Cais – Program de tratamente

Tratamente si stropiri la cais
Nr. tr.Fenofaza/momentul aplicariiBoli/daunatoriProduse recomandate pentru protectia plantelorDoza/haTimp de pauza (zile)
1Repaus vegetativ (inainte de dezmugurit)patarea rosie a frunzelor, ciuruirea micotica a frunzelor, monilioza*Bouille Bordelaise (50 g/10 L apa/100 mp)5 kg/ha
paduchele din San Jose, afide, acarieni (forme hibernante)*Ovipron Top (250 ml/10 L apa)maxim 35 L/ha
2Dezmuguritciuruirea frunzelorDithane (20 g/10 L apa/100 mp)2 kg/ha28
3Buton rozmonilioza, patarea rosie a frunzelor de prunLuna Experience (5 ml/10 L apa/100 mp)0,5 L/ha7
4InfloritmoniliozaSignum (5 g/10 L apa/100 mp)0,5 kg/ha7
5Inceputul scuturarii petalelormoniliozaChorus (4,5-7,5 g/10 L apa/100 mp)0,45-0,75 kg/ha7
6La 10-14 zile de la tratamentul anteriormoniliozaScore (1,5 ml/10 L apa/100 mp)0,15 L/ha7
paduchele verde al piersiculuiDeltagri (3 ml/10 L apa/100 mp)0,3 L/ha3
molia orientala a piersicului, molia vargata a piersiculuiCoragen (1,75 ml/10 L apa/100 mp)0,175 L/ha14
7Fructe verzi, aproape de marimea normalamoniliozaSwitch (10 g/10 L apa/100 mp)1 kg/ha7
viermele caiselor, molia vargata a piersiculuiAffirm Opti (25 g/10 L apa/100 mp)2,5 kg/ha7
8Inainte de recoltaremoniliozaProlectus (8-12 g/10 L apa/100 mp)0,8-1,2 kg/ha1
9Dupa recoltare (la 14-21 zile de la tratamentul anterior)moniliozaKupferol (35 ml/10 L apa/100 mp)3,5 L/ha21
paduchele din San JoseMovento (18,75 ml/10 L apa/100 mp)1,875 L/ha21
10Caderea frunzelor (50% din frunze cazute)patarea rosie a frunzelor, ciuruirea micotica a frunzelor, monilioza*Bouille Bordelaise (50 g/10 L apa/100 mp)5 kg/ha
paduchele din San Jose, afide, acarieni (forme hibernante)*Ovipron Top (250 ml/10 L apa)maxim 35 L/ha

Recomandari de aplicare a tratamentelor

 • Se recomanda aplicarea alternanta a produselor cu substante active diferite, pentru evitarea aparitiei rezistentei agentilor patogeni la pesticidele aplicate.
 • Alte fungicide omologate pentru cultura de cais: monilioza (Merpan), fainare (Thiovit Jet).
 • Alte insecticide omologate pentru cultura de cais: acarieni (Vertimec, Nissorun), molii (Bactospeine).
 • In perioada infloririi se aplica insecticide care protejeaza entomofauna utila.
 • Se recomanda utilizarea a 1-3 produse la un tratament (aplicare), in functie de boala/daunatorul tinta. Numarul tratamentelor si produsele utilizate se aleg in functie de simptomele prezentate de pomi, precum si in functie de incidenta patogenului sau daunatorului in anul anterior. De exemplu, daca in anul precedent a fost prezent atacul fainarii, in anul curent tratamentele se vor concentra pe prevenirea aparitiei fainarii.
 • In cazul utilizarii mai multor produse in vederea efectuarii unui tratament, se va testa in prealabil compatibilitatea acestora la amestecare. Solutia obtinuta in urma dizolvarii in apa a produselor compatibile nu trebuie sa prezinte urme de precipitare, coagulare sau spuma persistenta. Dupa caz, se prepara o cantitate redusa de solutie si se testeaza compatibilitatea amestecului pe o suprafata redusa din cultura, pentru a observa efectul tratamentului pe plante (daca apar simptome nedorite, fitotoxicitate).
 • In cazul solurilor infestate cu viermi de sol (viermi sarma, buha semanaturilor sau larvele carabusului de mai), se administreaza Trika Expert, cu incorporare in sol.
 • Dozele recomandate in tabel pentru 10 litri de apa sunt valabile atunci cand se utilizeaza un volum de 1000 litri apa/hectar, pentru efectuarea tratamentului. In cazul utilizarii unui volum de apa diferit de acesta, se recomanda respectarea dozei la hectar, mentionata pe eticheta produsului.
 • Incepand cu stadiul de crestere al fructelor, se va acorda atentie respectarii timpului de pauza (numarul de zile ce trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltarea fructelor, in vederea consumului), in functie de fiecare produs aplicat.
 • La efectuarea tratamentelor foliare, se recomanda utilizarea unui adjuvant precum Silwet Gold sau Break Thru, ce faciliteaza patrunderea solutiei in frunze si imbunatateste eficienta tratamentului aplicat.
 • Tratamentele din repaus vegetativ se vor aplica pe scoarta uscata, neacoperita de gheata, zapada sau chiciura, in zile fara vant, cu temperaturi pozitive, preferabil de minim 5-6°C.
 • * Bouille Bordelaise si Ovipron Top se pot amesteca si aplica impreuna. Se recomanda efectuarea unui test de compatibilitate inainte de aplicare.
 • Atentie! Ovipron Top NU este compatibil in amestec cu produse pe baza de dimetoat (Novadim Progress), cu fungicide pe baza de anilazine, captan, folpet, dinocap sau produse ce contin sulf (Thiovit Jet, Kumulus).
 • Discuții pe teme similare

  Calatean Roxana
  31 mai 2017
  Buna ziua! Am o probl destul de mare cu caisul si nu chiar atat de mare inca cu piersicul. Dupa cum se observa din imagini frunzele sunt foarte patate si gaurite, dupa ce am studiat site-ul dvs, banuiesc ca ar fi vorba despre Ciuruirea bacteriana a frunzelor. Mentionez ca anul acesta pomii au fost stropiti cu zeama bordeleza, condor oil si in urma cu 3 zile cu Dithane si Calypso. Ce tratament imi recomandati sa le mai aplic si cand? Mentionez ca nu am observat prezenta daunatorilor momentan pe ei, decat a furnicilor! Exista ceva anume cu care as putea sa combat si problema furnicilor si a paduchilor negri la cires? Va multumesc mult
  1
  5
  Adrian Lazar
  29 aprilie 2020
  Buna ziua Doresc un sfat în legătură cu tratamentul pentru dăunătorii ce se vad în imaginile atașate. Multumesc
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile