Buna ziua. Formarea alunelor seci sau cu miez uscat, de dimesiuni reduse, respectiv caderea fructelor imature poate avea la baza numerosi factori biotici si abiotici. Dintre acestia se amintesc caracteristicile genetice ale arbustului (soi, cultivar), conditiile de mediu si de ingrijire nepotrivite, instalare unor agenti fitopatogeni etc. In cazul in care nu ati identificat prezenta unor daunatori (inclusiv orificii, larve, depuneri de oua etc.), se recomanda adunarea regulata a achenelor cazute prematur la sol si distrugerea acestora (prin ardere, pe cat posibil). De asemenea, se recomanda pastrarea unei igiene corespunzatoare la baza arbustului, precum si in jurul acestuia.
Pentru asigurarea necesarului de substante nutritive si pentru rezistenta sporita la actiunea unor agenti patogeni, este recomandata administrarea regulata a unor ingrasaminte, precum sau (prin udare la radacina) si (prin pulverizare foliara), conform instructiunilor din descrierea fiecarui produs in parte.
Incepand din luna august, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum , prin imprastiere in jurul alunului, in doza de 20 – 30 g/ mp, urmat de incorporare si udare. Acest ingrasamant sporeste rezistenta la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al plantelor.
Ulterior, in perioada repasusului vegetativ, este indicata efectuarea a doua tratamente pe baza de cupru, unul dupa intrarea in repausul vegetativ (toamna) si unul inainte de intrarea in urmatorul sezon de vegetatie (spre finalul iernii sau primavara devreme). Puteti avea in vedere produse fitosanitare precum , in combinatie cu un ulei mineral precum . Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru.
Alte informatii relevante si detaliate despre acest subiect se regasesc in articolele noastre: Alun, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire, Alun, informatii despre tratamente, boli si daunatori, Plan fertilizare arbusti fructiferi, Arbusti fructiferi - Cultura Ecologica.