Catalpa, informatii si sfaturi de ingrijire

catalpa-sfaturi-ingrijire

Catalpa (Catalpa spp.) – este un gen de arbori floriferi din familia Bignoniaceae, originare din America Centrala si de Nord si estul Asiei. Este specific zonelor calde din climatul subtropical si temperat. Sunt arbori foiosi, de talia III-II. Cresc pana la 12-18 m inaltime, cu diametrul coroanei de 6-12 m. Au o crestere foarte rapida. Frunzele sunt verzi si au forma cordata. Unele specii au frunze trilobate. Inflorirea are loc vara. Florile cresc in panicule si au culoare alb-galbuie. Fructele se dezvolta la sfarsitul verii, inceputul toamnei. Sunt silicve pendente, lungi de 20-40 cm. Poarta seminte mici, aripate. Se planteaza ca arbore ornamental in parcuri si gradini. Poate fi intalnit solitar sau in grupuri si aliniamente. Lemnul este usor de prelucrat, de aceea este folosit la fabricarea anumitor piese de mobilier. 

Catalpa – Specii

  • Catalpa bignonioides (catalpa) creste ca arbore de talia III si este nativ din Statele Unite. Are un trunchi neregulat, scurt. Formeaza o coroana globulara, larga. Frunzisul este verde-deschis, pufos pe suprafata inferioara. Degaja un miros neplacut la frecare. Fructele raman pe planta pana in anotimpul rece.
  • Catalpa speciosa (catalpa mare) este o specie nativa din Statele Unite. In mediul natural are un port masiv, insa la noi in tara creste de talia a II-a. Formeaza un trunchi drept si o coroana piramidala. Frunzele nu au miros si sunt mai mari decat la C. bignonioides

Conditii de mediu

Lumina. Se dezvolta optim in conditii de lumina, dar si de semiumbra.

Temperatura. Sunt arbori ce prefera o clima mai calduroasa. C. speciosa este mai rezistenta la temperaturile scazute, insa poate fi afectata de ingheturile tarzii. Se planteaza in locuri ferite de vanturile reci. 

Solul. Pretind soluri profunde, fertile. Acesta trebuie mentinut reavan. Nu suporta seceta.

Catalpa – Ingrijire

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se poate planta primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan. 

Inmultire. Catalpa se poate inmulti prin seminte, semanate in primavara. In zonele mai reci, semanarea se va face in sera. Varietatile de valoare ornamentala deosebita se obtin prin altoire.

Boli si daunatori

Cea mai intalnita boala care poate afecta acesti arbori este verticilioza. Daunatorii care pot aparea cel mai des la catalpa sunt afidele. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Catalpa isi pierde frunzisul dupa primul inghet din toamna. 
  • Frunzele se dezvolta mai tarziu decat la alte genuri de arbori.
  • Sunt arbori mai rezistenti la atmosfera urbana.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile