Arbustii fructiferi sunt des intalniti atat pe suprafete intinse, cat si in gradinile familiare sau in spatiile reduse din diferite zone private sau publice. Speciile de arbusti fructiferi sunt apreciate, in primul rand, pentru fructe, dar si pentru cerintele minime de ingrijire.

Regulamentele UE privind agricultura ecologica impun respectarea unor reguli de productie ce urmaresc protejarea mediului, mentinerea biodiversitatii si sprijinirea sanatatii consumatorilor. In acest sens, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic si a hormonilor si se limiteaza utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor artificiale.
Totodata, agricultura ecologica aduce in practica o serie de masuri menite sa protejeze fertilitatea solului si sanatatea plantelor, precum: rotatia culturilor, cultivarea de specii fixatoare de azot in defavoarea aplicarii ingrasamintelor minerale cu aport de azot, controlul natural al bolilor, daunatorilor si buruienilor, stimularea imunitatii naturale a plantelor.

Cerinte fata de factorii de mediu
Majoritatea speciilor de arbusti fructiferi sunt usor de cultivat, cu exceptia afinilor si capsunilor, care au cateva cerinte specifice. Arbustii fructiferi se planteaza pe terenuri insorite, protejate de vanturile reci si uscate si se dezvolta optim in soluri bine drenate, bogate in humus. Irigarea culturilor este obligatorie in zonele unde precipitatiile nu asigura necesarul de apa. Pentru majoritatea speciilor se poate utiliza irigarea prin picurare.
Plantarea
Materialul saditor se va procura doar din pepiniere sau statiuni de cercetare autorizate. Plantele in containere pot fi plantate in orice moment al anului, cu conditia ca solul sa nu fie inghetat sau imbibat cu apa, in timp ce butasii se planteaza in timpul repausului vegetativ, intre noiembrie si martie.

Lucrari de intretinere
Lucrarile de taiere trebuie aplicate anual, pentru ca plantele sa produca fructe. Speciile de arbusti fructiferi au cerinte de taiere diferite, in functie de fructificare (pe cresterile din anul precedent sau din anul curent). Prin taieri, se permite accesul luminii si aerului in mijlocul tufei, pentru a obtine o recolta mai abundenta si de mai buna calitate, descurajand totodata aparitia bolilor. Ca regula universala, se taie in timpul iernii ramurile moarte, bolnave si incrucisate si se indeparteaza in fiecare an o parte din tulpinile imbatranite, precum si cele care sunt foarte aproape de sol.
Informatiile prezentate mai sus au caracter general. Pentru instructiuni mai detaliate (pregatirea terenului, plantare, irigare, taieri), in functie de specia de interes, se recomanda consultarea articolelor despre tehnologia de cultura si ingrijirea fiecarui arbust.
Fertilizarea

Aplicarea ingrasamintelor este necesara pentru atingerea potentialului de productie. In cazul culurilor ecologice, se impune fertilizarea organica. La sol, se pot aplica ingrasaminte solide, prin incorporare sau ingrasaminte hidrosolubile, prin sistemul de irigare (in cazul culturilor cu solul acoperit de mulci). Foliar, se pot aplica ingrasaminte organice, in functie de necesitatile plantelor si de conditiile de mediu.
Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot aplica fertilizanti specifici. De asemenea, se pot aplica activatori de sol sau ingrasaminte pe baza de micorize/bacterii benefice pentru imbunatatirea structurii solului si a absorbtiei radiculare.
Produse recomandate
Combaterea buruienilor
Combaterea ecologica a buruienilor consta in aplicarea unor masuri mecanice, in detrimentul celor chimice. Astfel, inca de la infiintarea culturii, se recomanda lucrarea superficiala a terenului si utilizarea mulciului din rumegus sau agrotextil, aplicat pe intervalele dintre randuri. In lipsa stratului de mulci, terenul se va lucra periodic sau se vor folosi arzatoare pentru inlaturarea buruienilor.
Produse recomandate

Combaterea bolilor si a daunatorilor
Obtinerea unor productii ridicate este direct influentata de starea de sanatate a culturii. In cazul culturilor ecologice, in special, este importanta depistarea precoce a bolilor si daunatorilor, aplicarea tratamentelor in fenofazele cheie, dar si respectarea unor masuri fitosanitare de prevenire.
Astfel, incepand din perioada repausului vegetativ, se recomanda adunarea si arderea/compostarea resturilor vegetale ramase pe sol, toamna, deoarece acestea pot proteja bolile si daunatorii pe timpul iernii. Totodata, aceasta perioada este optima pentru aplicarea tratamentelor cu fungicide pe baza de cupru si cu ulei horticol (se vor alege produse certificate pentru agricultura ecologica).
Se pot efectua doua tratamente:
- in toamna, dupa caderea frunzelor si curatarea temeinica a culturii, aplicand intai solutia cuprica, iar la interval de 7-10 zile, solutia de ulei horticol.
- primavara, pana la intrarea in vegetatie, tratamentul fiind similar cu cel aplicat in toamna.
Pe parcursul perioadei de vegetatie, se pot aplica periodic tratamente preventive sau la primele semne de aparitie a bolilor sau insectelor daunatoare, cu fungicide si insecticide certificate pentru agricultura ecologica.
Produse recomandate
Produse recomandate
Pentru depistarea precoce a atacurilor daunatorilor, dar si pentru mentinerea acestora sub control se pot amplasa capcane, la inceputul sezonului de vegetatie.
Produse recomandate

Recoltarea
In functie de specie si soi, fructele se vor recolta treptat (in mai multe etape) sau integral, inainte sau cand au ajuns la maturitatea deplina. Se vor folosi unelte sau tehnici recomandate in functie de specie, evitand pe cat posibil vatamarea plantelor. Fructele se vor transporta si depozita in conditii optime, pentru a evita deprecierea acestora.