Prunus laurocerasus, sfaturi, ingrijire, cultivare

prunus-laurocires-ingrijire

Laurociresul sau laurul englezesc (Prunus laurocerasus) este o specie originara din regiunea sudica a Europei si Asiei, apreciata si cultivata in scop ornamental in multe regiuni ale globului pamantesc. Face parte din ordinul Rosales, familia Rosaceae, genul Prunus. Valoarea sa ornamentala se datoreaza aspectului viguros, frunzelor persistente si lucitoare, florilor albe, respectiv fructelor rotunde decorative. A devenit o specie populara in randul populatiei datorita adaptabilitatii la tundere, ceea ce o face potrivita pentru formarea gardurilor vii.

Laurociresul este o specie arbustiva cu inaltimi de 1-3 m, rar pana la 8 m. Diametrul coroanei este de regula mare, dand aspect de tufa rotunjita. Prezinta frunze mari (de 5-15 cm lungime), persistente, pieloase, groase, cu forma eliptica si de culoare verde intensa, lucitoare. Florile apar in aprilie-mai, sunt mici, albe, grupate in raceme alungite, erecte. Fructele sunt globuloase, lucitoare, la inceput rosiatice, apoi negre.

Cultivaruri:
laurocires.frunze
  • Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ – cu frunzele mai late;
  • Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ – arbust cu inlatimi de 4-5 m, cu ramuri erecte;
  • Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ – arbust cu dimensiuni mai reduse, inaltime de pana la 1 m;
  • Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’ – rezistenta la temperaturile scazute etc.
Conditii de mediu

Lumina. Vegeteaza bine in plin soare sau la semiumbra. Rezista in conditii de umbra.

Temperatura. Este o specie adaptata conditiilor climatice din Romania, suportand temperaturi de -20℃ sau chiar mai putin. Nu se recomanda cultivarea laurociresulu in regiunile expuse la ger puternic.

Solul. Laurociresul vegeteaza multumitor pe majoritatea tipurilor de sol. Totusi, pentru un aspect bogat si sanatos, solul trebuie sa fie bine drenat si aprovizionat cu substante minerale.

Ingrijire
laurocires.frunze

Udarea. Se recomanda udarea ocazionala a laurociresului in perioada de vegetatie, in special in primul an dupa plantare. La maturitate, laurociresul este rezistent la uscaciunea solului.

Fertilizarea. Pentru mentinerea vigurozitatii si a frunzisului dens, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice in perioada sezonului de vegetatie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Laurociresul suporta bine taierile de formare si se regenereaza rapid dupa interventii. Acestea se pot efectua atat in plin sezon de vegetatie, cat si in afara acestuia, toamna sau primavara devreme.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Se recomanda a fi efectuata toamna, dupa intrarea in repausul vegetativ, sau primavara, inainte de repornirea in vegetatie. Solul nu trebuie sa fie inghetat in momentul plantarii. Plantele cu balot de pamant la radacina se adapteaza de regula mai bine la transplantare decat plantele cu radacinile libere.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. In cazul laurociresului, cea mai potrivita metoda (si cel mai frecvent utilizata) pentru inmultire este inmultirea vegetativa prin butasire. In lunile iulie-august se procura butasii de vara semilignificati, care se pun la inradacinat in substrat special pregatit pentru inmultire.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Laurociresul poate fi afectat de diversi agenti patogeni, care provoaca boli precum patari ale frunzelor, fainare, boala frunzelor de argint etc. Pentru prevenire si combatere, se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicidele specifice. In ceea ce priveste daunatorii, au fost constatate atacuri ale afidelor, tripsilor, al cicadelor, al sfredelitorilor, respectiv al omizilor diferitelor specii de fluturi. Se recomanda efectuarea tratamentelor preventive si de combatere, cu insecticidele specifice.

De asemenea, pentru a depista prezenta anumitor daunatori (musculite, afide etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda utilizarea capcanelor de monitorizare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Longevitate de aproximativ 20 de ani.
  • Poate fi cultivata in scop ornamental in ghivece.
  • Fructele si partile de planta sunt toxice, se evita inghitirea acestora!
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile