Tratamente, informatii, Violeta de Parma

Plantele de apartament nu dispun de aceleasi conditii precum in zona lor de origine, de aceea pot fi usor susceptibile la atacul bolilor si daunatorilor. Plantele trebuie ingrijite conform cerintelor acestora, monitorizate pentru a depista din timp problemele care pot aparea, iar in cazul in care sesizati prezenta daunatorilor/bolilor, este indicat ca planta in cauza sa fie izolata, pentru a nu le afecta si pe celelalte.

Daunatori. La noi in tara, cei mai frecventi daunatori ce pot aparea la violeta de Parma (Saintpaulia) sunt paduchii verzi, acarienii si musculita alba.

Impotriva paduchilor verzi se pot aplica insecticide precum: Mospilan, Actara, Mavrik, Calypso. 

Produse recomandate

Impotriva acarienilor se efectueaza tratamente cu acaricide precum: Envidor, Nissorun, Milbeknock. 

Produse recomandate

Pentru combaterea musculitei albe se fac tratamente cu insecticide precum: Movento, Mospilan, Mavrik, Actara. 

Produse recomandate

violeta-de-parma-daunatori

Bolile. Umiditatea excesiva poate determina aparitia manei de sol si a putregaiului cenusiu. Mana de sol se manifesta prin inmuierea, ofilirea si uscarea plantelor afectate, iar putregaiul cenusiu se manifesta prin aparitia petelor de culoare verde-cenusie, acoperite cu un puf alb-cenusiu.

boli-violeta-de-parma

Impotriva manei de sol se pot aplica tratamente cu fungicide precum: Previcur Energy, Folpan. 

Produse recomandate

Pentru combaterea putregaiului cenusiu, se recomanda urmatoarele produse: Teldor, Switch.

Produse recomandate

Este foarte important sa eliminati partile afectate pentru a diminua raspandirea bolii.

Dereglari fiziologice:

Putrezirea radacinilor apare din cauza udarii excesive sau a substratului compact, care nu permite drenarea usoara a apei. Astfel, este indicat sa nu lasati niciodata apa in farfuria de sub ghiveci mai mult de 10 minute si sa alegeti un substrat usor, alcatuit din pamant de ericacee si mranita de frunze. 

Totodata, udarea necorespunzatoare si o atmosfera uscata pot duce la ingalbenirea frunzelor

Decolorarea frunzelor poate fi cauzata de razele puternice ale soarelui, de aceea violeta de Parma (Saintpaulia) trebuie amplasata langa o fereastra cu o perdea fina, care sa filtreze lumina directa.

Frunzele deformate reprezinta simptomele unui virus, pentru care nu este cunoscut un tratament de combatere. 

Patarea frunzelor (aparitia petelor alb-galbui pe frunze) este cauzata de udarea plantei cu apa rece. Se recomanda folosirea apei la temperatura camerei sau calduta.

Caderea florilor se produce in urma oscilatiilor bruste de temperatura sau daca temperatura din incapere este prea scazuta. Astfel, trebuie sa tineti cont de faptul ca temperatura optima de crestere a violetei de Parma este de 20-22ºC. 

Sfaturi pentru ingrijirea corespunzatoare a violetei de Parma (Saintpaulia):

  • Datorita foliajului pubescent, nu se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa, decat in cazul tratamentelor fitosanitare
  • Udarea se face numai prin turnarea apei direct in ghiveci, prin scufundarea ghiveciului sau prin turnarea apei in tavita (timp de 10 minute).
  • La udare se foloseste apa dedurizata.
  • Temperatura prea scazuta (sub 12ºC) determina uscarea plantei.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor