Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Catalin
   18 iulie 2023
   3 urează frunze verzi

   Catalpa, frunze galbene si insecte in coroana

   Buna ziua, am trei copaci Catalpa Globular, plantati anul trecut, care sunt udati in mod regulat de doua ori pe saptamana. Am aplicat ca si anul anterior insecticidul Decis expert (din auzite), crezand ca vor disparea, daunatorii sezonieri. Va rog sa ma ajutati cu un remediu pentru combaterea daunatorilor precum ( furnici ,viespi, paianjeni si plojnita marmorata).
   Va multumesc!

   # 177398

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   19 iulie 2023

   Buna ziua. In ceea ce priveste prezenta furnicilor, acestea nu sunt daunatoare plantelor, iar prezenta lor poate fi asociata cu prezenta afidelor (furnicile sunt atrase de substanta eliberata de afide, numita si “roua de miere”, care contine zahar in compozitie). Astfel, in cazul in care identificati prezenta afidelor (paduchi de plante – Afide (paduchii de plante) - identificare si combatere), puteti avea in vedere urmarea recomandarilor dintr-un subiect similar din Comunitatea Botanistii: https://www.botanistii.ro/forum/informatii-despre/catalpa-tratamente-impotriva-afidelor/. In cazul in care nu ati observat deprecieri provocate de viespi, nu este necesara aplicarea unor tratamente impotriva acestora. In ceea ce priveste paianjenii comuni, trebuie sa aveti in vedere faptul ca acestia nu sunt daunatori plantelor, ci folositori (se hranesc cu unele insecte daunatoare). Insecticidele recomandate pentru combaterea afidelor sunt eficiente si impotriva plosnitelor, insa este indicata efectuarea tratamentelor numai daca identificati prezenta daunatorilor si deprecieri provocate de acestia.
   Totusi, simptomele observate in fotografiile atasate par a fi specifice actiunii unor factori abiotici, precum plantarea la dimensiuni mari, carente nutritive (cel mai probabil de fier), udarea necorespunzatoare si altele. Este cunoscut faptul ca sansa de prindere a puietilor este mai redus in cazul exemplarelor de dimensiuni mari (datorita diferentelor dintre dimensiunea radacinilor si al coroanei), respectiv in cazul in care plantarea se realizeaza dupa pornirea in vegetatie a exemplarului. Stresul suferit la plantare poate avea efecte pe o perioada mai indelungata de timp, in functie de capacitatea de prindere si regenerare a plantei, respectiv de conditiile de mediu si de ingrijire oferite.
   Astfel, este indicata eliminarea frunzelor depreciate si indepartarea gazonului din jurul catalpei (cel putin pe aria raspandirii radacinilor), daca este cazul. Mai apoi, pentru a imbunatati fertilitatea, textura si structura solului, precum si pentru a stimula activitatea microbiana de la nivelul acestuia, se recomanda administrarea unui ingrasamant precum AMN Nordalge, 500 ml sau AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe etichete. In plus, este indicata aplicarea regulata a unui ingrasamant cu continut optim de micro-nutrienti si fier-chelat, cu efect de sporire a cresterii si dezvoltarii optime a plantei: AMN Optiferrum, 500 ml, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor din descrierea produsului. Pulverizarile se recomanda a fi efectuate dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, plantele se afla sub stres termic si nu raspund foarte bine la tratamentele aplicate. Produsele de uz fitosanitar se recomanda a fi aplicate in asa fel incat intervalul de actiune al celor cu acelasi mod de administrare (foliar sau la nivelul solului) sa nu se suprapuna, indiferent de tipul produsului (mai multe ingrasaminte, fungicide, insecticide – daca este cazul).
   In continuare, se recomanda ingrijirea corespunzatoare a catalpei, conform celor descrise in articolul nostru: Catalpa, informatii si sfaturi de ingrijire. In plus, se recomanda evitarea udarii arborilor odata cu gazonul (in special prin aspersie), intrucat in acest fel se pastreaza o umiditate constanta in stratul superior al solului si la nivelul trunchiului (eventual si la nivelul coroanei), activitatea si propagarea unor agenti fitopatogeni fiind astfel favorizata. Evolutia plantei pe viitor nu se poate preciza.

   # 177504
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
Orhidee
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
tei-sfaturi-ingrijire
Tei
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
Yucca
aloe-sfaturi-ingrijire
Aloe
Passiflora
gargarite-sfaturi-combatere
Gargarite
ienupar-sfaturi-ingrijire
Ienupar
Palmieri
Dracaena
photinia-sfaturi-ingrijire
Photinia
panselute-informatii-sfaturi-de-ingrijire
Panselute
salcie-sfaturi-ingrijire
Salcia

Discuție nouă despre

catalpa-sfaturi-ingrijire
Despre Catalpa
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 50 discuții despre Catalpa

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi