. Am respectat etapele de fertilizare. In martie anul acesta am comandat un alt ingrasamant, citind aici recomandari ale clientilor: AMN BonaVita, 500 ml. Acum 2 saptamani am stropit foliar cu Champ 77 WG, 20 g. Plantele sunt in plina vegetatie si opinia mea arata bine. Am curatat la fiecare saptamana frunzele atacate. Insa cu siguranta sunt afectatate diferit. Unele plante au frunzele mancate, altele au un soi de mucegai negru pe spatele frunze, altele sunt incretite sau au multe puncte negre pe tulpina si spatele frunzei. Pe unele plante circula multe furnici. Unele sunt maron si arse. De asemenea si frunza noua este mancata. Am reusit sa surprind un daunator pe unele frunze, pe care sa il puteti vedea. De asemenea am observat ca exista si un soi de paiajeni rosii luciosi care țes plase in zonele cu mult frunziș. In plus au revenit gandacii urat mirositori (plosnitele de Asia). Merita mentionat ca a plouat mult. Abia de o saptamana au incetat fluctuatile de temperatura. In cartier mai sunt gradini, foarte putine sunt stropite. Va rog sa ma ajutati cu o schema de tratament pentru urmatoarele 2-4 saptamani. Mai pot adauga poze, la nevoie. Multumesc.

      # 163500
      2 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        8 mai 2023

        Buna ziua. In general, in cazul climatului specific din Romania nu este indicata amplasarea diverselor materiale la baza plantelor (inclusiv strat de scoarta decorativa sau de pietris, folie, mulci, strat de plante erbacee sau orice alt material), deoarece acestea pastreaza umiditatea ridicata si constanta la nivelul solului, astfel creand un mediu propice pentru instalarea si propagarea agentilor fitopatogeni. Se recomanda indepartarea pietrisului de la baza tuturor plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. Udarea se recomanda a fi efectuata exclusiv la radacina, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata.
        De altfel, aspectul laurociresilor este unul viguros, sanatos. Aparitia unor simptome usoare de depreciere pe un numar redus de frunze (precum cele ce se observa in fotografii), respectiv prezenta unor insecte pe plante este normala (cel mai probabil este vorba de nimfa unei plosnite). Astfel, dupa indepartarea stratului de pietris se recomanda continuarea fertilizarii regulate, cu ingrasamintele specifice, recomandate mai sus (ex. AMN BonaVita, 500 ml sau AMN Nordalge, 500 ml prin udare la radacina si AMN Fusek, 500 ml sau AMN Optiferrum, 500 ml prin pulverizare foliara, pe parcursul intregii perioade de vegetatie, in conformitate cu instructiunile de pe eticheta si cu respectarea reglementarilor/recomandarilor privind protectia mediului si a muncii. In continuare, se recomanda ingrijirea corespunzatoare a plantelor, conform celor descrise in raspunsurile anterioare si in articolele recomandate. In cazul in care observati si alte simptome caracteristice prezentei unor daunatori sau a unor boli, va rugam sa reveniti cu fotografii noi, focalizate, respectiv cu descriere cat mai completa.

        # 163710
        0 urează frunze verzi
      • Aurelia
        8 mai 2023

        Buna ziua,
        Multumesc pentru raspuns. In mesajul meu initial am observat o eroare. AMN Fusek 500 am aplicat pentru fertilizare anul trecut si la inceputul acestui sezon. In ceea ce priveste piatra decorativa sau alte materiale, din fotografii nu cred ca este evident, insa nu se regaseste la baza acestora. Am primit aceasta recomandare inca de anul trecut si am pus-o in aplicare. Voi comanda si AMN Optiferrum, AMN Nordlage inca mai am suficient. Pentru a evita confuzia, inteleg ca nu mai este necesara repetarea tratamentului cu Champ 77 WG sau nici un alt fungicid si/sau bactericid pentru urmatoarea perioada? In final ma intrebam ce recomndare aveti pentru aplicarea foliara a fertilizatorului, se poate aplica si la 2 saptamani in conditii de ploaie? Mersi

        # 163718
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          9 mai 2023

          Avand in vedere starea actuala a plantelor si tratamentul efectuat recent, de moment nu este necesara aplicarea unui alt fungicid. Ingrasamintele foliare recomandate mai sus (AMN Fusek, 500 ml sau AMN Optiferrum, 500 ml) pot fi aplicate regulat, la doua saptamani. Conform producatorului, in conditii meteorologice instabile, aceste ingrasaminte se aplica de preferat cu cel putin cu doua ore inainte de ploaie sau precipitatii.

          # 163798
          1 urează frunze verzi
        • Aurelia Bogdan
          10 mai 2023

          Multumesc pentru raspuns. Am comandat si primit deja AMN Optiferrum. Sanatate si sa auzim de bine.

          # 164387
          1 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Laurocires

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi