• Acest subiect este gol.
Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Alexandru Mircea
   10 aprilie 2020

   Cais-multe fructe cazute

   Buna ziua,
   am urmatoarea problema: un cais care este timpuriu,nu are nici un fel de semn de boala foliara sau altfel,infloreste foarte frumos si cind scapa de ingheturile tirzii ,este viguros(are in jur de 6-8ani),leaga foarte frumos,nu sunt semne de daunatori nici foliari nici la fructe dar avorteaza majoritatea fructelor cind ating cam jumatate din dimensiunea finala a fructului .Din 150-200 de fructe ramin 10-15 fructe.Am intrebat la farmacie si mi s-a spus sa fac stropire cu ingrasamint foliar dupa ce fructele au legat,am facut 2 sau 3 stropiri, dar fara nici un rezultat,fructele cad de pe el sanatoase,fara nici un semn de atac al vreunui daunator.Ce ma sfatuiti sa fac?
   Multumesc

   #79480

   2 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   10 aprilie 2020

   Buna ziua, daca acesta nu prezinta vreun semn de boala/atac de daunatori, atunci fenomenul pe care l-ati descris poarta denumirea de cadere fiziologica, o triere naturala, un proces de autonormare. In urma acestui proces, raman doar fructele ce sunt mai bine dezvoltate si care au o pozitie mai buna in coroana. De asemenea, factori precum, lipsa elementelor nutritive din sol (de exemplu, lipsa fosforului si a potasiului il accentueaza), seceta prelungita sau udarea excesiva dupa o perioada prelungita de seceta, pot conduce la caderea fructelor. Cu exceptia asigurarii unei fertilizari echilibrate (Ingrasamant Organic Pomi Fructiferi, 2 kg sau Tree Power Plus Baum, 1 kg), foliar (Ingrasamant Universal Wuxal Flussigdunger, 250 ml), o buna aprovizionare cu apa (in functie de conditiile meteo) si respectarea unui plan de tratamente pentru a preveni atacul bolilor/daunatorilor (Cais – Program de tratamente), nu aveti cum sa interveniti.

   • Acest răspuns a fost modificat acum 9 luni de către .
   • Acest răspuns a fost modificat acum 9 luni de către .
   • Acest răspuns a fost modificat acum 9 luni de către .
   • Acest răspuns a fost modificat acum 7 luni, 3 săptămâni de către Tom Botanistul, ajutor in gradina.
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Cais-multe fructe cazute Comunitatea Botanistii
Pomi fructiferi
Cais

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Antonio
  14 iulie 2021
  Cum sa salvez caisul care se usuca? Comunitatea Botanistii
  Buna ziua! Am un cais care se usuce, am dat cu solutie de cateva ore, dar nu a functiunat, si acum s-a uscat de tot. poza pe care v-am trimis este facuta acu 1 luna, si nu stiu daca se poate sa mai salvam. va rog frumos sa ne ajutati. va multumesc!
  0
  3
  Trimite
  Adrian Munteanu
  7 iunie 2021
  Frunze / ramuri uscate cais toaletat in toamna Comunitatea BotanistiiFrunze / ramuri uscate cais toaletat in toamna Comunitatea BotanistiiFrunze / ramuri uscate cais toaletat in toamna Comunitatea BotanistiiFrunze / ramuri uscate cais toaletat in toamna Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Am un cais care a fost tuns destul de mult in toamna, pentru a ii ajuta coroana. Mentionez ca pana acum nu l-am stropit cu nimic. Tocmai ce am observat faptul ca prezinta frunze uscate, rasucite, chiar aproape carbonizate, afectiune ce s-a intins si la ramuri (extremitati). Dupa cum arata, seamana destul de bine cu frunza basicata produsa de Taphrina, insa nu sunt specialist, deci nu sunt sigur. In afara de furnici, nu am observat vreo larva care sa fie vizibila cu ochiul liber, dar va atasez fotografii pentru o mai buna exemplificare. Va rog sa evaluati si sa imi propuneti un tratament cat mai rapid posibil. Multumesc anticipat, Adrian
  0
  1
  Trimite
  Daniel Szatmari
  31 mai 2021
  de ce mi se ofilesc frunzele la cais? Comunitatea Botanistiide ce mi se ofilesc frunzele la cais? Comunitatea Botanistiide ce mi se ofilesc frunzele la cais? Comunitatea Botanistiide ce mi se ofilesc frunzele la cais? Comunitatea Botanistii
  Am facut in primavara a spalare a caisului cu zeama bordeleza 1%, acum 3 saptamani am stropit cu Score+Mospilan, anul acesta nu a beneficiat de taieri, ieri am observat ca s-au ofilit frunzele doar pe anumite crengi,nu pe intreg pomul, de urgenta am stropit din nou cu Score+Dithane+Mospilan (fiind sambata dupa amiaza doar astea aveam la indemana), ploi au fost multe in ultimele zile si frig, locatia com.Harman, jud.Brasov, flori anul acesta nu a avut deloc probabil inghetate, toti mugurii florari se sfarmau la atingere.
  0
  3
  Trimite
  Bogdan COSTEA
  24 mai 2021
  tratament cais – frunze lipicioase si rasucite Comunitatea Botanistiitratament cais – frunze lipicioase si rasucite Comunitatea Botanistiitratament cais – frunze lipicioase si rasucite Comunitatea Botanistiitratament cais – frunze lipicioase si rasucite Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, am in gradina un cais de 4 ani care are pe frunze diverse insecte, gaurele si chiar ceva ce se aseamana cu oua. Se vede in pozele atasate. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. P.s.: unele frunze au pe ele o substanta luciasa si lipicioasa, ca si cum s-ar fi varsat un sirop dulce pe ele si altele sunt rasucite, ca si cum ar fi deshidratate si se strang ghem.
  0
  1
  Trimite
  Pătru Jeana
  18 mai 2021
  Ciuruire la cais Comunitatea Botanistii
  Am stropit caisul cu Champs + Talent
  0
  1
  Trimite