Tratamente, informatii, pomi fructiferi, gutui

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Gutuiul (Cydonia oblonga) face parte din familia Rosaceae, fiind un pom rustic, intalnit frecvent in gospodariile familiale. Este un pom de vigoare medie, cu un aspect robust. Gutuiul este original din sud-vestul Asiei, fiind cultivat inca din antichitate. Gutuiul este un pom fructifer precoce. Intra pe rod dupa 2-3 ani de la plantare si are o mare capacitate de productie. Este o specie pretentioasa fata de lumina si caldura. Daca plantatiile sunt amplasate pe terenuri umbrite, ramurile se degarnisesc, iar potentialul productiv scade. Sistemul radicular este superficial, iar coroana este deasa. Scoarta pomilor este foarte sensibila, fiind afectata  chiar si de loviturile superficiale. Fructele sunt bogate in substante gelatifiante. Din acest motiv sunt cautate pentru dulceata sau marmelada. De asemenea, gutuile contin zaharuri, proteine, pectine, calciu, magneziu, potasiu, fier.

Principalele boli sunt:

 

BACTERIOZE:

focul-bacterianFocul bacterian produs de Erwinia amylovora. Este o boala foarte periculoasa, ce poate determina distrugerea intregii livezi. Aparitia acestei boli este favorizata de umiditate atmosferica ridicata, vant, precipitatii si temperaturi cuprinse intre 10 si 30 de grade Celsius. Pomii atacati de aceasta boala par a fii arsi de foc. Lastarii se ofilesc si capata o culoare bruna, fructele se innegresc sau sunt patate. Pe vreme umeda, pe zonele afectate apare exudatul bacterian.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • tratamente chimice, aplicate dupa fiecare ploaie: Dithane M 45, Aliette WG 80, Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP;

cancerCancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias. Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Aceste tumori genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.

Masuri de prevenire si combatere:

 • sortarea puietilor inainte de plantare;
 • livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator;
 • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un pom la altul;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

 

patareaPatarea bruna a frunzelor produsa de ciuperca Diplocarpon maculatum. Aceasta ciuperca paraziteaza livezile de gutui si par, mai rar pe cele de mar. Principala forma de atac se manifesta pe frunze. Simptomele sunt reprezentate de pete circulare, de culoare galbuie-crem, iar mai tarziu rosiatice. In centrul acestor pete apar punctisoare de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Petele se pot unii si pot produce defolierea completa a pomilor. Boala poate ataca lastarii si fructele. Lastarii se brunifica si se usuca. Pe fructe apar pete asemanatoare cu cele de pe frunze. Acestea se unesc, iar pulpa crapa. Pe aceste crapaturi se dezvolta boli ce produc putrezirea fructelor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si arderea frunzelor cazute;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • taierea si arderea lastarilor atacati;
 • tratamente chimice cu: Systhane Plus 24 E, Score 250 EC, Topsin, Captan 80 WDG, Dithane M 45;

Mumificarea gutuilor produsa de ciuperca Monilia linhartiana. Este considerata cea mai pagubitoare boala a pomilor cultivati in zonele reci si ploioase. Frunzele atacate  atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii. In final, fructele mature sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator. Ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea fructelor atacate;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu produse pe baza de cupru (exemplu: Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu Switch, Score, Topsin;

 

fainareFainarea produsa de ciuperca Podosphaera clandestina. Atacul apare pe frunzele lastarilor tineri prin aparitia unor pete albe. Aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos. Tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere. Acestea sunt acoperite de o pasla alba miceliana. Fructele crapa si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • lastarii si fructele atacate se vor arde;
 • tratamente chimice in vegetatie cu: Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE;

Principalii daunatori sunt:

 

cidiaMolia orientala a fructelor (Cydia molesta). Are 3-4 generatii pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei. Aceasta molie ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, dar cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii atacata lastarii si se hranesc cu interiorul acestora. Producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor. Acestea patrund in fruct in zona coditei sau in zona “varfului” si rod galerii neregulate in jurul samburelui. Fructele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza, in condiile din Romania in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.

Metode de combatere:

 • taierea si distrugerea fructelor si lastarilor atacati;
 • utilizarea capcanelor atractante;
 • tratamente chimice aplicate in perioada de zbor masiv cu: Mospilan 20 SG, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Coragen 20 SC;

moliaMolia vargata a piersicului (Anarsia lineatella). Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor. Primavara, acestea parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii. In lastarii tineri, larvele rod orificii de patrundere. Femelele noi aparute depun ponta pe mugurii, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere, unde sapa galerii adanci.

Metode de combatere:

 • taiarea si distrugerea ramurilor (lastarii) afectate;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG, Laser 240 SC;

molia-pieliteiMolia pielitei fructelor (Adoxophyes orana). Este o specie polifaga ce ataca in jur de 47 de specii de plante erbacee si lemnoase. In primavara, larvele rod mugurii, inflorescentele si frunzele. Larvele patrund in fructe unde sapa galerii superficiale. Ranile realizate sunt porti de intrare a ciupercilor din genul Monilinia.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu : Nurelle D, Affirm, Bactospeine;

san-josePaduchele san Jose (Quadraspidiotus perniciosus). Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ieneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Metode de combatere:

 • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
 • tratamente chimice cu Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC;

omida-paroasaOmida paroasa (Hyphantria cunea). Este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume. De asemenea, acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Affirm, Novadim Progress, Laser 240 SC;

omida-flutureFluturele cu abdomenul auriu (Euproctis Chrysorrhoea). Este o specie polifaga ce ataca o serie de arbori si pomi fructiferi. Are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor. Larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor. Pentru a detecta prezenta acestui daunator, pomii se vor examina foarte bine.

Metode de combatere:

 

 • eliminarea ramurilor pe care sunt prezente larvele;
 • tratamente chimice cu: Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Affirm;

cariulCariul scoartei (Scolytus rugulosus). Este un daunatori polifag ce ataca numeroaste specii. Acestia sunt prezenti in livezile imbatranite. Larvele si adultii traiesc in spatiul dintre scoarta si lemn si se hranesc cu vasele liberiene. Adultii rod galerii dispuse in lungul tulpinii si ramurilor, iar larvele rod gauri in lemn. Daca atacurile sunt puternice si repetate, pomii se usuca.

Metode de combatere:

 • arderea pomilor si ramurilor afectate;
 • verificarea materialului de plantat;
 • stragerea tuturor resturilor din livada;
 • efectuarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • tratamente chimice cu Reldan 22 EC, Pyrinex Quick;

gargarita-fructelorGargarita fructelor (Rhynchites Bacchus). Adultii se hranesc cu mugurii florali, frunzele si fructele. Este o specie polifaga ce ataca o serie de pomi fructiferi. Femelele depun ouale in fructele abia formate. Larvele se dezvolta in fructe, unde consuma pulpa si samburii. Larvele nu se pot dezvolta decat in prezenta ciupercii Monilinia.

 

Metode de combatere:

 

 • mobilizarea solului din livada (toamna);
 • adunarea fructelor mumificate;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC;

viermeleViemele merelor (Cydia pomonella). Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Larvele de diferite varste ataca fructele. Femelele isi depun ouale direct pe fruct sau pe frunzele din aproprierea fructelor. Dupa eclozare, larvele sapa galerii in fructele atacate, lasand in interior excremente.

Metode de combatere:

 • folosirea capcanelor cu feromoni pentru a indetifica zborul adultilor;
 • tratamente chimice cu: Reldan 22 EC, Novadim progress, Laser 240 SC, Affirm, Calypso 480 SC;

afidePaduchele verde al marului (Aphis pomi). Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Afidele colonizeaza partea inferioara a frunzelor si varfurile de crestere. Pomii atacati realizeaza cresteri mici, nu se diferentiaza mugurii de rod, fructele raman mici, productia fiind puternic afectata. De asemenea, afidele transmit o serie de viroze.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Actara, Decis Mega, Confidor Energy, Nuprin AL 200 SC;

minierMiniatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella). Aceasta insecta ataca o serie de arbusti ornamentali si pomi fructiferi. Larvele se hranesc cu tesuturile aflate intre epiderma superioara si epiderma inferioara a frunzelor. Un atac masiv poate reduce puternic capacitatea de fotosinteza si implicit scaderea productiei.

Metode de combatere:

 • adunarea si distrugerea frunzelor cazute pe sol;
 • tratamente chimice cu: Actara, Reldan 22 EC, Laser 240 SC, Corangen 20 SC, Kaiso Sorbie;

gargarita-muguriGargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus). Este o specie periculoasa ce ataca in special mugurii si bobocii floriferi. Dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Primavara apar adultii, ce urca in pomi si se hranesc pe muguri si pe bobocii florali. Larvele nu sunt daunatoare pentru pomi, acestea se hranesc cu radacinile plantelor erbacee spontane.

Metode de combatere:

 

 • mobilizarea solului din livada (toamna);
 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC;

 

103 comentarii la “Tratamente, informatii, pomi fructiferi, gutui

 1. Excelent articol. Multumesc ca existati. Pentru incepatori este foarte util.

 2. buna ziua, pentru mine mi-au fost de mare ajutor sfaturile si masurile pe care trebuie sa le faci ptr a preveni bolile ce pot aparea la gutui.

 3. as vrea sa stiu ce tratament pot face acum la gutui?am inteles ca se fac toamna si primavara cand cad floriie. va multumesc

  • In toamna puteti sa folositi Zeama Bordeleza si la o saptamana se poate folosi Confidor Oil. Tratamentul cu Confidor Oil se repeta in primavara urmatoare, inainte de umflarea mugurilor.

 4. va rog sa imi spuneti cum combat focul bacterian la gutui ? sau arsura bacteriana?,pomul merge frumos pina dupa inflorire,apoi cu toate stropiriile nu am ce sa ii mai fac, VA MULTUMESC

 5. Tratamentele pentru focul baterian se fac preventiv la gutui. Daca insa apare este indicat sa faceti 1-2 tratamente consecutive, iar ramurile afectate sa le taiati si sa le ardeti. Nu lasati frunzele sa cada pe jos, pentru ca ele reprezinta sursa de infectie pentru anul urmator. Ca si tratamente va recomand sa folositi Zeama bordeleza la inceputul infrunzirii, Aliette, 2 tratamente la interval de 14 zile.

 6. Aferim, voi ţine cont de sfaturi; pentru amatori, cred că sunt foarte bune şi necesare.

 7. am dou[ exemplare la marginea livezii de m,ar. Nu reusesc sa scap de focusul bacterian. cred ca renunt la gutui ca vad ca se extinde la meri. ce ma sfatuiti?

 8. Am un gutui de peste 5 ani si unici ondata un a facut unici o gutuie.acum mai noi anul a cesta un a facut nici o floare si in plus are PE toata tulpina si PE ramuri miste umflaturi tari. cum pot sa scap de e le daca sunt o boa la?

 9. Am doi gutui pe tulpina carora au vazut in primavara zone ovale de scoarta crapata. Acum am constatat ca scoarta delimitata de crapatura se desprinde de trunchi. Este ceva normal sau este o boala?

 10. La mine in fiecare an crengile de la gutui se usca pe jumatate . Ce ar trebui sa fac ??????????

 11. buna ziua,
  am 2 gutui plantati in gradina in doua locuri diferite (unul in vie si altul intre legume). la gutuiul din vie a mai ramas o gutuie iar la cellalat au ramas toate (a legat destul de bine) dar nu cresc. le-am stropit numai cu KOCIDE.
  le merge bine, nu au boala dar sunt mici. trebuie sa mai stropescu cu ceva sau asa e normal sa fie gutuiA la ora aceasta?

 12. buna ziua,
  in primul rand multumesc frumos pentru sfaturile foarte utile. am si eu o problema la gutui. Pomii rodesc destul de frumos in fiecare an si nu i-am stropit pana acum cu nimic dar de anul acesta o sa incep sa ii stropesc preventiv, dar…fructele chiar si cele mai frumoase care par foarte sanatoase cand le tai sunt stricate inauntru, parca ar avea viermi. Asta fara exceptie in fiecare an. Va rog cum as putea sa scap de asta ? multumesc frumos

 13. Va rog sa-mi spuneti daca focul bacterian este daunator pentru om , deoarece am consumat pere (fierte un pic , sub forma de nectar ) dintr-un pom afectat de aceasta bacterie si atunci cand le-am cules nu am avut nicio protectie la nas , gura , ochi , Sistemul meu imunitar este slabit din cauza cancerului . Va multumesc .

 14. Buna!Infiintez o livada in care doresc sa plantez si gutui,am pus nuci,peri,pruni si vreau sa pun si gutui.Am fost sfatuita sa evit plantarea gutuiului deoarece se imbolnaveste f repede si afecteaza ceilalti pomi.Va rog sa imi spuneti daca se planteaza ori nu gutuiul in livada cu restul pomilor.
  Multumesc anticipat!

 15. Buna ziua
  Am un gutui de 20 ani si in fiecare an gutuile cad, putrezesc in pom si apoi cad
  Ce tratament trebuie sa le fac, acum ca este toamna.
  specific ca nu am facut nici un tratament niciodata.
  Va multumesc

 16. Va rog sa-mi spuneti de ce in fiecare an gutuii mei fac flori o gramada dar dupa aceea gutuiele cad jos si raman cateva dar sunt stricate. Asa se intampla si la mar si par ies pe frunze niste basici si se usuca crengile . Va rog datimi/spunetimi niste substante la un loc pt. mar,par,gutui ca sa-i pot stropi deodata,si cand trebuie stropiti?

 17. Eu am anihilat erwinia amylovora tratand-o cu aliette si streptomicina . Aliette sau zeama bordoleza mareste imunitatea gutuiului fata de erwinia,dar daca infectia este mare nu se obtine nici un rezultat. Streptomicina omoara bacteria amylovora.Am folosit 1mil.unitati la 10 l apa. Nu stiu si nici nu am observat efcte secundare asupra pomului date de streptomicina. Daca stiti ceva ,comunicati-mi! Va multumesc

 18. de foarte mare ajutor , mai ales pentru un incepator.
  cu mii de miltumiri

 19. am si eu o intrebare.am inteles ca nu.i bine sa tinem gutui langa alti pomi fructiferi deoarece ceilalti nu vor mai rodii.cat este de adevarat?va multumesc

  • Din pacate, nu cunoastem astfel de informatii si nici pomicultorii cu livezi mixte nu cunosc aceasta informatie.

 20. Buna ziua….

  astazi v-am descoperit……. sper ca nu prea tarziu,

  Am o mica plantatie de nuci…. si acum 5 zile nucii pusi in mari anul acesta s-au prins si au dat frunze sie rau ok.. i-am udat mereu.. pe seceta aceasta….
  Luni erau ok…….Astazi am vazut ca aproape toti au asa zisul “foc” unii au frunzele negre iar altii sunt pe jumatate inegriti.
  Ce ma sfaturiti sa fac…. Mentionez ca am rupt cateva frunze care mi se pareau negre cand ii udam.. dar erau 1-2 pe copac…. sa inteleg ca bacteria a intrat in pamant si rezista? ii mai pot salva..
  Sunt nuci altotiti de 2 ani.. marele moldovenesc.
  Multumesc mult

 21. ola, multumesc pentru acest sait, am un par care are pe scoarta o funingine s-a intins si la un mar, primavara o parte din muguri sunt innegriti si ei,anul trecut a rodit foarte bogat si sanatos ,anul acesta pere mici si doar pe varfurile crengilor.va sunt profund recunoscatoare pentru sfaturile trimise.in cazul in care se indreapta vremea pot stropi?si cu ce?zeama bordeleza este buna si pot stropi toti pomii din gradina?va multumesc.

 22. Am 2 gutui rodesc anual dar când ajung fructele la 100 g cad din pom și rămân fără recolta ce tratament trebuie sa aplic pentru a ajunge la maturitate fructele . Tratamentele pe care le aplic sunt campion allieit la floare ditan topsin insecticide

 23. Buna ,spunetimi va rog ce boala poate fi la gutui ,pe din afara arata frumos iar cind il rup inauntru e stricat de la semidte incepe,si gutuile sunt atit de mari cit un ou de vrabie adica cit un deget de gros,va multumesc

  • Poate fi din cauza bolilor, ori din cauza daunatorilor. In interiorul fructelor nu se observa si o larva sau vierme?

 24. Am un gutui luat de 2 ani din fata blocului si mutat la un teren la 9 km de oras. E a doua primavara cand infloreste f frumos dar cad toate florile apoi.Se ingalbenesc la codita si cad. Anul acesta se pare ca vreo 3 din 50 au scapat si se formeaza gutui. In fata blocului a mai ramas un gutui , care face flori si fructe din belsug. Care o fi secretul ?????

 25. Buna ziua, am un gutui mare, batran, face gutui mari dar de un timp coaja se crapa si cade. Care poate fi cauza si cu ce pot sa-l tratez? va multumesc anticipat ptr raspuns

 26. Buna ziua. Anul acesta am plantat o mica livada de gutui acasa. Pomii au fost stropiti doar cu piatra vinata cu var. Am dorit sa fie bio…acuma au aparut niste insecte verzi si frunzele au inceput sa se incovoaie si sa se pateze. Nu mai avem incredere in prelukrare bio…ne puteti ajuta cu un sfat? Am citit mai sus denumiri de preparate,le putem procura de la voi? Multumesc pentru atentie.

 27. BUNA ,SPUNETIMI VA ROG UN GRAFIC DE STROPIRE LA GUTUI DIN PRIMAVARA DEVREME SI PINAN TOAMNA TIRZIU ,AM NISTE GUTUI RAMAS DE LA BUNICUL SI ULTIMII TREI ANI NU POT SA AM GUTUI , CITE AM INCERCAT NU AJUTA .CRESC PINA LA MARIMEA UNEI CIRESE SI SE USUCA.VA MULTUMESC

 28. Anul acesta am altoit gutui pentru o mica livada .sau pornit greu in crestere dar acum sunt frumosi au o inaltime de 80 90 cm,dar acum citeva zile sau inceput a se ofili de la virfuri apoi se usuca.imi puteti da un sfat.

 29. Vă rog să mă sfătuiţi ce tratament trebuie să aplic unui gutui de cca 15 ani pe care în acest an au apărut pe frunze şi fructe pete mici brune (2 mm) cu centul conturat foarte dese pe unele fructe.
  Vă mulţumesc.

  • Petele pot aparea din cauza mai multor agenti patogeni, cum este rapanul ori patarea bruna. Pe lastari apar zone crapate sau exfoliate?

   • Pe lăstari nu apar zone crăpate sau exfoliate. Numai pe fructe şi frunze au apărut acele puncte.

    • In acest caz, cel mai probabil gutuiul a fost atacat de Patarea bruna. Acum, se recomanda adunarea si distrugerea frunzelor cazute sau ingroparea lor in sol, printr-o aratura adanca de toamna. Se mai pot efectua tratamentele de repaus vegetativ, prin aplicarea de fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html),50 grame diluate in 10 l de apa.
     Dupa aplicarea fungicidului, la un interval de 7-10 zile, cand temperaturile nu scad sub 5 grade, se aplica si uleiul horticol Confidor (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-oil.html).

 30. buna seara. Am un gutui care cred ca are depuse oua de paianjen rosu, la imbinarea a 2 crengi. Are cam 5 ani, de 2 ani face multe flori, leaga putine, iar cand fructul este cat o nuca, cade.Ce tratament sa fac?multumesc.

 31. Bună ziua ,am un gutui adult la.care aproape toate scoarta de pe trunchi s-a încrețit iar jos mai la baza sa format un praf alb. Ce boli sunt și ce tratament trebuie sa aplic. Menționez că am făcut stropire de toamna și primavara: albastra și ulei horticol iar acum la dezmugurit : actara champ și thiovit jet 80 wg . Va mulțumesc anticipat

 32. buna , spunetimi va rog cum as putea trata niste gutui altoiti de 1 an de zile .in primavara iam stropit cu var si piatra vinata acum pe crenguta din virf pe frunze sunt niste saricuti albi si o multime de furnici pe ei

 33. buna .am gasit in tabelul dat ca la inflorit trebuie de stropit cu Aliette 20g la 7 litri Calypso 2 ml la 10 litri .Spunetimi va rog cum se face procedura aceasta .caci sa le amestecam nui posibil litrajul de apa nui unu si acelasi? Semnul inseamna impreuna? Rasfirarea inflorescentelor -se intelege atunci cind vedem butonul rosu al florii?

  • Se pot aplica impreuna. In cazul fungicidului Aliette, daca in 7 litri apa de pun 20 de grame, atunci in 10 litri apa se pun 28 de grame iar din Calypso se pun 2 ml. Da, semnul ” ” inseamna ca produsele se adauga in aceeasi apa dar se dizolva pe rand. Fenofaza de rasfirare a inflorescentelor reprezinta perioada de inainte de inflorit, cand se observa ca bobocul floral se mareste. Dupa aceasta fenofaza urmeaza inflorirea.

 34. buna,mi sa spus ca gutuiul se trateaza ca si marul? in regiunea mea aliette nu gasesc,nici altceva mai aproape de aliette,la un magazin miau dat Ditan si miau spus ca probleme nu vor fi.cum credeti?cemi puteti oferi?multumesc

 35. Am pomi de gutui altoiti pe care anul acesta iam ratezat pentru formarea coroanei, au crescut lastarii de 5-6 cm si au dat in floare .ce sa fac acum caci ei sunt mici pentru fructele care le vor avea,sau sa le rup florile,pentru a se dezvolta copacul mai bine.nu va fi nimic la copaci?

 36. dar la momentul cind gutuiul este in floare se poate de stropit numai cu calipso sau mai trebuie ceva

  • Daca va referiti la insecticide, nu este nevoie sa aplicati altceva pe langa Calypso atunci cand gutuiul este in floare. In plus, insecticidul Calypso este recomandat deoarece nu afecteaza insectele polenizatoare. Pentru posibile boli si daunatori ce pot sa apara si tratamente ce se pot aplica, urmariti tabelul tratamentelor: https://www.botanistii.ro/blog/gutui-tabelul-tratamentelor/

 37. Buna ziua Tom,
  am un gutui afectat de focul bacterian (imi dau seama din descrierea facuta pe site) dar nu inteleg dc. tratamentul consta in stropirea cu toate produsele recomandate (Dithane M 45, Aliette WG 80, Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP;) sau pot alege pe oricare dintre ele.
  In primavara am facut stropire cu zeama Bordelesa, preventiv …acest gutui nu a fost atacat pana acum niciodata (il avem de cca 15 ani).
  Mentionez ca in primavara l-am tuns destul de mult, iar acum cred ca ar trebui sa-i tai toate ramurile care au aparut anul acesta deoarece par a fi afectate toate…si .ramane practic doar trunchiul, fara nici o ramura …ce ma sfatuiti sa fac?
  Multumesc,
  A

  • In articol sunt mentionate produse care se pot aplica preventiv sau curativ impotriva focului bacterian. Nu este necesar sa aplicati toate produsele mentionate. Preventiv se aplica tratamentele din perioada de repaus iar in perioada infloritului se aplica Aliette (http://www.botanistii.ro/bayer-aliette-wg-80-20-g.html). Daca toate ramurile sunt afectate, ar fi indicat ca acestea sa fie taiate si distruse prin ardere (atentie cum transportati ramurile in afara gradinii pentru a nu raspandi bacteria si la alti pomi). Focul bacterian este o boala destul de periculoasa ce poate duce la distrugerea unei livezi intregi. Dupa eliminarea tuturor ramurilor afectate, se aplica tratamente, la intervale de 7 zile, utilizand Aliette (http://www.botanistii.ro/bayer-aliette-wg-80-20-g.html) si Alcupral (http://www.botanistii.ro/alchimex-alcupral-50-pu.html). In cazul in care ploua, tratamentul se aplica imediat dupa ploaie deoarece umiditatea favorizeaza raspandirea bolii. Dumneavoastra sustineti ca intreg pomul este afectat si ca ar trebui sa taiati toate ramrile. In cazul unor atacuri atat de puternice, se recomanda ca intreg pomul sa fie eliminat si distrus pentru ca reprezinta un focar de infectie pentru pomii sanatosi.
   Mai multe detalii despre aplicarea tratamentelor la gutui in functie de fenofaza gasiti in tabelul urmator:
   https://www.botanistii.ro/blog/gutui-tabelul-tratamentelor/

 38. Avem o problema cu gutuii,spuneti-mi va rog cum am putea sa va trimitem o fotografie pentru a ne ajuta cu un sfat?

 39. Buna ziua! Am in gradina 5-6 gutui,si de vreo 4ani fac floare foarte multa,iar cand se formeaza fructul ,se innegresc si se stopeaza dezvoltarea,va rog sa-mi dati o sugestie ce trebuie sa fac?

 40. Frunzele de la gutui sunt uscate cam 7-8 la suta,va rog frumos sugerati-mi un tratament, si pasii care trebuie sa-i urmez.Va multumesc mult pentru intelegere.

 41. Buna ziua,
  Am in doua gradini separate de vreo 30m, doi gutui, unul adus si plantat dintrun zavoi, iar celalalt cumparat din magazin secializat in pomi. Primul are vreo 5-7 ani si a facut pana acum gutui mai mici, potrivite, iar al doilea are vreo 3-4 ani si a facut gutui mari frumoase dar mai putine. De vreo doi ani se intampla un fenomen ciudat : incepe sa se usuce cate o ramura. Incepand cu luna mai dupa ce infloreste si se polenizeaza, dupa ce trece floarea, incepe sa dea uscaciunea in cate o ramura, incepand de la varf de la frunze pana la trunchi.
  Ce este ce se intampla ?
  Anul trecut in cel adus din zavoi, i- am taiat ramura uscata de la baza de unde se termina uscaciunea, dar anul acesta a reaparut fenomenul in alta ramura.
  Mentionez ca primul este intro gradina de pruni, meri si peri, la soare, dar zona unde este plantat, aduna multa apa, atunci cand ploua torential sau in perioadele cu mute precipitatii de lunga durata. Cel de-al doilea, este intre peretii a doua magazii din lemn, avand soare douar o jumatate de zi, iar apa de pe acoperisuri cade la radacina lui.
  Precizez ca pamantul este humos, in zona si nu prea tine apa. De stropit nu ii stopesc, sau rar cand fac acest lucru si la alti pomi. De obicei nu imi place sa-i stropesc, nu am timp si nici bani de investit in astfel de trstamente.
  Ce este , ce trebuie sa fac sa-i scap de astfel de fenomen ? De la ce provine ?
  Este focul bacterian ce l-ati prezentat pe site ?
  Multumesc.

 42. Inca ceva, va referiti ca sectionare, la taierea efectiv a ramurei de langa trunchi , sau la o sectionare longitudinala a ramurei ?
  Daca e vorba de simpla taiere a ramurei de langa trunchi, nu am observat gauri sau modificari de culoare in taietura. Taietura a ramas curata, alba spre galbui pal, dar uscata, nu verde, umeda-ca si cum ar circula seva.
  Multumesc.

 43. Buna seara . Am 2 gutui in varsta de 6 ani care nu au rodit niciodata cu toate ca infloresc foarte frumos primavara . Pe frunze se asterne vara o panza ca de paianjen si in interiorul ei sunt niste omizi . nu stiu ce sa fac . Ma gindesc sa-i tai daca nu rodesc nici anul acesta . Mentionez ca sunt cumparati din Dedeman si nu i-am stropit niciodata

 44. Buna seara . Am 2 gutui in varsta de 6 ani care nu au rodit niciodata cu toate ca infloresc foarte frumos primavara . Pe frunze se asterne vara o panza ca de paianjen si in interiorul ei sunt niste omizi . nu stiu ce sa fac . Ma gindesc sa-i tai daca nu rodesc nici anul acesta . Mentionez ca sunt cumparati din Dedeman si nu i-am stropit niciodata

 45. Buna .din primavara pina la caderea florii la gutui am facut citeva tratamente cu bordoleza cu insectitid si funghicid.iam salvat de la pericolul de ai perde.acum sunt frumosi mari dar au inceput cite unul sa sa pateze apoi se innegresc de tot .cu ce as putea sai salvez?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor