Prunus laurocerasus, sfaturi, ingrijire, cultivare
Publicat pe: 22 octombrie 2021 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Laurociresul sau laurul englezesc (Prunus laurocerasus) este o specie originara din regiunea sudica a Europei si Asiei, apreciata si cultivata in scop ornamental in multe regiuni ale globului pamantesc. Face parte din ordinul Rosales, familia Rosaceae, genul Prunus. Valoarea sa ornamentala se datoreaza aspectului viguros, frunzelor persistente si lucitoare, florilor albe, respectiv fructelor rotunde decorative. A devenit o specie populara in randul populatiei datorita adaptabilitatii la tundere, ceea ce o face potrivita pentru formarea gardurilor vii.
Laurociresul este o specie arbustiva cu inaltimi de 1-3 m, rar pana la 8 m. Diametrul coroanei este de regula mare, dand aspect de tufa rotunjita. Prezinta frunze mari (de 5-15 cm lungime), persistente, pieloase, groase, cu forma eliptica si de culoare verde intensa, lucitoare. Florile apar in aprilie-mai, sunt mici, albe, grupate in raceme alungite, erecte. Fructele sunt globuloase, lucitoare, la inceput rosiatice, apoi negre.



Cultivaruri:
- Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ – cu frunzele mai late;
- Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ – arbust cu inlatimi de 4-5 m, cu ramuri erecte;
- Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ – arbust cu dimensiuni mai reduse, inaltime de pana la 1 m;
- Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’ – rezistenta la temperaturile scazute etc.
Conditii de mediu
Lumina. Vegeteaza bine in plin soare sau la semiumbra. Rezista in conditii de umbra.
Temperatura. Este o specie adaptata conditiilor climatice din Romania, suportand temperaturi de -20℃ sau chiar mai putin. Nu se recomanda cultivarea laurociresulu in regiunile expuse la ger puternic.
Solul. Laurociresul vegeteaza multumitor pe majoritatea tipurilor de sol. Totusi, pentru un aspect bogat si sanatos, solul trebuie sa fie bine drenat si aprovizionat cu substante minerale.
Ingrijire
Udarea. Se recomanda udarea ocazionala a laurociresului in perioada de vegetatie, in special in primul an dupa plantare. La maturitate, laurociresul este rezistent la uscaciunea solului.
Fertilizarea. Pentru mentinerea vigurozitatii si a frunzisului dens, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice in perioada sezonului de vegetatie.
Comandă produsele recomandate
Taierile. Laurociresul suporta bine taierile de formare si se regenereaza rapid dupa interventii. Acestea se pot efectua atat in plin sezon de vegetatie, cat si in afara acestuia, toamna sau primavara devreme.
Comandă produsele recomandate
Plantarea. Se recomanda a fi efectuata toamna, dupa intrarea in repausul vegetativ, sau primavara, inainte de repornirea in vegetatie. Solul nu trebuie sa fie inghetat in momentul plantarii. Plantele cu balot de pamant la radacina se adapteaza de regula mai bine la transplantare decat plantele cu radacinile libere.
Comandă produsele recomandate
Inmultirea. In cazul laurociresului, cea mai potrivita metoda (si cel mai frecvent utilizata) pentru inmultire este inmultirea vegetativa prin butasire. In lunile iulie-august se procura butasii de vara semilignificati, care se pun la inradacinat in substrat special pregatit pentru inmultire.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Laurociresul poate fi afectat de diversi agenti patogeni, care provoaca boli precum patari ale frunzelor, fainare, boala frunzelor de argint etc. Pentru prevenire si combatere, se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicidele specifice. In ceea ce priveste daunatorii, au fost constatate atacuri ale afidelor, tripsilor, al cicadelor, al sfredelitorilor, respectiv al omizilor diferitelor specii de fluturi. Se recomanda efectuarea tratamentelor preventive si de combatere, cu insecticidele specifice.




De asemenea, pentru a depista prezenta anumitor daunatori (musculite, afide etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda utilizarea capcanelor de monitorizare.
Comandă produsele recomandate
In plus:
- Longevitate de aproximativ 20 de ani.
- Poate fi cultivata in scop ornamental in ghivece.
- Fructele si partile de planta sunt toxice, se evita inghitirea acestora!
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Prunus laurocerasus, sfaturi, ingrijire, cultivare
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziLaurocires, Frunze aurii, patate, cu praf pe ele, unele uscate pe jumatateBună ziua, după această iarnă, plantele noastre au frunzele pătate, au ca un praf pe ele, unele sunt uscate pe jumătate. Sunt plantați intr o peluză cu gazon,și au 4-5... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi54 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziLaurocires, ingalbenirea si caderea frunzelorBuna ziua! Ma poaate ajuta cineva va rog frumos cu solutie sau un sfat? Problemele sunt la Prunus...8 ani....cca 3.5 m inaltime, tunsi de 2 ori pe an.... au inceput... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi4 urează frunze verziLaurocires, funzele s-au uscat, temperaturi scazuteBuna ziua! Am plantat in toamna gard viu de laur prunus. A aratat bine pana recent cand a fost o perioada cu temperaturi mai scazute ( pana la -8° C)...acum... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
Frunze verzi2 urează frunze verziLaurocires, Puncte negre si frunze decolorateDe cand a venit frigul frunzele noi care nu au tulpina lemnificata s-au cam decolorat. In schimb astazi au aparut ceva puncte negre tot pe frunzele decolorate. Am in jur... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.