Salata – Program de tratamente

Nr. tr.Fenofaza/momentul aplicariiBoli/daunatoriProduse recomandate pentru protectia plantelorDoza/haTimp de pauza (zile)
1Rasad (inainte de plantare)putregai cenusiu, putregai albSwitch (6 g/10 L apa/100 mp)0,6 kg/ha7
afideMovento (7,5 ml/10 L apa/100 mp)0,75 L/ha7
2La 7-10 zile de la plantaremana, putregai alb, cercosporioza, patarea neagra a frunzelorOrtiva Top (10 ml/10 L apa/100 mp)1 L/ha14
tripsVertimec (7,5 ml/10 L apa/100 mp)0,75 L/ha7
3La 7-10 zile de la ultimul tratamentfainare, mana, rizoctonioza, putregai cenusiu, putregai albAmistar (10 ml/10 L apa/100 mp)1 L/ha14
omizi defoliatoareBactospeine (5-10 g/10 L apa/100 mp)0,5-1 kg/ha2
4La 7-10 zile de la ultimul tratamentputregai cenusiu, putregai albSwitch (6 g/10 L apa/100 mp)0,6 kg/ha7
afide, musculita alba de seraDeltagri (5 ml/10 L apa/100 mp)0,5 L/ha3

Recomandari de aplicare a tratamentelor

  • Se recomanda aplicarea alternanta a produselor cu substante active diferite, pentru evitarea aparitiei rezistentei agentilor patogeni la pesticidele aplicate.
  • Alte fungicide omologate pentru cultura de salata: mana (Infinito, Acrobat, Kupferol), putregai cenusiu si putregai alb (Signum, Dagonis).
  • Dozele recomandate in tabel pentru 10 litri de apa sunt valabile atunci cand se utilizeaza un volum de 1000 litri apa/hectar, pentru efectuarea tratamentului. In cazul utilizarii unui volum de apa diferit de acesta, se recomanda respectarea dozei la hectar, mentionata pe eticheta produsului.
  • Intervalul de timp dintre tratamente poate varia, in functie de presiunea de infectie.
  • In cazul solurilor infestate cu viermi de sol (viermi sarma, buha semanaturilor sau larvele carabusului de mai), se administreaza Trika Expert sau Ercole, odata cu plantarea rasadurilor.
  • In cazul solurilor infestate cu limacsi, se administreaza Optimol sau Gel Bio Plantella prin imprastiere/aplicare la sol.
  • Monitorizarea aparitiei tripsilor, afidelor si a musculitei albe de sera se realizeaza cu ajutorul capcanelor adezive.
  • In cazul utilizarii mai multor produse in vederea efectuarii unui tratament, se va testa in prealabil compatibilitatea acestora la amestecare. Solutia obtinuta in urma dizolvarii in apa a produselor compatibile nu trebuie sa prezinte urme de precipitare, coagulare sau spuma persistenta. Dupa caz, se prepara o cantitate redusa de solutie si se testeaza compatibilitatea amestecului pe o suprafata redusa din cultura, pentru a observa efectul tratamentului pe plante (daca apar simptome nedorite, fitotoxicitate).
  • Avand in vedere perioada scurta de vegetatie a salatei, se va acorda atentie respectarii timpului de pauza (numarul de zile ce trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltare, in vederea consumului), in functie de fiecare produs aplicat.
  • La efectuarea tratamentelor foliare, se recomanda utilizarea unui adjuvant precum Silwet Gold sau Break Thru, ce faciliteaza patrunderea solutiei in frunze si imbunatateste eficienta tratamentului aplicat.

Discuții pe teme similare

author-avatar
madalina
19 mai 2017
author-avatar
kalivet
26 septembrie 2015

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile